Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023 στις 19.00

Συνέχεια συζήτησης για τη διοργάνωση δράσεων ενάντια στην ακρίβεια

Απέναντι σε ακρίβεια, νοίκια και πλειστηριασμούς, να οργανώσουμε τη συλλογική μας αντεπίθεση!

Εδώ και δύο χρόνια, μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει και η ζωή μας ακριβαίνει! Διαρκώς ανησυχούμε για το πόσο φουσκωμένος θα είναι ο λογαριασμός του ρεύματος, για το αν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε το νοίκι ή τη δόση του στεγαστικού, για το πόσο αυξήθηκαν οι τιμές στο super-market και στο φαρμακείο... Η συνεχής φτωχοποίηση, συμπληρώνεται από τη συνεχή εμπορευματοποίηση και υποχρηματοδότηση των ''κοινωνικών παροχών'' (εκπαίδευση, μεταφορές, υγεία, ασφάλιση, νερό κλπ), με τραγικές συνέπειες για την τσέπη μας αλλά και για την ίδια τη ζωή μας: Σε πλημμύρες, πυρκαγιές, τρένα, χώρους δουλειάς, νοσοκομεία και σχολεία η προστασία των ζωών μας κοστίζει και παραμερίζεται για χάρη της κερδοφορίας κράτους και εταιρειών.

Τα αφεντικά και τα media τους έχουν απάντηση σε όλα αυτά φυσικά! Για την ενεργειακή και επισιτιστική κρίση φταίει ο πόλεμος στην Ουκρανία, πλέον και στην Παλαιστίνη, όταν η ακρίβεια καλπάζει εδώ και δύο χρόνια, τα ενοίκια αυξάνονται γιατί τα σπίτια πλέον δίνουν περισσότερες παροχές και οι τιμές στα αγαθά πρώτης ανάγκης γιατί έχουμε μεγάλους μισθούς και αυξάνεται η ζήτηση! Εμείς από την άλλη, καταλαβαίνουμε ότι τα αίτια δεν εντοπίζονται εκεί, αλλά στο ότι οι κρίσεις είναι δομικό στοιχείο του κρατικού-καπιταλιστικού συστήματος. Και για άλλη μια φορά τα αφεντικά προσπαθούν να ξεπεράσουν την κρίση τους, μεγιστοποιώντας τα κέρδη για αυτά και την εξαθλίωση για εμάς.

Από την ακρίβεια δεν πληττόμαστε το ίδιο! Όσο και να προσπαθούν να μας πείσουν οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ ότι η ακρίβεια είναι περίπου ένα φυσικό φαινόμενο, γνωρίζουμε ποιοί κερδίζουν από την αφαίμαξη της τάξης μας. Γνωρίζουμε ότι Η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας είχε σαν αποτέλεσμα την μονοπωλιακή της χρήση από τους ενεργειακούς κολοσσούς (ΔΕΗ, Elpedison, ΗΡΩΝ, Protergia κ.α.), οι οποίοι ανεβάζουν την τιμή του ρεύματος πολύ πάνω από την τιμή του κόστους στο χρηματιστήριο ενέργειας, με τις ευλογίες της ΕΕ. Αποτέλεσμα? Να πληρώνουμε υπερδιπλάσιο κόστος της κιλοβατώρας (σε σχέση με το 2021) και οι εταιρείες ρεύματος να ανακοινώνουν κέρδη ρεκόρ, εισπράττοντας και παχυλές κρατικές επιδοτήσεις, οι οποίες προέρχονται από τη φορολογική μας αφαίμαξη, αλλά και τα αυξημένα έσοδα που λαμβάνει το κράτος από το ΦΠΑ λόγω πληθωρισμού. Γνωρίζουμε ότι οι ελληνικές και διεθνείς αλυσίδες σούπερ μάρκετ που διατείνονται πως προσπαθούν να κρατήσουν τις τιμές χαμηλά έχουν ήδη πολλαπλασιάσει τα κέρδη τους στα δύο χρόνια της πανδημίας και εξακολουθούν να κερδοφορούν σε βάρος μας, με τα καθαρά κέρδη των συνολικά 34 εταιρειών Super Market να αυξάνονται κατά 16,87% μόνο το 2021.

Ενάντια στο νέο γύρο ακρίβειας και αύξησης του κόστους ζωής..

Παράλληλα, το ελληνικό κράτος έχει, διατηρώντας υψηλούς φορολογικούς συντελεστές στα προϊόντα, αυξημένα φορολογικά έσοδα από την άνοδο του πληθωρισμού τα οποία φροντίζει να τα μοιράζει είτε στο κεφάλαιο (με τη μορφή ενισχύσεων, φοροαπαλλαγών και απευθείας αναθέσεων) είτε να τα ξοδεύει σε εξοπλιστικά στρατιωτικά προγράμματα και στην αναβάθμιση της αστυνομοκρατίας. Η κυβέρνηση ενώ από την μία διευθύνει όλη την παραπάνω αναδιανομή πλούτου εις βάρος μας, από την άλλη προσπαθεί να μας πείσει ότι μεριμνά για εμάς με ''το καλάθι του νοικοκυριού'' όπου η κυβέρνηση, μαζί με τα super-market, ουσιαστικά μας διαφημίζουν τις εκάστοτε εβδομαδιαίες προσφορές τους. Ουσιαστικά, η μόνη πρακτική απάντηση του κράτους ήταν, μέσω του αντεργατικού νόμοσχεδίου Γεωργιάδη, το ''δουλεύετε δύο δουλειές 13 ώρες την ημέρα για να τα βγάλετε πέρα''. Τους τελευταίους μήνες παρατηρούμε την κυβέρνηση και την ΕΕ να προετοιμάζουν νέα μέτρα φτωχοποίησης:

  • Από 1/1/2024 καταργούνται οι επιδοτήσεις ρεύματος για την μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών. Αφού επιδότησαν για τόσους μήνες τους παρόχους ενέργειας, μεγιστοποιώντας τα κέρδη τους, τώρα μας λένε να πληρώσουμε απευθείας τις υπέρογκες αυξήσεις τους. Ήδη ο μεγαλύτερος πάροχος (ΔΕΗ) ανακοίνωσε 10% αύξηση στα τιμολόγια, με τους υπόλοιπους παρόχους να ανακοινώνουν αυξήσεις έως και 88%, από το Νοέμβριο.
  • Από 1/11/2023 κόβονται ακόμα και τα ψίχουλα του market pass. Ένα επίδομα κοροϊδίας των 22 εύρω το μήνα, του οποίου τα κονδύλια ήταν ένα πολύ μικρό μέρος των αυξημένων κρατικών εσόδων λόγω πληθωρισμού. Ακόμα και αυτό καταργείται, προκειμένου όπως προκλητικά μας λένε ''να ενισχυθούν οι πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία''.
  • Τους επόμενους μήνες έχουν οριστεί δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμοί 1ης κατοικίας, ακόμα και για μικροοφειλές, από εισπρακτικές και funds. Παράλληλα, εταιρείες airbnb και ιδιοκτήτες έχουν εκτοξεύσει τα νοίκια στα ύψη, με το νοίκι μιάς αξιοπρεπους κατοικίας να φτάνει το βασικό μισθό, καθιστώντας μεγάλα κομμάτια της πολης απλησιάστα για την τάξη μας.

…το μόνο που μπορεί να ρίξει τις τιμές είναι οι αγώνες μας!

Ας πάψουμε να ελπίζουμε ότι οι τιμές θα σταματήσουν να ανεβαίνουν ή ότι θα μας σώσει κάποιος εκλογικός μεσσίας. Να παλέψουμε για εμάς και την τάξη μας! Με επανασυνδέσεις ρεύματος, αφισοκολλήσεις, αποτροπή εξώσεων και πλειστηριασμών σπιτιών, αυτομειώσεις σε λογαριασμούς, παρεμβάσεις σε super-market, μοιράσματα κειμένων, συλλογικές κουζίνες, διαδηλώσεις, διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς και κάθε πρακτική που κρίνουμε απαραίτητη για το μπλοκάρισμα της υποτίμησης μας και την ταξική μας ανατίμηση. Ήδη το προηγούμενο διάστημα μπλοκαρίστηκαν και αναβλήθηκαν, με κινηματικές δράσεις, δεκάδες πλειστηριασμοί 1ης κατοικίας, ενώ συλλογικές παρεμβάσεις αυτομείωσης σε super-market διεκδίκησαν και πέτυχαν να ψωνίσουν με μειωμένες τιμές.

Δυο λόγια για το δίκτυο ενάντια στην ακρίβεια

Το δίκτυο ενάντια στην ακρίβεια είναι μια δομή αλληλεγγύης και αγώνα που παρεμβαίνει άμεσα απέναντι στις επιθετικές πρακτικές κράτους και εταιρειών στις γειτονιές των νοτίων προαστίων. Αποτελείται από ομάδες και άτομα και είναι ανοιχτό σε κάθε άτομο ή συλλογικότητα που θέλει να συμμετάσχει με την προϋπόθεση σεβασμού της αυτοοργανωμένης διαδικασίας και των αντισεξιστικών και αντιφασιστικών χαρακτηριστικών της. Αν έχεις οποιαδήποτε πρόταση για δράση ή και για απλή επικοινωνία και ενημέρωση, μη διστάσεις να έρθεις στην επόμενη δια ζώσης συνέλευση ή -για πιο άμεση παρέμβαση- να επικοινωνήσεις στο akriexvianotia@espiv.nexet

Συζήτηση για τη διοργάνωση δράσεων ενάντια στην ακρίβεια | Τρίτη 28/11 , 19.00, στο θεατράκι Polispark (Πλ. Καρύλλου, Νέα Σμύρνη)

Δίκτυο ενάντια στην ακρίβεια στα Νότια

Fb: Δίκτυο ενάντια στην ακρίβεια στα Νότια | Mail: akriexvianotia@espiv.nexet

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/92720/