Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023 στις 21.00

Προβολή ταινίας: Πριγκίπισσα Mononoke

Βρισκόμαστε στην Ιαπωνία κατά την περίοδο Muromachi (1338-1573). Πρόκειται για μια εποχή γεμάτη πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές. Συγχρόνως, όμως, αποτελεί και μια χρονική περίοδο κατά την οποία στην Ιαπωνία συντελούνται μεγάλες αλλαγές, λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων που άρχισαν να αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι της τότε εποχής ταξίδευαν και επικοινωνούσαν. Μάλιστα, πρόκειται για την εποχή κατά την οποία η Ιαπωνία έχει την πρώτη της επαφή με τα πυροβόλα όπλα, λόγω των εμπορικών της συναλλαγών με την Κίνα. Θα μπορούσε ίσως να θεωρηθεί κάτι ανάλογο με τη βιομηχανική επανάσταση, λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικές, αλλά και περιβαλλοντικές αλλαγές που συντελούνταν τότε και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ταινία Πριγκίπισσα Mononoke.

Πρόκειται για μια ιστορία που αναπαριστά τη δύσκολη σχέση μεταξύ Φύσης και Ανθρώπου. Κάθε πλευρά έχει τους δικούς της σκοπούς και βλέπουμε πως ακόμα και τα ζώα δεν συμφωνούν μεταξύ τους.

Παρά τα περιβαλλοντικά μηνύματα που περνά η ταινία, δεν έχουμε το κλασικό μοτίβο που συναντάμε συχνά αλλού, εκείνο της πανίσχυρης φύσης που θα καταστρέψει ολοκληρωτικά την ανθρωπότητα, όπου το τέλος είναι οριστικό και η λύση στο πρόβλημα ακραία. Αντιθέτως, βλέπουμε πως η φύση δίνει δεύτερες ευκαιρίες και πως ο άνθρωπος είναι σε θέση να συνειδητοποιήσει τα λάθη του και να αλλάξει τον τρόπο που συμπεριφέρεται και ζει.

Η Πριγκίπισσα Mononoke είναι μια επική ιαπωνική ταινία anime του μεγάλου Ιάπωνα σκηνοθέτη Hayao Miyiazaki. Κυκλοφόρησε το 1997 από το Studio Ghibli και έκανε τεράστια επιτυχία, τόσο στην Ιαπωνία, όσο και διεθνώς.

Το μεγαλύτερο τμήμα της ταινίας είναι ζωγραφισμένο στο χέρι και υπολογίζεται ότι από τα 144.000 celluloids (ειδικά διαφανή φύλλα που χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά για τη δημιουργία animation ζωγραφισμένων στο χέρι), περίπου στα 80.000 υπάρχουν διορθώσεις με το χέρι από τον ίδιο τον Miyazaki.

Το "Princess Mononoke" του τίτλου στην πραγματικότητα δεν αποτελεί όνομα. "Mononoke" είναι ένας ιαπωνικός όρος που σημαίνει πνεύμα ή τέρας.

Αξίζει να δει κανείς τόσο την Πριγκίπισσα Mononoke, όσο και άλλες ταινίες του Hayao Miyazaki, καθώς καθεμιά από αυτές υπόσχεται όχι μόνο την απόλαυση τού να παρακολουθήσει κανείς τόσο καλογυρισμένο και προσεγμένο anime, αλλά και τροφή για σκέψη. Οι ταινίες του έχουν την ικανότητα να μαγέψουν και δημιουργούν μια ατμόσφαιρα που σίγουρα δεν απαντάται εύκολα σε άλλες ταινίες anime ή και σε οποιοδήποτε άλλο είδος.

-----

Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης

Πλατεία Αγ. Δημητρίου, Πετρούπολη

Πρόσβαση με τις λεωφορειακές

γραμμές:

700 (απο Ανθούπολη), στάση «Παλαιό τέρμα».

Α11 και Β11 (απο Αττική), στάση «Παλαιό τέρμα».

--

πηγή : https://www.facebook.com/votanikoskipos2009/?…