Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023 στις 18.30

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον αγώνα των κρατουμένων & τον κρατούμενο απεργό πείνας

Πάτρα - Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον αγώνα των κρατουμένων και τον κρατούμενο απεργό πείνας από 28.10 Στέργιο Καλαϊτζίδη

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΠΟΙΝΙΚΟ - ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ

Ο θεσμός της φυλακής αποτελεί βασικό πυλώνα του ποινικού συστήματος και έχει ολοφάνερα τιμωρητικό και εκδικητικό χαρακτήρα. Ανέκαθεν στα ιδρύματα εγκλεισμού, επικρατούσαν άθλιες συνθήκες διαβίωσης, απομόνωσης, εξευτελισμού και στέρησης ελευθερίας καθώς και διαχωρισμοί βασισμένοι σε κοινωνικά και ταξικά κριτήρια. Άτομα που στοιβάζονται σε περιορισμένους και ακατάλληλους χώρους, με σχεδόν ανύπαρκτη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε μια συνθήκη συνεχούς φόβου και εκβιασμών κατά την οποία επιχειρείται η εμπέδωση της υποταγής στην εξουσία και η καταστολή κάθε πιθανής αντίστασης σε αυτή. Στην προσπάθεια του συνολικότερου σχεδίου καταστολής του κράτους να φιμώσει κάθε φωνή αγώνα και αντίστασης εκτός και εντός των τειχών, δεν παραλείπεται η θέσπιση νομοθετημάτων που δυσχεραίνουν τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, εντατικοποιούν τον έλεγχο και στερούν κάθε μορφή ελευθερίας και αξιοπρέπειας τους, όπως ακριβώς και ο Νέος Σωφρονιστικός Κώδικας και η αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα.

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2022 αναρτήθηκε προς δημόσια διαβούλευση ο νέος σωφρονιστικός κώδικας με τον τίτλο: "Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του σωφρονιστικού κώδικα", μεταρρυθμίζοντας περαιτέρω την ποινική δικαιοσύνη σε τιμωρητική πολιτική που ευθυγραμμίζεται με τις απαιτήσεις της "αντιτρομοκρατικής" πολιτικής και νομοθεσίας. Συγκεκριμένα, τα νέα σημεία του εμπεριέχουν την θεσμική μεταφορά της αρμοδιότητας των φυλακών από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Υπουργείο Προστασίας Πολίτη και την επαναφορά του όρου "Σωφρονιστικά Καταστήματα" αντί για "Καταστήματα Κράτησης" , ενισχύοντας την αντιμετώπιση των κρατούμενων ως εγκληματιών τους οποίους το κράτος "έχει το χρέος" να σωφρονίσει. Επιπλέον, η δημιουργία ενός οργάνου προσφυγής εντός των κολαστηρίων, με σκοπό να εξετάζει τα όποια αιτήματα των κρατουμένων (χωρίς δικηγόρο), ουσιαστικά είναι μια ακόμη προσπάθεια του κράτους να αποφευχθούν οι προσφυγές σε ευρωπαϊκά δικαστήρια δίχως να του επιβάλλονται πιθανές κυρώσεις και πρόστιμα. Τα κρατούμενα άτομα, πλέον θα διαχωρίζονται σε πειθαρχικούς και ποινικούς, με ασαφή κριτήρια που αφορούν την πειθάρχηση τους, αλλά και τα αδικήματα που τους έφεραν εντός τους, συστηματοποιώντας την διαφορετική μεταχείρισή τους. Ακόμα, προβλέπεται η επανίδρυση των φυλακών τύπου Γ με την ονομασία "Σωφρονιστικά Καταστήματα Αυξημένης Ασφαλείας" οι οποίες θα είναι αυτοτελείς ή ειδικά τμήματα άλλων φυλακών τύπου Α ή Β.

Όσον αφορά τις προϋποθέσεις λήψης τακτικών αδειών, αυστηροποιούνται περαιτέρω. Συγκεκριμένα, όσα άτομα εκτίουν ποινή φυλάκισης για πλημμελήματα πρέπει να εκτίουν το 1/8 της ποινής τους (από 1/10 που ήταν πριν) για να έχουν τη δυνατότητα άδειας, ενώ όσοι εκτίουν ποινή κάθειρξης για κακουργήματα, εξακολουθούν να πρέπει να εκτίσουν το 1/5 της ποινής τους. Όσα άτομα βρίσκονται στα ελληνικά κολαστήρια ,κατηγορούμενοι για τρομοκρατικές ή εγκληματικές οργανώσεις με τον 187Α, θεμελιώνουν δικαίωμα για άδεια και με υφ' όρων απολύσεις, πολύ αργότερα από ότι ίσχυε μέχρι σήμερα, καταργώντας σχεδόν ολοκληρωτικά αυτή τη δυνατότητα τους ,και ουσιαστικά οι άδειες των πολύ-ισοβιτών καταργούνται. Περιορίζεται το δικαίωμα σε εκπαιδευτική άδεια με υπερβολικές προϋποθέσεις, ακόμη και το άνοιγμα της προοπτικής απόκτησης άδειας, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνεται η δυνατότητα αυθαίρετης (τιμωρητικής και εκδικητικής) ανάκλησής ή μη χορήγησης της, όπως και θεσπίζεται η απαγόρευση μεταγωγής σε Αγροτικές Φυλακές για συγκεκριμένες κατηγορίες κρατουμένων. Επιπροσθέτως, αυτομάτως με την ψήφιση του νόμου η κυβέρνηση θέτει στο αρχείο όλα τα εκκρεμή αιτήματα μεταγωγής των κρατουμένων, υποχρεώνοντας τους να τα υποβάλουν από την αρχή. Οι φυλακές ύψιστης ασφαλείας αναβιώνουν για ενηλίκους που κρατούνται ήδη σε σωφρονιστικά καταστήματα και έχουν τελέσει συγκεκριμένα πειθαρχικά παραπτώματα. Πρόκειται για ακόμη μια αυθαίρετη νομοθέτηση, αφού δεν επεξηγείται ούτε με ποιο κριτήριο θα αιτιολογείται η κρίση του Συμβουλίου των φυλακών, ούτε και οι διαφορές που θα έχουν αυτά τα "καταστήματα αυξημένης ασφαλείας". Μεταξύ άλλων, καταργούνται θεσμοί εναλλακτικής έκτισης ποινών (ημιελεύθερη διαβίωση, παροχή κοινωφελούς εργασίας, τμηματική έκτιση ποινής) και αυξάνονται οι βαθμοί ποινής που επιβάλλονται στους κρατούμενους, ύστερα από πειθαρχικά παραπτώματα.

Η οργή των κολασμένων εντός των τειχών, ξεσπά κατά των εξουσιαστών τους, με μαχητικότητα και με θέληση για αξιοπρεπή ζωή. Τα κρατούμενα άτομα αντιστέκονται στη βία του εγκλεισμού στα κολαστήρια της χώρας και αγωνίζονται μέσω πολύμορφων κινητοποιήσεων για την κατάργηση του νέου Ποινικού Κώδικα και το μπλοκάρισμα της ψήφισης των νέων αυστηροποιημένων νομοθετικών μεταρρυθμίσεων του Σωφρονιστικού Κώδικα. Συγκεκριμένα στις φυλακές Δομοκού, Πάτρας, Μαλανδρίνου, Κορυδαλλού, Τρικάλων, Χανίων, Κέρκυρας προχωρούν σε άρνηση της μεσημβρινής καταμέτρησης των κρατουμένων και του κλεισίματος των κελιών και των προαυλίων, αποχή συσσιτίου, απεργία από τα μεροκάματα και επιστολές διαμαρτυρίας που περιγράφουν την ζοφερή πραγματικότητα που επικρατεί στα ελληνικά κολαστήρια, γνωστοποιώντας τα αιτήματα τους. Τα κρατούμενα άτομα βρίσκονται και πάλι εν μέσω μαζικών κινητοποιήσεων, τις οποίες και αναμένεται να κλιμακώσουν το επόμενο διάστημα.

Στις 18/10, τα ξημερώματα, οι δυνάμεις καταστολής με εντολή της διευθύντριας Μαρίας Στέφης απήγαγαν 6 κρατούμενούς και ενεργά μέλη της επιτροπής αγώνα του Κορυδαλλού, σέρνοντας τους από τα κρεβάτια τους, αποκρύπτοντας τα ίχνη τους από τις οικογένειες και τους συγκρατούμενους τους.

Στις 25/10, ένας ακόμη αγωνιζόμενος κρατούμενος, ο Στέργιος Καλαϊτζίδης, μετάγεται εκδικητικά και χωρίς καμία αιτιολόγηση στις φυλακές των Διαβατών, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας του, κάτι που δυσχεραίνει ουσιαστικά οποιαδήποτε επαφή με τους δικούς του ανθρώπους και την επικοινωνία με τον δικηγόρο του, ενάμιση μήνα πριν το δικαστήριο του. Απέναντι σε ακόμη μία κρατική μεθόδευση, ξεκίνησε από τις 28/10 απεργία πείνας, με αίτημα την άμεση επιστροφή του στην φυλακή του Κορυδαλλού.

Την ίδια ώρα που το κράτος επιτίθεται εντός και εκτός των τειχών σε κάθε μορφή αγώνα, ένας ακόμη αναρχικός κρατούμενος, ο Κώστας Δημαλέξης, που και εντός της φυλακής συνεχίζει τον αγώνα, όντας ενεργό κομμάτι των κινητοποιήσεων και έχοντας και αυτός δεχτεί μεταγωγή στα Τρίκαλα, βρίσκεται εν μέσω της δίκης του, δίνοντας και εκεί μάχη για την ελευθερία του. Στεκόμαστε με αλληλεγγύη δίπλα στον σύντροφο.

Το κράτος και οι σωφρονιστικοί απαντούν για ακόμη μια φορά στους αγώνες για αξιοπρέπεια και ελευθερία, με βία, εξευτελισμό και απομόνωση με στόχο να περιορίσουν τα δικαιώματα τους.

Στεκόμαστε αλληλέγγυα στο σύνολο των αιτημάτων των κρατουμένων ατόμων και τις κινητοποιήσεις τους γύρω από τον νέο σωφρονιστικό κώδικα.

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΠΟΙΝΙΚΟ, ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ

ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΛΙΑ

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΦΥΛΑΚΗΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΣΤΕΡΓΙΟ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗ,

ΑΠΕΡΓΟ ΠΕΙΝΑΣ ΑΠΟ 28/10

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΚΩΣΤΑ ΔΗΜΑΛΕΞΗ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/11, ΣΤΙΣ 18:00,

ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ

Συνέλευση Αλληλεγγύης στον αγώνα των κρατουμένων / Πάτρα

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1627501/