Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024 στις 18.30

Εκδήλωση – συζήτηση: Πανεκπαιδευτικό ταξικό μέτωπο ενάντια στο νέο ν/σ

⚫️ [Αθήνα] ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ: ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΤΑΞΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

📌 Πέμπτη 25/1 | 18:30 | ΝΟΜΙΚΗ

Θα τοποθετηθούν:

◾️ εργαζόμενος στην έρευνα από το ΣΕΡΕΤΕ (Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση)

◾️ εργαζόμενος στο ΕΚΠΑ

◾️ φοιτητές/τριες που συμμετέχουν σε Συντονιστικές Επιτροπές Καταλήψεων Φοιτητικών Συλλόγων

Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΑΞΙΚΗ

💥Μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, διαδηλώσεις, καταλήψεις, απεργίες, να μπλοκάρουμε το νέο ν/σ για την παιδεία και κάθε επιδίωξη για ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ.

Καλούμε όλες κι όλους στην εκδήλωση αυτή, με αφορμή το νέο νομοσχέδιο για την παιδεία και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ώστε να συμβάλλουμε στον εν εξελίξει διάλογο σε σχέση με το ίδιο το νομοσχέδιο, αλλά και με την ευρύτερη εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, καθώς και για τις προοπτικές του νέου μαζικού πανεκπαιδευτικού αγώνα που συνεχίζεται , οργανώνεται και κλιμακώνεται διαρκώς.

Μέσα στον Ιανουάριο του 2024, αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την παιδεία με τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο», που αποτελεί μια προσπάθεια παράκαμψης του άρθρου 16 του Συντάγματος και ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, ως παραρτήματα ξένων ΑΕΙ. Αυτό το νομοσχέδιο δεν αποτελεί "κεραυνό εν αιθρία", αλλά αποτελεί κομμάτι μιας συνολικότερης εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, ως κεντρικές ντιρεκτίβες της ΕΕ, που στοχεύει στην υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας, την εισχώρηση επιχειρηματικών συμφερόντων μέσα στα δημόσια ΑΕΙ, την λειτουργία εργαστηρίων ως τόπων εύρεσης φθηνού αλλά εξειδικευμένου εργατικού/ερευνητικού δυναμικού για τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, αλλά και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, για λίγους και εκλεκτούς. Είναι η περαιτέρω επιχειρηματικοποίηση & εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης, που αποσκοπεί στην δημιουργία νέων και αρκετά κερδοφόρων αγορών, συνδυαστικά και με την προετοιμασία και κατάρτιση ενός υπερεξειδικευμένου και φθηνού εργατικού δυναμικού κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες της αγοράς. Διαχρονικά, άλλωστε, οι καπιταλιστές και τα αστικά κόμματα επιδίωκαν να επιβάλλουν δίδακτρα και πολυεθνικές-χορηγούς στα πανεπιστήμια, να κλείσουν πολλές σχολές ή να μειώσουν τους εισακτέους μέσω της ΕΒΕ, να ιδρύσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, να εξατομικεύσουν τη μόρφωση του φοιτητή/τριας, δίνοντας όχι πτυχίο, αλλά άθροισμα πιστωτικών μονάδων. Με στόχο τον κατακερματισμό του γνωστικού αντικειμένου και των εργασιακών δικαιωμάτων, άρα και την προώθηση του ανταγωνισμού εντός του εργασιακού κλάδου.

🔴 Ενάντια στο νέο νομοσχέδιο, οι μαθητ(ρι)ες, οι φοιτητ(ρι)ες, οι εκπαιδευτικοί κι οι ερευνητ(ρι)ες έχουν ξεκινήσει διαδικασίες αγώνα και μέσα από τα συλλογικά τους όργανα (μαθητικές συνελεύσεις/επιτροπές, Φοιτητικούς Συλλόγους, Σωματεία) παλεύουν από κοινού για να μπλοκάρουν το νέο ν/σ.

🔴 Γι' αυτό, μέσα σε αυτή τη συγκυρία, είναι πολύτιμο να μας μεταφέρουν την εμπειρία τους από τους ίδιους τους κοινωνικούς τους χώρους φοιτητές/τριες που συμμετέχουν σε Συντονιστικές Επιτροπές Καταλήψεων Φοιτητικών Συλλόγων, αλλά και εργαζόμενοι στην έρευνα, διδακτορικοί, αλλά και εργαζόμενοι από πανεπιστημιακά ιδρύματα.

🔴 Για ένα μαζικό ταξικό πανεκπαιδευτικό μέτωπο που να χαράσσει μια κοινή στρατηγική μέσα στους ΦΣ, τα σωματεία, που θα συνομιλεί με μαθητ(ρι)ές, που θα συμβάλλει στις εν εξελίξει μαζικές πολυήμερες καταλήψεις στα πανεπιστήμια και που θα συμμετέχει, θα οργανώνει και θα κατεβαίνει σε απεργίες πλάι - πλάι με το φοιτητικό (και μαθητικό) κίνημα, για να μπλοκαριστεί, αφενός το συγκεκριμένο ν/σ, αλλά και αφετέρου για να επανασυγκροτηθεί και να δυναμώσει το κίνημα, να ενισχυθούν οι δομές του (σχήματα / σύλλογοι/ σωματεία), οι οποίες είναι οι μόνες που είναι ικανές, όπως έδειξε και η περίοδος των εκπαιδευτικών αγώνων του 06-07, να μπλοκάρουν νομοσχέδια και να διεκδικούν όλα αυτά που έχουν ανάγκη.

★ Διαρκής Αγώνας για την ταξική απελευθέρωση