Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024 στις 19.00

Συνέλευση για διοργάνωση διαδήλωσης ενάντια στους πλειστηριαμούς πρώτης κατοικίας

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Την Τρίτη, 06/02 στις 19:00, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνέλευση στην ΑΣΟΕΕ με σκοπό την διοργάνωση καμπάνιας και τελικώς διαδήλωσης στα γραφεία της DO VALUE ενάντια στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Παράλληλα η συνέλευση αυτή καλείται προκειμένου να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει δράσεις και παρεμβάσεις προπαγανδιστικού χαρακτήρα σε γειτονιές και σε χώρους εργασίας. Στόχος είναι η μαζικοποίηση του αγώνα αυτού, η στοχοποίηση των εμπλεκόμενων funds, servicers και τραπεζών και η ανάδειξη του εν λόγω αγώνα σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα.

Είναι αναγκαίο ο πληττόμενος, ο αγωνιζόμενος και ο αλληλέγγυος κόσμος να χτίσουν από κοινού όσο το δυνατόν ισχυρότερα ταξικά αναχώματα απέναντι στην επίθεση της λαϊκή κατοικίας, η οποία αναμένεται να ενταθεί περαιτέρω, αφού στόχος για το 2024 είναι οι 40.000 - 50.000 πλειστηριασμοί, από τους οποίους οι 10.000 θα πραγματοποιηθούν τους πρώτους μήνες του έτους. Την ανάγκη αυτή επιβεβαιώνουν το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο αλλά και η ραγδαία ένταση και αναβάθμιση της καταστολής και κρατικής βίας ενάντια στις δυνάμεις που πασχίζουν να αποτρέψουν το ξεσπίτωμα και την βίαιη φτωχοποίηση πολλών ανθρώπων.

Αφ' ενός, το τελευταίο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Ν.Δ. εξασφαλίζει στις εταιρείες διαχείρισης ακινήτων πλήρη ασυδοσία. Για πρώτη φορά οι servicers έχουν πλήρη νομική θωράκιση, ώστε να μπορούν να επιβάλλουν την εκτέλεση πλειστηριασμών για λογαριασμό των funds, όπως ακόμα και σε περιπτώσεις που έχει επιτευχθεί εξωδικαστικός συμβιβασμός. Ακόμα, να απαιτούν προκαταβολή 10% από το ποσό που έχει καταληχθεί στη συμφωνία και σε περίπτωση μη καταβολής του, να εκπλειστηριάζουν άμεσα το ακίνητο. Κατ' αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στα funds, λειτουργώντας ως εκβιαστές για χάρη των τραπεζών, να απειλούν και να υφαρπάζουν τα σπίτια του λαού, με την προστασία και την συνδρομή του κράτους, αφού η αστυνομία και η Αστική Δικαιοσύνη επιτελούν τα καθήκοντα των άμεσων εκτελεστών.

Αφ' ετέρου, το πολύ πρόσφατο παρελθόν έχει καταδείξει τις εντολές που έχει λάβει η αστυνομία για το συγκεκριμένο ζήτημα και κυρίως όσον αφορά τις εξώσεις. Η ασφυκτική και με μαφιόζικους όρους παρουσία ΜΑΤ και ΟΠΚΕ, η οποία «εγκαινιάστηκε», τουλάχιστον με την αναβαθμισμένη μορφή που έχει σήμερα, κατά τη διάρκεια έξωσης στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης στις 09/03/2023, αποτελεί πλέον δεδομένη πρακτική. Δεδομένη πρακτική της αστυνομίας και της Αστικής Δικαιοσύνης αποτελεί επίσης η τρομοκράτηση, οι συλλήψεις - "απαγωγές" των ιδιοκτητών, η άσκηση σε βάρος τους εκτεταμένης ψυχικής και σωματικής βίας -απροειδοποίητη εισβολή στην οικία, διωγμοί, βιαιοπραγίες, αφαίρεση της κινητής τους περιουσίας, εξευτελισμός, προσβολές, εκφοβισμός, ποινικές διώξεις, απειλή για μηνύσεις και άλλα-, ακόμα και σε άτομα προχωρημένης ηλικίας ή και άτομα με ειδικές ανάγκες (πχ. εξώσεις σε Άνω Πετράλωνα, Ζωγράφου, Χαλκιδική, Άνω Πατήσια, Νέο Ψυχικό…).

Η καταστολή στοχεύει φυσικά και τις δυνάμεις που πασχίζουν να αποτρέψουν την εκάστοτε έξωση, με τον παρευρισκόμενο κόσμο να συγκρούεται με τους ένστολους μπράβους με αποφασιστικότητα. Δυστυχώς όμως, ο χρόνος και ο τρόπος που διεξάγονται οι εξώσεις τροχοπεδούν την έγκαιρη ενημέρωση και ανταπόκριση του αγωνιζόμενου κόσμου, αλλά ακόμα και της γειτονιάς, καθώς γίνονται αιφνιδιαστικά και σε ώρες εργασίας, με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων επίτευξης μιας νίκης από πλευράς μας.

Τα παραπάνω οδηγούν στην εύλογη διαπίστωση ότι είναι απαραίτητη η συνδιαμόρφωση μιας τακτικής που θα αναδείξει τον αγώνα ενάντια στις εξώσεις και τους πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα, με στόχο την μαζικοποίηση του και την προστασία της λαϊκής κατοικίας από το ανταγωνιστικό κίνημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, πέρα από την κατάδειξη των κεντρικών πολιτικών επιλογών του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων που το εξυπηρετούν,οφείλει να αναδειχθεί ο αναβαθμισμένος πλέον ρόλος των εταιρειών διαχείρισης και να στοχοποιήθούν οι ίδιες αφού έχουν πια το ελεύθερο να λειτουργούν ανεξέλεγκτα εις βάρος της τάξης μας.

Μία από αυτές είναι και η DoValue, με την οποία η Eurobank έχει συνάψει στρατηγική συμφωνία διάρκειας 14 ετών, αναθέτοντάς της τη διαχείριση του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και τη διαχείριση όλων των δανείων της Τράπεζας σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών. Θεωρούμε, τέλος, πως μία οργανωμένη, καλά προπαγανδισμένη και όσο το δυνατόν μαζικότερη, διαδήλωση, που θα λάβει χώρα εκτός του πενθημέρου εργασίας και που θα στοχοποιεί την εν λόγω εταιρεία, θα δράσει προωθητικά στις μέχρι τώρα δράσεις.

ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΑ ΣΩΖΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Τρίτη 06.02 | ΑΣΟΕΕ | 19.00

Διαρκής Αγώνας για την ταξική απελευθέρωση