Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024 στις 12.00

6 καλέσματα : 1 2 3 4 5 6

Συγκέντρωση - Διαδήλωση ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Βρισκόμαστε μπροστά στην Τρίτη εβδομάδα των κινητοποιήσεων με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, Καταλήψεις Διαρκείας και μαχητική παρουσία του φοιτητικού κινήματος στον δρόμο. Ως βασικό επίδικο στο σήμερα κρίνεται η συνέχιση των καταλήψεων σε κάθε σχολή, σε κάθε πόλη με επίκεντρο την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Παρόλα αυτά ήδη έχουν χαραχτεί κάποιες γραμμές αναφορικά με την πορεία του κινήματος που θέτει η κάθε τάση. Ήδη είδαμε κάποιες πρώτες σημαντικές νίκες με τους Συλλόγους του Γεωλογικού, του Φυσικού και του ΠΑ.ΜΑΚ. να δείχνουν τον δρόμο, αφού ήδη λάβανε ριζοσπαστικές αποφάσεις με ανοιχτά πλαίσια ενώ ταυτόχρονα ήδη τα διοικητικά όργανα εξέδωσαν ανακοινώσεις για αναβολή της εξεταστικής για όσο υπάρχει σε ισχύ η απόφαση του συλλόγου.

Ήδη έγινε φανερό από τις πρώτες διαδηλώσεις πως η αυτοοργάνωση των φοιτητ(ρι)ών ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και υπερασπιζόμενη την δημόσια και δωρεάν παιδεία είναι απαραίτητη για την πραγματική αμφισβήτηση του επερχόμενου νομοσχεδίου. Ήδη είναι δεικτική η μαζικότητα των ελευθεριακών μπλοκ στον δρόμο, τα μαχητικά τους χαρακτηριστικά τόσο στον δρόμο όσο και μέσα στις γενικές συνελεύσεις. Είναι απαραίτητο ο αγώνας αυτός να θέσει ως κεντρικά τα ελευθεριακά προτάγματα, μέσα από συντονιστικές επιτροπές με αποφασιστικό χαρακτήρα, Συντονιστικά Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων που θα μπορέσουν να δομήσουν στρατηγική για τα επόμενα βήματα του κινήματος και να μην αποτελούν ένα θέατρο συζητήσεων μόνο των οργανωμένων, δίχως μαζική συμμετοχή της βάσης.

Με όπλα μας την αυτοοργάνωση, την αλληλεγγύη, τις καταλήψεις να περιφρουρήσουμε τις διαδικασίες βάσης και να βρεθούμε ξανά και ξανά στον δρόμο, ενάντια στους ταξικούς φραγμούς, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και να προσπαθήσουμε να δομήσουμε καταφάσεις μέσα στο φοιτητικό κίνημα για ολόκληρη την κοινωνία. Ακριβώς επειδή οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν κεντρικό πυλώνα της στρατηγικής κράτους και κεφαλαίου, του σάπιου κόσμου της εξουσίας η αμφισβήτηση του νόμου αυτού σημαίνει και την συνολική αμφισβήτηση του σύγχρονου ολοκληρωτισμού.

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
ΠΕΜΠΤΗ 25/01, 12:00 ΣΤΗΝ ΚΑΜΑΡΑ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ, ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΑ ΠΡΟΤΑΓΜΑΤΑ

ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ

Αναρχική Συνέλευση φοιτητών/τριών Quieta Movere


1 2 3 4 5 6

ΣΣΠ: 25/1 - Όλοι στις διαδηλώσεις

ΑΘΗΝΑ: 12:00 μμ, Προπύλαια

Θεσσαλονίκη: 12:00μμ, Καμάρα

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: 12:00 μμ, Περιφέρεια

ΠΑΤΡΑ: 12:30 μμ, Πλατεία Γεωργίου

ΚΑΤΩ τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

Μέσα στον Γενάρη αναμένεται η κατάθεση του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση μη κρατικών - ιδιωτικών πανεπιστημίων, με τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο». Δεν πρόκειται για έναν ακόμη νόμο ή μια αόριστη «εκπαιδευτική αναδιάρθρωση», αλλά για τομή στις αντι-εκπαιδευτικές επιθέσεις της κυβέρνησης. Βάζουν ταφόπλακα στις σπουδές και το μέλλον μας. Αποτελεί ΚΡΑΥΓΑΛΕΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, καθώς το Άρθρο 16 απαγορεύει ΡΗΤΑ τη σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες. Το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» δεν θα σημάνει απλά μια παράκαμψη αλλά μια ντε φάκτο κατάργηση του άρθρου 16. Επικαλούμενοι τις "νέες συνθήκες" και τις "οδηγίες" της ΕΕ, θέλουν να τελειώνουν, όπως δηλώνουν προκλητικά, "με το κρατικό μονοπώλιο στην εκπαίδευση" και με "αναχρονιστικούς θεσμούς". Έτσι βλέπει η κυβέρνηση τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας! Στόχος της είναι να προχωρήσει, αν μπορέσει, και στην οριστική συνταγματική αναθεώρηση/κατάργηση του άρ. 16.

Ο δημόσιος δωρεάν χαρακτήρας της εκπαίδευσης είναι παρακαταθήκη της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου και από τις σημαντικότερες κατακτήσεις εργαζόμενων και νεολαίας. Κερδήθηκε μέσα από σκληρούς αγώνες δεκαετιών και κατοχυρώθηκε, θεσμικά, στην Μεταπολίτευση μέσω του άρθρου 16. Το νέο νομοσχέδιο -αν ψηφιστεί- θα έχει ολέθριες συνέπειες για τη νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

ΒΑΖΟΥΝ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Ιδιωτικά πανεπιστήμια σημαίνει: 1. Γενίκευση της εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης και κάθε μορφής διδάκτρων, μετατροπή της μόρφωσης σε ακριβό εμπόρευμα. Στήνουν μια αγορά με τέλη φοίτησης (δίδακτρα) σε μεταπτυχιακά-προπτυχιακά, σεμινάρια-πιστοποιήσεις, ιδιωτικές λέσχες-εστίες, συγγράμματα, προγράμματα κατάρτισης-πιστοποιήσεων και πλέον τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. 2. Διάλυση των δημόσιων ΑΕΙ. Δεν μπορεί να υπάρξει «συνύπαρξη» με τα ιδιωτικά, που η κυβέρνηση πριμοδοτεί με κάθε τρόπο. Οδηγούμαστε σε δραστική υποβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ, επιδείνωση της υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης, διάλυσης υποδομών, ενώ η εφαρμογή της «αξιολόγησης» θα κλείνει-συγχωνεύει σχολές. Τα επαγγελματικά δικαιώματα στα πτυχία των δημόσιων ΑΕΙ θα υποβαθμιστούν πολύ: το πτυχίο μετατρέπεται σε κουρελόχαρτο, τα ιδιωτικά ιδρύματα θα έχουν «μονοπώλιο» σε πτυχία με ολοκληρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Θα ενταθεί ο ταξικός αποκλεισμός, ο εξοστρακισμός των πιο φτωχών από την εκπαίδευση (ΕΒΕ, τράπεζα θεμάτων, ν+2, διάλυση φοιτ. μέριμνας κ.λπ.). Έτσι δημιουργούν πελατεία για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, επιβάλλοντας (μαζί με τους άλλους νόμους ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) στα δημόσια ΑΕΙ να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Δεν είναι πρώτη φορά που η Κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά σε τέτοιες επιθέσεις. Πρόκειται για μια κυβέρνηση-συμμορία, που καταπατά κάθε είδους νομιμότητα (παρακολουθήσεις/υποκλοπές, απευθείας αναθέσεις κ.λπ.), τα ανθρώπινα δικαιώματα (Πήλος, στρατόπεδα συγκέντρωσης), το ίδιο το Σύνταγμα (αντεργατικοί νόμοι, εφαρμογή των μνημονίων…). Όλη η διακυβέρνησή τους είναι ενα διαρκές πραξικόπημα, πολιτικό, στη λειτουργία της βουλής, στις φωτογραφικές διατάξεις που φέρνουν νύχτα και κατά παραγγελία. Με σκοπό να θωρακίσουν το καθεστώς τους, το πλιάτσικο σε βάρος των εργαζομένων με κάθε τρόπο, ώστε να πλουτίζει μια ελίτ στις πλάτες μας. Στελέχη της κυβέρνησης, «ημέτεροι», όλοι οι ανεπάγγελτοι που δεν έχουν δουλέψει ποτέ, όλοι αυτοί οι «ά(χ)ριστοι» βρίσκονται διαπλεκόμενοι σε κάθε λογής σκάνδαλα, παράνομες δραστηριότητες, βρωμιές, ανηθικότητες - και βέβαια δεν καταδικάζονται ποτέ από την ταξική «δικαιοσύνη» τους. Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη στηρίζεται σε μια ψευδεπίγραφη "κυριαρχία" για να συνεχίσει τις εγκληματικές πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων. Ρημάζουν και ξεπουλούν καθετί δημόσιο και δωρεάν (Υγεία, Ρεύμα, Κοινωνική Ασφάλιση, υποδομές κ.α.) σπέρνοντας θάνατο και καταστροφές (Τέμπη, πυρκαγιές, πλημμύρες, νεκροί στην πανδημία).

Όλες οι προηγούμενες επιθέσεις έστρωναν το έδαφος στην ολοκληρωτική διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Oι δήθεν «προοδευτικοί» μνημονιακοί (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά.) όχι μόνο δεν κάνουν την παραμικρή ουσιαστική αντιπολίτευση, αλλά μάλιστα δηλώνουν κατά καιρούς "ανοιχτοί στο ενδεχόμενο ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων". Επομένως, απέναντι μας έχουμε ένα ολόκληρο νεοφιλελεύθερο-μνημονιακό καθεστώς, που βλέπει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία σαν περιττό έξοδο. Ο χρεωκοπημένος ελληνικός καπιταλισμός δεν θέλει να διαθέσει ούτε δεκάρα για τον εκπαιδευτικό μηχανισμό. Αντίθετα, θέλει αυτά τα λεφτά να πάνε ως επιδότηση-ενίσχυση στο ιδιωτικό κεφάλαιο, στους επιχειρηματίες-εμπόρους της εκπαίδευσης. Στήνοντας στα συντρίμμια της δημόσιας δωρεάν παιδείας ένα πεδίο ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας αυτών των κορακιών της «ελεύθερης αγοράς». Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να καταστρέψουν τη δημόσια δωρεάν παιδεία, το μέλλον μας. Να μας επιβάλλουν ένα πισωγύρισμα δεκαετιών, τη λογική της «αριστείας», ότι «οι φτωχοί δεν μπορούν να σπουδάζουν».

ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

Ο αγώνας έχει απαιτήσεις. Δεν αντιπαλεύουμε μόνο έναν ακόμα νόμο αλλά ένα ολόκληρο καθεστώς. Μαζί με την κυβέρνηση Μητσοτάκη στέκονται η ΕΕ, το κεφάλαιο, όλη η ελίτ και οι μηχανισμοί τους. Η μόνη λύση βρίσκεται στα χέρια μας. Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να προτάξει έναν αποφασιστικό, ανυποχώρητο αγώνα διαρκείας. Μακροπρόθεσμο, πανελλαδικό, ενωτικό κόντρα στη λογική «εύκολων λύσεων» ή «συμβολικών» κινήσεων, που ο ορίζοντάς τους θα εξαντλείται π.χ. στην εξεταστική. Πρέπει σε κάθε σχολή να οργανώσουμε τον αγώνα: να ζωντανέψουμε τις συνελεύσεις, να φτιάξουμε επιτροπές δράσης και συντονιστικά. Που θα κάνουν γνωστό το ζήτημα, θα βοηθάνε την ενεργή συμμετοχή όλων των φοιτητών, θα ενώνουν και θα μαζικοποιούν τις κινητοποιήσεις, θα τις βγάζουν στην κοινωνία (αντί να τις εξαντλούν σε ανούσιες «επισκέψεις» σε πρυτάνεις και κοσμήτορες).

Χρειάζεται ενότητα και αυτοοργάνωση, για να αναπτυχθεί ένα μαζικό και μαχητικό φοιτητικό κίνημα, που θα ξεσηκώσει όλη την κοινωνία ενάντια στην εγκληματική κυβέρνηση της ΝΔ. Να αναπτυχθεί ένα σχέδιο αγώνα με βάση την ενεργό συμμετοχή και κινητοποίηση των φοιτητών. Την πλατιά συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων και πρωτοβουλιών, στην οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα. Μόνο έτσι μπορεί να αναπτυχθεί ένας αγώνας ανάλογος και μεγαλύτερος του '06-07, που απαιτείται σήμερα για την σύγκρουση με όλο το σάπιο καθεστώς που κυβερνά. Να πετύχουμε ένα ρήγμα στο σημερινό σκηνικό: μια ανατροπή των συσχετισμών, για να διώξουμε την επικίνδυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Απαιτούμε:

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16- ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ. Κάτω το νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο και όλοι οι αντι-εκπαιδευτικοί νόμοι.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Κανένας νέος εκτός εκπαίδευσης. Έξω ιδιώτες και ΣΔΙΤ από τα Πανεπιστήμια. ΟΧΙ στην διάλυση της φοιτητικής μέριμνας.

Λεφτά για Υγεία-Παιδεία-Κοινωνική Ασφάλιση- ΟΧΙ για εξοπλισμούς, πόλεμο, αστυνομία, πλούσιους.

Νίκη στον αγώνα των Παλαιστινίων. Λευτεριά στην Παλαιστίνη- Αναγνώριση τώρα του κράτους της Παλαιστίνης

Ήττα στο σιωνιστικό κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ- Καμία συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τον μακελάρη Νετανιάχου.

ΚΑΤΩ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ.

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ

πηγή : https://www.okde.gr/archives/20849


1 2 3 4 5 6

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

ΟΧΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΑΙ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΣΥΝΤΡΙΒΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

-Στήριξη πανεκπαιδευτικής πορείας καμάρα 12:00


1 2 3 4 5 6

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΦ ΗΛ-ΜΗΧ

Τι φέρνουν τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια;

Το νέο νομοσχέδιο στοχεύει στην παράκαμψη του Άρθρου 16 του συντάγματος, μέσω του οποίου προστατεύεται η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Πιο συγκεκριμένα, αυτή η "αναθεώρηση" επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, ενώ δίνει και την δυνατότητα εγκατάστασης ιδρυμάτων από παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων. Ο σκοπός βέβαια της δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν είναι ούτε η αναβάθμιση της πανεπιστημιακής παιδείας ούτε η ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά η μεγιστοποίηση και η παραγωγή κέρδους. Το οποίο κέρδος για άλλη μία φορά θα παραχθεί στις πλάτες μας, στις πλάτες μαθητών και οικογενειών που το ίδιο το κράτος φρόντισε να μείνουν εκτός του δημόσιου πανεπιστημίου μέσω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Θα εντείνει παραπάνω τους ταξικούς φραγμούς στην παιδεία και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν θα μπορούν να μπουν τα παιδιά των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων, αφου δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στα υψηλά κόστη για τα φροντιστήρια ή πολύ περισσότερο για τα πανάκριβα δίδακτρα των ιδιωτικών δομών. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα της ακρίβειας έρχονται ως "λύση" σε μια κατάσταση από τους ίδιους τους δημιουργούς αυτής της κατάστασης, αυτούς που υποχρηματοδότησαν και υποβάθμισαν το σημερινό πανεπιστήμιο, κάτι που κάνει ξεκάθαρη την υποκρισία του εγχειρήματος.

Πως θα επηρεαστούν τα δημόσια;

Η κυβέρνηση μας λέει ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού πανεπιστημίου θα αναβαθμίσει στην πράξη το πρώτο. Στο ίδιο έργο πάλι θεατές. Το είδαμε ξανά με όλες τις υπόλοιπες αγορές που έχουν «απελευθερωθεί» από τα δεσμά του δημοσίου. Σε αυτή την απελευθερωμένη «αγορά», τα δημόσια θα πρέπει να υιοθετήσουν όλα εκείνα τα ιδιωτικοοικονομικά χαρακτηριστικά για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό με τα ιδιωτικά, ωθώντας τα πολλές φορές στο να βρουν τα ίδια από μόνα τους όλους τους αναγκαίους πόρους. Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό, υποχρηματοδότηση, επί πληρωμή μεταπτυχιακά, στενότερη σύνδεση με εταιρίες-χορηγούς, ΣΔΙΤ στην φοιτητική μέριμνα, έρευνα για τους ιδιώτες, απλήρωτη εργασία διδακτορικών και μεταπτυχιακών και άλλα πολλά που δεν θα μας φτάσει το χαρτί για να τα αναφέρουμε όλα.

Στρέφει, έτσι, περισσότερο το δημόσιο πανεπιστήμιο στην επιχειρηματική λογική. Ήδη ο Πιερακκάκης σε αυτή την λογική μιλάει για τερατώδη ποσά που θα δοθούν αποκλειστικά σε εκείνες τις λειτουργίες που θα αποσκοπούν στην περαιτέρω επιχειρηματικοποίηση των ΑΕΙ. Δημιουργία μηχανισμού χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων στα ΑΕΙ, «Πανεπιστήμια Αριστείας», βιομηχανικά διδακτορικά, Κέντρα Ικανοτήτων, ΣΔΙΤ για φοιτητικές εστίες. Λειτουργίες που καμία σχέση δεν έχουν με τις πραγματικές μας ανάγκες για μόρφωση και αξιοπρεπή εργασία.

Μην ξεχνάμε κιόλας την νομοθεσία της ΕΕ, που λέει ότι εφόσον σε κάποια αγορά συνυπάρχει το δημόσιο με το ιδιωτικό (εν προκειμένο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης), τότε το κράτος απαγορεύεται να ενισχυεί το πρώτο λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού.

Πως επηρεάζονται τα επαγγελματικά μας δικαιώματα;

Το νέο νομοσχέδιο έρχεται να τσακίσει την εργασιακή μας προοπτική, με βάση τις απαιτήσεις των εταιρειών για ένα φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της αγοράς και των εταιρειών. Η ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων σε συνδιασμό με ιδιωτικά κολλέγια-ΙΕΚ-ΑΤΕΙ κτλ έρχεται στην πράξη να κατατεμαχίσει περισσότερο τα πτυχία μας, δημιουργώντας πτυχία πολλαπλών ταχυτήτων τα οποία θα πουλιούνται και θα αγοράζονται στο πτυχιοπάζαρο που μας έχουν ετοιμάσει. Μας ωθούν πρακτικά στον ατομικό δρόμο και σε ένα αέναο κυνήγι πιστωτικών μονάδων και πιστωποιήσεων για να ανταπεξέλθουμε στον ανταγωνισμό εντός του ίδιου μας του επιστημονικού αντικειμένου. Όλος αυτός ο ανταγωνισμός μεταξύ μας καταλήγει να συμπιέζει τα εργασιακά, επαγγελματικά και μισθολογικά μας δικαιώματα προς τα κάτω. Το έχουμε δει και στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) όπου έχουν δημιουργηθεί «μηχανικοί» πολλαπλών ταχυτήτων και ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τις άδειες ασκήσεως επαγγέλματος. Εμείς διεκδικούμε ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο στο οποίο θα είναι ενσωματωμένα όλα τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και θα αποτελεί μοναδική προϋπόθεση για εργασία, κόντρα στον ατομικό δρόμο και τον ανταγωνισμό που μας ωθούν.

Είναι πραγματικά δημόσιο και δωρεάν το πανεπιστήμιο σήμερα;

Αρκεί μια γρήγορη ματιά στην παιδεία στην χώρα μας σήμερα, για να καταλάβει κανείς την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Είναι η πραγματικότητα ότι ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της παιδείας αμφισβητείται όλο και περισσότερο, και ότι η εκπαίδευση στρέφεται όλο και περισσότερο προς την εμπορευματοποίηση.

Γιατί μάλλον τα πανεπιστήμια δεν είναι και τόσο δημόσια όταν ο ιδιωτικός τομέας και η κερδοφορία έχουν πλέον πλήρη συνεργασία με τα τμήματα μας. Όταν δηλαδή τα προγράμματα σπουδών μας διαμορφώνονται σε συνεργασία με επιχειρήσεις, όταν η γνώση διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς, όταν η έρευνα διεξάγεται για εταιρείες και για τον στρατό και όταν οι δημόσιες και δωρεάν παροχές των φοιτητών όπως η στέγαση και η σίτιση πωλούνται σε εργολάβους που βγάζουν κέρδος πατώντας στις πλάτες μας.

Και μάλλον η εκπαίδευση δεν είναι και τόσο δωρεάν όταν για να μπεις στο πανεπιστημιο πρέπει να κάνεις 10 χρόνια φροντιστήρια και ιδιαίτερα. Και αν καταφέρεις να περάσεις από τους κόφτες πανελλήνιες & ΕΒΕ, πρέπει για 5 χρόνια να πληρώνεις νοίκι, ρεύμα, ίντερνετ, φαγητό χωρίς καμία παροχή. Και όταν εν τέλει για να βρεις δουλειά να κυνηγάς συνεχώς ημερίδες, πιστοποιήσεις και σεμινάρια.

Αυτό μας δείχνει ότι η διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση δεν θα ξεκινήσει ουτε σε 10 χρόνια, ούτε από αύριο με την εφαρμογή του νόμου, αλλά στην πραγματικότητα έχει ήδη ξεκινήσει από χθες!

Η υποβάθμιση του δημοσίου δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, η χρονιά υποχρηματοδότηση, οι μαζικές ελλείψεις σε καθηγητές, η εντατικοποίηση, οι κόφτες και οι ταξικοί φραγμοί. Όλα αυτά έρχονται να καλλιεργήσουν τα πανεπιστήμια σε έφορο εδαφος για την είσοδο του ιδιωτικού τομέα ο οποίος θα έρθει σαν «απο μηχανής θεός» να καλύψει τις ελλείψεις. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έρχονται για να δώσουν το τελικό χτύπημα στην παιδεία όπως την ξέρουμε σήμερα.

Είναι η ίδια συνταγή που χρησιμοποιείται διαχρονικά από τις πολιτικές του κράτους και του κεφαλαίου για την εμπορευματοποίηση όλων των κοινωνικών παροχών και δημοσίων αγαθών. Το έχουμε δει και στους σιδηρόδρομους, και στην υγεία, και στην ενέργεια.

Οι ιδιωτικοποιήσεις ως στρατηγική του κράτους και του κεφαλαίου

Είναι απολύτως σαφές προς όλη την κοινωνία, αλλά και αναγκαίο να το αναγνωρίσουμε στα πλαίσια του αγώνα, πως οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό της κοινωνίας που ζούμε, όπως φαίνεται από το τι προτάσσει και αλλάζει ο κρατικός μηχανισμός, σύμφωνα πάντα με τις επιταγές του κεφαλαίου και των εταιρειών. Για να το πούμε πιο απλά βλέπουμε όλοι και όλες στην καθημερινότητά μας πως τα κοινωνικά αγαθά: οι μεταφορές, το ρεύμα, το νερό, η υγεία και η παιδεία σταματάνε να νοούνται ως δημόσια και περνάνε στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Πιο συγκεκριμένα, εφόσον γίνεται αυτή η μετάβαση είναι άμεσα κατανοητό ότι το κέρδος μπαίνει ως βασικός στόχων αυτών που τα διαχειρίζονται. Μεταβάλλεται δηλαδή ο ίδιος ο στόχος, από την κάλυψη των βασικών αναγκών της κοινωνίας, στην άντληση οικονομικού κέρδους για τους λίγους.

Ακόμη, οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ένα από τα βασικά μέσα ενσάρκωσης της κρατικής θανατοπολιτικής. Προφανώς δηλαδή, δεν μιλάμε μονάχα για τις δολοφονίες των μπάτσων σε κομμάτια της κοινωνικής βάσης, όπως είδαμε το προηγούμενο διάστημα. Μιλάμε όμως για την εντεινόμενη υποβάθμιση της ανθρώπινης ζωής στον βωμό του κέρδους. Είδαμε πολύ ξεκάθαρα τι σημαίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις στην κρατική δολοφονία στα Τέμπη. Είδαμε όλοι και όλες πως δεν νοιάζονται καθόλου για την μέριμνα, την υγεία, την παρεχόμενη παιδεία και εν τέλει δεν νοιάζονται για τις ζωές της κοινωνικής βάσης, των φοιτητ(ρι)ών, των εργαζομένων, των μεταναστ(ρι)ών κ.ο.κ. Το είδαμε και χθες με την εκκένωση της κατάληψης στην Πρυτανεία του ΕΜΠ, τον ξυλοδαρμό των φοιτητών που διαμαρτηρήθηκαν και την επίθεση στις καταλήψεις των συλλόγων.

Γίνεται δηλαδή αντιληπτό ότι είναι κομβικό στο σήμερα να υπερασπιστούμε τις δημόσιες δομές και εν προκειμένω την δημόσια και δωρεάν παιδεία. Αυτό βέβαια, ας είναι ξεκάθαρο δεν σημαίνει ούτε ότι η σημερινή παιδεία είναι δημόσια και δωρεάν, ούτε ότι μας ικανοποιεί η διαχείριση του κεφαλαίου. Εξάλλου σε κάθε αφορμή φαίνεται η ανικανότητα τους να "μεριμνήσουν" για την ζωή μας ακριβώς λόγω της υποβάθμισης της ζωής μας απέναντι στο κέρδος, όπως αναφέρθηκε πριν. Παρόλα αυτά το ζήτημα στο σήμερα είναι ένα: είτε θα επιλέξουμε και θα διεκδικήσουμε την παιδεία να είναι δημόσια και δωρεάν, προσβάσιμη σε όλους και σε όλες, είτε θα επικρατήσει η παιδεία των ταξικών φραγμών, των αστυνομικών δυνάμεων, της κατάργησης του ασύλου κ.ο.κ.

Πώς απαντάμε; Γιατί κατάληψη;

Έτσι λοιπόν τίθεται το βασικό ερώτημα πώς θέλουμε να αγωνιστούμε ενάντια σε αυτό τον νόμο. Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο για την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και όχι μόνο. Όπως έχει γίνει σαφές παραπάνω βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο για το μέλλον μας, για το πως σπουδαζουμε, ποια θα είναι τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και πως θα εργαζόμαστε στο μέλλον. Για να το πούμε ξεκάθαρα: Κατάληψη δεν κάνουμε ούτε για τις κυκλικές τυρόπιτες ούτε για να χάσουμε την εξεταστική. Κάνουμε κατάληψη τόσο για να δημιουργήσουμε τον χρόνο και την κοινότητα αγώνα που είναι απαραίτητη για να αμφισβητηθεί ο νόμος αλλά και για να μπορέσουμε πραγματικά να δομήσουμε αντιστάσεις απέναντι στην κρατική πολιτική. Εξάλλου είναι ζήτημα της κυβέρνησης και πρόκληση προς το φοιτητικό κίνημα η προσπάθεια για μία τόσο μεγάλη αλλαγή σε περίοδο πίεσης των φοιτητών λόγω εξεταστικής και όχι δικό μας. Στην πραγματικότητα καλούμαστε να επιλέξουμε για το αν θα υπερασπιστούμε τα κεκτημένα αγώνα και την ίδια μας την ζωή απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο.

Παλεύουμε για:

  • ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16 ΚΑΙ ΙΔΡΥΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ. ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ»
  • ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΧΩΡΙΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ.
  • ΕΝΑ ΕΝΙΑΙΟ ΠΤΥΧΙΟ ΑΝΑ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ ΣΕ ΑΥΤΟ. ΜΟΝΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΜΑΣ.
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ. ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ, ΤΑ ΣΔΙΤ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ.
  • ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ

Προχωράμε σε:

  • ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
    ΠΕΜΠΤΗ 25/1, 12.00 ΣΤΗΝ ΚΑΜΑΡΑ
  • ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ
    ΤΕΤΑΡΤΗ 24/1 ΕΩΣ ΤΡΙΤΗ 30/1
  • ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
  • ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΗΝΙΑΚΟ ΛΑΟ. ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ!
    ΠΕΜΠΤΗ 25/1, 00 ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
  • ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
    ΠΕΜΠΤΗ 25/1, 14.30 (ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ)
  • ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ»
    ΩΡΑ ΚΑΙ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  • ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
    ΤΡΙΤΗ 30/1, 17.00 ΣΤΗΝ Α5
  • ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
    ΤΕΤΑΡΤΗ 24/1, 12.00 ΣΤΗΝ Α1
  • ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΟΣΟ ΚΟΣΜΟ ΕΧΕΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΘΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ
  • ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ
    ΤΕΤΑΡΤΗ 24/1
  • ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΝΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥ Β. ΜΑΓΓΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

πηγή : email που λάβαμε στις 23 Ιανουαρίου 23h


1 2 3 4 5 6

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤ(ΡΙ)ΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ

Νομοσχέδιο Πιερρακάκη για την ίδρυση ιδιωτικών σχολών

Μέσα στον Φλεβάρη θα κατατεθεί στη βουλή προς ψήφιση ένα νέο - αλλά καθόλου αναπάντεχο - νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αυτή η αλλαγή αποτελεί τομή στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης που συντελείται στα εγχώρια πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Τις τελευταίες δεκαετίες τα πανεπιστήμια, με δωρεάν σίτιση, στέγαση και άλλες παροχές βασικών αναγκών, ήταν ένα μέσο για τους ανθρώπους των κατώτερων ταξικών στρωμάτων να πάρουν ένα πτυχίο και να διεκδικήσουν πιο καλές οικονομικές συνθήκες ζωής. Η κοινωνική αυτή συνθήκη τότε, ήδη ενείχε ταξικούς φραγμούς και διακρίσεις όπως είναι λογικό μέσα σε μία καπιταλιστική και ταξική κοινωνία, με τα παιδιά από πιο εύπορες οικογένειες να μπορούν να πληρώνουν φροντιστήρια ή και ιδιωτικά σχολεία αποκτώντας ένα προβάδισμα απ' τα παιδιά που οι οικογένειες τους αδυνατούσαν να σηκώσουν αυτό το κόστος. Η λειτουργία του πανεπιστημίου, δηλαδή η ανοικτότητα και η προσβασιμότητα σε αυτό από μεγάλο μέρος της κοινωνίας σιγά-σιγά άλλαζε καθώς άλλαζαν και οι απαιτήσεις της αγοράς, η οποία επέβαλε όλο και παραπάνω ταξικούς φραγμούς. Συγκεκριμένα, εργασιακά δικαιώματα «αποσπάστηκαν» από τα πτυχία και έγιναν επί πληρωμή «επιμορφώσεις» , ενώ εξισώθηκαν εξ ολοκλήρου και με πτυχία από ιδιωτικά κολλέγια, την πρώτη μορφή άμεσης αγοράς πτυχίου. Αυτά ακολούθησε ο νόμος 4777 (Κ-Χ) ο οποίος έκανε τόσο πιο δύσκολη την πρόσβαση όσο και την φοίτηση στο πανεπιστήμιο για όλα τα άτομα αλλά χτυπώντας περισσότερο την κοινωνική βάση, θεσμοθετώντας την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, τις διαγραφές φοιτητριών και τα πειθαρχικά. Από το 2022 είδαμε χιλιάδες μαθήτ(ρι)ες να αποκόπτονται από την εκπαίδευση και τμήματα σχολών να αδειαζουν, τμήματα που με το νομοσχέδιο αυτό θα κλείσουν εντελώς.
Ταυτόχρονα, το κόστος φοίτησης ολοένα και αυξάνει. Φοιτητικές παροχές όπως η δωρεάν σίτιση στη Λέσχη και η στέγαση στις Εστίες πλέον είναι για ελάχιστους, σε μία περίοδο που τα ενοίκια έχουν γίνει απλησίαστα, το ίδιο και οι τιμές στα σουπερμαρκετ.
Αποκορύφωμα αυτής της επίθεσης στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα και τα φοιτητικά κεκτημένα είναι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων τα οποία στην ουσία κάνουν τα πτυχία μας και την εκπαίδευση εμπόρευμα προς αγορά. Έτσι λοιπόν, ενώ οι φτωχότεροι παλεύουμε με απαιτητικά μαθήματα για να μπούμε στο πανεπιστήμιο και να πάρουμε ένα πτυχίο, με κάποια από μας να εργάζονται παράλληλα για να τα βγάλουμε πέρα έχοντας τον φόβο της διαγραφής στα ν+2 έτη, οι οικονομικά ευνοημένοι θα μπορούν να εξαγοράζουν την εισαγωγή τους και το πτυχίο τους. Γίνεται ξεκάθαρο άρα, ότι το αφήγημα της αξιοκρατίας και του «αγαθά κόποις κτώνται» που μας πλασάρουν από μικρά παιδιά είναι κάλπικο, αφού ένα άτομο το οποίο μπορεί να έχει «κριθεί ανάξιο» στις εξετάσεις, να «γίνει άξιο» μόλις διαθέσει μεγάλα χρηματικά ποσά σε αφεντικά. Η πολύ-λατρεμένη αξιοκρατία του πανεπιστημίου και του κράτους δεν σημαίνει στην πραγματικότητα τίποτα άλλο από ανταγωνισμό μεταξύ των φτωχών και κοινωνικό κανιβαλισμό όπου τρωγόμαστε μεταξύ μας για το ποιος θα κερδίσει μια καλύτερη θέση στον ήλιο.
Ως άτομα που κατανοούμε τον συνεχόμενο ταξικό και κοινωνικό ανταγωνισμό και αναγνωρίζουμε την αξία της συμμετοχής σε αγώνες ενάντια στην υποτίμηση των σπουδών και των ζωών μας γενικότερα, θεωρούμε απαραίτητο τον αγώνα για ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η εκπαίδευση για εμάς δεν είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνικό κεκτημένο και σαν τέτοιο θα το υπερασπιστούμε όπως το υπερασπίστηκαν και προηγούμενοι φοιτητικοί αγώνες. Το πανεπιστήμιο δεν είναι απλά ο χώρος/τρόπος που θα πάρουμε ένα πτυχίο για να βρούμε μια δουλειά. Το πανεπιστήμιο, το αντιλαμβανόμαστε ως ένα χώρο όπου υπάρχουμε, ζούμε μέσα του κοινωνικά και δρούμε πολιτικά μέσα από συζητήσεις, γενικές συνελεύσεις και εκδηλώσεις. Εξαιτίας αυτών, εντός του δημιουργούνται συλλογικές αντιστάσεις, φοιτητικοί/κοινωνικοί αγώνες και γενικότερα ιδέες-ρήγματα στη κυρίαρχη ιδεολογία του κράτους και των αφεντικών. Η αυστηροποίηση και η εντατικοποίηση στις σχολές μας, με τις απειλές για διαγραφές και ποινικοποίηση των δράσεών μας δεν θα αλλάξει τον τροπο που αγωνιζόμαστε αντιπροτάσσοντας δηλαδή, το συλλογικο δρόμο από τον ατομικό.

Αγώνας ενάντια του νέου νομοσχεδίου και καταστολή αυτού


Το πρωί της Δευτέρας (15/01) πραγματοποιήθηκε κατάληψη της πρυτανείας του ΕΜΠ από πρωτοβουλία φοιτητριων της Αθήνας με αφορμή την πρόταση του ν.σ. για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Την ίδια σχεδόν στιγμή, αστυνομικές δυνάμεις εκενωσαν την κατάληψη, κάτι το οποίο είχε ως αποτέλεσμα συλλήψεις και ξυλοδαρμούς από πλευρά της αστυνομίας. Η εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων στα πανεπιστήμια είναι ένα φαινόμενο το οποίο παρατηρείται από την κατάργηση του ασύλου και την εγκαθίδρυση των οππι μέσω του ν.4777 . Το κράτος και οι πρυτανικές αρχές χρησιμοποιούν προσχήματα οπως η "ασφάλεια" των ατόμων στους πανεπιστημιακούς χώρους και η προστασία βιβλιοθηκων-φαντασμα για να δικαιολογήσουν την τοποθέτηση της αστυνομίας στα πανεπιστήμια. Εμείς όμως γνωρίζουμε ότι η εισβολή των μπάτσων στους πανεπιστημιακούς χώρους έχει ως σκοπό την καταστολή οποιασδήποτε φωνής αντίστασης υψωθεί απέναντι στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που θέλει να κάνει τα πανεπιστήμια έναν αποστειρωμένο χώρο μετατροπής φοιτητών σε φτηνό εργατικό δυναμικό.

Γιατί με τις καταλήψεις;

Όπως οι παραστάσεις διαμαρτυρίας, οι πορείες, οι παρεμβάσεις αποτελούν τρόπους εναντίωσης και διεκδίκησης, έτσι και οι καταλήψεις είναι ένα πολύ σημαντικό μέσο αγώνα. Για την ακρίβεια η κατάληψη αποτελεί το ύστατο μέσο αγώνα για τους συλλόγους. Αρχικά δημιουργούν τον απαραίτητο χώρο και χρόνο μέσα στο ήδη ασφυκτικό μας πρόγραμμα για να μπορέσουμε να συμμετάσχουμε στις κινητοποιήσεις μας. Διακόπτοντας την εκπαιδευτική διαδικασία (είτε είναι μαθήματα είτε εξετάσεις) η κάθε φοιτήτρια μπορεί να πλαισιώσει τις κινητοποιήσεις χωρίς να αγχώνεται για το προσωπικό κόστος που θα είχε στην πορεία των σπουδών της. Η διακοπή αυτή της ακαδημαικής καθημερινότητας είναι ένας μοχλός πίεσης προς διδάσκοντες, ακαδημαϊκούς, προέδρους, πρυτάνεις ώστε να εισακουστούν οι διεκδικήσεις μας. Μέσα στις καταλήψεις αλληλεπιδράμε και κοινωνικοποιούμαστε, έξω από τα αυστηρά ακαδημαικά πλαίσια του ανταγωνισμού και καριερισμού που μας επιβάλλονται από την πρώτη στιγμή που μπαίνουμε στο Τμήμα Φυσικής. Ως αποτέλεσμα δημιουργούμε νέες απόψεις και ζυμώνουμε πολιτικές αντιλήψεις.


Διεκδικήσεις:
-Να εμποδίσουμε τη ψήφιση του νέου ν/σ Πιερρακάκη για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων
-Να ρίξουμε το νόμο Κ-Χ (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ν+2-διαγραφές-πειθαρχικά, ΟΠΠΙ)
-Να μην αποσπαστεί η διδακτική επάρκεια από τα πτυχία μας
-Δεν θα δεχτούμε καμία απειλή για χαμένη εξεταστική λόγω των καταλήψεων με τις οποίες αποφασίζουμε να αγωνιζόμαστε

Δράσεις:
-Ορισμός επόμενης Γενικής Συνέλευσης
-Σύσταση συντονιστικής επιτροπής για την υλοποίηση των δράσεων
-Συμμετοχή σε συντονισμό γενικών συνελεύσεων με άλλους συλλόγους με Ανοιχτά Πλαίσια
-Κατάληψη της σχολής 25-26 Ιανουαρίου
-Πορεία Πέμπτη 25/01 12:00 Καμάρα
-Συζητήσεις/εκδηλώσεις για την πρόσβαση στην εκπαίδευση στα πλαίσια της κατάληψης
ΟΧΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΙ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ
ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ


1 2 3 4 5 6

Πέμπτη 25/1 κατεβαίνουμε στον δρόμο!

Image

Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ)

πηγή : https://twitter.com/serete_skg/status/1750187…