Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023 στις 18.00

Καλεσμα σε ανοιχτη συνελευση συνοργανωσης για την 50η επετειο 17/11

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΝΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 50η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 18:00 ΑΣΟΕΕ

Ο κόσμος σείεται από τις σειρήνες ενός πολέμου πολύμορφου, πολυεπίπεδου και πολυμέτωπου. Ενός πολέμου που παίρνει πολλαπλές μορφές, με την αποκορύφωση αυτών, μόνο, να είναι η ένοπλη σύρραξη. Διεξάγεται καθημερινά και συγκροτεί, ως ενιαίο όλον, την γενική συνθήκη του 3ου παγκοσμίου πολέμου, άλλοτε με πιο αργούς και άλλοτε πιο γρήγορους ρυθμούς, Η παγκόσμια οικονομικοπολιτική και στο σύνολό της κοινωνική κρίση, όχι μόνο δεν έχει λυθεί, αλλά αντίθετα έχει περάσει σε ένα επόμενο επίπεδο. Η στρατηγική πολέμου χαμηλής έντασης, με οικονομικό πόλεμο και ένοπλες συρράξεις περιορισμένης εμβέλειας δίνει την θέση της σε μια συνθήκη γενικής ανάφλεξης μεταξύ των διαφόρων στρατοπέδων εντός του μπλοκ των παγκόσμιων οικονομικών ελίτ.

Σε τοπικό επίπεδο, το ελληνικό κράτος είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένο με τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, της κορυφής της πυραμίδας, δηλαδή, των διαφόρων μπλοκ της παγκόσμιας άρχουσας τάξης και αποτελεί έναν από τους τοπικούς εκτελεστές και διασφαλιστές αυτών των συμφερόντων στη νοτιοανατολική Ευρώπη και Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό, ένας από τους κομβικούς ρόλους του ελληνικού κράτους είναι να μετατρέψει τον ελλαδικό χώρο σε προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, να λεηλατήσει ό,τι μπορεί να αποφέρει κέρδος και να κάμψει κάθε μορφή κοινωνικών αντιστάσεων. Τα μεγαλύτερα κομμάτια της κοινωνίας βιώνουν την εξαθλίωση, αποκλεισμένα από βασικά αγαθά (φαγητό, εστία, υγεία, ρεύμα, παιδεία), τα οποία ιδιωτικοποιούνται και γίνονται πλέον δυσπρόσιτα. Το επίπεδο ζωής υποβαθμίζεται και η εργασιακή εκμετάλλευση εντείνεται. Για τον ξένο πληθυσμό που δεν έχει έρθει να επενδύσει, η ατζέντα προβλέπει εκμετάλλευση και θάνατο στα σύνορα ή στρατόπεδα συγκέντρωσης στην ενδοχώρα.

Tην ίδια στιγμή, ελλείψει οργανωμένων κοινωνικών αντιστάσεων ενάντια στη σύγχρονη δυστοπία, παραχωρείται έδαφος στον φασισμό, ο οποίος έρχεται να δράσει ενισχυτικά στην επίθεση κρατών και καπιταλισμού ενάντια στις κοινωνίες. Επιτελεί την πλέον βρώμικη δουλειά, διοχετεύοντας την κοινωνική οργή προς στους πιο ευάλωτους του συνόλου, αντί για τους υπαίτιους. Η προώθηση του φασισμού αποτελεί υπαρκτό σχεδιασμό εντός των ελίτ, είτε για να επιχειρήσει εκεί που δεν μπορούν οι κοινοβουλευτικές πολιτικές δυνάμεις, είτε μπροστά στον κίνδυνο πολιτικών μεταβολών σε μια ριζοσπαστική κατεύθυνση.

Σε αυτή τη 17η Νοέμβρη συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Μια εξέγερση, η οποία έπαιξε καίριο ρόλο στην πτώση του καθεστώτος των συνταγματαρχών και έδωσε σάρκα και οστά στην αντίσταση και τις ανάγκες των καταπιεσμένων, την στιγμή που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις κάννες των ένστολων φασιστών. Τα προτάγματά της, σύγχρονα επίκαιρα και διαχρονικά. Αντίσταση ενάντια στην καταπίεση της χούντας και του μετεμφυλιακού παρακράτους. Απαίτηση για παιδεία, υγεία, κοινωνική δικαιοσύνη και ελευθερία καθώς και σπάσιμο της κρατικής καταστολής. Έξοδος από το ΝΑΤΟ και απεμπλοκή από τις ιμπεριαλιστικές θανατοπολιτικές του.

Η συλλογική μνήμη αυτή έχει ατονήσει με το πέρας τον χρόνων και η επέτειος του Πολυτεχνείου έχει επί το πλείστον απογυμνωθεί από το εξεγερσιακό πνεύμα και την μαχητικότητα, τα οποία συγκροτούν μια εναλλακτική προοπτική για τις κοινωνίες. Η περίοδος της μεταπολίτευσης, γεννώντας ελπίδες και προοπτική σε μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας και των καταπιεσμένων καταρρέει μαζί τους, αφήνοντας ένα τεράστιο πολιτικό κενό το οποίο εκφράζεται πολυδιάστατα σε κάθε πτυχή της κοινωνικής και πολιτικής ζωής.

Ο χώρος του Πολυτεχνείου αποτέλεσε το κέντρο της εξέγερσης. Η συστηματική προσπάθεια αποκοπής του Πολυτεχνείου από την δυναμική του ως έδαφος ιστορικών αγώνων και του αποκλεισμού των πιο ριζοσπαστικών κοινωνικών κομματιών από αυτούς, αποτελεί κομμάτι της αντιεξεγερτικής πολιτικής του κράτους και των μηχανισμών του, συνδεόμενο με τα συνολικά σχέδια εξευγενισμού και αποστείρωσης του κέντρου της Αθήνας. Το έδαφος όπου για μισό περίπου αιώνα εκφράστηκαν πολύμορφα οι αγώνες των καταπιεσμένων και ιδιαίτερα των πιο ριζοσπαστικών κομματιών τους, της νεολαίας, των μαθητ(ρι)ών, των φοιτητ(ρι)ών και των προλετάριων, τελεί υπό την ασφυκτική κατοχή των δυνάμεων του κράτους και των μηχανισμών του. Ο αποκλεισμός του ΕΜΠ από την κοινωνία και τα αγωνιζόμενα κομμάτια της, παράλληλα με την κατοχή συνολικά της περιοχής των Εξαρχείων και του κέντρου της μητρόπολης, επιχειρεί να σβήσει από τον χάρτη την αντίσταση.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, ενόψει της 50ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, καλούμε σε ανοιχτή συνέλευση για την οργάνωση και συνοργάνωση της παρουσίας μας στην πορεία στις 17 Νοέμβρη και το άνοιγμα ενός πεδίου διαλόγου συνολικά για την παρουσία και δράση μας στο 3ήμερο και ευρύτερα.

Πιστεύουμε ότι η μαζική παρουσία και δράση μας σε όλη την διάρκεια του τριημέρου και ευρύτερα έχει καίρια σημασία στις δύσκολες περιόδους που διανύουμε. Η κινητοποίηση, η εδαφικοποίηση και ο συντονισμός των δυνάμεων μας, αποτελεί την μέθοδο αναγέννησης των κινημάτων, ενδυνάμωσής τους και εμπλοκής τους με τις κοινωνίες.

Με άμεσους σκοπούς την συνοργάνωση της συλλογικής μας παρουσίας στους δρόμους, την ενίσχυση και τον συντονισμό σχεδιασμών και πρωτοβουλιών με ένα προωθητικό και ταυτόχρονα ενωτικό πνεύμα, καλούμε για:

  • Την οργάνωση και συνοργάνωση της οργανωμένης και μαζικής παρουσίας μας στους δρόμους την 17η Νοέμβρη.
  • Την κατάθεση προτάσεων και σχεδιασμών για την κοινή μας παρουσία και συμπόρευση κατά το 3ήμερο της 17ης Νοέμβρη.
  • Την επικοινωνία, τον συντονισμό και αλληλοστήριξη των διαφόρων μερών, καλεσμάτων και μπλοκ των ριζοσπαστικών αγωνιζόμενων δυνάμεων, που θα βρεθούμε μαζικά στους δρόμους καθόλη την περίοδο του 3ημέρου.

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

24/10/2023

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/92347/