Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023 στις 20.00
Προβολή Ταινίας Μemories of Underdevelopment
Ποιο είναι το πολιτικό υποκείμενο που νιώθει αποξενωμένο σε μια επαναστατική συνθήκη; Γιατί;
Ανάμεσα στα κομβικά γεγονότα της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας, την στρατιωτική προσπάθεια του κουβανέζικου δημοκρατικού στρατού να ανατρέψει τον επαναστατικό στρατό του Κάστρο (1961), και στη κρίση των πυραύλων (1962), o βολεμένος χαρακτήρας μας, αιθεροβάμων συγγραφέας, νιώθει αλλόκοτα αποξενωμένος ως οικονομικοκοινωνικό υποκείμενο στο επαναστατικό καθεστώς.
Διερωτώμαστε, ποια είναι η σχέση των προσδοκιών και των υποσχέσεων, που θέσαμε εμείς στον εαυτό μας αλλά και που έθεσε η ηγεσία μας προς εμάς, με την εκλαμβανόμενη πραγματικότητα;
Ακολουθώντας το νήμα των εκφάνσεων του κοινωνικοπολιτικού σινεμά, ένα σινεμά σε θέση μάχης που σήμερα, τουλάχιστον στην ευρώπη, μας έχει αφήσει, προβάλουμε τις μνήμες υπανάπτυξης (1968), μια παραγωγή του κουβανικού Iνστιτούτου για την Kινηματογραφική Tέχνη και Παραγωγή (CIAIC).
Όπως η ταινία, έτσι και το ινστιτούτο αποτελούν δομές (μετ)επαναστατικές, οι οποίες θεωρούν το σινεμά ως βασικό μέσο καλλιέργειας επαναστατικής συλλογικής συνείδησης και την επιθυμητή κοινωνική αλλαγή.
Ο σκηνοθέτης Τomas Gutierrez Αllea, αποφαίνεται πως καμία επαναστατική συνθήκη δεν μπορεί να σταθεί χωρίς εσωτερική κριτική, που ωστόσο αποσκοπεί όχι (μόνο) στην αποδόμηση αλλά πάνω από όλα στην συγκρότηση.
Θα κάνουμε λόγο αφενός για την ιστορικο-πολιτική συνθήκη όπου διαδραματίζεται αλλά και γυρίζεται η ταινία, καθώς ίσως και για το σινεμά του τρίτου κόσμου, ως κοινωνικοπολιτικό και πολιτισμικό κίνημα, δίνοντας έμφαση στις θέσεις και δημιουργίες του CIAIC, αλλά και τη σχέση του ινστιτούτου με το επαναστατικό κράτος.
Αυτοπαρουσίαση του σινεμά του τρίτου κόσμου γίνεται και στο σχετικό ομώνυμο μανιφέστο, γραμμένο τη δεκαετία του 1960, απ' όπου θα αντλήσουμε και θέσεις των συμμετεχόντων, ιδέες τους, εργασίες τους. Οι διαφωνίες, καίριες.