τι; : συνέλευση θεματική : από :

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024 στις 11.00

Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου - Ψηφιακών Μέσων Αττικής

Υπερασπίζουμε την Κυριακάτικη αργία

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου - Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ)

……………………………………………………………………………….

Υπερασπίζουμε την Κυριακάτικη αργία

Η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων της Κυριακές και η Κυριακάτικη εργασία για τους εργαζόμενους στο Εμπόριο (και στα βιβλιοπωλεία, χαρτοπωλεία) αποτελεί χειροτέρευση της εργασιακής μας συνθήκης. Παραβιάζεται το δικαίωμα στην ξεκούραση, παραβιάζεται η ομαλότητα στις οικογενειακές, προσωπικές, φιλικές σχέσεις του εργαζόμενου.

Η άσχημη αυτή συνθήκη πάει μαζί με τους χαμηλούς μισθούς, τη δουλειά χωρίς συλλογική σύμβαση εργασίας, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας (ωρομίσθιο, συμβάσεις ορισμένου χρόνου κοκ), την εντατικοποίηση, την εργοδοτική αυθαιρεσία, τις απολύσεις.

Οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις θεωρούν πως ο εργαζόμενος είναι σύγχρονος σκλάβος, έτοιμος να προσφέρει εργασία όποτε το αφεντικό θελήσει και με όποιους όρους το αφεντικό θελήσει.

Τα σωματεία των εργαζόμενων στο Εμπόριο και ο Σύλλογός μας, εδώ και χρόνια, επισημαίναμε πως η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας στο Εμπόριο θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και σε άλλους κλάδους. Λέγαμε τότε εμφαντικά απευθυνόμενοι στους εργαζόμενους - καταναλωτές: ΑΝ ΨΩΝΙΖΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΗ - ΕΤΟΙΜΑΣΟΥ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΗ.

Η Κυριακάτικη αργία με τα αλλεπάλληλα μνημόνια και τους αντεργατικούς νόμους που συνεχώς ψηφίζονται (νόμος Χατζηδάκη, νόμος Γεωργιάδη), έχει πλέον καταργηθεί και σε κλάδους που μέχρι τώρα εφαρμόζονταν π.χ. εταιρίες logistics, ταχυμεταφορές, καθηγητές φροντιστηρίων για ενημέρωση γονέων, τηλεφωνικά κέντρα εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης πελατών, Κέντρα δεδομένων ("data centers") και εν γένει μηχανογραφικών κέντρων ομίλων επιχειρήσεων, στην παραγωγή έτοιμου σκυροδέματος κ.ά.

Η τάση του σύγχρονου καπιταλισμού είναι: προς την πλήρη απελευθέρωση οικονομικών και εργασιακών δραστηριοτήτων και τις 7 ημέρες της εβδομάδας και όσο περισσότερες ώρες την ημέρα είναι δυνατόν. (Κάτι ξέρουμε στο Εμπόριο περί αυτού, με τα ξεχειλωμένα ωράρια και τις Λευκές Νύχτες).

Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, το ξεχείλωμα του ωραρίου των καταστημάτων και τις υπόλοιπες ημέρες δεν προσφέρει τίποτα στην καταναλωτική κίνηση.

Μας πιπιλίζουν το μυαλό πως, όλα αυτά γίνονται για να ψωνίσει ο κόσμος. Ο κόσμος δεν ψωνίζει επειδή δεν έχει χρήματα, επειδή η αγοραστική δύναμη των μισθών έχει πέσει. Με εξευτελιστικά μεροκάματα και μισθούς, με συντάξεις πείνας και επίδομα ανεργίας-χαρτζιλίκι, όσες ώρες και ημέρες να λειτουργούν τα καταστήματα…κεσάτια και πάλι κεσάτια.

Είναι χαρακτηριστικό πως όταν ανοίγουν τα καταστήματα την Κυριακή, υπάρχει μια κίνηση σε πολύ λίγους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, ενώ στους παράλληλους δρόμους και στενά τα μαγαζιά βαράνε μύγες. Λίγο κουνιέται το πράγμα την Κυριακή και τις επόμενες ημέρες που ακολουθούν πλήρης νέκρα.

Φωνάζαμε εδώ και χρόνια: ΔΕΝ ΣΟΥ ΛΕΙΠΟΥΝ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΙΣ - ΣΟΥ ΛΕΙΠΟΥΝ ΤΑ ΦΡΑΓΚΑ, ΣΟΥ ΛΕΙΠΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ.

Την Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων τη σιγοντάρουν, την προωθούν και την επιβάλλουν τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, οι εμπορικές αλυσίδες ντόπιες και ξένες. Με αυτό τον τρόπο συμπιέζουν τα μικρά μαγαζιά που δεν μπορούν να αντέξουν και τα οδηγούν στο κλείσιμο. Ανακατανέμεται έτσι η πίτα της αγοράς, τα μεγάλα ψάρια τρώνε τα μικρά. Αυτός ο ανταγωνισμός περνά πάνω από τις ζωές των εργαζομένων. Και στα μεγάλα μαγαζιά οι εργαζόμενοι εξοντώνονται με τα απάνθρωπα ωράρια και στα μικρά το ίδιο, αφού ο μικρο-καταστηματάρχης δεν θα συγκρουστεί με τις επιλογές των κυβερνήσεων, θα καταφύγει στην εύκολη λύση… να συμπιέσει παραπέρα τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων του.

Ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πριν λίγο καιρό, πως οι εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα θα τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιος θα πρωτο-δουλέψει Κυριακή… για να πάρουν την προσαύξηση στο μισθό. Τι μας είπε με περισσή θρασύτητα ο υπουργός; πως οι μισθοί είναι εξευτελιστικοί, πως με το μισθό δεν τα φέρνεις βόλτα, οπότε θα φαντάζει ως ευκαιρία το να αποδεχτείς να μειώσεις το χρόνο ξεκούρασης και αναψυχής για να δουλέψεις και να εξασφαλίσεις ένα συμπλήρωμα (είτε με υπερωρία, είτε δουλεύοντας Κυριακές και αργίες).

ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΜΟ. ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ.

Οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο, οι εργαζόμενοι στο χώρο του Βιβλίου συνεχίζουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας

Απαιτούμε:

- Νομοθετική Κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής

- Νομοθετική Κατοχύρωση της αργίας στις 2 Γενάρη

- Να αυξηθούν οι μισθοί και όχι οι ημέρες και οι ώρες εργασίας

ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ - ΔΕΝ ΘΑ ΤΗ ΧΑΡΙΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ

………………………………………………………………………………………….

Συνάδελφε, συναδέλφισσα,

μην λείψεις από την πρώτη Γενική Συνέλευση της νέας χρονιάς

την Κυριακή 28 Γενάρη στις 11.00 π.μ. στα γραφεία του Συλλόγου

(Λόντου 6 Εξάρχεια, β' όροφος)

…………………………………………………………………………………………

πηγή : https://bookworker.wordpress.com/2023/12/12/υ…