Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024 στις 18.00

Εκδήλωση: Από το ποτάμι ως τη θάλασσα, η ιστορία γράφεται από την πάλη των τάξεων…

ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΩΣ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Όπως και παντού στον κόσμου

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ

και την αντίσταση στην εθνικοποίηση της

Η εθνικοποίηση του κοινωνικού ζητήματος που είναι η βασική προϋπόθεση της καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι ένα καθημερινό -και συχνά αιματηρό- δημοψήφισμα που διατυπώνεται με όρους «ασφάλειας» και «πολεμικής ετοιμότητας απέναντι στον εχθρό του έθνους».

Στο Ισραήλ/Παλαιστίνη η διαδικασία αυτή διεξάγεται με πολεμικούς όρους ενάντια και σε ένα -εν πολλοίς πλεονάζον- μέρος του εθνικοποιημένου προλεταριάτου που είναι έγκλειστο σε ρεζέρβες-γκέτο. Αυτό το προλεταριάτο δεν αποδέχεται αδιαμαρτύρητα ούτε το απαρτχάιντ του ισραηλινού κράτους ούτε τη «δική του» παλαιστινιακή αστική τάξη. Στο Ισραήλ από την άλλη μεριά, μέχρι τις 7 Οκτώβρη, υπήρχε ένα διογκούμενο κύμα διαδηλώσεων ενάντια στη δικαστική και νομοθετική μεταρρύθμιση που προσπαθούσε να επιβάλλει η ισραηλινή κυβέρνηση που, μεταξύ πολλών άλλων, περιόριζε σημαντικά την (πολυεθνική) συνδικαλιστική δραστηριότητα.

Το μακελειό των τελευταίων μηνών είναι η μιλιταριστική εξαγωγή των εσωτερικών ταξικών συγκρούσεων που έφτασαν σε σημείο έκρηξης - εντός μιας παγκόσμιας κρίσης των καπιταλιστικών σχέσεων και συνεπώς όξυνσης των ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Μέσω του εθνικισμού και του πολέμου οι κοινωνικοί αγώνες οδηγούνται στην αλλοίωση, την περιθωριοποίηση και την ήττα.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΠΡΟΒΟΛΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρασκευή, 23 Φλεβάρη, 6 μμ, AKN

  • Ποια είναι η ταξική σύνθεση στο κράτος του Iσραήλ και στις κατεχόμενες περιοχές;
  • Ποιο το καθεστώς συσσώρευσης σε συνθήκες πολεμικής οικονομίας, απαρτχάιντ και εκτεταμένου εποικισμού;
  • Σε ποιο βαθμό οι (κοινοί ή και όχι) ταξικοί αγώνες αμφισβητούν τις εγχώριες αστικές τάξεις εντός του κατεξοχήν σημείου του πλανήτη που χρησιμοποιείται ως πεδίο εφαρμογής πολιτικών βιοεξουσίας και περιφράξεων;

Θα προβληθούν οι ταινίες: Οι Μαύροι Πάνθηρες του Ισραήλ, Exhibition: From Here and There, Nine to five: Jerusalem Moments film project

Συνέλευση ενάντια στη Βιοεξουσία και την Κλεισούρα

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/93474/