τι; : μάθημα θεματική : από :

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 στις 20.00

3η αυτομόρφωση της λοατκια ομάδας Sylvia Rivera με το βιβλίο Επικίνδυνες Σχέσεις

Συνεχίζουμε τις συναντήσεις του φετινού κύκλου αυτομόρφωσης της ομάδας Sylvia Rivera, πάνω στο βιβλίο της Cinzia Arruzza «Επικίνδυνες σχέσεις: Γάμοι και διαζύγια μαρξισμού και φεμινισμού». Στη συνάντηση αυτή επιχειρούμε μια εισαγωγή στο 3ο κεφάλαιο του έργου, με τίτλο «Κοινωνικό Φύλο και Κοινωνική Τάξη» (σ. 89 - 122).

Γράφει η Cinzia Arruzza: «Ο φεμινισμός, γεννημένος στο χωνευτήρι των αστικών επαναστάσεων, σύντομα αναμείχθηκε με τις κοινωνικές κινητοποιήσεις και τις επαναστάσεις».

Αυτό είναι το ιστορικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο επιχειρούμε να φωτίσουμε τη σχέση φύλου και κοινωνικής τάξης, πατριαρχίας και καπιταλισμού.

Συζητάμε με αφορμή τη διαμάχη για το αν η πατριαρχία και ο καπιταλισμός είναι δύο αυτόνομα συστήματα καταπίεσης ή εάν ο καπιταλισμός ενστερνίστηκε -και ταυτόχρονα τροποποίησε βαθιά- την πατριαρχική καταπίεση για να μπορέσει να οργανώσει την εκμετάλλευση όλης της εργατικής τάξης.

Η θέση της ίδιας της Cinzia Arruzza είναι: «Κάνουμε μεγάλο λάθος αν νομίζουμε πως η απαλλαγή των εργατ(ρι)ών από την οικονομική εκμετάλλευση θα φέρει αυτόματα την απελευθέρωση των γυναικών και το τέλος των έμφυλων ρόλων». Όμως, «άλλο τόσο λάθος είναι να νομίζουμε ότι μπορούμε να παραμερίζουμε το ταξικό ζήτημα, αναγορεύοντας ως κύριο ζήτημα το φύλο».

Έχουν πολύ μεγάλη σημασία τα ιδεολογικά ξεκαθαρίσματα για να οργανώσουμε πετυχημένα τους πολιτικούς αγώνες μας. Όπως σημειώνει εμφατικά η συγγραφέας: «Οι προσπάθειες θεωρητικής κατανόησης δεν αρκούν. Πρέπει να οργανωθούμε και να παρέμβουμε πολιτικά προκειμένου να γεφυρώσουμε το χάσμα ανάμεσα στο φεμινιστικό κίνημα και τον ταξικό αγώνα».

Ελάτε να συζητήσουμε και να εξοπλιστούμε με ιδέες και επιχειρήματα για να οργανώσουμε καλύτερα τους κοινούς αγώνες εργατ(ρι)ών, φεμινιστριών και λοατκια+ και των αγωνιστ(ρι)ών όλων των κινημάτων.

* Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε άτομα με αμαξίδιο

ομάδα Sylvia Rivera - για ένα κινηματικό Thessaloniki Pride

πηγή : https://www.facebook.com/events/1110397647044…
πηγή : email που λάβαμε στις 18 Φεβρουαρίου 19h