Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023 στις 19.00

Κάλεσμα για συνδιοργάνωση κεντρικής πολιτικής παρέμβασης με αιχμή τα Τέμπη

Κάλεσμα για συνδιοργάνωση κεντρικής πολιτικής παρέμβασης με αιχμή το κρατικό καπιταλιστικό έγκλημα στα Τέμπη

Παρασκευή 16.6 19.00 ΑΣΟΕΕ - Κάλεσμα για συνδιοργάνωση κεντρικής πολιτικής παρέμβασης με αιχμή το κρατικό καπιταλιστικό έγκλημα στα Τέμπη

Το έγκλημα στα Τέμπη να μην ξεχαστεί.

Το σύνθημα «Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί» ήχησε δυνατά το προηγούμενο διάστημα, σε δεκάδες πόλεις της χώρας, αμέσως μετά την κρατική / καπιταλιστική δολοφονία 57 ανθρώπων της τάξης μας, έπειτα από την σύγκρουση επιβατικής με εμπορική αμαξοστοιχία, στο ύψος των Τεμπών. Από τις πρώτες κιόλας ώρες μετά το δυστύχημα, συλλογικότητες από όλο το φάσμα του ανταγωνιστικού κινήματος αλλά και ανένταχτος κόσμος συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της Hellenic Train - εταιρία συνυπεύθυνο του κράτους για το εν λόγω έγκλημα -, με τον συγκρουσιακό χαρακτήρα της συγκεκριμένης συγκέντρωσης να δίνει το πολιτικό στίγμα των κινητοποιήσεων που θα την διαδέχονταν. Ο αυθόρμητος κοινωνικός ξεσηκωμός που ακολούθησε, με χιλιάδες κόσμου να διαδηλώνουν πανελλαδικά τις επόμενες μέρες, μέσα από επανειλημμένες συγκεντρώσεις, πορείες και γενικές απεργίες, αποτέλεσε μια μαζική και συγκρουσιακή διαδικασία, αποτέλεσμα της συνεχούς επίθεσης στα κοινωνικά κεκτημένα των προηγούμενων δεκαετιών. Η απαξίωση του δημοσίου συστήματος υγείας, ο καθημερινός εκβιασμός της μισθωτής εργασίας, η ένταση της έμφυλης βίας και οι συνεχείς γυναικοκτονίες, η διαρκώς εντεινόμενη ακρίβεια σε βασικά αγαθά, οι δεκάδες εργατικές δολοφονίες, η όξυνση της αστυνομικής καταστολής, οι δολοφονίες μεταναστ(ρι)ών στα σύνορα, η εμβάθυνση της εμπλοκής του ελληνικού κράτους στον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία καθώς και η μιλιταριστική οχύρωση του, αποτέλεσαν μόνο μερικές από τις κομβικές αιτίες, του κοινωνικού γεγονότος που έλαβε χώρα στους δρόμους της επικράτειας, για περίπου ένα μήνα. Το έγκλημα στα Τέμπη φανέρωσε τον δολοφονικό χαρακτήρα κράτους και κεφαλαίου και κατέδειξε, με τον πιο εμφατικό και συνάμα τραγικό τρόπο, πως για την κρατική εξουσία και το κεφάλαιο οι ζωές των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων δεν έχουν αξιώσεις πραγματικής ζωής.

Κράτος και κεφάλαιο, σε αυτή τη συγκυρία, συνεχίζουν με αμείωτη ένταση το πόλεμο απέναντι στην μνήμη των θυμάτων, στους συγγενείς τους αλλά και συνολικότερα απέναντι στην κοινωνική πλειοψηφία, που δεν έχει άλλη δυνατότητα από την χρήση συγκοινωνιών για την κάλυψη των αναγκών της. Χωρίς να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα, και ειδικά αυτά εξαιτίας της έλλειψης των οποίων, χάθηκαν οι ζωές δεκάδων συνανθρώπων μας, τα τρένα - με τη συναίνεση του Υπουργείου Υποδομών, του Ο.Σ.Ε. και της Hellenic Train - μπήκαν σε λειτουργία σαν να μη συνέβη τίποτα. Μια κίνηση υψηλού πολιτικού συμβολισμού από την κυβέρνηση και τις εταιρίες διαχείρισης του σιδηροδρόμου που επι της ουσίας αφού στα μάτια του κόσμου τιμώρησαν τον «αληθινό» υπεύθυνο της τραγωδίας, τον σταθμάρχη, συνέχισαν απροκάλυπτα τα δρομολόγια, νομιμοποιώντας τους πραγματικούς υπαίτιους της τραγωδίας. Οποιαδήποτε άλλη διαδικασία διόρθωσης ή αναδιάρθρωσης του σιδηροδρομικού δικτύου, μια διαδικασία που μεταξύ άλλων θα επέβαλλε το ξύλωμα και της Hellenic Τrain από το τιμόνι του σιδηρόδρομου της χώρας, θα έθετε υπό αμφισβήτηση τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του σιδηρόδρομου και τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων. Θα έθετε εκ νέου σε κρίση τις μνημονιακές συμφωνίες και δεσμεύσεις που δρομολογήθηκαν στον βωμό της ταξικής θυσίας χιλιάδων προλεταρίων, ενώ θα υπονόμευε τις σχέσεις του Ελληνικού και Ιταλικού κράτους και κεφαλαίου. Ακόμα, μια διαδικασία τοποθέτησης τηλεδιοίκησης στο σύνολο των σιδηροδρόμων και επιδιόρθωσης/αναβάθμισης της στους μειοψηφικά υπάρχοντες, θα συνομολογούσε στην υπαιτιότητα της κυβέρνησης και της Hellenic Train για το τραγικό δυστύχημα θέτοντας τες προ των ευθυνών τους για την απουσία κατάλληλου εξοπλισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, η κυβέρνηση επέλεξε μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου της να εξαπολύσει ψέματα και ανακρίβειες για το καθεστώς λειτουργίας του σιδηροδρόμου, φτάνοντας στο σημείο να δηλώνει ότι η τηλεδιοίκηση υπήρχε κανονικά και μάλιστα βρισκόταν σε λειτουργία. Συνεχίζοντας την διαδικασία στοχοποίησης των εργοδηγών ως υπεύθυνων για τις διαχρονικές παθογένειες που μαστίζουν τους σιδηροδρόμους, η κυβέρνηση δρομολόγησε την επιτροπή διαφάνειας για την διερεύνηση του δυστυχήματος από την οποία εξαιρέθηκαν οι μηχανοδηγοί, οι άνθρωποι δηλαδή που επι δεκαετίες γνώριζαν τα προβλήματα του σιδηρόδρομου καλύτερα από τον καθένα. Η συγκρότηση μιας χειραγωγημένης επιτροπής στελεχωμένης με αχυρανθρώπους της κυβέρνησης αποτελεί ακόμα ένα τεράστιο έγκλημα στην μνήμη των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας και μια επιβεβαίωση του ταξικού ρόλου της αστικής δικαιοσύνης στην συγκάλυψη κρατικών/καπιταλιστικών εγκλημάτων. Συμπληρωματικά με τα παραπάνω, η κυβέρνηση αρκέστηκε απλά σε μια πλήρως θεαματική παραίτηση του υπουργού Υποδομών, Κωνσταντίνου Καραμανλή, τον οπόιο μάλιστα με τον πιο προκλητικό τρόπο επέλεξε να επανεντάξει στα ψηφοδέλτια της, για τις εκλογές της 21ης Μάη. Η επανεκλογή του μάλιστα, με πρωτία στις ψήφους στον νομό Σερρών, αναδεικνύει με τον πιο εμφανή τρόπο μια τεράστια αντίφαση στην πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης, μετά το έγκλημα στα Τέμπη, να μιλάει για πελατειακό κράτος και βαθύ δημόσιο. Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα προπαρασκευαστικό στάδιο της επιχειρούμενης ατιμωρησίας των υπευθύνων.

Το έγκλημα στα Τέμπη φανερώνει όλη την αλαζονεία και την έπαρση της κρατικής εξουσίας και του κεφαλαίου σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η Hellenic Train στην ίδια πολιτική γραμμή απαξίωσης συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα σχετικά με το εν λόγω γεγονός. Χωρίς να παρθεί το παραμικρό μέτρο, τα δρομολόγια της Hellenic Train συνεχίζονται ανεμπόδιστα, γεγονός που παραλίγο να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές κι άλλων επιβατών, όταν λίγες ημέρες μετά την επανακυλοφορία των συρμών, σε δρομολόγιο του προαστιακού, στο ύψος της Κινέτας, παρατηρήθηκαν καπνοί από τους σπινθήρες στο κάτω μέρος του βαγονιού με αποτέλεσμα την εκκένωση του, ενώ σε μια άλλη περίπτωση-φιάσκο, λόγω έλειψης κλειδούχων, τα τραίνα έπρεπε να κινούνται σε μονή γραμμή 130 χιλιομέτρων, στο ύψος του Λιτόχωρου. Κάτω από αυτές τις συνθήκες κι έπειτα από πιέσεις εργαζομένων στο σιδηρόδρομο, καλέστηκε από την Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ), νέα απεργία την 2η Ιουνίου, βάζοντας στο επικέντρο βασικά αιτήματα για ασφαλέστερες δημόσιες συγκοινωνίες και πιο υγιείς εργασιακές συνθήκες. Η συγκεκριμένη απεργία ωστόσο, η οποία είχε αναβληθεί ήδη μια φορά, ανεστάλη έπειτα από συζητήσεις και παραπλανητικές συμφωνίες των επικεφαλών του σωματείου με την Ιταλική εταιρία. Μια τέτοια συνθήκη, αναδεικνύει - όπως υπογραμμίζουν άλλωστε και κινήσεις που παρεμβαίνουν στο συνδικάτο των σιδηροδρομικών - στοχευμένες κινήσεις συμφωνημένες από κοινού, από την ηγεσία του συνδικάτου, το κράτος και την Hellenic Train, στην κατεύθυνση της αποδυνάμωσης των αγώνων στον συγκεκριμένο χώρο και γενικότερα της αποσυμπίεσης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί μετά το έγκλημα στα Τέμπη. Οι συμφωνίες για ασφαλέστερη συγκοινωνία έπεσαν μάλιστα πολύ γηρήγορα στο κενό, όταν μόλις λίγες ώρες μετά την αναστολή της απεργίας γνωστοποιήθηκαν γεγονότα μικροεκτροχιασμών τραίνων. Η Hellenic Train, λοιπόν, με τις πλάτες του κράτους, φαίνεται να συνεχίζει ανενόχλητη το κηνύγι των μέγιστων κερδών, ως κομμάτι του κεφαλάιου, αδιαφορόντας τόσο για τα αιτήματα των εργαζομένων, όσο και των εξυπηρετούμενων επιβατών, ακόμα και μετά από το τραγικό έγκλημα στα Τέμπη.

Το τρέχον διάστημα, μέσα στην επιχειρούμενη διαδικασία απόσπασης κοινωνικών και ταξικών συναινέσεων, μέσα σε μια συγκυρία παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου που καλλιεργούνται αυταπάτες, αποπολιτικοποίηση, κλίμα ανάθεσης και σταθεροποίησης από όλα τα κόμματα του αστικού κοινοβουλίου, το έγκλημα στα Τέμπη επιδιώκεται όχι απλά να ξεχαστεί, αλλά να εμπεδωθεί η λησμονία του σαν κανονικότητα. Την ώρα που η αστική δικαιοσύνη αρκείται σε υποκινούμενες θεαματικές διώξεις έναντι στελεχών του Ο.Σ.Ε. και μεμονομένων προσώπων, σε μια προσπάθεια αποπροσανατολλισμού της κοινωνικής βάσης σχετικά με το ζήτημα των πραγματικών ευθυνών· σε μια συγκυρία όπου κράτος και Hellenic Train χεράκι-χεράκι απαξιώνουν τελείως τους συγγενείς των θυμάτων αλλά και τη μνήμη των ίδιων των νεκρών, αφενός μη αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που τους αναλογούν κι αφετέρου μη καταβάλοντας τις στοιχειώδεις αποζημιώσεις - ούτε καν για τις κηδείες των δολοφονημένων· σε μια συγκυρία επιβαλλόμενης κοινωνικής στασιμότητας, χρέος μας είναι να οξύνουμε την δράση μας,στοχοποιώντας τους πραγματικούς υπαίτιους της μαζικής δολοφονίας (Κράτος, Ο.Σ.Ε. Hellenic Train). Μόνο μέσα από τους συνεχείς αγώνες απέναντι στο δολοφνικό κεφαλαιοκρατικό σύμπλεγμα και τα δομικά του στοιχεία, είναι δυνατόν να ενισχύσουμε έμπρακτα το πρόταγμα της εκλογικής απεργίας και της ρήξης με το σύστημα του κράτους και του κεφαλάιου. Είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ -τώρα- να μην εμπεδώσουμε την αναμονή που καλλιεργεί ματαιότητα , αυταπάτες, εφησυχασμό και να μην αφήσουμε χώρο με την απουσία μας σε πολιτικές δυνάμεις που με καιροσκοπισμό, εκμεταλλευόμενες το επαναστατικό κενό, κάνουν σημαία τους τα Τέμπη, αποκόπτοντας το έγκλημα από το πλαίσιο της αστικής πολιτικής διαχείρισης μέσα στο οποίο δρομολογήθηκε. Είναι επιτακτικό να μετατρέψουμε το σύνθημα - που φωναζόταν επί ένα μήνα - «Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί» από ένα κενό σημαίνον, σε ένα πολιτικό διακύβευμα. Είναι αναγακαιότητα και ευθύνη, επομένως, όλων εμάς που χρησιμοποιούμε τη δημόσια συγκοινωνία, που στεκόμαστε στο πλευρό τον εργαζομένων στο σιδηρόδρομο, που βιώνουμε καθημερινά τη βία του κράτους και του κεφαλαίου, να στοχοποιήσουμε τη συγκεκριμένη εταιρία, βάζοντας έτσι ένα μικρό λιθαράκι στους καθημερινούς αγώνες που γίνονται ενάντια στην υποτίμηση των ζωών μας. Στηρίζουμε και ενδυναμώνουμε τα αιτήματα των σιδηροδρομικών αλλά και γενικότερα της κοινωνικής βάσης για ένα ασφαλέστερο δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών.

Άμεσες αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων του εγκλήματος στα Τέμπη.

Δημόσιες, δωρεάν και ασφαλείς μετακινήσεις για όλες/ους.

Ικανοποίηση των αιτημάτων των σιδηροδρομικών για καλύτερες εργασιακές συνθήκες και ασφαλή συγκοινωνία.

Αποκατάσταση των προβλημάτων και αύξηση των δημόσιων δαπανών για τον σιδηρόδρομο, ωστέ να εξασφαλιστεί η ασφαλής επαναλειτουργία του.

Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στο κρατικό / καπιταλιστικό έγκλημα στα Τέμπη

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/91278/