Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023 στις 20.30

Cine Λαμπηδόνα - Romanzo di una strage ("Ρομάντζο μιας σφαγής")

Το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα σας καλεί την Πέμπτη 12/10/23 στις 8.30μμ στην Λαμπηδόνα (Άλσος Αγίας Τριάδας - Βύρωνας). Θα προβάλλουμε το πολιτικό - ιστορικό δράμα "Romanzo di una strage" ("Ρομάντζο μιας σφαγής", 2012), σε σκηνοθεσία Marco Tullio Giordana. Είσοδος ελεύθερη.

Η ταινία μας μεταφέρει στα "μολυβένια χρόνια" της Ιταλίας, όταν μυστικές υπηρεσίες και κρυφά κέντρα εξουσίας εφάρμοζαν την "στρατηγική της έντασης": αιματηρές φασιστικές επιθέσεις αποδίδονταν σε ακροαριστερά και αναρχικά κινήματα, που έτσι στοχοποιούνταν και προκαλούνταν να εμπλακούν στον κύκλο της βίας. Στόχος η καταστολή των κινημάτων αυτών, που τότε γνώριζαν μεγάλη ανάπτυξη, αλλά και η ανακοπή της συνολικής πορείας της ιταλικής κοινωνίας προς τα αριστερά.

Η ταινία πραγματεύεται ειδικά την βομβιστική επίθεση στην Piazza Fontana (Μιλάνο, 12/12/1969) με 17 νεκρούς και πολλές δεκάδες τραυματίες: αν και την βόμβα είχε τοποθετήσει η νεοφασιστική "Νέα Τάξη", συνελήφθησαν στελέχη της αριστεράς και της αναρχίας. Μεταξύ αυτών ο εργάτης σιδηροδρόμων Giuseppe Pinelli, ο οποίος κατά την ανάκρισή του σκοτώθηκε πέφτοντας από τον 4ο όροφο του αστυνομικού τμήματος όπου κρατείτο. Ο θάνατός του έγινε αργότερα γνωστός από το έργο του Ντάριο Φο "Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού".

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=jWcz7fDcrE8

πηγή : http://politistikokentrovirona.blogspot.com/2…