Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023 στις 19.00

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς στην Καρδίτσα

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας! Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς στην Καρδίτσα.

Το διάστημα που μας πέρασε βρεθήκαμε αντιμέτωπες/οι με φυσικές (και μή) καταστροφές σε όλη την χώρα. Τόσο οι φωτιές του καλοκαιριού (ενδεικτικά Έβρος, Ρόδος, Αλμυρός, Πάρνηθα) όσο και το τελευταίο πλημμυρικό επεισόδιο σε πολύ μεγάλο κομμάτι του θεσσαλικού κάμπου, στο Πήλιο και στον Βόλο, φανερώνουν την ανεπάρκεια και την απροθυμία του κράτους να ασκήσει κοινωνική και περιβαλλοντική πολιτική. Την ίδια στιγμή το κατασκευαστικό κεφάλαιο - ΤΕΡΝΑ - αναλαμβάνει έργα εκατομμυρίων, εκπληρώνοντάς τα κατά το ήμισυ ή ακόμη και καθόλου λόγω παρατάσεων και κωλυμάτων, χωρίς πολλές φορές την τήρηση περιβαλλοντικών όρων και τεχνικών χαρακτηριστικών.

Αυτό δεν είναι κάτι που μας ρίχνει απ' τα σύννεφα, ωστόσο το μέγεθος της καταστροφής που υπέστη ο κάμπος τόσο λόγω ανεπαρκούς σχεδιασμού όσο και λόγω των εγκληματικών ενεργειών και αμελειών των αρχών, δεν μας επιτρέπει να μείνουμε αδρανείς. Το κράτος ήταν απών τις κρίσιμες ώρες εκδήλωσης των πλημμυρικών φαινομένων, όπως και τις δύο επόμενες ημέρες όπου πολλοί κάτοικοι παρέμεναν εγκλωβισμένοι. Η αλληλοβοήθεια μεταξύ των κατοίκων όλων αυτών των περιοχών ήταν αυτή που εξασφάλισε και τη σωτηρία τους.

Την ίδια ώρα που οι άνθρωποι στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους έχοντας χάσει οτιδήποτε θύμιζε την πρότερη ζωή τους, την ίδια ώρα που με πόνο μετράμε 17 νεκρούς, χιλιάδες ζώα πνιγμένα και πάνω από 1 εκ. στρέμματα καλλιεργειών χαμένα κάτω από το νερό, αλληλεγγύες/οι και ντόπιοι επιχειρούν στις περιοχές της Θεσσαλίας με όποιον τρόπο μπορούν.

Οι μαζικές συλλογικές δράσεις και οι από κοινού πρωτοβουλίες αλληλέγγυων και κατοίκων, δείχνουν τον δρόμο και τις δυνατότητες της οργανωμένης δράσης, καθώς οι ζωές μας δεν μετράνε παρά μόνο στο κομμάτι της οικονομικής απόδοσης για το κεφάλαιο και το κράτος.

Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων και πρωτοβουλιών μαζεύουμε είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία θα μεταφερθούν στην αυτόνομη δομή που έχει στηθεί στα γήπεδα της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων της Καρδίτσας από οργανωμένους οπαδούς της Αναγέννησης Καρδίτσας και άλλους αλληλέγγυους και αλληλέγγυες. Η συγκεκριμένη δομή διανέμει τα πράγματα χέρι με χέρι στα χωριά, σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη και ενισχύει με πρώτες ύλες και άλλες αλληλέγγυες πρωτοβουλίες που έχουν στηθεί για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών των κατοίκων των χωριών που καταστράφηκαν.

Η λίστα των πραγμάτων που χρειάζονται συνεχώς ανανεώνεται στη βάση των αναγκών που προκύπτουν από την δύσκολη καθημερινότητα στα χωριά που έχουν πληγεί: Η μεγαλύτερη ανάγκη, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν τα σπίτια τους βιώσιμα και πάλι, είναι για

- είδη καθαρισμού (χλωρίνες, σφουγγαρίστρες, σκούπες, σφουγγάρια και οτιδήποτε έχει να κάνει με καθαριότητα).

- είδη ατομικής υγιεινής (αντικουνουπικά, γάντια, σαπούνια, σαμπουάν, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες)

Χρειάζονται επίσης:

- εμφιαλωμένα νερά

- γκαζάκια, καμινέτα

- συσκευασμένη ξηρά τροφή (μπισκότα, παξιμάδια, μπάρες δημητριακών, φρυγανιές)

- γάλατα, παιδικές και βρεφικές τροφές, μωρομάντηλα

- πρώτες ύλες για μαγείρεμα

- χαρτί υγείας

Να αντισταθούμε στον κανιβαλισμό του κεφαλαίου

Να σταθούμε απέναντι σε εξατομικευμένες λογικές

Να προτάξουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη και τη συλλογική οργάνωση

Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης

Από Δευτέρα 18 Σεπτέμβρη μέχρι και Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη

7-9 μ.μ., στο Διάκενο (Σαλαμίνος 37-39, Μεταξουργείο).

Διάκενο

Συνέλευση για την υπεράσπιση των βουνών

πηγή : https://yperaspisitwvnvounwn.wordpress.com/20…