Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 στις 10.00 πμ

4 καλέσματα : 1 2 3 4

Απεργιακή συγκέντρωση

Απόφαση της εκλογοαπολογιστικής Γ.Σ. του Παραρτήματος Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Κυριακή 25/2, 10:00-18:30 κτίριο ΤΕΕ-ΤΑΚ

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ - ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΣΕ- ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥΣ

28 Φλεβάρη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10πμ στην πλατεία Ελευθερίας

Με οργάνωση & αγώνα στους χώρους δουλειάς

 • Δυναμώνουμε το Σωματείο - Ολοκληρώνουμε το βήμα με υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς & εργασιακά δικαιώματα
 • Μαζί με ταξικά Συνδικάτα & Ομοσπονδίες υπερασπιζόμαστε το μισθό, τα δικαιώματα & τη ζωή μας, παλεύουμε:
  • ενάντια στην ακρίβεια και τη φοροληστεία, για την προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος απ' τις φυσικές καταστροφές
  • ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα στο πτυχίο
 • Κλιμακώνουμε τη σύγκρουση με την πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου, ΝΑΤΟ & ΕΕ

Οργανώνουμε την πάλη για υπογραφή ΣΣΕ

Η υπογραφή ΣΣΕ αποτελεί βασικό βήμα για την υπεράσπιση των μισθών και δικαιωμάτων μας. Ο μύθος της «ανάπτυξης για όλους» διαψεύδεται καθημερινά. Όμιλοι, τεχνικές και μελετητικές εταιρείες ετοιμάζονται να εκτελέσουν έργα δεκάδων δις € θεμελιωμένα στη δική μας εκμετάλλευση που βαθαίνει.

Ανοίγει διαρκώς η ψαλίδα ανάμεσα στην κερδοφορία τους και την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας:

 • με χαμηλούς μισθούς, τη φθηνή - ευέλικτη εργασία χωρίς δικαιώματα με το Μπλοκάκι
 • με τη 10ωρη - 12ωρη εργασία χωρίς υπερωρίες και τα Σαββατοκύριακα
 • με την αχαλίνωτη εντατικοποίηση για να «προλάβουμε» προθεσμίες και χρονοδιαγράμματα

Αυτές οι συνθήκες γεννούν τα εργοδοτικά εγκλήματα - «ατυχήματα», καταστρέφουν τη σωματική και ψυχική μας υγεία για να εκτοξεύσουν την κερδοφορία κατασκευαστικών ομίλων, «επενδυτών» και τραπεζών.

Την ίδια ώρα μας καλούν να αποδεχτούμε τις απώλειες μιας δεκαετίας κρίσης και μνημονίων, τη νέα διαρκή συμπίεση του πραγματικού μας μισθού απ' τον πληθωρισμό.

Στην κατάσταση αυτή αποτελεί ασπίδα μας η κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που καθορίζει τους ελάχιστους όρους αμοιβής και εργασίας, δηλαδή: τον κατώτατο μισθό με βάση την εξειδίκευση και τα χρόνια προϋπηρεσίας, το ωράριο, την αποζημίωση υπερωριακής και εκτός έδρας εργασίας, αλλά και μια σειρά άλλων δικαιωμάτων όπως οι άδειες, τα διαλείμματα, με ευνοϊκότερους όρους για τους εργαζόμενους απ' ό,τι η γενική εργατική νομοθεσία και η Εθνική Γενική

Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που με απόφαση της κυβέρνησης καθορίζει κατώτερο μισθό που ξεκινά απ' τα 780 Ευρώ.

Η ατομική «διαπραγμάτευση» κρατά συνολικά χαμηλά το μισθό μας, καθιερώνει τους όρους εργασίας του «συνεργάτη» με μπλοκάκι, δηλαδή χωρίς ωράριο, άδειες, δικαιώματα.

Διεκδικούμε υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον Κλάδο Μελέτης - Κατασκευής, με στόχο την ουσιαστική αύξηση των μισθών μας και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής (ΔΠΥ ή πρόσληψη).

Διεκδικούμε αυξήσεις επί των μισθών της προηγούμενης ΣΣΕ που είχαμε υπογράψει το 2009 και ίσχυε έως το 2012 που καλύπτουν τον πληθωρισμό και ενσωματώνουν το κεκτημένο επίδομα (15%) για χρήση υπολογιστή, με κατοχύρωση βασικού μισθού βάσει προϋπηρεσίας (τριετίες) που ξεκινά από: 1295€ καθαρά για τους απόφοιτους Πολυτεχνικών και σχολών 5ετούς φοίτησης, 1205€ για τους αποφοίτους πανεπιστημιακών σχολών 4ετούς φοίτησης, 1090 € για τους απόφοιτους ΙΕΚ και άλλων τεχνικών σχολών, με αναπροσαρμογή μισθών στο τέλος κάθε εξαμήνου ώστε να καλύπτονται οι απώλειες απ' τον πληθωρισμό, 5νθήμερο - 7ωρο - 35ωρο, κατοχύρωση ωραρίων, αδειών, επιδομάτων μεταπτυχιακών σπουδών, ανθρώπινων συνθηκών εργασίας, προστασία της μητρότητας.

Η πρόταση των εργοδοτικών ενώσεων στην συνάντηση με το σωματείο στην Αθήνα στις 14/2 ήταν απαράδεκτη, την απορρίπουμε. Συνεχίζουμε να παλεύουμε για την υπογραφή ΣΣΕ που να μας καλύπτει. Το επόμενο διάστημα καθορίζουμε τα νέα μας βήματα, με πρώτη απάντηση στην απεργία στις 28/2.

Σύγκρουση με την πολιτική ΕΕ - κεφαλαίου - κυβέρνησης

Η επίθεση διαρκείας στο εισόδημά μας συνεχίζεται με νέο γύρο κοινωνικών περικοπών, με διατήρηση της ληστρικής έμμεσης φορολογίας, με νέους άμεσους φόρους σε αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους με μπλοκάκι, την ίδια στιγμή που δίνονται νέες φοροελαφρύνσεις στο κεφάλαιο. Έτσι εξασφαλίζονται τα ενισχυμένα «ματωμένα» πλεονάσματα που κατευθύνονται στους δανειστές και σαν κρατικές ενισχύσεις στους ομίλους, τα 2 δις Ευρώ ετησίως των πολεμικών δαπανών για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

 • Ο πληθωρισμόςστα βασικά είδη διατροφής και κατανάλωσης, τη στέγαση και την ενέργεια, βασικές ανάγκες και υπηρεσίες συρρικνώνει τον πραγματικό μισθό, ακόμα κι όταν αυτός αυξάνεται ονομαστικά.
 • Η «πράσινη μετάβαση» της ΕΕσυνεπάγεται πανάκριβη ενέργεια, στο όνομα της «κλιματικής κρίσης» φέρνει κέρδη στους ομίλους, φτώχεια και ενεργειακή εξάρτηση της χώρας.
 • Η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, η επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, φέρνουν νέες ανατιμήσεις σε ενέργεια και προϊόντα.
 • Τα πανάκριβα επιτόκια εκτοξεύουν το κόστος των στεγαστικών δανείων γιγαντώνοντας τα κέρδηfunds και τραπεζών. Τα «κόκκινα» δάνεια απειλούν χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, δίπλα στις προηγούμενες που ξεσπιτώνονται απ' το κύμα πλειστηριασμών με άγρια καταστολή.
 • Η «απελευθέρωση» της ΕΕμετατρέπει σε πανάκριβα εμπορεύματα ενέργεια, μεταφορές, τηλεπικοινωνίες, υγεία, ασφάλιση και εκπαίδευση. Αυτός ο δρόμος της εμπορευματοποίησης όλων των αναγκών μας οδήγησε στο έγκλημα των Τεμπών, το δημόσιο σύστημα υγείας σε διάλυση, τα δημόσια σχολεία σε οριακή κατάσταση λειτουργίας.

Την ίδια στιγμή κλιμακώνεται η επίθεση στους εργαζόμενους και τα σωματεία. Ο νόμος Γεωργιάδη - συνέχεια των νόμων Βρούτση, Αχτσιόγλου και Χατζηδάκη - από τη μια διασφαλίζει τα κέρδη των εργοδοτών και ελαστικοποιεί πλήρως τις σχέσεις εργασίας (13ωρο ημερησίως και εργασία 70 ώρες τη βδομάδα, νέες συμβάσεις ευέλικτων μορφών απασχόλησης όπως κατά παραγγελία χωρίς οργανωμένο ωράριο), και από την άλλη επιχειρεί να διαλύσει τη δυνατότητα των εργαζομένων να οργανώνονται και να παλεύουν, με το χτύπημα στην απεργία και την ποινικοποίηση της απεργιακής περιφρούρησης, τη στοχοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικάτων.

Η κυβέρνηση σε εφαρμογή της πολιτικής ΕΕ και ΟΟΣΑ, προχωρά στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, δίνει τη χαριστική βολή στις σπουδές, τα πτυχία και την εργασιακή προοπτική των μηχανικών. Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων αναιρεί το λαϊκό κεκτημένο δικαίωμα της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και της μαζικής πρόσβασης σε αυτή. Ταυτόχρονα, αποτελεί ένα νέο τρόπο υφαρπαγής του ήδη συρρικνωμένου εισοδήματος των νοικοκυριών, αλλά και μια προσπάθεια επιβολής της ισχύος του κεφαλαίου πάνω στον αγωνιζόμενο λαό, που με τις κινητοποιήσεις του έχει πολλές φορές αποτρέψει την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων δε θα βελτιώσει τα δημόσια ΑΕΙ, αντίθετα θα ενισχύσει την εμπορευματοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με συγχωνεύσεις & καταργήσεις τμημάτων, επιβολή διδάκτρων. Περαιτέρω μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και επιβολή λειτουργίας των δημόσιων Πανεπιστημίων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια οδηγούν στην πλήρη υποταγή της γνώσης και της έρευνας στα επιχειρηματικά συμφέροντα και το κέρδος, την περαιτέρω υπαγωγή επιμέρους όψεων και λειτουργιών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις αρχές της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, τη μετατροπή της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης από αγαθό σε εμπόρευμα.Θα επιφέρει περαιτέρω υποβάθμιση των πτυχίων και νέο πλήγμα στα επαγγελματικά δικαιώματα και τους μισθούς. Προκειμένου να ενισχύσουν την πελατεία των ιδιωτικών πανεπιστήμιων, να εξασφαλίσουν φθηνό εργατικό δυναμικό, φέρνουν την ισοτίμηση των διπλωμάτων Πολυτεχνικών Σχολών με τα πτυχία των τριετών σπουδών κολλεγίων που με το νέο νόμο θα ονομάσουν «πανεπιστήμια». Σε συνέχεια οδηγιών της Ε.Ε., των νόμων ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και των ρυθμίσεων Γαβρόγλου-Κεραμέως για την ισοτίμηση των κολλεγίων, η ηγεσία του ΤΕΕ ετοιμάζεται να θεσμοθετήσει εξετάσεις για την είσοδο στο επάγγελμα και διαρκείς, επί πληρωμή, πιστοποιήσεις στη συνέχεια για την άσκηση του επαγγέλματος. Στο όνομα της «υπεράσπισης» των πενταετών πτυχίων υλοποιεί στην πράξη την «εξίσωση» των επαγγελματικών δικαιωμάτων, την πλήρη αποσύνδεση πτυχίου επαγγέλματος. Θα υποβαθμίσει πλήρως τη δημόσια εκπαίδευση, η οποία με την εφαρμογή της ΕΒΕ έχει ήδη δεχτεί τα πρώτα πλήγματα με την κατακόρυφη μείωση των εισακτέων και το κλείσιμο ιδρυμάτων.

Απέναντι στους λαϊκούς αγώνες επιστρατεύεται η κρατική καταστολή. Μόνο τις τελευταίες μέρες χρησιμοποιήθηκαν ΜΑΤ και χημικά για να επιβάλλουν το ξεσπίτωμα λαϊκών νοικοκυριών, ενάντια στους βιοπαλαιστές αγρότες που αγωνίζονται για το εισόδημα και τη ζωή τους, για την τρομοκράτηση του φοιτητικού κινήματος με επέμβαση στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου. Μπροστά στις μαθητικές & φοιτητικές κινητοποιήσεις που φουντώνουν επιστρατεύονται διευθυντές, πρυτάνεις, καθεστωτικά ΜΜΕ και κυβερνητικά παπαγαλάκια στο ρόλο εισαγγελέα.

Κλιμακώνεται η εμπλοκή της χώρας στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού και τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Συνεχίζεται η σφαγή στην Παλαιστίνη, με πάνω από 24 χιλιάδες θύματα και 60 χιλιάδες τραυματίες, ανάμεσά τους χιλιάδες μικρά παιδιά και βρέφη, κοντά στα 2 εκατομμύρια είναι οι εκτοπισμένοι. Η ίδια πολιτική που έχει κηρύξει τον «πόλεμο» ενάντια στα δικαιώματα και τις ανάγκες μας, είναι αυτή που επιβάλλει στην κυβέρνηση της ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ να στηρίζουν το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, να εμπλέκουν την Ελλάδα όλο και πιο βαθιά στο πόλεμο. Η Ελλάδα με τις βάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, αποτελεί ορμητήριο σφαγής των λαών. Συνεχίζει να στέλνει πολεμικά πλοία, υλικά και προσωπικό στις Νατοϊκές αποστολές, που καμία σχέση δεν έχουν με την ασφάλεια της χώρας. Η τελευταία αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, με το πρόσχημα «της προστασίας της ναυσιπλοΐας», δηλαδή των εφοπλιστών, θέτει τη χώρα στην «αιχμή του δόρατος» σε σχεδιασμούς που βάζουν φωτιά στη Μέση Ανατολή και διαιωνίζουν την κατοχή στην Παλαιστίνη.

Βαφτίζουν «εθνικό» συμφέρον τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων για να προχωρήσουν στην άμεση στρατιωτική εμπλοκή της χώρας στη σφαγή του Παλαιστινικού λαού, στα πολεμικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ & ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, απ' την Ουκρανία μέχρι τη Μέση Ανατολή. Καθιστούν το λαό συνένοχο στη σφαγή και τη χώρα στόχο αντιποίνων σε πιθανή ευρύτερη πολεμική ανάφλεξη.

Η χώρα μετατρέπεται σε ένα απέραντο αμερικανονατοϊκό στρατόπεδο, με την παραχώρηση των λιμανιών Σούδας, Αλεξανδρούπολης, Βόλου κ.α. στις ΗΠΑ για να εξαπολύουν τις δολοφονικές επεμβάσεις. Συνεχίζει να δαπανά υπέρογκα ποσά για εξοπλιστικά προγράμματα, που καμία σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας, βρισκόμενη σταθερά στην κορυφή του ΝΑΤΟ ως προς το ποσοστό δαπανών στο ΑΕΠ.

Ταυτόχρονα, με την παρέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ επιχειρείται να επιταχυνθεί το "παζάρι" ελληνικής και τουρκικής άρχουσας τάξης για την προώθηση του λεγόμενου "Οδικού Χάρτη", με στόχο την ενίσχυση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και τη συνεκμετάλλευση - συνδιαχείριση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο προς όφελος των ενεργειακών και άλλων ομίλων, με σοβαρούς κινδύνους για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά και την ειρήνη.

Συνεχίζουμε τον αγώνα στις ενάντια στην ελληνική πολεμική εμπλοκή που αποτελεί ταυτόχρονα έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, στον αγώνα του για τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και τη δημιουργία ενιαίου ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967.

Για τον απολογισμό του σωματείου και την συνέχεια της δράσης μας από εδώ και πέρα

Τί έχει καταφέρει το σωματείο με την δράση του στο Ηράκλειο;

Συνοπτικά:

 • Καταφέραμε το προηγούμενο διάστημα να πληρωθούν τα δεδουλευμένα 2 συναδέλφων από την ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ, και την ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ Μ.ΙΚΕ μετά απο κινητοποιήσεις του σωματείου και με την αλληλεγγύη και άλλων σωματείων!
 • Ταυτόχρονα οργανώνουμε την προσπάθειά μας ώστε να πετύχουμε άμεσες αυξήσεις στους μισθούς μας σε κάθε κατασκευαστική εταιρεία και τεχνικό γραφείο, καθώς ο καλπασμός των τιμών μας αφήνει χωρίς λεφτά στις 20 του μήνα. Μάλιστα σε κατασκευαστική εταιρεία του Ηρακλείου η εργοδοσία δεσμεύτηκε για αύξηση που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των συναδέλφων. Αυτό επιτεύχθηκε μετά από δουλειά μελών του σωματείου με τους συναδέλφους.
 • Καταφέραμε μαζί με άλλα σωματεία: να μην περάσει 2 φορές από το δημοτικό συμβούλιο η αύξηση στα δημοτικά τέλη κατά 47%, να προσληφθεί έστω και για έναν μήνα αναισθησιολόγος στην παιδοχειρουργική και να συνεχιστεί η λειτουργία της.
 • Συμμετείχαμε σε όλες τις κινητοποιήσεις: για την υγεία, ενάντια στην σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, στις κινητοποιήσεις για να μην κλείσουν οι δομές πρόληψης και απεξάρτησης.

Παρά την σημασία αυτών των αγώνων δεν είναι αρκετοί με βάση τις ανάγκες μας και αυτά που διεκδικούμε. Χρειάζεται καλύτερη οργάνωση, προσανατολισμός του σωματείου στις μεγάλες κατασκευαστικές και πραγματικές συμμαχίες. Μπροστά στις μάχες που έχουμε να κερδίσουμε και που είναι απαιτητικές δεν μπορούμε να πάμε όπως πριν. Για να έχουμε νικηφόρους αγώνες, για να δυναμώσει και ο αγώνας των μισθωτών τεχνικών στο Ηράκλειο το σωματείο κρίνει πως πρέπει να βάλει σε προτεραιότητα τα εξής:

 • Επιδιώκουμε την οργάνωση των συναδέλφων στους χώρους δουλειάς, ανά επιχείρηση με βάση αυτά που απασχολούν τους εργαζομένους, με περιοδείες σε κατασκευαστικές.Να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζόμενων η διεκδίκηση υπογραφής ΣΣΕ, με πραγματικούς απεργούς και συμμετοχή τους στις υπόλοιπες κινητοποιήσεις μέχρι την υπογραφή της. Η κατάκτηση υποχρεωτικής εφαρμογής της ΣΣΕ απ' το σύνολο των εταιρειών στον κλάδο χρειάζεται μαζική συμμετοχή και σύγκρουση με τους εργοδότες. Ειδικά σ' ένα πεδίο που η αντεργατική νομοθεσία βάζει μεγάλα εμπόδια στην υποχρεωτικότητα εφαρμογής των ΣΣΕ.
 • Οργανώνουμε επιθετικούς αγώνες ανά χώρο δουλειεάς για αυξήσεις, για καλύτερο ωράριο, κατάργηση του σπαστού, του 9ωρου, 10ωρου, του 6ήμερου, διεκδικούμε εργοταξιακή αμοιβή, εκτός έδρας εργασίεςκτλ.
 • Σε αυτήν την προσπάθεια ξεχωρίζουμε την δουλειά στις μεγάλες κατασκευαστικές, στα μεγάλα έργα.
 • Αφήνουμε στην άκρη τον «Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων» που δεν υπάρχει στην πράξη. Επιδιώκουμε την συμμαχία με τα σωματεία εργαζομένων του νομού στη βάση των κοινών αναγκών και αιτημάτων μας. Επιδιώκουμε την συμμαχία με τους συλλόγους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τους φοιτητικούς συλλόγους.
 • Δυναμώνουμε την συμμαχία με το Συνδικάτο Οικοδόμων. Ο κοινός βηματισμός μας έχει ανοίξει δρόμους σε κατασκευαστικές και στο Ηράκλειο, αλλά και πανελλαδικά ήταν σημείο καμπής για να ασκηθεί πίεση στην εργοδοσία.

Οργανώνουμε μαχητική απάντηση για τις διεκδικήσεις μας:

 • Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Κάλυψη με ΣΣΕ όλων των εργαζόμενων με εξαρτημένη σχέση εργασίας ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής τους (Μισθός, ΔΠΥ κ.λπ.) στην προοπτική κατάργησης του δελτίου παροχής υπηρεσιών, με κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους. Μείωση του χρόνου εργασίας, 5νθήμερο-7ωρο-35ωρο.
 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.
 • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων! Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία και σύγχρονες σπουδές. Όχι στα ιδιωτικά-μη κρατικά πανεπιστήμια - Καμία σκέψη παράκαμψης ή αναθεώρησης του άρθρου 16. Όχι στην επιχειρηματική εκπαίδευση. Ανατροπή της πολιτικής της ΕΕ για την «απελευθέρωση» των επαγγελμάτων. Αντίσταση, απειθαρχία, ανυπακοή στις επιταγές της ΕΕ για την παιδεία και τα επαγγελματικά δικαιώματα, καμιά εφαρμογή των οδηγιών της ΕΕ, κατάργηση όλων των νόμων και ΠΔ που τις ενσωματώνουν στην εθνική νομοθεσία. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών μας. Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων - Πτυχία με αξία μοναδική προϋπόθεση για δουλειά στο αντικείμενο με δικαιώματα. Κατάργηση κάθε μορφής εξετάσεων για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος. Όχι το σχολείο εξεταστικό μαραθώνιο που εξοντώνει καιεξασφαλίζει πελατεία στα ιδιωτικά. Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της ΕΒΕ, αύξηση του αριθμού των εισακτέων.
 • Απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο. Να μη χρησιμοποιηθούν υποδομές από ελληνικό έδαφος για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. Να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις στη χώρα μας. Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις. Να γυρίσουν πίσω ελληνικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται σε αποστολές του ΝΑΤΟ. Να σταματήσει κάθε οικονομική - πολιτική - στρατιωτική συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ.
 • Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές, κατάργηση του ΦΠΑ, στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου κ.λπ. διαγραφή χρεών για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες, όχι στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς της περιουσίας του λαού. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να Μείωση φορολογίας στα χαμηλά εισοδήματα και αύξηση ως το 45% για το μεγάλο κεφάλαιο.
 • Μέτρα προστασίας της υγείας & ασφάλειας στους χώρους δουλειάς με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους. Ουσιαστική εφαρμογή των μέτρων υγείας και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής τους (μισθό, ΔΠΥ). Να εκπονηθεί ολοκληρωμένος, ουσιαστικός, επιστημονικός σχεδιασμός συνδυαστικής αποτίμησης και πρόληψης για το σύνολο των κινδύνων, φυσικών και τεχνολογικών, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους. Άμεση διακοπή όλων των μη αναγκαίων εργασιών όπου εκδηλώνονται πυρκαγιές, έντονα καιρικά φαινόμενα κ.λπ., με πλήρη αποζημίωση των ημερομισθίων των εργαζομένων.
 • Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια, υποχρεωτική. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Επίδομα ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού σε όλους τους ανέργους, στους αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους με ΔΠΥ. Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας, γονικές άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων. Δημόσιο και δωρεάν, καθολικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, πλήρως χρηματοδοτούμενο από το κράτος. Εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους.
 • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και την πολιτική "απελευθέρωσης" της ΕΕ - Παιδεία, Υγεία, Ρεύμα και Νερό δεν είναι εμπορεύματα ανήκουν στο λαό. Σχέδιο άμεσης αξιοποίησης εγχώριων πηγών ορυκτών καυσίμων - λιγνίτη - κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την «πράσινη ανάπτυξη» και το «εμπόριο ρύπων».

Για την δράση του σωματείου από εδώ και πέρα:

Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες αυταπάτες. Με το κράτος της άρχουσας τάξης βρισκόμαστε καθημερινά σε πόλεμο, αφού απειλεί συνεχώς τα δικαιώματά μας, το εισόδημά μας, την υγεία μας, τη ζωή μας. Γι' αυτό οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ που τους στηρίζουν, μέχρι την ανατροπή.

 • Κλιμακώνουμε τον αγώνα και τη σύγκρουση με τους ομίλους και το κράτος τους για τις ανάγκες & τη ζωή μας
 • Κλιμακώνουμε την παρέμβαση για ισχυροποίηση του Σωματείου μέσα στους χώρους δουλειάς. Είναι ανάγκη τα μέλη μας να αναλάβουν ενεργό ρόλο στο χώρο δουλειάς τους, προκειμένου να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζόμενων η διεκδίκηση υπογραφής ΣΣΕ, με πραγματικούς απεργούς και συμμετοχή τους στις υπόλοιπες κινητοποιήσεις μέχρι την υπογραφή της. Η κατάκτηση υποχρεωτικής εφαρμογής της ΣΣΕ απ' το σύνολο των εταιρειών στον κλάδο χρειάζεται μαζική συμμετοχή και σύγκρουση με τους εργοδότες. Ειδικά σ' ένα πεδίο που η αντεργατική νομοθεσία βάζει μεγάλα εμπόδια στην υποχρεωτικότητα εφαρμογής των ΣΣΕ.
 • Κλιμακώνουμε με συμπόρευση του Σωματείου με το μαζικό, μαχητικό και με ταξικό προσανατολισμό εργατικό κίνημα, τα εκατοντάδες Σωματεία -Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα. Είναι μονόδρομος για την πιο αποτελεσματική και πραγματικά μαζική οργάνωση των μαχών με την εργοδοσία και τις συνεχόμενες αντεργατικές ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ, πάνω στο αντεργατικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ενάντια στον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό των ηγεσιών ΓΣΕΕ & ΑΔΕΔΥ χρήσιμο συνεταίρο της εκάστοτε κυβέρνησης, του ΣΕΒ και της ΕΕ που υπονομεύουν κάθε δυνατότητα κινητοποίησης και διεκδίκησης.
 • Συνεχίζουμε στο δρόμο της ταξικής ενότητας στον κλάδο και συμπόρευσης ειδικά στα μεγάλα εργοτάξια ενάντια στην κοινή εργοδοσία, με το Συνδικάτο και την Ομοσπονδία Οικοδόμων που σήμερα παρεμβαίνουν για τη γενική εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ που κατέκτησαν, για την υπογραφή εργοταξιακών Συμβάσεων με επιπλέον αυξήσεις και δικαιώματα, για τη σύνταξη και τα κλεμμένα ασφαλιστικά τους ένσημα.

Για την άμεση οργάνωση και δράση του σωματείου:

 • Συντονιζόμαστε με τα εκατοντάδες Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που κινητοποιούνται πανελλαδικά, στις κεντρικές μάχες του εργατικού κινήματος. Ειδικά εδώ στο Ηράκλειο συνεχίζεται η κοινή προσπάθεια μεταξύ σωματείων για συντονισμό μπροστά στις μάχες που έχουμε, όπως πρόσφατα για την οργάνωση της Απεργίας στις 28/2. Σύσκεψη στην οποία συμμετείχε και το σωματείο μας όπου συμμετείχαν και τα σωματεία: Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, των Συνταξιούχων, των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, των Χειριστών, των Ιατρικών Επισκεπτών, των Μουσικών, του Τροφίμου -Γάλακτος και Ποτών, ΚΕΘΕΑ, ΠΑΣΕΚΔΑΠ, cocacola και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ. Ακόμα στην απεργιακή συγκέντρωση θα συμμετέχουν αγροτικοί σύλλογοι.
 • Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις, με επίσκεψη στα μπλόκα, των βιοπαλαιστών αγροτών και των κτηνοτρόφων που βγαίνουν αυτές τις μέρες με τα τρακτέρ τους στους δρόμους, στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους, τον αγώνα που διεξάγουν για αξιοπρεπή ζωή.
 • Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των Φοιτητικών Συλλόγων ενάντια στην Ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων.
 • Προκηρύσσουμε και παλεύουμε για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίαςτης 28ης του Φλεβάρη που πρέπει να γίνει υπόθεση των Σωματείων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων.
 • Συνεχίζουμε την προσπάθεια που ξεκίνησε σε κατασκευαστική του Ηρακλείου με την δέσμευση της εργοδοσίας για αύξηση με βάση τις απαιτήσεις των εργαζομένων.Το διαδίδουμε σε άλλες εταιρείες, οργανώνουμε την διεκδίκηση, στηρίζουμε τους συναδέλφους.

Συγκεκριμένα προχωράμε:

 1. Στην οργάνωση της απεργίας στις 28/2, έναν χρόνο μετά το κρατικό έγκλημα των Τεμπών, σε κάθε χώρου δουλειάς με αιχμές πέρα από την ΣΣΕ, τα ζητήματα που απασχολούν συγκεκριμένα τους εργαζόμενους σε κάθε επιχείρηση. «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας». Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση , στις 10 πμ στην Πλατεία Ελευθεριάς.
 2. Εν όψη της 8ης Μάρτη Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας,οργανώνουμε καμπάνια του σωματείου για τα δικαιώματα των εργαζομένων γυναικών, τα δικαιώματα που απορρέουν από την μητρότητα, την στήριξη των νέων ζευγαριών, του παιδιού σε όλο το φάσμα της ζωής του (πρόσβαση στην παιδεία, ψυχική και σωματική υγεία, ποιοτικό ελεύθερο χρόνο - αθλητισμό, πολιτισμό)
 3. Σε οργάνωση της διεκδίκησης για την νέα επίλυση της Εργατικής διαφοράς με την ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ Μ.ΙΚΕ , με νέα κινητοποίηση στις 13/3 στην επιθεώρηση εργασίας. Καμπάνια ενημέρωσης σε όλες τις κατασκευαστικές του Ηρακλείου. Προχωράμε σε κινητοπόίηση στα γραφεία της ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ Μ.ΙΚΕ την μέρα της απεργίας 28/2, στις 8πμ.

28 Φλεβάρη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ -ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10πμ στην πλατεία Ελευθερίας

Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (Ηράκλειο)


1 2 3 4

Συμμετοχή στην Απεργιακή Κινητοποίηση

Ημέρα/Ώρα: 28/02/2024 στις 10:00

Τοποθεσία: Ηράκλειο / Πλατεία Ελευθερίας

Κάλεσμα σε κινητοποιήσεις ενάντια στην κρατική θανατοπολιτική:

-Τετάρτη 28/02 στις 10:00 συμμετοχή στην Απεργιακή Κινητοποίηση στην Πλ. Ελευθερίας

-Πέμπτη 29/02 στις 18:00 Συγκέντρωση-Πορεία για την κρατική δολοφονία στα Τέμπη στην Πλ. Λιονταριών

Από πρωτοβουλία Αναρχικών/Αντιεξουσιαστ(ρι)ών για την κρατική δολοφονία των Τεμπών

και

- Σάββατο 09/03 στις 11:00 Πορεία για τις 182 εργοδοτικές δολοφονίες μέσα στο 2023

Από την Ανοιχτή συνέλευση υπεράσπισης της Κατάληψης Ευαγγελισμού

ΝΑ ΜΗ ΒΥΘΙΣΤΟΥΜΕ ΣΤΗ ΛΗΘΗ!

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/93597/


1 2 3 4

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΣTHN ΠΑΝΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 28ης ΤΟΥ ΦΛΕΒΑΡΗ

Συναδέλφισσες/ συνάδελφοι,

Στις 28 του Φλεβάρη απεργούμε μαζί με τους εργαζόμενους στον Ιδιωτικό Τομέα (πλήθος εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών του Ιδιωτικού Τομέα πήραν αποφάσεις για απεργία την ίδια μέρα) με ένα κεντρικό σύνθημα:

«Οι ΖΩΕΣ μας πάνω από τα ΚΕΡΔΗ τους - Αυξήσεις μισθών για να ζούμε με αξιοπρέπεια»

Απαιτούμε ζωή με δικαιώματα, δουλειά με πραγματικές αυξήσεις κι όχι αυξήσεις - κοροϊδία του 1,5 ευρώ τη μέρα, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

1. Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί στοιχειωδώς η ακρίβεια κι ο πληθωρισμός.

2. ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΕΔΩ και ΤΩΡΑ των ΔΩΡΩΝ

3. Συλλογικές συμβάσεις για τους μισθούς μας

4. Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016 - 17

5. Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας

6. Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000€

7. Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας

8. Να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους υπαλλήλους όλοι οι κρίσιμοι δημόσιοι φορείς (υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, ασφάλιση κ.α) και να αναβαθμιστούν όλες οι αναγκαίες υποδομές.

Το Ν.Τ. Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ καλεί όλους τους εργαζόμενους στις 28/02 ημέρα Τετάρτη και ώρα 10:00π.μ. στην Πλατεία Ελευθερίας.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ!!

ΕΛΜΕ Ηρακλείου

πηγή : https://elmeher.gr/?p=1238


1 2 3 4

ΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΑ ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ Α/Α ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ

Τετάρτη 28/02 10:00 Πλ. Ελευθερίας. Συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση

Πέμπτη 29/02 πλ. Λιονταριών. Συγκέντρωση-πορεία για την κρατική δολοφονία στα Τέμπη

Σάββατο 09/03 πλ. Λιονταριών. Πορεία για τις 182 Εργατικές δολοφονίες μέσα στο 2023

*Api Nere*

πηγή : https://www.facebook.com/people/Api-Nere/6155…