Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023 στις 21.00

Ρεμπέτικο οικονομικής ενίσχυσης

Ρεμπέτικο οικονομικής ενίσχυσης

Κάλεσμα αλληλεγγύης στη συμφοιτήτριά μας

Αναφορικά με τα γεγονότα της 2/11 στη ΣΘΕ

Ένα χαμένο σακίδιο, αφορμή για μια στημένη δίωξη

Στις 2 Νοέμβρη 2023 και κατά τη διάρκεια της συντονιστικής επιτροπής του Συλλόγου φοιτητών της σχολής μας, ανακοινώθηκε εκκένωση του κτηρίου από την Κοσμητεία της ΣΘΕ. Ο λόγος για την εκκένωση δεν γινόταν ξεκάθαρος για αρκετή ώρα με
αποτέλεσμα να δημιουργείται γενικευμένη σύγχυση και αναστάτωση χωρίς κανείς να ενημερώνει υπεύθυνα τι έχει συμβεί. Μάθαμε από ειδησεογραφικά κανάλια για την ύπαρξη ενός ύποπτου μπεζ σακιδίου, έξω από μια αίθουσα διδασκαλίας χωρίς αρχικά να γίνεται σαφές ποιο ήταν το περιεχόμενό του. Ο Σύλλογος συνέχισε την διαδικασία του και μετά από αυτό παρευρέθηκε κανονικά στην προγραμματισμένη Πορεία Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη που είχε καλέσει από την Γενική Συνέλευση στη 1 Νοέμβρη.
Κάποιες ώρες αργότερα πληροφορηθήκαμε ότι μια συμφοιτήτρια μας έχει προσαχθεί από την αστυνομία εκτός πανεπιστημιακού χώρου σε μεγάλη απόσταση από τη ΣΘΕ και κατηγορείται με βαρύτατες κατηγορίες. Οι αρχές κάνουν λόγο για την εύρεση ενός μπεζ σακιδίου με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς το οποίο ταυτοποιήθηκε ως δικό της. Η ύπαρξη του σακιδίου είναι μεν αληθής η κατοχή του όμως όχι καθώς το σακίδιο αυτό είχε χαθεί εδώ και κάποιες μέρες σε πάρτυ στο ΑΠΘ. Το συγκεκριμένο σακίδιο βρέθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες μόνο όταν αυτό ήταν έτοιμο για να δημιουργήσει ένα βαρύ κατηγορητήριο. (Αμέσως επόμενο ήταν η σύνδεση του περιεχομένου του σακιδίου με τη συμφοιτήτρια μας και η άμεση σύλληψη της, η οποία έχει ως κατηγορίες την κατοχή και κατασκευή εκρηκτικού υλικού.)
Η στοχοποίηση αγωνιστριών μέσα στα πανεπιστήμια και στους φοιτητικούς συλλόγους δεν είναι κάτι καινούριο και δεν έρχεται σαν κεραυνός εν αιθρία. Το συγκεκριμένο διάστημα η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση εξαπολύει ολομέτωπη επίθεση προς τα εκπαιδευτικά κεκτημένα. Ο Νόμος Κ-Χ (4777) καταργεί στην πράξη το άσυλο τοποθετόντας αστυνομία στους πανεπιστημιακούς χώρους και εντατικοποιει πλήρως τα προγράμματα των φοιτητών. Επίσης αποτελεί την προμετωπίδα για τον αφανισμό της πολιτικοποίησης και της συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους των πανεπιστημίων. Η οργάνωση στη βάση στους φοιτητικούς συλλόγους, αποτελεί το έμπρακτο παράδειγμα ότι όταν η κοινωνική βάση οργανώνεται αδιαμεσολάβητα και ακηδεμόνευτα, πετυχαίνει μεγάλες νίκες στην υπεράσπιση των κεκτημένων της. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα οι μαζικοί φοιτητικοί αγώνες της άνοιξης του 2021 όπου οδήγησαν το κράτος και τις πανεπιστημιακές αρχές σε πλήρης αναδίπλωση.
Κάθε χρόνο όταν πλησιάζει η 17 Νοέμβρη οι φοιτητικοί σύλλογοι ενεργοποιούνται, σχολές καταλαμβάνονται, και για λίγες έστω μέρες σταματάει η "φυσιολογική ροή ζωής" στο πανεπιστήμιο. Στις 17 Νοέμβρη ανθίζουν αντιστάσεις, δημιουργούνται κοινωνικές σχέσεις έξω απτά κοινωνικά πρότυπα, και γεννιούνται αναμνήσεις μιας εξέγερσης που έρχεται. Αυτήν ακριβώς την συνθήκη εχθρεύονται κράτος πρυτάνεις και αρχές. Ξυλοδαρμοί, συλλήψεις και διώξεις φοιτητριών, εκκενώσεις πολιτικών χώρων, είναι το μέσο που επιλέγουν για να τρομοκρατήσουν και να διαλύσουν την οποία συλλογικοποιηση επιχειρείται στις σχολές. Όταν αυτή η τακτική αποτυχαίνει, ακολουθεί η απονομιμοποηση των διαδικασιών μας. Παρουσιάζουν τους φοιτητικούς συλλόγους σαν κάτι που πρέπει πάσα θυσία να αποφύγει ο κάθε φοιτητής, και δεν σέβονται τις αποφάσεις του παρότι εκφράζει τις απόψεις του συνόλου των κατωτέρων κοινωνικών και ταξικών στρωμάτων του φοιτητικού υποκειμένου.
Η υπόθεση της συμφοιτήτριας μας αποτελεί ακριβώς αυτό. Η κοινωνική της δράση μέσω του φοιτητικού της συλλόγου στοχοποιείται. Γίνεται "παράδειγμα προς αποφυγή" και προωθείται το αφήγημα της ανομίας και της παραβατικότητας.
Αλλά εμείς γνωρίζουμε καλά ποιοι είναι οι εχθροί μας και ποια τα συμφέροντα μας, και δηλώνουμε ξεκάθαρα πως όσο και αν το επιθυμούν, δεν θα σταματήσουμε να αγωνίζομαστε. Επειδή οι αντιστάσεις ανθίζουν με γερές ρίζες, και πάντα θα βρίσκουν γόνιμο έδαφος για να αναπτυχθούν.
Καλούμε όλους τους φοιτητές/τριες/α, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους καθηγητικους συλλόγους και τις εκάστοτε πολιτικές πρωτοβουλίες που δραστηριοποιούνται στα πανεπιστήμια, να στηρίξουν ηθικά και πολιτικά την συμφοιτήτρια μας. Να απαιτήσουν
την απόσυρση των κατηγοριών της και να συμμετέχουν στις κινήσεις αλληλεγγύης.
Πρώτα στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης στις 8:00 την Δευτέρα για να πάρουμε πίσω την συμφοιτήτρια μας, έπειτα στην πανεκπαιδευτικη πορεία στο άγαλμα του Βενιζέλου στις 12:00, για όλους τους λόγους του κόσμου, και τέλος στην κατειλημμένη σχολή μας.

Συντονιστική επιτροπή Σύλλογου Φοιτητών Φυσικού

3/11/2023