τι; : πορεία θεματική : απεργία

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023 στις 10.30 πμ

6 καλέσματα : 1 2 3 4 5 6

Απεργιακή συγκέντρωση

Το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στον Χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας συμμετέχει στην Γενική Απεργία της 21ης Σεπτεμβρίου 2023 και καλεί όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες του κλάδου μας να απεργήσουν.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες βρισκόμαστε μπροστά σε μια έντονη επίθεση ενάντια στα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα μας. Μετά την προκλητική ψήφιση του εκτρωματικού νομοσχέδιου του Χατζηδάκη, που ήρθε να νομιμοποιήσει με κρατική βούλα τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών (κατάργηση του 8ωρου και των συλλογικών συμβάσεων, καθιέρωση των απλήρωτων υπερωριών -θα δίνονται ως άδεια-, κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας σε επιπλέον κλάδους, κλπ) και παράλληλα την ευθεία επίθεση στο δικαίωμα στην απεργία και την ίδια την ύπαρξη των εργατικών σωματείων και των συλλογικών μας οργάνων, έρχεται να συμπληρωθεί αυτό το έργο με το καινούριο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή.

Σαν να μην έφτανε η μέχρι τώρα καταπάτηση των εργατικών κεκτημένων, ο Άδωνης Γεωργιάδης μετά την κατάργηση του 5θημέρου, επεκτείνει την τακτική λειτουργία των επιχειρήσεων και τις Κυριακές μειώνοντας την αποζημίωση του Σαββάτου από 60% σε 40% και της Κυριακής από 75% στο 40%. Επιπλέον, με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη προβλεπόταν έστω τυπικά ο ίδιος ο εργαζόμενος να διευθετήσει τον χρόνο εργασίας του σχετικά με το 10ώρο εργασίας. Με το καινούριο νομοσχέδιο ο εργοδότης είναι αυτός που κανονίζει τον ημερήσιο χρόνο εργασίας του εργαζομένου. Πλέον θα επιτρέπεται 13ωρη εργασία την ημέρα, 78 ώρες εβδομαδιαίως, η κατάργηση του διαλείμματος, η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας σε καινούργιους κλάδους, και ως αποτέλεσμα της περαιτέρω ελαστικοποίησης της εργασίας καταργείται και μια σειρά επιδομάτων. Επίσης, προχωρά στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης καθώς «προβλέπονται ποινικές και χρηματικές κυρώσεις στην περίπτωση παρεμπόδισης εργαζομένων, οι οποίοι δεν συμμετέχουν σε απεργία, να προσέλθουν, να παρέχουν ή να αποχωρήσουν από την εργασία» (άρθρο 31).

Όλα αυτά την ώρα που μετράμε ακόμα τα θύματα των καταστροφικών πυρκαγιών και των πλημμυρών. Την ώρα που δεν γνωρίζουμε ακόμα το μέγεθος των καταστροφών, αποτέλεσμα των αυθαίρετων και εγκληματικών πολιτικών τους, μας δείχνουν για άλλη μια φορά ότι οι προθέσεις του κρατικού μηχανισμού και του κεφαλαίου είναι ξεκάθαρες ως προς το πόσο αναλώσιμες είναι οι ζωές μας, με την αδιαφορία για ασφάλεια στον βωμό του κέρδους.

Εδώ και πάνω από ένα χρόνο οι αυξήσεις τιμών σε ενέργεια, είδη πρώτης ανάγκης και καύσιμα, σε συνδυασμό με τα ήδη υψηλά ενοίκια και τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας, έχουν οδηγήσει ήδη σε ένα μεγάλο κύμα φτωχοποίησης και σε ασφυκτικές συνθήκες διαβίωσης για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες. Η καταστροφή της ζωικής και αγροτικής παραγωγής στη Θεσσαλία μας προϊδεάζει για έναν χειμώνα ακόμα πιο σκληρό, με μεγαλύτερη ακρίβεια, εντατικοποίηση πλειστηριασμών και φτωχοποίηση μεγάλης μερίδας του λαού. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες αντί να αμείβονται για την εργασία τους, θα πρέπει να εργάζονται νυχθημερόν σε επισφαλείς συνθήκες εργασίας για τα βασικά.

Η επίθεση όμως δεν θα μείνει χωρίς απάντηση από εμάς. Ξέρουμε, ότι μπορούμε να βασιστούμε μόνο στις δικές μας δυνάμεις, στη δική μας οργάνωση, κόντρα τόσο στα αφεντικά, όσο και στα τσιράκια τους. Θα συνεχίσουμε να οργανωνόμαστε στους χώρους δουλειάς μας σε ακηδεμόνευτα και μαχητικά σωματεία, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ελεύθερη πρόσβαση στην υγεία για όλους/ες, σταθερό ωράριο εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

ΠΕΜΠΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

09:00 ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ | ΛΕΟΝΤΟΣ ΣΟΦΟΥ ΜΕ ΕΓΝΑΤΙΑ (στα κεντρικά γραφεία της ΜΚΟ Άρσις)

10:00 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ | ΚΑΜΑΡΑ

Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στον Χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας (ΣΒΕΨΥΚΟΙ)


1 2 3 4 5 6

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ FUND ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΗ ΩΡΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΟΤΙ ΑΥΡΙΟ 21/09 ΘΑ ΠΕΡΙΦΡΑΧΘΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΕΣ.

ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΡΑΞΗ.

Η ΒΙΟΜΕ, Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΚΤΗΘΗΚΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ/ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟ ΚΙΝΗΜΑ:

▪️ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ, 21/09, 05.00 ΤΟ ΠΡΩΙ.

▪️ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΥΡΙΑΝΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ.

▪️ΚΑΛΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΒΙΟΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΟΜΕ!

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ!

Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης ΒΙΟΜΕ

Σωματείο Εργαζομένων ΒΙΟΜΕ


1 2 3 4 5 6

Ενάντια στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα, τους αντεργατικούς νόμους και την εργοδοτική τρομοκρατία

Οι εκμεταλλευόμενοι και οι καταπιεσμένοι συνεχίζουν να πληρώνουν με το αίμα τους τη διατήρηση και αναπαραγωγή του βάρβαρου εκμεταλλευτικού και καταπιεστικού συστήματος, που καταδυναστεύει, δολοφονεί, εξαθλιώνει και καταστρέφει τις κοινωνίες και τον φυσικό κόσμο. Αυτό μαρτυρούν οι δεκάδες δολοφονίες εργατών στα κάτεργα της σύγχρονης δουλείας. Αυτό αποδεικνύουν περίτρανα οι χιλιάδες νεκροί λόγω της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας, τα δεκάδες θύματα του κρατικού καπιταλιστικού εγκλήματος στα Τέμπη, οι δολοφονημένοι Ρομά από τα ένστολα καθάρματα της ΕΛΑΣ, οι εκατοντάδες δολοφονίες μεταναστών και προσφύγων στα υδάτινα και χερσαία σύνορα της Ευρώπης Φρούριο. Αυτό καταδεικνύουν τα απανθρακωμένα σώματα προσφύγων στον Έβρο οπως και η καμένη γη από τη Ροδόπη ως την Πάρνηθα, τα νεκρά ζώα, οι στάχτες εκεί που υψώνονταν δάση. Αυτό καταμαρτυρά η φρίκη που βίωσε και συνεχίζει να βιώνει αυτή τη φορά η Θεσσαλία. Η ασύλληπτη καταστροφή που επικρατεί στην περιοχή είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορεί να υπολογιστεί το μέγεθός της ακόμα, μετά και από τόσες μέρες. Ολόκληρες περιοχές του θεσσαλικού κάμπου βρίσκονται σκεπασμένες από νερό και λάσπη, ενώ χωριά του Πηλίου έχουν κυριολεκτικά καταστραφεί ή έχουν βρεθεί στη θάλασσα. Ο,τι συγκροτούσε τη ζωή ενός τόπου έχει εξαφανιστεί, σπίτια, σχολεία, κέντρα υγείας, χωράφια. Αμέτρητος αριθμός ζώων πνίγηκαν. Ενώ ακόμα δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των νεκρών ανθρώπων αλλά και των αγνοουμένων.

Η κρατική και καπιταλιστική επίθεση σε όλες τις πτυχές της ζωής ειναι αποτέλεσμα της συνολικής κρίσης του συστήματος και οξύνεται όλο και περισσότερο, επιδιώκοντας να στερήσει από την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία κάθε προοπτική αντίστασης και παράλληλα να ξεριζώσει κάθε δικαίωμα που έχει κερδηθεί τους προηγούμενους δύο αιώνες από το εργατικό κίνημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Την ίδια στιγμή που η ανεργία γιγαντώνεται, η μακρά λίστα των θανάτων των εργαζομένων όλο και μεγαλώνει. Τα εργατικά «ατυχήματα», η εντατικοποίηση της εργασίας, οι μειώσεις των μισθών, οι αυξήσεις των ωραρίων, οι συνθήκες στους χώρους εργασίας που υποβαθμίζονται συνεχώς περιγράφουν τη σκληρή εργασιακή πραγματικότητα και τους όρους εκμετάλλευσης που μας επιβάλλονται καθημερινά, στοχεύοντας στη φτωχοποίηση και την εξαθλίωση της ζωής μας. Μέσα σε αυτή την συνθήκη η κυβέρνηση προωθεί νέο εργασιακό νομοσχέδιο που επιτρέπει τη 13ωρη εργασία, την απασχόληση σε δύο εργοδότες και την 6ήμερη εργασία, νομιμοποιεί την ελαστικοποίηση στους χώρους δουλειάς (συμβάσεις "μηδενικών ωρών") ενώ επιτίθεται ακόμη περαιτέρω στην απεργία με την εισαγωγή ποινών φυλάκισης και χρηματικών προστίμων χιλιάδων ευρώ για τους απεργούς που αντιστέκονται στην απεργοσπασία. Η νεοφιλελεύθερη πολιτική του κρατικού-καπιταλιστικού συστήματος όχι μόνο δεν ενισχύει το ΕΣΥ αλλά αφήνει όλο και περισσότερο το δημόσιο σύστημα υγείας "στη μοίρα του" υποχρηματοδοτώντας το, ενώ παράλληλα ολοένα και περισσότερο πλασάρεται η ιδιωτική ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ λοιπόν επιβάλλεται αργά μα καθοριστικά σαν τη μοναδική εναλλακτική. Η κατακόρυφη αύξηση των τιμών στα βασικά κοινωνικά αγαθά όπως τα καύσιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα, η θέρμανση, το ψωμί, το λάδι κτλ. και η απάνθρωπη συνθήκη των πλειστηριασμών πρώτων κατοικιών έρχονται να οξύνουν περαιτέρω τις ήδη δυσβάσταχτες συνθήκες ζωής κι επιβίωσης της κοινωνικής βάσης.

Ταυτόχρονα η κρατική καταστολή εντείνεται για να ανακόψει τους αυριανούς ξεσηκωμούς που κυοφορούνται μέσα σε μια αβίωτη πραγματικότητα, όπου το χρεοκοπήμενο σύστημα δεν έχει να υποσχεθεί τίποτα άλλο παρά ερημοποίηση, αποκαΐδια, εξαθλίωση και θάνατο και εκδηλώνεται με τις συνεχείς επιθέσεις στους κατειλημμένους χώρους ζωής και αγώνα, το χτύπημα εργατικών και απεργιακών κινητοποιήσεων, τις συλλήψεις και τους ξυλοδαρμούς από τις δυνάμεις καταστολής που έχουν στρατοπεδεύσει σε πάρκα, πλατείες, λόφους και πανεπιστήμια, με τα συνεχή και άγρια χτυπήματα των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, τις διώξεις εναντίον αναρχικών αγωνιστών και τις κρατικές δολοφονίες.

Η διαιώνιση της εξουσίας και των κερδών των οικονομικών και πολιτικών αφεντικών περνά μέσα από την όξυνση της εκμετάλλευσης των φτωχών και των πληβείων, τη λεηλασία της ζωής μας και τη φίμωση και καταστολή όλων όσοι αρνούνται να αποδεχτούν αυτή τη βαρβαρότητα ως τη μόνη προοπτική. Τη βαρβαρότητα όπου πρόσφυγες και μετανάστες είτε θα πνίγονται κατά εκατοντάδες είτε θα φυλακίζονται στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης είτε θα βρίσκονται κυνηγημένοι από μπάτσους και φασιστικά τάγματα εφόδου στον Έβρο και μέσα στις πόλεις, εξαθλιωμένοι και αποκλεισμένοι από αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Τη βαρβαρότητα όπου δεκάδες άνθρωποι θα δολοφονούνται στα τρένα λόγω των κρατικών δολοφονικών πολιτικών με την παντελή έλλειψη ελέγχου και συντήρησης των δικτύων και της επικοινωνίας μεταξύ των αμαξοστοιχιών, ή θα πεθαίνουν πάνω σε καρότσες ή μέσα στα σπίτια τους περιμένοντας ώρες ένα ασθενοφόρο για να μεταβούν σε νοσοκομείο. Τη βαρβαρότητα όπου δεκάδες εργάτες δεν θα επιστρέφουν ποτέ από το μεροκάματο γιατί η ζωή τους μετριέται από τα αφεντικά και στους υπολογισμούς τους κοστίζει λιγότερο από τη συντήρηση μιας σκαλωσιάς.

Απέναντι σε αυτήν τη συνθήκη της γενικευμένης επίθεσης, λεηλασίας και καταστροφής, απαιτείται μια πλατιά κοινωνική αφύπνιση και μια συνολική κοινωνική κριτική του αδιέξοδου και χρεωκοπημένου συστήματος, το ξεπέρασμα της ανάθεσης, της διαμεσολάβησης και της αδράνειας, το δυνάμωμα των κοινωνικών-ταξικών αγώνων, η συγκρότηση αυτοοργανωμένων, αντιθεσμικών μετώπων αντίστασης και η δημιουργία κάθε δυνατού αναχώματος σε κάθε σημείο που εκδηλώνεται η κρατική και καπιταλιστική επιθετικότητα. Απέναντι στο δυστοπικό μέλλον που μας επιφυλάσσουν οι ελίτ της εξουσίας και του πλούτου, υπάρχει η επιλογή της συλλογικής αντίστασης και του αγώνα. Να τους θυμίσουμε τι μπορεί να συμβεί όταν η κοινωνία των εκμεταλλευόμενων και των καταπιεσμένων ανθρώπων παίρνει την κατάσταση στα χέρια της και αντιστέκεται μαζικά και μαχητικά στους σχεδιασμούς τους. Αν μένει κάτι ακόμα να σωθεί από τη φρίκη και τη βαρβαρότητα που μας καταδικάζει το κρατικό και καπιταλιστικό σύστημα, αυτό βρίσκεται στα δικά μας χέρια. Η μόνη λύση για έναν κόσμο ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας, για έναν κόσμο που η ζωή μας δεν θα παζαρεύεται και δεν θα εξαρτάται από τους υπολογισμούς των κυρίαρχων, για έναν κόσμο χωρίς πολέμους, φτώχεια, λεηλασία της φύσης, ξεριζωμό, αρρώστιες και θάνατο είναι η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.

ΌΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Υγεία, παιδεία, στέγαση, τροφή

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ - ΔΕ ΣΥΓΧΩΡΟΥΜΕ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 21/09 ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΑΘΗΝΑ: 11:00 ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 10:30 ΚΑΜΑΡΑ

Αναρχική Πολιτική Οργάνωση - Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων


1 2 3 4 5 6

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στη βουλή το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Πρόκειται για ένα ακόμα νομοθετικό πλαίσιο που επιδιώκει τη θεσμοθέτηση της εργασιακής εκμετάλλευσης των από τα κάτω, ενώ παράλληλα βαθαίνει τις ήδη εξαθλιωτικές συνθήκες στις οποίες ζουν κι εργάζονται τα λαϊκά στρώματα, με την αναίρεση βασικών δικαιωμάτων, όπως είναι το οχτάωρο ή το δικαίωμα στην απεργία. Φυσικά, αποτελεί συνέχεια τόσο του πρόσφατου νομοσχεδίου Χατζηδάκη όσο και αντίστοιχων «μεταρρυθμίσεων» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, ανάμεσα στα όσα προβλέπει, ξεχωρίζουν ότι:
• Νομοθετείται η δυνατότητα απασχόλησης έως και 13 ώρες τη μέρα, δηλαδή 78 ώρες την εβδομάδα σε περισσότερους από έναν εργοδότες. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο συνεχίζεται η νομοθετική καταπάτηση του οχταώρου αλλά και ότι δίνεται στ' αφεντικά ένα επιπλέον εργαλείο για την ελαστικοποίηση της εργασίας και το ξεζούμισμα των ανθρώπων που κάνουν δυο δουλειές προκειμένου ν' αντέξουν το υψηλό κόστος ζωής.
• Θεσμοθετούνται οι «συμβάσεις εργασίας μηδενικών ωρών» και η «εργασία κατά παραγγελία», κάτι που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν θα ξέρουν πότε και ποιες ώρες θα εργαστούν, καθώς και πόσα θα πάρουν στο τέλος του μήνα. Άλλο ένα μέτρο ελαστικοποίησης της εργασίας που εντείνει την ανασφάλεια αλλά και την επισφάλεια των εργασιακών συνθηκών.
• Προβλέπονται μεγαλύτεροι περιορισμοί στο δικαίωμα της απεργίας και ποινικές κυρώσεις στους ίδιους τους απεργούς, καθώς «όποιος εμποδίζει την ελεύθερη προσέλευση ή αποχώρηση από την εργασία ή ασκεί σωματική ή ψυχολογική βία», θα τιμωρείται με ποινές φυλάκισης έως έξι μήνες και 5.000 ευρώ πρόστιμο, ενώ αν διαπιστωθεί υποτροπή οι ποινές ενδέχεται να διπλασιαστούν.
• Θεσμοθετείται το μοντέλο της εξαήμερης εργασίας, ενώ παράλληλα μειώνεται η περίοδος δοκιμαστικής εργασίας από δώδεκα σε έξι μήνες, περίοδος κατά την οποία ο εργοδότης μπορεί να απολύσει τον εργαζόμενο χωρίς να καταβάλλει κάποια αποζημίωση.
Μέσα σε μια συνθήκη ακραίας εκμετάλλευσης στους εργασιακούς χώρους και τρομερής φτωχοποίησης των πληβειακών στρωμάτων λόγω της συνεχώς αυξανόμενης ακρίβειας, μέσα σε μια συνθήκη όπου οι ζωές των από τα κάτω απαξιώνονται διαρκώς και χάνουν την αξία τους, υπάρχει μια συνεχιζόμενη επίθεση από κράτος και κεφάλαιο ενάντια σε βασικά δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με το αίμα και τους αγώνες της εργατικής τάξης. Η βιασύνη της κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εν μέσω των καταστροφικών πλημμυρών που έχουν πλήξει τη Θεσσαλία, με τον αριθμό των νεκρών και των αγνοουμένων να μένει αδιευκρίνιστος προς στιγμήν, δείχνει και τις πραγματικές προθέσεις ενός εγκληματικού συστήματος που αδιαφορεί και απαξιώνει την ανθρώπινη ζωή. Είτε πρόκειται για τον πνιγμό μεταναστών, είτε για τον χαμό τόσων νέων ανθρώπων σε κακώς συντηρούμενες αμαξοστοιχίες, είτε πάλι για εν ψυχρώ δολοφονίες για ένα ακτοπλοϊκό εισιτήριο, το κράτος και το κεφάλαιο βρίσκουν καινούριους τρόπους να ταπεινώνουν και να δολοφονούν.
Απέναντι, λοιπόν, στην ακραία υποτίμηση των ζωών μας, εμείς να προτάξουμε την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια, τις πανανθρώπινες συλλογικές αξίες της ελευθερίας και της ισότητας. Απέναντι στην αρπαγή των εργασιακών μας δικαιωμάτων και την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης, εμείς να προτάξουμε την οργάνωση στη βάση και τον αγώνα για να κερδίσουμε όσα μας παίρνουν καθημερινά με τόση βία και καταστολή. Να οργανωθούμε δίπλα-δίπλα σε όλα τα πεδία, να αγωνιστούμε, να απαντήσουμε.

ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΉΚΟΥΝ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ & ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Καλούμε σε συμμετοχή στην απεργία της Πέμπτης 21/9
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΜΑΡΑ 10.30


1 2 3 4 5 6

Το κράτος έχει σχέδια και πλάνα..

Για ακόμη μια φορά καλουμαστε να πληρώσουμε την κρίση τους. Για ακόμα μια φορά τα αφεντικά ενισχύονται μονομερώς από το κράτος για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας στις αγορές του εξωτερικού.

Αυτό ξέρουμε τι συνεπάγεται: ακραία υποτίμηση της εργασίας, επίθεση στην απεργία, νομιμοποίηση υποασφαλισμένης ή μαύρης εργασιας

Το εργατικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε και θα ψηφιστεί αποτελεί μια σημαντική επίθεση στον κόσμο της εργασίας και της κοινωνικής βάσης.

Η περαιτέρω παρανομοποίηση της απεργίας περνάει μέσα από το πέρασμα στην ποινική πέρα από την αστική ευθύνη του απεργού ο οποίος θα υπερασπιστεί την απεργία από τους απεργοσπάστες. Θεσπίζεται το "δικαίωμα στην εργασία" για τον απεργοσπαστη μονάχα για τις μέρες της απεργίας και ενισχύεται ραγδαία η εργοδοσία.

Επίσης προβλέπεται η απελευθέρωση της εργασίας κάτω από δύο αφεντικά δηλαδή σύνολο 12-14 ώρες την μέρα(πλήρης + μερική). Η μείωση περίπου στο μισό των προσαυξήσεων της Κυριακής είναι μια περαιτέρω επίθεση στις Κυριακές οι οποίες τείνουν να γίνουν μια κανονική μεσοβδόμαδη εργασιακή μέρα.

Μια άλλη ακραία ρύθμιση που προβλέπεται είναι η μηδενική σύμβαση ώστε να μπορεί το αφεντικό να καλεί κάποιον εργαζόμενο όποτε τον χρειάζεται χωρίς καν να χρειάζεται να τον δηλώσει , 24 (ή και 12!) ώρες πριν τη δουλειά!

Προκειται για πλήρη απορρύθμιση της εργασίας που θα δημιουργήσει εργαζόμενους-λαστιχο οι οποίοι οι αποτελούν βορρά στις ορέξεις των αφεντικών.

Η συστηματική μετατόπιση της εργατικής νομοθεσίας έτσι ώστε να θεσμοποιείται οποιαδήποτε αυθαιρεσία των αφεντικών είναι πολυμετωπη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα.

Η ψηφιακή κάρτα δε θα αλλάξει τίποτα ως προς το να δουλεύεις έξτρα, απλά θα χτυπάς στο 8ωρο την κάρτα για να ναι καθαρό και το αφεντικό. Καθώς το 6ημερο είχε ηδη νομιμοποιηθεί πλέον μιλάμε για την θεσμική και νομική του ενίσχυση. Η εργαζόμενη βρίσκεται αντιμέτωπη με το να καλείται σε οποιαδήποτε φάση να δουλέψει "τώρα, "σε λίγο", "αύριο", για να καλυφθούν οι απαιτήσεις του κάθε αφεντικού. Αυτό που κρύβεται ωστόσο από πίσω είναι η εξωστρεφή παραδοχή του κράτους ότι η υποασφαλισμένη και μαύρη εργασία καλώς συμβαίνει, βοηθάει άμα έχει μια πρόφαση νομιμότητας και ανοίγει τον δρόμο για την ενίσχυση των εγχώριων αφεντικών εις βάρος των απανταχού εργαζομένων. Κι όταν λέμε απανταχού εργαζόμενους εννοούμε και αυτούς που έρχονται με σύμβαση από το Μπαγκλαντές για να εκπληρώσουν ένα κενό στην εγχώρια παραγωγή με όρους σύγχρονης δουλείας και βρίσκονται νεκροί απ' τις πλημμύρες στην Θεσσαλία (και δε μαθαίνει και κανένας τίποτα).

Απέναντι στην υποτίμηση της εργασιακής μας δύναμης, την εργασιακή αναδιάρθρωση και τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, οφείλουμε να σταθούμε ο ένας δίπλα στην άλλη, να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε όλα όσα μας έχουν κλέψει τα αφεντικά. Να σταματήσουμε να είμαστε αναλώσιμοι στις γαλέρες τους και να αλλάξουμε τους όρους εργασίας στις πιάτσες του επισίτισμου. Με όπλο τη συλλογική μας δύναμη, με απεργίες και αγώνες από τα κάτω και τα δικά μας συμφέροντα μπροστά, να αντισταθούμε σε ό,τι έρχεται, χωρίς να μοιρολατρούμε ή να αναθέτουμε τους αγώνες μας σε ξεπουλημένους εργατοπατέρες.

Κάλεσμα σε απεργιακή συγκέντρωση/πορεία

Πέμπτη 21/9

Προσυγκέντρωση στα γραφεία του Σωματείου 10:00,

Στρ. Μακρυγιάννη 7

Πορεία 10:30 Καμάρα

Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων (και λοιπών εργαζομένων στον κλάδου του επισιτισμού) Θεσσαλονίκης (ΣΣΜΘ)


1 2 3 4 5 6

Κάλεσμα στήριξης της απεργιακής συγκέντρωσης Πέμπτη 21/09 στις 10:30, Καμάρα

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΈΔΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΑ

Την Πέμπτη αναμένεται να ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, παράγωγο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, σε συνέχεια του νομοσχεδίου Χατζηδάκη, αλλά και προηγούμενων μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Το νομοσχέδιο επιτρέπει την 13ωρη εργασία, την απασχόληση σε 2 εργοδότες και την 6ημερη εργασία, νομιμοποιεί την ελαστικοποίηση στους χώρους δουλειάς, ενω επιτίθεται ακόμη περαιτέρω στην απεργία με την εισαγωγή ποινών φυλάκισης και προστίμων χιλιάδων ευρω για τους απεργούς που αντιστέκονται στην απεργοσπασία.

Μέσα σε μια συνθήκη όπου το κόστος ζωής όλο και αυξάνεται και η αξία της ανθρώπινης ζωής μηδενίζεται, το νέο νομοσχέδιο έρχεται να νομιμοποιήσει την εργασιακή εκμετάλλευση, να εξουθενώσει περισσότερο τις συνθήκες ζωής των πληβειακών στρωμάτων και να καταπατήσει εργατικές διεκδικήσεις αιώνων.

Από πλευράς μας χρειάζεται να δώσουμε συνολικές απαντήσεις και να προτάξουμε, όπως κάνουμε και μέσα στις σχολές μας, την οργάνωση στη βάση και στους χώρους δουλειάς, δείχνοντας ταξική αλληλεγγύη.

Μακριά από ξεπουλημενους εργατοπατερες, που συντάσσονται στο πλευρό της εργοδοσίας, μακριά από αυτοκλητους σωτήρες της εργατικής τάξης, να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας.

Να μπλοκάρουμε το αντεργατικο νομοσχέδιο.

Όλα για όλους

Οργάνωση και αγώνας σε σχολεία, σχολές, χώρους εργασίας, γειτονιές ενάντια στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαροτητα

Αναρχική Συνέλευση φοιτητών/τριών Quieta Movere