Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 στις 13.00

Πορεία ενάντια στην εκκένωση του ΑΣΠ-καταπάτηση ασύλου

13:00 συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Πολυτεχνειούπολης

14:00 πορεία στη γειτονιά του Ζωγράφου

Στις 31/08 μπάτσοι εισέβαλαν στο ΕΜΠ για να εκκενώσουν την κατάληψη Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πολυτεχνείου που στεγαζόταν στο ΕΜΠ τα τελευταία 30 χρόνια. Αλληλέγγυος κόσμος συγκεντρώθηκε αντανακλαστικά και πραγματοποίησε επανακατάληψη. Λίγη ώρα αργότερα στρατιές από ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ και κλούβες έκαναν κατασταλτική επιχείρηση στο ΕΜΠ με απολογισμό 23 προσαγωγές φοιτητριών, εργαζομένων και αλληλέγγυου κόσμου εκ των οποίων 3 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Το αποκορύφωμα της κατασταλτικής μανίας ήταν ο τραυματισμός μιας φοιτήτριας όταν μηχανή των ΔΕΛΤΑ τη χτύπησε και την παρέσυρε.

Εμείς θέλουμε τα πανεπιστήμιά μας κέντρα αγώνα! Χωρίς να απειλείται η φυσική-κοινωνική-πολιτική μας παρουσία μέσα σε αυτά ούτε οι ελεύθεροι χώροι και οι καταλήψεις μας.

Όσες καταλήψεις κι αν εκκενώσουν ποτέ δε θα μας πάρουν όσα στεγάσαμε μέσα σε αυτές: τη συντροφικότητα, την αντίσταση, τις συζητήσεις, τις δράσεις, τους αγώνες. Μας δίνουν απλά παραπάνω λόγους να αγωνιστούμε.

Να υπερασπιστούμε μαχητικά το άσυλο.

10-100-100ΑΔΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΣΗΨΗΣ

ΑΣΥΛΟ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ


ΑΣΥΛΟ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Όλες, Όλοι, Όλα αυτήν την Πέμπτη 7/9:

  • Στη 13:00 συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία ΕΜΠ
  • Στις 14:00 πορεία από πύλη Ζωγράφου (ΕΜΠ)

Σε μια περίοδο που έχουν προηγηθεί τρεις εκκενώσεις σε καταλήψεις στην Αθήνα (Ζιζάνια, Άνω Κάτω Πατησίων και στον Βοτανικό Κήπο) έρχεται μια ακόμα την Πέμπτη 31/8/23, όπου τα ξημερώματα αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν στο χώρο της Πολυτεχνειούπολης, καταπατώντας μία ακόμα φορά το άσυλο, για να επιχειρήσουν εκκένωση στο χώρο του Αυτοδιαχειριζόμενου Στεκιού Πολυτεχνείου (ΑΣΠ). Ο χώρος αυτός αποτελεί κατάληψη εδώ και δεκαετίες, ενώ είναι και ενεργό κομμάτι των κινημάτων εντός και εκτός πανεπιστημίου.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, ενώ είχαν συγκεντρωθεί φοιτητές/τριες/τα, εργαζόμενοι/νες/α και αλληλέγγυος κόσμος στην πλατεία, μετά την εκκένωση του ΑΣΠ, η ΕΛΑΣ ξανά εμφανίστηκε με κλούβες, διμοιρίες ΜΑΤ και μηχανές ομάδας Δ, και άρχισε να προσαγάγει άτομα από το πουθενά. Ανάμεσα στα 26 άτομα που πήραν οι μπάτσοι στη ΓΑΔΑ (που οδήγησαν σε 3 συλλήψεις) ήταν και περαστικοί που είχαν μόλις βγει από το μάθημα που έδιναν. Συγκεκριμένα στη πλατεία, προσήχθησαν και συμφοιτητές από την σχολή μας. Κατά την διάρκεια της επιδρομής αστυνομικοί με μηχανή χτυπήσαν και παρέσυραν μία κοπέλα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο κεφάλι και στο υπόλοιπο σώμα. Η κοπέλα αυτή είναι συμφοιτήτρια στη σχολή μας στο 5ο έτος και είχε μόλις βγει από το μάθημα που έδινε. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού με συνοδεία αστυνομικών που αρνιόντουσαν να αποκαλύψουν αν η κοπέλα είναι υπό σύλληψη ή οτιδήποτε άλλο για την κράτησή της. Το μέγιστο αίσχος είναι ότι ο μόνος τραυματισμός που ακούγεται στα ΜΜΕ είναι σε βάρος αστυνομικών, το οποίο είναι ψέμα, για να συγκαλυφθεί η είδηση, και να μην βγουν τα «άπλυτα στη φόρα».

Η επιχείρηση της ΕΛΑΣ αποτελεί στοχοποίηση σε έναν ακόμη χώρο που χαλάει την «βιτρίνα» του «αποστειρωμένου» και καθολικά ακαδημαϊκού πανεπιστημίου, που σαν κύριο στόχο έχει να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που θα προσελκύει κεφάλαιο και επενδύσεις. Για αυτό οι καταλήψεις στις σχολές, όπως το ΑΣΠ, αποτελούν ψεγάδι στα σχέδια προς ένα «αποστειρωμένο» campus. Όπως και η εκκένωση στο στέκι του βιολογικού στο ΑΠΘ, οι πρυτανικές αρχές είναι άφαντες και η κυβέρνηση δίνει επικοινωνιακό σόου στα ΜΜΕ, ώστε να συγκινηθεί το συντηρητικό ακροατήριο. Αναπαράγουν το αφήγημα: «να φύγει η παραβατικότητα και να δοθούν οι χώροι στους φοιτητές», πλάθοντας μια εικόνα ενός κομματιού ξεκομμένου ή/και παρασιτικού ως προς το υπόλοιπο campus, ενώ στην πραγματικότητα τα δικά τους σχέδια αφήνουν τους χώρους αυτούς νεκρούς και μακριά από την κοινότητα του campus, και της γειτονιάς. Παράδειγμα αποτελεί ο χώρος του κάτω πολυτεχνείου, και πιο συγκεκριμένα η εκκένωση της κατάληψης του κτιρίου Γκίνη, το οποίο έχει μείνει, μετά από χρόνια, εγκαταλελειμμένο.

Οι πανεπιστημιακοί χώροι ήταν ανέκαθεν χώροι ζωντανοί όπου η πολιτική και κοινωνική έκφραση ήταν αναπόσπαστο κομμάτι τους. Μέσα σε αυτούς γεννιούνται και στεγάζονται κινήματα, ενώ αποτελούν έδαφος για έμπρακτη αντίσταση των κινημάτων αυτών. Οι καταλήψεις στο χώρο της Πολυτεχνειούπολης είναι τα πιο χαρακτηρίστηκα παραδείγματα για το ΕΜΠ: Ο Κατειλημμένος Παπασωτηρίου, το Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο Μηχανολόγων και το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πολυτεχνείου, αποτελούν χώρους πολιτικής ζύμωσης, οργάνωσης και γενικά «ενσάρκωση» των ριζοσπαστικών ιδεών. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια το ΑΣΠ έχει δώσει έμπρακτα το αντιρατσιστικό, αντιφασιστικό, ταξικό του στίγμα, έχει σταθεί ενάντια στην είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, και των ερευνών για μπάτσους και στρατό.

Εμάς δεν μας ξαφνιάζει αυτή η συμπεριφορά της αστυνομίας. Το ζήτημα είναι αν ξαφνιάζει τον πρύτανη και τις πρυτανικές αρχές το συγκεκριμένο περιστατικό, καθώς το πιθανότερο είναι ότι και με δική τους εντολή έγινε η εκκένωση, όπως και η επιδρομή στο κόσμο το μεσημέρι. Οι προσαγωγές και το ξύλο στα φοιτητά ήταν μέρος του σχεδίου της πρυτανείας; Και αν όχι θα καταδικάσει το γεγονός ή θα το συγκαλύψει;Ο κοσμήτορας της σχολής μας θα πάρει θέση για το γεγονός ότι φοιτητές έρχονται να δώσουν μάθημα και φεύγουν με το ΕΚΑΒ; Θα πάρει θέση για το πώς δρα η αστυνομία και μάλιστα σε χώρο ασύλου;

Το κράτος προσπαθεί να κανονικοποιήσει την παραβίαση του ασύλου -και στη Πολυτεχνειούπολη- όπως με την επέμβαση στις εστίες, σε στέκι σχήματος ΕΑΑΚ στη ΣΕΜΦΕ και την εκκένωση της κατειλημμένης πρυτανείας ΕΜΠ το Νοέμβριο 2020. Εμείς στεκόμαστε αλληλέγγυα στις καταλήψεις εντός και εκτός πανεπιστημίου, και απαντάμε στο κράτος και στη διοίκηση του πολυτεχνείου με συλλογικούς αγώνες, ενάντια στη καταστολή.

ΤΟ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ, ΤΑ ΜΑΤ ΚΙ ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ

10, 100, 1000ΑΔΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΣΗΨΗΣ

πηγή : email που λάβαμε στις 5 Σεπτεμβρίου 09h