Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023 στις 20.00

Προβολή "VIVA MEXICO!" - 12/10 Παγκόσμια Μέρα Δράσης & Αλληλεγγύης

Στις 12/10, με αφορμή τη μέρα δράσης & αλληλεγγύης, η ΑΥΤΕΝΕΡΓΕΙΑ καλεί στη δημόσια προβολή+συζήτηση του ντοκιμαντέρ "Viva Mexico":

Ο πόλεμος ενάντια στις ζαπατιστικές κοινότητες με τις πρόσφατες ένοπλες επιθέσεις από στρατό, παραστρατιωτικούς και καρτέλ, τους εμπρησμούς και την καταστροφή σπιτιών, σχολείων και καλλιεργειών, τους σοβαρούς τραυματισμούς, τις συλλήψεις και απαγωγές, έχει ως μόνο στόχο την εξόντωση των ζαπατιστικών θεσμών, την υφαρπαγή των εδαφών και της αυτονομίας τους.

Η 12η Οκτώβρη -επέτειος της άφιξης του Κολόμβου στην Αμερική- αποτελεί μέρα αντίστασης και αξιοπρέπειας των Ζαπατίστας και των αυτοχθόνων λαών του Μεξικού και αλλού. Το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο, καλεί ομάδες, συλλογικότητες και κινήματα στον κόσμο να συμμετάσχουν σε μία διεθνή μέρα δράσης αλληλεγγύης για να σταματήσει ο πόλεμος ενάντια στους λαούς του Μεξικού και του κόσμου:

"ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΖΑΠΑΤΙΣΤΙΣΤΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ".

Με αφορμή την ημέρα αυτή, η ΑΥΤΕΝΕΡΓΕΙΑ καλεί στη δημόσια προβολή του ντοκιμαντέρ "Viva Mexico", στο οποίο καταγράφεται και παρουσιάζεται το ταξίδι του Υποδιοικητή Μάρκος από τον Νότο μέχρι τον Βορρά του Μεξικού. Μια γιορτή του αγώνα για γη και αξιοπρέπεια.

ΠΕΜΠΤΗ 12/10, 20.00
στο TRISE (Κολοκοτρώνη 31, Σύνταγμα)

Ντοκιμαντέρ "Viva Mexico" | 2010 | 120 min. | Director: Nicolas Défossé | Prod: Terra Nostra Films | ελληνικοί υπότιτλοι

Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση.

ΣΥΝΟΨΗ:

Λος Άντζελες, ΗΠΑ. Στην καρδιά της πόλης, Μεξικάνοι μετανάστες χωρίς χαρτιά κυνηγιούνται από την αστυνομία και αγωνίζονται για να κερδίσουν τα προς το ζην χωρίς να χάσουν την ταυτότητά τους. Από την άλλη πλευρά των συνόρων, στα βουνά του νοτιοανατολικού Μεξικού, η αυγή φτάνει, κρυμμένη στην ομίχλη.

Είναι 1 Ιανουαρίου 2006 και χιλιάδες ιθαγενείς Ζαπατίστας προετοιμάζονται να αποχαιρετίσουν τον εκπρόσωπό τους Υποδιοικητή Μάρκος. Η αποστολή του: να ταξιδέψει σε όλη τη χώρα για τους επόμενους 6 μήνες για να μάθουν από την αντίσταση Μεξικανών ανδρών και γυναικών που αγωνίζονται για ένα καλύτερο Μεξικό.

Ένα ταξίδι που είναι γραφτό να φτάσει στην άλλη πλευρά της χώρας ξεκινά... Ένα ταξίδι που ακολουθεί το πρόσωπο του «άλλου» Μεξικού, που αποτελείται από ταπεινούς και απλούς ανθρώπους, ένα πρόσωπο πολύ διαφορετικό από αυτό που δείχνει η τηλεόραση.

Αυτή η πρόκληση δεν είναι ακίνδυνη. Ποτίζει τους σπόρους της εξέγερσης και της αλληλεγγύης μιας ολόκληρης χώρας, αποτελεί μια πρόκληση εναντίον εκείνων που ελέγχουν την οικονομία και την εικόνα της χώρας. Αυτό που ξεκινά ως ψίθυρος, μεγαλώνει για να γίνει η κραυγή εκατοντάδων χιλιάδων: ¡Viva Mexico!

Πώς θα αντιδράσουν αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία;

https://www.vivamexicofilm.com/index.html

https://aftenergeia.gr/dyo-logia-gia-ton-afto…