Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023 στις 9.00 πμ

Μικροφωνική αλληλεγγύης στα 4 διωκ. συντρόφια για την υπόθεση 'σύντροφοι-συντρόφισσες'

Καλούμε σε μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης στα 4 συντρόφια που διώκονται για την υπόθεση 'σύντροφοι-συντρόφισσες' ,την Δευτέρα 27/11 στα Προσφυγικά (1ο μπλοκ, επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας). Η δίκη των συντρόφων και της συντρόφισσας ξεκινάει την Τετάρτη 29/11 στο Ε' Εφετείο Αθηνών (αίθουσα Δ70ΣΤ' , 1ος όροφος).

Ακολουθεί το κείμενο της συνέλευσης:

Έχουν περάσει 3.5 χρόνια (Μάρτιος 2020) από τη σύλληψη τριών συντρόφων και μιας συντρόφισσας από την κρατική ασφάλεια με κατηγορητήριο για μια υποτιθέμενη τρομοκρατική οργάνωση, με τον τρομονόμο 187Α. Αρχικά το κατηγορητήριο περιλαμβάνει 57 επιθέσεις που προκύπταν από δημόσια κείμενα, υπογράφοντας με το προσωνύμιο 'Σύντροφοι- Συντρόφισσες' και 'Αναρχικοί- Αναρχικές', υπογραφή που χρησιμοποιείται ευρύτερα από τον αναρχικό χώρο. Μετά από εισαγγελική πρόταση, η οποία πρότεινε την πλήρη αθώωση των συντρόφων, οι επιθέσεις έπεσαν σε τρεις, ενώ η κατηγορία για συγκρότηση και ένταξη τρομοκρατικής οργάνωσης έχει μετατραπεί σε απλή ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, γεγονός που φανερώνει τις άκαρπες προσπάθειες του κράτους να στήσει μια δικογραφία "φιάσκο" απέναντι σε όσους/ες αγωνίζονται με μόνο αποδεικτικό στοιχείο την πολιτική τους ταυτότητα.

Δίωξη και κατηγορητήριο.

Οι 3 σύντροφοι και η συντρόφισσα βρίσκονται κατηγορούμενοι:

-για την επίθεση με εμπρηστικό μηχανισμό στο «Ίδρυμα Κ. Μητσοτάκης» την 6/1/2020

-για 2 επιθέσεις σε μπάτσους, στην οδό Καλλιδρομίου στα Εξάρχεια και στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του φασίστα Κασιδιάρη.

Για τις 2 επιθέσεις σε μπάτσους υπάρχουν μηδαμινά «ευρήματα» τα οποία να συνδέουν τους συντρόφους και την συντρόφισσα, με βασικό ενοχοποιητικό στοιχείο την αναρχική τους ταυτότητα και τις συντροφικές τους σχέσεις. Για την επίθεση στο ίδρυμα Μητσοτάκη, η οποία αποτέλεσε και την «αφορμή» της δίωξης, οι κατηγορίες βασίζονται στην ψευδή αναγνώριση του ενός εκ των συντρόφων από μπάτσους της ασφάλειας σε δύο βίντεο (στις 3/1 και στις 6/1, το βράδυ της επίθεσης). Η ίδια αυτή η «αναγνώριση» καταρρίφθηκε από τα ίδια τα εργαστήρια της ελληνικής αστυνομίας (ΔΕΕ), που αναφέρουν τεράστιες διαφορές ύψους ανάμεσα στον σύντροφο και στο άτομο που απεικονίζεται στο βίντεο στις 3/1, ενώ το ίδιο το βιντεοληπτικό υλικό αναφέρεται ως «μέτριας ποιότητας» και ως μη ενδεδειγμένο για την εξαγωγή ακριβών συμπερασμάτων. Ανεξάρτητος τεχνικός πραγματογνώμονας, αναφέρει πως αποκλείεται η ταυτοποίηση του διωκόμενου συντρόφου στο εν λόγω βίντεο.

Η δημιουργία μιας ακόμη σκευωρίας, στο επίπεδο των νομικών στοιχείων, καταδεικνύεται από τις ίδιες τις δικαστικές αρχές, με την αρμόδια εισαγγελέα να υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν στοιχεία, ούτε ενδείξεις για την παραπομπή των συντρόφων σε δίκη, προτείνοντας την πλήρη αθώωση και των τεσσάρων. Γίνεται πασιφανές, ότι ολόκληρη η δίωξη και η «περίφημη» «τρομοκρατική» οργάνωση, αποτελούν κατασκευάσματα των γραφείων της κρατικής ασφάλειας.

Το κράτος εν ολίγοις θέτει στο στόχαστρο όσες και όσους αγωνίζονται με όλους τους δυνατούς τρόπους. Η εσκεμμένη κατονομασία των προσωνυμίων "σύντροφοι, συντρόφισσες" και "αναρχικοί, αναρχικές" ως τρομοκρατική οργάνωση, δημιουργούν μια αστείρευτη δεξαμενή υπόπτων μέσα από τα δημόσια κείμενα με σκοπό να τρομοκρατήσουν και να στοχοποιήσουν τον καθένα και τη καθεμία που εξεγείρεται ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή εξουσίας. Το κυνήγι του "εσωτερικού εχθρού" συνεχίζεται αδιάκοπα και η υπόθεση των 3 συντρόφων και της συντρόφισσας μπορεί να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για την πολιτική εξόντωση όλο και περισσότερων συντρόφων/ισσών.

Οι διωκτικές αρχές, προχωρούν σε μια ποινική «αναβάθμιση» των κινηματικών αγώνων του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού χώρου. Αρχή της, η στοχευμένη δίωξη και «απενεργοποίηση» οργανωμένων αγωνιστών του κινήματος με στόχο το πλαίσιο των κοινωνικών-ταξικών αγώνων να αποτελέσει την βάση δίωξης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Συνέχεια της και σκοπός της είναι μέσα από την πολιτική, κοινωνική και ψυχολογική εξόντωση 4 αγωνιστ(ρι)ών, να σπείρει την τρομοκρατία και τον φόβο στο εσωτερικό των κινημάτων. Ο τρομονόμος 187A αποτελεί για άλλη μία φορά, το πιο χρήσιμο όπλο στην κατασταλτική φαρέτρα του κρατικού μηχανισμού.

Ο "αντιτρομοκρατικός" νόμος 187Α, χρησιμοποιείται εδώ και δύο περίπου δεκαετίες, ως βασικό κατασταλτικό μέσο εναντίον των αναρχικών και ανατρεπτικών αγωνιστ(ρι)ών. Μέσω αυτού οι διωκτικές αρχές στοιχειοθετούν διώξεις, στοχοποιήσεις, φυλακίσεις όσων τολμούν να σηκώσουν κεφάλι απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Τρανό παράδειγμα της αντεπαναστατικής του χρήσης είναι η μη χρησιμοποίηση του από τις διωκτικές αρχές εναντίον της ναζιστικής οργάνωσης "χρυσή αυγή", με σκοπό μικρότερες ποινές για τους φασίστες, την ίδια στιγμή που αναρχικοί αγωνιστές/αγωνίστριες καταδικάζονταν σε δεκάδες χρόνια εγκλεισμού με μηδαμινά στοιχεία (υποθέσεις Θεοφίλου, Ηριάννας, Β. Σταθόπουλου και πολλών άλλων). Είναι ξεκάθαρο πως ο "αντιτρομοκρατικός" νόμος 187Α έχει ως μόνο στόχο την τρομοκράτηση των αναρχικών, κομμουνιστών και όσων αντιστέκονται. Πρόκειται για το τσεκούρι που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια όλων μας, όταν αποφασίζουμε να κοιτάξουμε στα μάτια το κρατικό κτήνος.

Είναι προφανές, ότι ένας ακόμη στόχος της δίωξης αυτής είναι η ποινικοποίηση της αναρχικής πολιτικής ταυτότητας σε νομικό επίπεδο και των συντροφικών/φιλικών σχέσεων. Ο τρομονόμος 187Α δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, στον οποίο η αναρχική ταυτότητα οδηγεί σε σύλληψη και η σύλληψη αιτιολογείται με βάση την πολιτική ταυτότητα. Το κράτος μέσω της νομικής ποινικοποίησης επιχειρεί να αποκόψει τους αναρχικούς/ες ατομικά και συλλογικά από τα κοινωνικά κινήματα. Οι συντροφικές/φιλικές σχέσεις για μία ακόμα φορά μετατρέπονται σε ενδείξεις συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, αφού η επικοινωνία/ συναναστροφή των συντρόφων και της συντρόφισσας θεωρείται συστατικό στοιχείο στη δομή της υποτιθέμενης οργάνωσης. Οι διωκτικές αρχές προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, στοχοποιώντας τον πυρήνα των ανθρώπινων σχέσεων, απαγορεύοντας μέσω περιοριστικού όρου την επικοινωνία μεταξύ των διωκόμενων φίλων/συντρόφων και γενικότερα τις συντροφικές/φιλικές σχέσεις των 4 αγωνιστών.

Περιοριστικοί όροι και άτυπη ομηρία.

Οι 3 σύντροφοι και η συντρόφισσα έρχονται αντιμέτωποι με το σκληρό καθεστώς των συσσωρευμένων περιοριστικών όρων. Στο σύντροφο Γ.Ι. επιβάλλονται συνολικά 9 περιοριστικοί όροι, συγκροτώντας ένα καθεστώς άτυπης ομηρίας και μόνιμου εκτοπισμού.Στους συντρόφους και την συντρόφισσα επιβάλλονται αρχικά τον Μάρτιο του 2020:

-3 παρών το μήνα σε ΑΤ

-απαγόρευση επικοινωνίας και συναναστροφής μεταξύ τους

-απαγόρευση εισόδου στην περιοχή των Εξαρχείων

-απαγόρευση εξόδου από την χώρα-απαγόρευση συμμετοχής σε οποιαδήποτε πολιτική συνάθροιση (εν στάση ή πορεία)

Επιπλέον, το κλείσιμο των τραπεζικών τους λογαριασμών, επιβάλλει τον αποκλεισμό από την εργασία και την οικονομική εξόντωση των διωκόμενων, κατά τη διάρκεια της δίωξης τους.

Στη συνέχεια, στον έναν εκ των συντρόφων , Γ.Ι., επιβάλλονται επιπλέον οι εξής περιοριστικοί όροι:

-απαγόρευση εξόδου από την πόλη της Πάτρας (πόλη που γεννήθηκε)

-απαγόρευση εισόδου στην περιοχή της Αττικής

-απαγόρευση χρήσης οποιουδήποτε δίκυκλου οχήματος, είτε ως οδηγός είτε ως συνοδηγός.

Οι περιοριστικοί όροι αυτοί, σε συνδυασμό με τον όρο να ειδοποιείται η κρατική ασφάλεια κάθε φορά που ο σύντροφος μεταβαίνει στα γραφεία των δικηγόρων του στην Αθήνα, συνθέτουν ένα δυστοπικό καθεστώς εκτοπισμού και ομηρίας. Οι συνεχείς αιτήσεις του συντρόφου για άρση κάποιων εκ των όρων με σκοπό είτε την εργασία είτε τις σπουδές του, απορρίπτονται.

Τον Αύγουστο του 2023, ο σύντροφος Γ.Ι. αιτείται την μεταρρύθμιση των περιοριστικών του όρων με σκοπό να ξεκινήσει τις σπουδές του στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στη σχολή που πέρασε μέσω πανελλαδικών τον Ιούνιο του 2023. Την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, ύστερα από την εισαγγελική πρόταση για απόρριψη της αίτησης, το δικαστικό συμβούλιο με βούλευμα απορρίπτει την αίτηση του συντρόφου.

Αναγνωρίζουμε την απόρριψη αυτή ως απαγόρευση φοίτησης στον διωκόμενο αναρχικό σύντροφο Γ.Ι. Θεωρούμε πως πρόκειται για έναν 10ο περιοριστικό όρο, ο οποίος επιβάλλεται για πρώτη φορά σε διωκόμενο αναρχικό. Η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή μόρφωση, κατακτήθηκε με σκληρούς αγώνες εντός και εκτός των τειχών της φυλακής. Η επιβολή πολιτικών κριτηρίων εισόδου στα πανεπιστήμια, ουσιαστικά προλειάνει το έδαφος για την συνολική καταστολή των εξεγερτικών φοιτητικών κινημάτων, καθώς και την δίωξη όλων και περισσότερων αγωνιστ(ρι)ών φοιτητ(ρι)ών.

Η κατασταλτική αυτή τεχνική, δεν έρχεται από κάποιο δυστοπικό μέλλον, αλλά από το ίδιο το φασιστικό παρελθόν της 7ετης χούντας, πάνω στο οποίο στήθηκε το νέο ελληνικό κράτος. Οι ασφαλίτες της χούντας που αλώνιζαν στα πανεπιστήμια στοχοποιώντας και συλλαμβάνοντας αγωνιστές/ριες φοιτητές/ριες, κυκλοφορούν σήμερα με το προσωπείο της δημοκρατικής δικαιοσύνης, που απαγορεύει τις σπουδές ανάλογα με τα πολιτικά φρονήματα και την ταξική θέση του φοιτητή. Η απαγόρευση φοίτησης, η προσπάθεια δημιουργίας πανεπιστημιακής αστυνομίας, η κατάργηση του ασύλου, οι διώξεις και οι στοχοποιήσεις φοιτητ(ρι)ών, η είσοδος εταιρειών στα πανεπιστήμια και η επιρροή που ασκούν στην έρευνα με βάση τις ανάγκες τους, συνθέτουν την εικόνα των σημερινών πανεπιστημίων , 50 χρόνια μετά την εξέγερση φοιτητ(ρι)ών, αναρχικών, κομμουνιστών, αριστερών ενάντια στην στρατιωτική χούντα. Οι κατακτήσεις των αγώνων του παρελθόντος θάβονται από την πένα της δικαστικής εξουσίας, ποδοπατούνται από την μπότα του μπάτσου και καταργούνται στα βουλευτικά έδρανα.

Ο αγώνας που εξελίσσεται σε αλληλεγγύη με τον σύντροφο Γ.Ι. , με σκοπό να σπάσει η επιβαλλόμενη απαγόρευση της φοίτησης του και να τσακιστεί το καθεστώς ομηρίας που του έχει επιβληθεί, είναι αγώνας ενάντια στους τρομονόμους και στην καταστολή γενικότερα. Είναι λοιπόν, ένας αγώνας μετωπικός, ενάντια στις πολιτικές διώξεις της διετίας 2019-2020, που συνεχίζονται αμείωτες φυσικά μέχρι και σήμερα. Δεν αφορά και δεν πρέπει να αφορά αποκλειστικά και αποσπασματικά τον σύντροφο Γ.Ι., αλλά όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες , όσους/ες έχουν διωχτεί ή βρεθεί έγκλειστοι/αιχμάλωτοι , όσους/ες διώκονται και όσες/ους συντρόφισσες/ους βρίσκονται κρατούμενοι/αιχμάλωτοι στις ελληνικές φυλακές.

Μαζικό αγωνιστικό ανάχωμα στο καθεστώς πολιτικών διώξεων.

Η δίωξη των συντρόφων και της συντρόφισσας, ενσαρκώνει πλήρως το σύνθημα, που επιβεβαιώνεται δεκαετίες τώρα σε δεκάδες σκευωρίες εναντίων αγωνιστ(ρι)ών. Το κράτος είναι ο μόνος τρομοκράτης. Προσπαθεί μέσω του φόβου των διώξεων και του εγκλεισμού να καταστείλει τους αγώνες, τα κινήματα, την εξεγερσιακή/επαναστατική προοπτική. Επιδιώκει να καταστείλει όσες και όσους αντιστέκονται στην εγκληματική διαχείριση των φυσικών καταστροφών από το κράτος, όσων αντιστέκονται στην τρομοκρατία των αφεντικών, όσων με όπλο τους την αλληλεγγύη παλεύουν για την κοινωνική-ταξική απελευθέρωση.

Η επίσημη ποινικοποίηση της αναρχικής πολιτικής θέσης από το κράτος, ταυτίζεται με την διωκτική τρομοκρατία, στην προσπάθεια να αποτραπεί η μαζική συμμετοχή στους αγώνες του αναρχικού κινήματος. Δημιουργείται ένας ευρύτερος κύκλος εκατοντάδων/χιλιάδων "υπόπτων", έρμαιων στις κατασταλτικές διαθέσεις κράτους/δικαστών. Η μόνη προοπτική αντίστασης στους κατασταλτικούς σχεδιασμούς, είναι η σύγκρουση με το καθεστώς πολιτικών διώξεων αγωνιστ(ρι)ών. Η αντίσταση σε αυτούς τους σχεδιασμούς, μετουσιώνεται σε πράξη με την ασυμβίβαστη ενότητα στη δράση απέναντί στους μπάτσους και τα αφεντικά τους. Στεκόμαστε στο πλάι των διωκόμενων συντρόφων και της συντρόφισσας. Ενάντια στην κρατική τρομοκρατία, είμαστε όλοι και όλες σύντροφοι και συντρόφισσες.

ΑΜΕΣΗ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ Γ.Ι.

ΑΤΥΠΗ ΟΜΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΚΤΟΠΙΣΜΟΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ,

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΕΣ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΝΟΕΜΒΡΗ Ε' ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΘΩΩΣΗ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΤΑ 4 ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ

Συνέλευση Αλληλεγγύης στους 4 διωκόμενους/η αναρχικούς/η για την υπόθεση 'Σύντροφοι-Συντρόφισσες'

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/92701/