Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023 στις 19.00

6 καλέσματα : 1 2 3 4 5 6

Μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης στις καταλήψεις

μην είστε ανόητοι

ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΔΕΝ ΕΚΚΕΝΩΝΟΝΤΑΙ

Γιατί όμως εμείς επιμένουμε να μιλάμε ξανά και ξανά γι' αυτούς τους χώρους; Γιατί δίνουμε χρόνο, όρεξη και ιδέες στις καταλήψεις; Επειδή η πραγματικότητα δεν αφήνει κανένα άλλο περιθώριο. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε προοπτική σε μια αφήγηση που τάζει ευημερία, ανέλιξη, ανάπτυξη. Ή τέλος πάντων οποιαδήποτε τέτοια προοπτική φροντίζει να περνάει πάνω απ'τις ζωές μας. Να υποτιμάει τους ανθρώπους στις δουλειές, στα νοσοκομεία, στα σπίτια τους. Να τους κάνει πογκρόμ στις πόλεις, να τους επαναπροωθεί ή να τους δολοφονεί στα σύνορα. Να ποδοπατάει τη φύση μέχρι να ρουφήξει κάθε τελευταίο
ψήγμα κέρδους που μπορεί αυτή να αποφέρει. Φροντίζει να γεννάει διαχωρισμούς, να χαράζει φύλα, φυλές, (αν)ικανότητες, αδυναμίες. Και στο τέλος, ο καθένας να πεθαίνει μόνος του και χωρίς πολλή φασαρία.
Γι' αυτό στις καταλήψεις επιλέγουμε να μοιραζόμαστε τις ζωές μας. Επιθυμούμε να μιλάμε για όσα μας ζορίζουν, για όσα μας υποτιμούν, για όσα μας καταπιέζουν. Να οργανώνουμε τις αντιστάσεις μας σε κάθε γειτονιά χωρίς αρχηγούς και ακόλουθους, χωρίς λεφτά, χωρίς διαχωρισμούς. Να οραματιζόμαστε όλα αυτά που μπορούμε να κάνουμε ώστε να αλλάξουμε όλα αυτά που έχουμε γίνει. Και γι' αυτό τις υπερασπιζόμαστε. Ώστε να αγωνιζόμαστε για τις ζωές μας από κοινού.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

συγκέντρωση αλληλεγγύης στην κατάληψη Ευαγγελισμός

Πέμπτη 5.10 Καμάρα 19:00

ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΥΦΑΝΕΤ


1 2 3 4 5 6

Κατάληψη libertatia


1 2 3 4 5 6

Μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης στις καταλήψεις.

Πέμπτη 5/10, 19:00 Καμαρα

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ

Τα ξημερώματα του Σαββάτου της 1ης Οκτωβρίου πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιούν επιχειρήσεις εκκένωσης του κατειλημμένου στεκιού στο ΕΜΠ (για τρίτη φορά) ,μέσα στο πανεπιστημιακό κάμπους, καθώς και στην κατάληψη Ευαγγελισμού στο Ηράκλειο Κρήτης(όπου για άλλη μια φορά είδαμε την ελληνική αστυνομία να σπέρνει την τρομοκρατία οδηγοντας καταληψία σε πτωση από μεγάλο ύψος και να αρνείται να του παρέχει ιατρική βοήθεια συλλαμβάνοντας τον και κρατωντας τον στη ΓΑΔΗ για πολλές ώρες πριν εισαχθεί στο νοσοκομείο για την ανάρρωση του μιας και φυσικά είχε προέλθει ο τραυματισμός του μετά την πτώση).

Σε μια πολιτική συγκυρία που ο κρατικός μηχανισμός αποδεικνύεται παντελως ανίκανος να διαχειριστεί τα κοινωνικά ζητήματα,που χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια και τα υπάρχοντα τους στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και μια ολόκληρη χώρα έχει καει και πλημμυρίσει επιλέγει να στρέψει για ακόμη μια φορά το μένος του στους χώρους που κάνουν πράξη το όραμα της κοινωνικής αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης.Τιποτα δε φαίνεται να είναι ικανό ώστε να μετριάσει την εμμονή της εξουσίας να απαλλαγεί από τις καταλήψεις και να τις εξαφανίσει από το πολιτικό γίγνεσθαι γιατί καταλαβαίνει καλύτερα και από εμάς τους ίδιους ποιος μπορεί να είναι ρόλος τους, τι παράδειγμα μπορεί να δώσουν, και πως μπορούν να οργανωθούν εντός τους οι αγώνες που έρχονται.Γιατι καταλαβαίνουν ότι είναι δομές που με τίποτα δε μπορούν να αφομοιώσουν και να αποριζοσπαστικοποιησουν μιας και η ίδια τους η υπόσταση είναι μια μάχη απέναντι στον κόσμο της βαρβαρότητας και της εξουσίας.Γιατι εκεί συγκεντρώνονται τα είδη πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες, εκεί μαγειρεύουν και διανέμουν το φαγητό στις πληγείσες περιοχές εκεί οργανώνονται οι κινήσεις αλληλεγγύης,οι αντικρατικες διαδηλώσεις ,τα φεστιβάλ κοινωνικής αλληλεγγύης που δίνουν μορφή στο όραμα της κοινωνικής και ταξικής αυτοοργάνωσης,στο όραμα μιας ζωής που αξίζει να βιωθεί

Σε μια κοινωνική πραγματικότητα που καθίκια νταηδες τοπικοί άρχοντες-μπραβοι επιτίθενται σε πολίτες που καταστράφηκαν οι ζωές τους,που κανάλια πανυγηριζουν για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης ενώ η κοινωνική πλειοψηφία (ακόμα και όσοι είναι "τυχεροί και δεν κάηκαν ή πλημμυρίσαν τα σπίτια τους) δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα βασικά έξοδα επιβίωσης λόγω της αβασταχτης ακριβείας στα πάντα,που οι ένστολοι δολοφόνοι- φυλακές του συστήματος εξουσίας και οι κοινωνικοί κανίβαλοι μιμητές τους βασανίζουν και δολοφονούν σε ένα τυχαίο έλεγχο στην Κρήτη ή για το χρώμα του δέρματος ή γιατί άργησες να μπεις στο πλοίο επιλέγουμε να στεκόμαστε απέναντι. Απέναντι στη βαρβαρότητα,το θάνατο και την απάθεια και μαζί με τις καταλήψεις για να οργανώσουμε την κοινωνική και ταξική αυτοοργάνωση για να αντεπιτεθουμε στους δυνάστες των ζώων μας ,για την οικοδόμηση του οράματος της Αναρχίας και του ελευθεριακού κομμουνισμού

10-100-1000 ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΣΗΨΗΣ

κατάληψη Mundo Nuevo


1 2 3 4 5 6

Μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης στις καταλήψεις

Το Σάββατο 30/09, ενώ είχε προγραμματισθεί Πανελλαδική ημέρα δράσης για τη δολοφονία του Κωστή Μανιουδάκη από ένστολους δολοφόνους του ΤΑΕ Σούδας αλλά και την συνεχώς εντεινόμενη κρατική βαρβαρότητα, το κράτος θέλοντας να καταστήσει σαφές ότι κάθε αντίδραση θα καταστέλλεται διάλεξε τη συγκεκριμένη μέρα για να επιτεθεί και να εκκενώσει την ιστορική κατάληψη του Ευαγγελισμού στο Ηράκλειο Κρήτης και να ξαναστείλει δυνάμεις στο στέκι του ΕΜΠ στην Αθήνα (για την εβδομαδιαία πλεόν θεατρική παράσταση "εκκένωσης" και βανδαλισμού του στεκιού) έτσι ώστε να υπάρχει μια ψευδαίσθηση συνολικής αντζέντας(εξευγενισμός πανεπιστημιακών χώρων και δημοτικές εκλογές) και να χουν να παίξουν και κάτι οι ρουφιάνοι που αναπαράγουν τα non papers της ΕΛ.ΑΣ. Τα ξημερώματα λοιπόν πάνοπλες κατασταλτικές δυνάμεις, σε καθεστώς τρομοκρατίας εισέβαλαν στην κατάληψη του Ευαγγελισμού, συλλαμβάνοντας και χτυπώντας συντρόφους/ισσες που διέμεναν στο κτίριο, ενώ από καθαρή τύχη αποφεύχθηκε ο θάνατος συντρόφου που έπεσε από την ταράτσα δεμένος πισθάγκωνα και κατόπιν βασανισμού του από τους πραιτοριανούς της ελληνικής δημοκρατίας. Οι αντιδράσεις παρά την έξαρση της κρατικής τρομοκρατίας όμως δεν κόπασαν, έτσι το κράτος έκανε ακόμα μια -αποτυχημένη- απόπειρα τρομοκράτησης στέλνοντας διμοιρίες των ΜΑΤ να αποκλείσουν το στέκι του Τηγανίτη, αυτοοργανωμένης ομάδας στο Ηράκλειο, όπου υπήρχε σε εξέλιξη συνέλευση για την εκκενωμένη κατάληψη. Ωστόσο ο αγώνας στο Ηράκλειο είναι ολοζώντανος, το ηθικό ακμαίο και οι πορείες μαζικές και δυναμικές. Οι καθημερινές αντιδράσεις-συγκρούσεις και η συνολικότερη αντίσταση που εκδηλώνεται απέναντι στις μεθοδεύσεις του κράτους, της δημοτικής αρχής, του πανεπιστημίου μας δίνουν δύναμη και είναι εμφανές ότι ο ανταγωνιστικός χώρος στο Ηράκλειο δε θα υποταχθεί στην αστυνομοκρατία και το "κοινωνικό συμβόλαιο" -από τα πάνω- του καλογυαλισμένου τουριστικού θέρετρου. Την ίδια στιγμή που σε Θεσσαλία και Θράκη ο κόσμος μαστίζεται από τις συνέπειες των πλημμυρών, των πυρκαγιών και της εγκληματικής διαχείρισης του κράτους, που το κόστος ζωής συνεχίζει να αυξάνεται, που οι συνθήκες εργασίας εντατικοποιούνται σε βαθμό που να έχουμε χάσει το μέτρημα των εργοδοτικών δολοφονιών, το κράτος φροντίζει να δείχνει τις προτεραιότητες του και να θρέφεται από την καταστολή. Οι καταλήψεις αποτελούν χώρους συνάντησης, σε αυτές δημιουργούνται κοινότητες αγώνα που εναντιώνονται στην διαρκή σήψη. Διεκδικούν δημόσιο χώρο, προβάλουν μη-καταναλωτικό τρόπο συνύπαρξης και αποτελούν ζωτικά κύτταρα των γειτονιών. Δημιουργούνται εντός τους κινήματα και ιδέες, διασώζεται η ιστορική μνήμη και διατηρείται ζωντανή η καταληψιακή κουλτούρα και συνείδηση. Δε θα μείνουμε άπραγες ως προς το να κρέμεται μια δαμόκλειος σπάθη πάνω από τις συλλογικές μας υπάρξεις. Σαν την πρασινάδα που φυτρώνει μόνη της μέσα απ'τα τσιμέντα στις ταράτσες των πολυκατοικιών, υπάρχουνε στιγμές που μόνο οι καταλήψεις φαίνεται να έχουν πρόσβαση στον ήλιο.

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΓΗ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ

ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΣΤΟΝ ΕΚΧ ΣΧΟΛΕΙΟ

Παραθέτουμε το χθεσινό κείμενο της ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ, εκεί βρίσκεται η ουσία.

https://athens.indymedia.org/post/1626853/

Ανάρες - Ομάδα δράσης & αλληλεγγύης


1 2 3 4 5 6

Μικροφωνική Συγκέντρωση Αλληλεγγύης στις Καταλήψεις

Πέμπτη 05.10

Καμάρα 19.00

Οι καταλήψεις είναι πνοές ελευθερίας

Στα ασφυκτικά περιβάλλοντα των πόλεων, εκεί που πλέον οι συνδιαλλαγές των ανθρώπων προορίζονται αυστηρά και μόνο για εμπορικούς σκοπούς, εκεί που οι δημόσιοι χώροι μετατρέπονται σε απρόσωπους τόπους με οικονομικό αντίτιμο, εκεί που μοναδική σημασία έχει η κατανάλωση καθώς οτιδήποτε παρεκκλίνει από αυτή τη λογική μοιάζει περιττό ή/και επικίνδυνο, οι καταλήψεις και οι ελεύθεροι κοινωνικοί χώροι συνεχίζουν να είναι κομμάτια του ανταγωνιστικό κινήματος - κέντρα αγώνα , χώροι πέρα από λογικές ιδιοκτησίας, από λογικές αποξένωσης, μακριά από λογικές ατομικισμού, χώροι που αγκαλιάζουν το ''εμείς'' στο εδώ και το τώρα.

Ένας τέτοιος χώρος ήταν και η κατάληψη Ευαγγελισμός στο Ηράκλειο Κρήτης που εκκενώθηκε το ξημέρωμα του Σαββάτου. Στην προσπάθεια της εκκένωσης μάλιστα, ένα άτομο τραυματίστηκε καθώς έπεσε από την ταράτσα του κτηρίου, με την αστυνομία - να παίζει το γνωστό σε όλες μας παιχνίδι και- να αρνείται την παροχή ιατρικής βοήθειας.

Το κτήριο αυτό έζησε 21 χρόνια ως κομμάτι του αγωνιστικού κινήματος, ανοιχτό στην κοινωνία του Ηρακλείου, φιλοξενώντας δράσεις ελεύθερης έκφρασης, πολιτισμού, εκθέσεις βιβλίου κ.α. Εκεί λειτουργούσαν μεταξύ άλλων αναρχικές και αντιεξουσιαστικές πολιτικές ομάδες, ομάδες αντιπληροφόρησης, αντιφασιστικές συνελεύσεις, εργατικά σχήματα, φεμινιστικές συλλογικότητες, συνελεύσεις ενάντια στον μιλιταρισμό και τον πόλεμο, συνελεύσεις αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατουμένους, κολεκτίβες εργασίας, βιβλιοθήκη και χώρος διανομής βιβλίων, γυμναστήριο, στούντιο μουσικής και άλλοι χώροι μελέτης και δραστηριοτήτων.

Επιπλέον, ένα πρωτοφανές γεγονός ήρθε να προσθέσει μια ακόμη επίθεση στο αγωνιστικό κίνημα. Την Δευτέρα 02/10 η αστυνομία αποπειράθηκε να εισβάλλει σε χώρο που εξελίσσονταν συνέλευση. Συγκεκριμένα στο Ηράκλειο Κρήτης, ο Τηγανιτης, ένα αυτοοργανωμένο αθλητικό σωματείο βρέθηκε περικυκλωμένος από την αστυνομία. Γύρω στα 70 άτομα που έκαναν συνέλευση ,απειλήθηκαν με ρίψη χημικών, εικόνα που ξυπνά στο μυαλό μας μνήμες της δεκαετίας του '60 και '70, τότε που οι συναθροίσεις απαγορεύονταν δια ροπάλου.

Σε μία περίοδο που οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες υπαγορεύονται τόσο από το αποτέλεσμα των πρόσφατων εθνικών εκλογών και από τις επικείμενες δημοτικές/περιφερειακές εκλογικές αναμετρήσεις όσο και από την κρατική διαχείριση σε μία σειρά ζητημάτων (έγκλημα στα Τέμπη, ναυάγιο στην Πύλο, πυρκαγιές,πλημμύρες και επιτελικό κράτος), δεν μας προκαλεί έκπληξη που η ατζέντα, αντί να στοχεύει στη βελτίωση της ζωής των πολλών (όχι ότι θα περιμέναμε άλλωστε κάτι τέτοιο από ένα σύστημα εξουσίας και εκμετάλλευσης), στρέφεται και πριμοδοτεί τον κοινωνικό αυτοματισμό, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, την καταστολή των αντιδράσεων και των χώρων αγώνα.

Η ανάπτυξη, που θα έρθει μέσα από τον τεμαχισμό και την παράδοση των δημοσίων χώρων και των αναγεννημένων σε άλλο αξιακό πλαίσιο εδαφών, στις ορέξεις της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας», και οι ευκαιρίες κερδοφορίας που προκύπτουν μέσα από τις περιφράξεις όλο και περισσότερων σπιθαμών του δημόσιου πεδίου, σκοπεύουν στην εμπέδωση του κυρίαρχου αφηγήματος «με κάθε κόστος», ως την πλήρη υποταγή σε αυτό. Μία πόλη που θα καθρεφτίζει ροές χρήματος και φιγούρες ατομικισμού μακριά από ρωγμές αμφισβήτησης και συλλογικές αφηγήσεις, είναι μία εικόνα που φαντασιώνονται Κράτος και Κεφάλαιο για τις δικές μας ζωές.

Οι εκκενώσεις τους είναι επίθεση στην πόλη και την κοινωνία, είναι επίθεση σε όσους χτίζουν και δημιουργούν και έρχονται σε ρήξη με την καταπίεση, με την εξουσία. Είναι επίθεση απέναντι στο πρόταγμα μιας κοινωνίας ελεύθερης, απο τα κάτω για τα κάτω. Μέσα σε αυτή τη δυσοίωνη προοπτική, οι καταλήψεις, οι κοινωνικοί χώροι είναι σημεία συνάντησης ιδεών, συλλογικοποίησης αγώνων και της ζωής μας ευρύτερα. Είναι χώροι όπου καθορίζονται νέες τοπολογίες και ανα-δημιουργούνται ζωές ελεύθερες από εξουσία, όπου η αλληλεγγύη και η συμπερίληψη είναι τρόπος ζωής και όχι σλόγκαν σε προεκλογικές καριέρες.

Για μια ζωή ελεύθερη στο σήμερα, στο αύριο, στο τώρα.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο

Ανοιχτή πολιτική συνέλευση κάθε Δευτέρα στις 19:30

Βασιλέως Γεωργίου και Μπιζανίου γωνία


1 2 3 4 5 6

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

~

Μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης στις καταλήψεις

Πέμπτη 5/10, 19:00 Καμαρα

~

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης
blog: libertasalonica.wordpress.com
mail: lib_exthess@hoextmail.coexm