Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024 στις 18.00

Συγκεντρωση εναντια στον νεο ΠΚ

ΝΑ ΜΗΝ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΣΑΝ ΟΡΟ ΖΩΗΣ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

❗ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΠΚ

❗ΠΕΜΠΤΗ 22/02- 18:00- ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

Έπειτα από μία σειρά αλλαγών που έχει φέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα τελευταία χρόνια στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, θέτει προς ψήφιση στις 22/02 τον Νέο Ποινικό Κώδικα , ο οποίος έρχεται να επισφραγίσει την ήδη υπάρχουσα κανονικότητα όσον αφορά την ολοκληρωτική στροφή του κράτους αλλά και την περαιτέρω επίθεση στην εργατική τάξη. Συγκεκριμένα μερικές από τις διατάξεις που προβλέπει ο νέος ΠΚ είναι η κατάργηση αναστολής των ποινών, με την αναστολή να προβλέπεται για πλημμελήματα κάτω του ενός έτους, την εγκαθίδρυση της κοινωφελούς εργασίας ή την εξαγορά της ποινής για 1-2 έτη ,την έκτιση μέρους της ποινής για 2-3 χρόνια και την πραγματική έκτιση για ποινές άνω των 3 ετών. Ακόμα, βλέπουμε αύξηση των ποινών και της ισόβιας κάθειρξης, των παραβόλων και των αντιτίμων που γονατίζει ακόμα περισσότερο τους φτωχούς και τους καταπιεσμένους, την απέλαση μεταναστριών και προσφύγων, την εξίσωση των ποινών των ανηλίκων άνω των 15 με αυτών των ενηλίκων όσον αφόρα τα κακουργήματα , αλλά και την εισαγωγή περισσότερων κριτηρίων ηθικής και πολίτικης μεταμέλειας για την υφ' όρων απόλυση , επαναφέροντας στην μνήμη μας κάτι από τα πιστοποιητικά φρονημάτων που θεσμοθετήθηκαν από τον δικτάτορα Ι. Μεταξά και ίσχυαν και μετά την πτώση της χούντας. Τέλος, καταργείται το τριμελές πλημμελειοδικείο και εισάγεται το μονομελές, το οποίο σημαίνει ότι η απόφαση για την καταδίκη ενός ανθρώπου θα παίρνεται από έναν και μόνο πρόεδρο συγκεντρώνοντας όλη την εξουσία στα χέρια του, με τους κατηγορούμενους να είναι έρμαια πολιτικών αποφάσεων. Τέλος δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική η παρουσία των μπάτσων ως μάρτυρες στα δικαστήρια για τις συλλήψεις που κάνουν, σμπαραλιάζοντας στην πράξη έναν από τους τελευταίους πυλώνες της αστικής δικαιοσύνης, αυτού της ίσης μεταχείρισης στο δικαστήριο.

Βλέπουμε λοιπόν, ότι οι διατάξεις του νέου ΠΚ χτυπάνε ξεκάθαρα τα κατώτερα λαϊκά στρώματα και όσους βρίσκονται στην βάση της ταξικής πυραμίδας καθώς τα υπέρογκα δικαστικά έξοδα θα είναι πλέον δυσβάσταχτα και οι ήδη υπερπλήρεις φυλακές θα γεμίσουν με δεκάδες ανθρώπους για μικροπαραβάσεις όπως εξύβριση μπάτσων , χρέη , απαλλοτριώσεις σουπερμάρκετ. Ο νέος ΠΚ δεν έρχεται απλά για να αυστηροποιήσει το νομικό πλαίσιο αλλά για να εδραιώσει μια κατάσταση που διαμορφώνει το κράτος μέσα από την κυβέρνηση της ΝΔ την τελευταία 4ετία και να εγκαθιδρύσει ένα ξεκάθαρο αυταρχικό καθεστώς. Μιλάμε για ένα κράτος- δυνάστη με αρχή λειτουργίας το «αποφασίζομεν και διατάζομεν» στου οποίου τα χέρια υπόκειται ο έλεγχος των πάντων. Από τα ΜΜΕ μέχρι την κατοχύρωση του ελέγχου όλων των εθνικών και κρατικών υπηρεσιών πληροφορίας και ασφάλειας , το οποίο με πλήρη ασυδοσία προσπαθεί να κάνει την εσωτερική εκκαθάριση εντός του ίδιου του αστικού μπλοκ όπως αποκαλύφθηκε και με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ. Και όλα αυτά φυσικά δεν είναι καθόλου τυχαία αλλά αποτελούν κομμάτι της εκπλήρωσης της πολιτικής του ελληνικού κράτους, όντας προσδεδεμένο στον ιμπεριαλιστικό πόλο ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και της διασφάλισης των συμφερόντων των διεθνών ελίτ. Κατά αυτόν τον τρόπο το κράτος και η κυβέρνηση Μητσοτάκη οικοδομεί ένα αυταρχικό καθεστώς, φορώντας τον μανδύα ενός νεοφιλελεύθερου δημοκρατικού κράτους.

Η αυταρχικοποίηση λοιπόν και η πλήρης καταστολή σε κάθε επίπεδο των ζωών μας είναι όλα όσα προμηνύει ο νέος ΠΚ και ΚΠΔ για όλους εμάς , τους φτωχούς τις καταπιεσμένος και τον κόσμο του αγώνα . Ο αγώνας ενάντια στον ποινικό κώδικα δεν είναι ξεκομμένος από τους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες αλλά αποτελεί καθήκον για όσους και όσες βιώνουν στο πετσί τους την εξαθλίωση την εκμετάλλευση την φτωχοποίηση που επιβάλλει το κρατικοκαπιταλιστικο σύστημα. Απέναντι στην τρομοκρατία που σπέρνει το κράτος και η κυβέρνηση να σταθούμε ανάχωμα και να μην δεχτούμε σαν όρο ζωής τη φυλακή.

ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ ΠΟΥ ΕΞΟΝΤΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΚΗ ΠΛΟΙΟΨΗΦΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ