Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023 στις 19.00

Παρουσίαση βιβλίου "Για μια ελευθεριακή δικαιοσύνη..."

Στις 4 Νοέμβρη του 2023 στις 19:00 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο θα πραγματοποιήσουμε την 1η παρουσίαση του βιβλίου που εκδώσαμε με τίτλο " Για μια ελευθεριακή δικαιοσύνη. Για μια δικαιοσύνη ενάντια στην Κυριαρχία και το Κράτος".

Με τον όρο δικαιοσύνη δεν εννοούμε απλώς ένα πλαίσιο κανόνων και μεθόδων επίλυσης αδικιών. Δεν αναφερόμαστε, δηλαδή, μόνο στους θεσμούς δικαιοσύνης. Ούτε εννοούμε μια γενική υπερβατική αρχή ή έννοια δικαίου, ανεξάρτητη και ουδέτερη από τις ιδεολογικές τοποθετήσεις. Την αντιλαμβανόμαστε μάλλον ως μια κατάσταση, στην οποία ικανοποιούνται οι αρχές της κοινότητάς μας, οι οποίες ορίζουν και το τι είναι δίκαιο. Ταυτόχρονα, αντιλαμβανόμαστε τη δικαιοσύνη ως μια δύναμη που μας παρακινεί διαρκώς. Με αυτή την έννοια, ο ρόλος μας ως αναρχικοί δεν είναι να αποδώσουμε εμείς δικαιοσύνη ως κάποιοι αδέκαστοι δικαστές. Στόχος μας είναι να δημιουργούμε διαρκώς αυτή την κατάσταση δικαιοσύνης, όπου θα πληρούνται οι αρχές μας. Οι πρακτικές λύσεις που θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε ή οι θεσμοί που θα μπορούσαμε να φανταστούμε, πρέπει να εξυπηρετούν αυτόν ακριβώς τον σκοπό, να μας βοηθούν να εντοπίζουμε την αδικία και να δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες για να αποκαθίσταται η ισότητα.

Μερικά από τα ερωτήματα που θέλουμε να θέσουμε για την συζήτηση που θα ακολουθήσει είναι τα παρακάτω:

1) Τι σημαίνει τελικά δικαιοσύνη για τον αγωνιζόμενο κόσμο, πώς έχει ασκηθεί από τη μεριά μας έως τώρα και πώς θα μπορούσε να ασκείται

2) τι εμείς οι ίδιες από τη θέση που αγωνιζόμαστε θεωρούμε δίκαιο, τι άδικο

3) με ποια κριτήρια και πώς τα εφαρμόζουμε αυτά στις κοινότητές μας

Υ.Γ.: στο χώρο θα έχουμε φροντίσει να βρίσκονται και αντίτυπα του βιβλίου μας. Στην περίπτωση που κάποια συλλογικότητα ή άτομο θέλει να προμηθευτεί συγκεκριμένο αριθμό αντιτύπων, μπορεί να μας ενημερώσει μέσω του e-mail ypogexeios_iliexsos@espiexv.net για να τα φέρουμε μαζί μας.

Υπόγειος Ιλισός

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/92098/