Τρίτη 29 Αυγούστου 2023 στις 20.00

Ηπειρωτικο συντροφικο γλεντι

Γιορτάζουμε την αποτυχία του Κράτους και του Κεφαλαίου

29 Αυγούστου 2013. Οι μπάτσοι γέμισαν τον δρόμο. Οι μπάτσοι ήρθαν. Ο πρωινός ήλιος αντικατοπτρίστηκε στα δεκάδες κράνη και τις ασπίδες, που πηγαίναν πέρα δώθε ακλουθώντας τον στρατιωτικό βηματισμό. Κάποιοι κρατούσαν τα γκλόπς, έτσι που ήταν κρεμασμένα στη ζώνη τους. Άλλοι βαστούσαν εκτοξευτήρες δακρυγόνων και μερικοί, χαμογελώντας χαιρέκακα, χαιδεύαν τα πιστόλια τους. Η σειρήνα του πυροσβεστικού, άφηνε κόκκινες επαναλαμβανόμενες ανταύγειες στα πρόσωπα.

Έμοιαζε η φύση για λίγο να πάγωσε. Τα πουλιά φάνηκε να σώπησαν και τα σκυλιά κάτω στον Μάτσικα σταμάτησαν να γαβγίζουν. Ακόμη κι αυτό το επίμονο πρωινό αεράκι του Αυγούστου, που λυτρωτικά δροσίζει τους αγουροξυπνημένους διαβάτες, είχε κοπάσει. Τα πάντα περίμεναν να δουν τι θα συμβεί.

Οι μπάτσοι ήρθαν. Να σπείρουν φόβο. Εντελώς φοβισμένοι.

«Ήρθαν για καλό!¨ , διαμήνυσαν αυτοί που κατείχαν την εξουσία, ελάχιστα διαφορετικοί από αυτούς που την κατέχουν τώρα. ¨Η κατάληψη Αντιβίωση παραδίδεται πάλι πίσω στην κοινωνία!¨, είπαν αυτοί που δεν έχουν ιδέα τι θα πει ¨κοινωνία¨. ¨Θα μετατραπεί σε Πρότυπο Κέντρο Υγείας!¨ μηρύκασαν οι τοπικοί άρχοντες.

Προσπάθησαν να σβήσουν την ιστορικότερη κατάληψη της πόλης. Πίστεψαν ότι θα σβήσουν την φωτιά που σιγοκαίει και μοιράζει σπίθες παντού, όπου χτυπάει η καρδιά των κοινωνικών αλλαγών. Στις γειτονιές, στα σχολεία, στις σχολές, στους χώρους δουλειάς. Ο κρότος από κάθε πόρτα που γκρέμιζαν, κάθε τοίχο που έσπαγαν, κάθε αφίσα που έσκιζαν και κάθε αντικείμενο που έριχναν κάτω, διηγούνταν μια ιστορία. Για τις ατέλειωτες ώρες συνελεύσεων, για τις ιδέες που άλλες εφαρμόστηκαν και άλλες όχι, για την οργάνωση, για τον αυθορμητισμό και για την αντίσταση στην εξουσία. Για τις μουσικές από τις συναυλίες, για το παιχνίδι, για τις νίκες και τις υποχωρήσεις, για την απογοήτευση και την ελπίδα. Για τα ξεφαντώματα και τις προβολές, για τις συλλογικές εργασίες, για τον έρωτα και την συντροφικότητα. Μα όλα αυτά δεν καταστρέφονται. Και η εξουσία το γνωρίζει. Απλώς προσπαθεί φοβισμένη να ανακόψει το φούντωμα της φλόγας.

Κι όμως. 10 χρόνια μετά, είμαστε ακόμη εδώ! Η Αντιβίωση απλώνει ρίζες στην καρδιά όσων ακόμη αντέχουν κι αγωνίζονται. Όσων ακόμη καταλαβαίνουν κι εχθρεύονται την εκμετάλλευση. Όσων ακόμη η συνείδηση δεν έχει υποταχθεί. Όσων ακόμη πιστεύουν ότι μπορεί μια κοινωνία να ζήσει και να οργανωθεί με άλλο τρόπο. Μια κοινωνία που η φύση δεν θα παγώνει από την βία του κράτους και του κεφαλαίου.

10 χρόνια μετά γλεντάμε την αποτυχία της εξουσίας να καταστείλει το απελευθερωτικό εγχείρημα της Κατάληψης Αντιβίωσης. Γλεντάμε με ηπειρώτικη μουσική και τραγούδια, γιατί αυτός είναι ο τόπος μας. Γιατί αυτή είναι η υπεράσπιση της μνήμης μας. Τα τραγούδια αυτά, μιλούν για τον αγάπη, για την ξενιτιά, για το θάνατο και τον αγώνα. Οι χοροί αυτοί, δεν είναι απλά ένα ακόμη καταναλώσιμο προϊόν διασκέδασης. Αρχέγονοι και μυστηριακοί, ενώνουν τους ανθρώπους στον κοινό τόπο, στο κοινό παρελθόν και στο δέσιμο για ένα κοινό, καλύτερο μέλλον. Όλα όσα η μουσική της Ηπείρου αρθρώνει με συναισθήματα, η εξουσία προσπαθεί να τα σβήσει. Και αποτυγχάνει, κάθε φορά που διαβαίνουμε συνειδητά την στράτα που μας ενώνει!

Στις 29 Αυγούστου 2023, 10 χρόνια μετά την αποτυχημένη καταστολή της κατάληψης, τα πουλιά θα κελαηδήσουν μαζί μας. Όπως το κάνουν πάντα. Τα σκυλιά του Μάτσικα δεν θα σκιαχτούν να ξεσηκώσουν τη γειτονιά! Κι άνεμος του Αυγούστου θα συναντήσει τον ακούραστο άνεμο της αντίστασης και του αγώνα. Πολεμάμε και τραγουδάμε! Κι αν θέλει η εξουσία, ας επιλέξει να στείλει ξανά τις ένοπλες συμμορίες της. Τους έχουμε ήδη νικήσει!

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ

*Το κτίριο της Αντιβίωσης, αν δεν είχε καταληφθεί, σήμερα θα είχε καταρρεύσει. Η κατάληψή του συνεπάγεται συνεχείς εργασίες συντήρησης. Στα πλαίσια αυτής της συντήρησης, έχουμε ξεκινήσει την επισκευή της στέγης του κτιρίου. Τα έσοδα από το γλέντι θα διατεθούν για αυτό το σκοπό.

πηγή : email που λάβαμε στις 23 Αυγούστου 15h