τι; : πορεία θεματική : Εξάρχεια

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023 στις 18.30

5 καλέσματα : 1 2 3 4 5

[Αθήνα] Πορεία την ημέρα κοπής των δέντρων στην πλατεία Εξαρχείων

από Συντονιστικό δράσεων για την υπεράσπιση των Εξαρχείων

Την ημέρα που θα έρθουν για τα δέντρα στηρίζουμε /συμμετέχουμε στην πορεία που καλείται από την «Ανοιχτή Συνέλευση Όχι Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων» στις 18:30 μμ. Καλλιδρομίου (σκαλιά Αστέρα)

post image

ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΟΠΗΣ ΤΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ ΣΤΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ, ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ, ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ, ΣΤΙΣ 18:30 ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΙΟΥ (ΣΚΑΛΙΑ ΑΣΤΕΡΑ)

Η κατασκευή του σταθμού μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων και η καταστροφή-ανάπλαση του Λόφου του Στρέφη είναι μια ξεκάθαρα πολιτική απόφαση που λειτουργεί ως εφαλτήριο για τον εξευγενισμό της περιοχής. Δεν είναι τυχαίο πως αυτές οι μεγάλες προσπάθειες «αναβάθμισης» της έχουν φέρει μαζί τους και ένα μικρό στρατό κατοχής.

Η εμπορευματοποίηση του πολιτικού και πολιτισμικού χαρακτήρα που συντελείτε έχει ως στόχο τη διαγραφή της μνήμης και ταυτότητας της γειτονιάς. Η κοινωνική βάση εκδιώκεται και τη θέση της παίρνουν τουρίστες και καταναλωτές.

Ως Συντονιστικό Δράσεων για την Υπεράσπιση των Εξαρχείων καλούμαστε και πάλι να αντισταθούμε στα σχέδια των Μεγαλοεργολάβων, Κράτους και Δήμου που στοχεύουν στην καταστροφή της γειτονιάς και τη μετατροπή της από χώρο αμφισβήτησης, αντίστασης και αλληλεγγύης, σε επενδυτικό φιλέτο, εναλλακτικό διασκεδαστήριο, τουριστικό και απρόσωπο θέρετρο.

Την ημέρα που θα έρθουν για τα δέντρα στηρίζουμε /συμμετέχουμε στην πορεία που καλείται από την «Ανοιχτή Συνέλευση Όχι Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων» στις 18:30 μμ.

ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΕ ΛΟΦΟΥΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ ΘΑ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΜΟΝΑΧΑ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

ΟΧΙ ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ

ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΣΤΡΕΦΗ

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1627469/


1 2 3 4 5

ΣΤΗΡΙΞΗ της πορείας γειτονιάς στα Εξάρχεια ενάντια στην κοπή των δέντρων | σκαλάκια Αστέρα, 18.30 (Καλλιδρομίου και Μπενάκη)

Στηρίζουμε τη σημερινή πορεία γειτονιάς στα Εξάρχεια που καλείται στις 18.30 στα σκαλάκια Αστέρα (Καλλιδρομίου και Μπενάκη) από την Ανοιχτή Συνέλευση «'Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων», ενάντια στην κοπή των δέντρων που επιχειρείται από σήμερα το πρωί για την κατασκευή σταθμού μετρό.

Σε μια εκδικητική κίνηση, ο απερχόμενος δήμαρχος Κ. Μπακογιάννης - και σε πλήρη σύμπλευση με την κυβέρνηση - τρέχει να προλάβει την αλλαγή της δημοτικής αρχής στις αρχές του χρόνου ώστε να δημιουργήσει τετελεσμένα επιταχύνοντας τις διαδικασίες κοπής των δέντρων και ερημοποιώντας την πλατεία. Στο ίδιο μήκος κύματος, οι εργασίες καταστροφής του λόφου Στρέφη από την ημέρα των δημοτικών εκλογών και μετά έχουν επιταχυνθεί, με την αστυνομία να προχωρά συνεχώς σε εκδικητικές προσαγωγές των κατοίκων που αντιστέκονται.

Το σχέδιο για την τουριστικοποίηση, τον εξευγενισμό και την μετατροπή της γειτονιάς των Εξαρχείων από οικιστική σε καταναλωτική ζώνη με μπαρ, κλαμπ και Airbnb δίχως μόνιμους κατοίκους, δίχως ελεύθερους χώρους και με άδεια τα σχολεία από παιδιά περνά και μέσα από την κατασκευή του νέου σταθμού μετρό στην πλατεία. Η καταστροφή της πλατείας είναι μια κίνηση τόσο συμβολική για την ιστορία των αγωνιζόμενων Εξαρχείων, όσο και πραγματική για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργολάβων, των κτηματομεσιτικών εταιρειών και των αφεντικών του τουριστικού κεφαλαίου.

Ο δεντροκτόνος Μπακογιάννης μάλλον δεν πήρε το μάθημα του. Κανένας δήμαρχος ποτέ και πουθενά δεν κατάφερε να κρυφτεί πίσω από την καρέκλα του όποτε άνοιγε πόλεμο με τους κατοίκους. Θα είμαστε εδώ για να το υπενθυμίσουμε τόσο στον ίδιο, όσο και σε οποιαδήποτε δημοτική αρχή στο μέλλον αποφασίσει να πράξει το ίδιο. Μόνο με την ΕΝΕΡΓΗ και ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ μπορούμε να τους σταματήσουμε.

ΚΑΜΙΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ - Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ

Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης Πάρκου Δρακόπουλου

6/11/2023

πηγή : https://www.facebook.com/parkodrakopoulou/


1 2 3 4 5

Έκτακτο| Αλλαγή ώρας της συνέλευσης αλληλεγγύης στους 4 διωκόμενους/η αναρχικούς/η για την υπόθεση σύντροφοι συντρόφισσες

από Συνέλευση Αλληλεγγύης στους 4 διωκόμενους/η αναρχικούς/η για την υπόθεση 'Σύντροφοι-Συντρόφισσες '

Αλλαγή ώρας της συνέλευσης αλληλεγγύης για την υπόθεση "σύντροφοι συντρόφισσες ". Σήμερα στις 21:00 , πλ. Πρωτομαγιάς. Στηρίζουμε το κάλεσμα για την υπεράσπιση της πλατείας Εξαρχείων, σήμερα στις 6:30 Καλλιδρομιου και Μπενάκη.

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1627476/


1 2 3 4 5

Ήρθαν για τα δέντρα και την πλατεία Εξαρχείων λοιπόν. Κουκουλοφόροι εργολάβοι υπό την προστασία δεκάδων μπάτσων. Σήμερα το απόγευμα 18:30, όλοι/ες/α στα σκαλάκια Αστέρα (Μπενάκη και Καλλιδρομίου)

Ανοιχτή Συνέλευση υπεράσπισης του Λόφου Στρέφη

πηγή : https://twitter.com/LofosStrefi/status/172146…


1 2 3 4 5

Διαδήλωση υπεράσπισης της Πλατείας Εξαρχείων -Δευτέρα 6/11 6.30μμ Καλλιδρομίου & Μπενάκη

Ταξική Αντεπίθεση | Στην Πλατεία Εξαρχείων υπερασπιζόμαστε τη ζωή ενάντια στο θάνατο που εγκαθιδρύει η καπιταλιστική ανάπτυξη και οι θεματοφύλακες της! [Στηρίζουμε τη διαδήλωση υπεράσπισης της Πλατείας Εξαρχείων -Δευτέρα 6/11 6.30μμ Καλλιδρομίου & Μπενάκη]

[…] Σήμερα η κρατική και καπιταλιστική στρατηγική για τη γειτονιά ξεδιπλώνεται ευκρινώς : καταστροφή της πλατείας Εξαρχείων, ιδιωτικοποίηση του Λόφου του Στρέφη, παράδοση κάθε διαθέσιμου πόρου της γειτονιάς στο μεγάλο κεφάλαιο (στεγαστικό, τουριστικό, εστίασης), υποβάθμιση έως διάλυση των δημόσιων δομών (εκπαίδευσης, υγείας, πολιτισμού), κλείσιμο του Πολυτεχνείου ως χώρου ζωντανής ιστορίας και πολιτικής δραστηριότητας, κλιμάκωση της κρατικής καταστολής, διατήρηση του ναρκεμπορίου, ασφυκτική πίεση στις υπάρχουσες πολιτικές και κοινωνικές δομές, μετατροπή εν τέλει των Εξαρχείων σε μια πλήρως εμπορευματοποιημένη ζώνη τουρισμού και διασκέδασης, χαμηλής αισθητικής και εντατικής και κακοπληρωμένης εργασίας, από την οποία ουσιαστικά οι κάτοικοι των Εξαρχείων θα έχουν εκτοπιστεί. Μιλάμε, με άλλα λόγια, για τη ριζική αλλοίωση των κοινωνικών, πολιτικών και ιστορικών χαρακτηριστικών της γειτονιάς και τελικά, για την κοινωνική και πολιτική της ερημοποίηση. Στρατηγική απόλυτα συμβατή βέβαια με τη γενικότερη αστική στρατηγική εν μέσω κρίσης, την οποία συμπυκνώνει η ανελέητη επίθεση στις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές κατακτήσεις, που με αιματηρούς αγώνες κέρδισε τις προηγούμενες δεκαετίες το εργατικό-λαϊκό κίνημα, μια στρατηγική που ειδικά για τη μητρόπολη εκδηλώνεται με τον εκτοπισμό από το κέντρο της, της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, των φτωχών και των κοινωνικά αποκλεισμένων.

Σε πείσμα των αστικών αφηγήσεων η κατασκευή του Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων αυτήν ακριβώς τη στρατηγική έρχεται να υπηρετήσει. Καμιά συμβολή, στο ομολογουμένως ανεπαρκές συγκοινωνιακό δίκτυο των Εξαρχείων, προς όφελος των ζωντανών δυνάμεων της γειτονίας δεν πρόκειται να εκπληρώσει, ακριβώς γιατί τα Εξάρχεια ύστερα από τα 8 και πλέον χρόνια που θα διαρκέσουν τα έργα, δεν θα στεγάζουν ούτε θα φιλοξενούν και θα υποδέχονται τον κόσμο εκείνο που έχει πραγματικά κοινωνική ανάγκη για γρήγορες, φθηνές, και ασφαλείς μετακινήσεις. Δηλαδή τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους νέους και τις νέες, τους ηλικιωμένους/ες, τους μετανάστες και τις μετανάστριες που διαβιούν στη γειτονιά. Ουσιαστικά η αξία χρήσης του Μετρό θα είναι αυτή ακριβώς που θα επιβάλλει η νέα αξία χρήσης που θα δώσει στα Εξάρχεια το Κεφάλαιο, ως ζώνη ουσιαστικά απόλυτης κυριαρχίας των εμπορευματικών σχέσεων, πλήρως εκκαθαρισμένης από τους κατοίκους, τους παραδοσιακούς θαμώνες της και βέβαια το φυσικό, κοινωνικό και πολιτικό της περιβάλλον. Μια τέτοια δυστοπία έρχεται να υλοποιήσει το Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων και υπό αυτό το πρίσμα εκφράζεται και η αταλάντευτη εναντίωση μας σε αυτό. Όντας άξονας μιας αδυσώπητης ταξικής στρατηγικής, το ΜΕΤΡΟ μετατρέπεται στην πλατεία σε όχημα -κυριολεκτικά- εκκαθάρισης των παραγωγικών δυνάμεων των Εξαρχείων και των τελευταίων εστιών πρασίνου που έχουν απομείνει σε αυτά […]

Σήμερα 15 μήνες μετά την έναρξη των έργων κατασκευής Μετρό στην Πλατεία, η τελική λύση που προωθούν κεφάλαιο, κυβέρνηση, δημοτική αρχή για την Πλ. Εξαρχείων εισέρχεται με την επιχείρηση κοπής των δέντρων που ξεκίνησε τα ξημερώματα, σε τροχιά υλοποίησης.

Όλοι-ες σήμερα στους δρόμους των Εξαρχείων! Για την υπεράσπιση της φύσης και των δημόσιων χώρων. Της φύσης και των δημόσιων χώρων ως οργανικών στοιχείων της ανθρώπινης ύπαρξης και δημιουργικότητας, ενάντια στην καταστροφή τους ως συστατικού στοιχείου της ταξικής μας υποτίμησης. Από τα Άγραφα, την Εύβοια, τον Έβρο, τη Θεσσαλία ως τα Εξάρχεια, την Κυψέλη, τα Πατήσια, τη Μάνδρα και την Ελευσίνα και από τα πάρκα και τις πλατείες ως τους λόφους, τα βουνά και τα ποτάμια ο αγώνας για την υπεράσπιση της φύσης και των δημόσιων αγαθών είναι αγώνας ταξικός, αγώνας που αφορά την ίδια την αναπαραγωγή της εργατικής τάξης και για αυτό το λόγο ένας αγώνας υπαρξιακός και συνάμα οραματικός, ένας αγώνας για τις σύγχρονες εργατικές κοινωνικές ανάγκες, ο οποίος ως τέτοιος κυοφορεί τις ανάγκες μιας άλλης κοινωνίας.

Όλοι-ες σήμερα στους δρόμους των Εξαρχείων ! Για να φωνάξουμε ότι τα Εξάρχεια είναι εδώ! Δυνατά, Συνειδητά, Κοινωνικά, Εξεγερτικά! Έτοιμα να παράγουν νέες, ακόμα πιο βαθιές, κοινωνικές και συντροφικές σχέσεις, καινούργια και ακόμα πιο πολιτικά στοχευμένα παραδείγματα αγώνα και αντίστασης, έτοιμα να συνθέσουν με τον μοναδικό τρόπο που οι αγωνιζόμενοι/ες ων Εξαρχείων γνωρίζουν διαφορετικές παραδόσεις και μορφές αγώνα, διαφορετικές πολιτικο -ιδεολογικές θέσεις, διαφορετικές γενιές και κουλτούρες.

Γιατί αυτό σε τελική ανάλυση ήταν, είναι και θα είναι τα Εξάρχεια. Ένα σύγχρονο μητροπολιτικό εργαστήρι παραγωγής πρωτότυπων μορφών κοινωνικών σχέσεων, Αντίστασης, Εξέγερσης. Ενα εργαστήρι, που όπως η ιστορία των αγώνων του τελευταίου χρόνου αποδεικνύει, μπορεί να συγκεράζει από παιδικές πορείες, πολιτιστικές εκδηλώσεις και λαϊκά γλέντια μέχρι μαζικές δυναμικές πορείες και στοχεύμενες επιθέσεις στις δυνάμεις καταστολής. Και υπό αυτήν ακριβώς την έννοια θα αποτελούν πάντα φωτεινό μονοπάτι των κοινωνικών αντιστάσεων.

ΖΗΤΩ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ, ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ! ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΧΑΝΟΥΝ ΠΟΤΕ!

Ταξική Αντεπίθεση

πηγή : https://efodos.net/2023/11/06/διαδήλωση-υπερά…