Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 στις 18.30

Τα διαζύγια του μαρξισμού με τον φεμινισμό // συνέχιση κύκλου αυτομόρφωσης

2η ανοιχτή συνάντηση αυτομόρφωσης με το βιβλίο "Επικίνδυνες Σχέσεις" της Τσίντσια Αρούτσα

«Κάθε εργατικό κίνημα είναι παιδί της εποχής του» μας λέει η Τσίντσια Αρούτσα. Και κάθε φεμινιστικό κίνημα, θα συμπληρώναμε εμείς.

Συνεχίζουμε τις συναντήσεις του φετινού κύκλου αυτομόρφωσης της ομάδας Sylvia Rivera, πάνω στο βιβλίο της Cinzia Arruzza "Επικίνδυνες σχέσεις: Γάμοι και διαζύγια μαρξισμού και φεμινισμού". Στη συνάντηση αυτή συζητάμε με αφορμή το 2ο κεφάλαιο του έργου, με τίτλο «…και διαζύγια» (σ. 67-87).

Εξετάζουμε τη σταδιακή απομάκρυνση έως την πλήρη αυτονόμηση του φεμινιστικού κινήματος από το εργατικό, ιδιαίτερα μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Τον τρόπο με τον οποίο ο σταλινισμός των Κομμουνιστικών Κομμάτων σε Ρωσία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, διαστρέβλωσε το απελευθερωτικό νόημα της γυναικείας χειραφέτησης, αναιρώντας μία προς μία όλες τις προοδευτικές κατακτήσεις της Οκτωβριανής επανάστασης (του 1917).

Συζητάμε επίσης για το τι συνέβαινε την αντίστοιχη εποχή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με την άνθιση ριζοσπαστικών κινημάτων, όπως το αντιπολεμικό (ενάντια στον συνεχιζόμενο πόλεμο στο Βιετνάμ), το κίνημα της «Μαύρης Δύναμης» για τα αστικά και πολιτικά δικαιώματα των αφροαμερικανών, καθώς και τον ξεσηκωμό στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ όπου έβραζε το φοιτητικό κίνημα δίνοντας σκληρές μάχες με τις δυνάμεις καταστολής.

Με ποιες καταστάσεις έρχονταν αντιμέτωπες οι αγωνίστριες αυτών των κινημάτων στο εσωτερικό των οργανώσεών τους; Ποιες οι σχέσεις των φεμινιστριών με τις λεσβίες, με τις μαύρες αγωνίστριες, με τις λευκές μεσοαστές φοιτήτριες; Ή με τις γυναίκες της εργατικής τάξης; Σε ποια σημεία συναντήθηκαν τα κινήματα αυτά, πώς και γιατί χώρισαν τελικά οι δρόμοι τους;

* η συμμετοχή είναι ελεύθερη σε όλες, όλα και όλους και δεν προϋποθέτει την παρακολούθηση της πρώτης συνάντησης.

ομάδα Sylvia Rivera - για ένα κινηματικό Thessaloniki Pride

πηγή : email που λάβαμε στις 29 Νοεμβρίου 15h