Δευτέρα 1 Απριλίου 2024 στις 19.00
Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στο νέο Ποινικό Κώδικα
Οι επερχόμενες τροποποιήσεις στον ποινικό κώδικα, σε συνέχεια όσων έχουν συμβεί στους προηγούμενους αλλά και τις αλλαγές που έχουν γίνει στον σωφρονιστικό κώδικα, έρχονται να προσθέσουν εργαλεία σε μια μοχθηρή πολιτική ατζέντα που αποσκοπεί στην περαιτέρω καταστολή, τον εκφοβισμό, τον κοινωνικό έλεγχο περιθωριοποιημένων, αγωνιζόμενων και μη προνομιούχων υποκειμένων.
Οι παρακάτω μεταρρυθμίσεις δεν συγκροτούν το τελικό νομοσχέδιο παρά αποτελούν αρχικές προτάσεις οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν.
- Η αναστολή ποινής ενδέχεται να χορηγηθεί σε ποινές έως το ένα έτος, μόνο εάν οι αμετάκλητες προηγούμενες καταδίκες είναι μικρότερες του ενός έτους.
- Για ποινές από 2 έως 3 έτη, το κατηγορούμενο υποκείμενο βάλλεται να εκτίσει μέρους της ποινής (έως 6 μηνες) σε σωφρονιστικό ίδρυμα.
- Πραγματική έκτιση για ποινές άνω των 3 ετών.
- Αυξάνονται τα κατώτατα και ανώτατα όρια κάθειρξης, για κακουργήματα από 15 έτη στα 20, για κατά συρροή κακουργήματα από 20 στα 25 έτη και για επί συρροή πλημμελήματα στα 10 έτη (από 8).
- Αυστηροποίηση των προϋποθέσεων υφ'όρων απόλυσης. Κοινωνικά κριτήρια έρμαια της αυθαίρετης κρίσης του κάθε δικαστή.
- Η απόπειρα και η συνεργεία εξισώνονται ποινικά με την τετελεσμένη πράξη.
- Πλέον αδίκημα αποτελεί και η διατάραξη της ομαλής λειτουργίας δημοσίων υπηρεσιών, ακόμη και με το έναυσμα φωνών/διαμαρτυριών.
- Εγκαθίσταται μια λογική εξίσωσης των ανηλίκων πάνω από τα 15 έτη με τους ενήλικες στο κομμάτι της έκτισης ποινών που αφορούν κακουργήματα.
- Η εξέταση των μαρτύρων και κατηγορουμένων δύναται να εκτελείται εξ'αποστάσεως (τηλεδίκες).
- Κατασχέσεις/έρευνες χωρίς φυσική παρουσία του ανακρίνοντος ατόμου.
- Κατάργηση της υποχρεωτικής γραπτής γνώμης εισαγγελέα για την αντικατάσταση προσωρινής κράτησης.
- Συγκεντρωτικό μοντέλο μονομελών πλημμελειοδικείων και μερικών κακουργιοδικείων.
- Το κατηγορούμενο δικαιούται μια μόνο αναβολή, η οποία ενδέχεται να κοστίσει έως και 200 ευρώ.
- Ο ρόλος των ενόρκων στα Μεικτά Ορκωτά Δικαστήρια περιορίζεται.
- Περιορίζεται η δυνατότητα έφεσης.
- Άτομα χωρίς ελληνική υπηκοότητα, καταδικασθέντα σε ποινές από 6 έτη και πάνω, απελαύνονται και απαγορεύεται η επανείσοδος τους στη χώρα.
- Αυξάνονται τα παράβολα δίκης και το κόστος της εξαγοράσιμης ποινής.
- Εισάγεται η κοινωφελής εργασία έναντι της έκτισης ποινής φυλάκισης.
Η εξώθηση περιθωριοποιημένων κοινοτήτων στο έγκλημα, είτε με την συνεχή ενοχοποίηση τους από τα συστημικά μίντια, είτε με τον κοινωνικό αποκλεισμό τους επιδεικνύει μια σαδιστική επιβολή εξουσίας του κράτου. Ειδικότερα, θα λειτουργήσει ως ένας ακόμη μηχανισμός διεύρυνσης της αντιμεταναστευτικής ρητορικής του κράτους, στοχοποιώντας κοινότητες μεταναστών και ρομ, οι οποίες έχουν αποτελέσει διαχρονικά αποδιοπομπαίους τράγους για το ελληνικό κράτος. Ακολουθώντας το πάτημα του εκσυγχρονισμένου σωφρονισμού του δυτικοευρωπαϊκού πυρήνα, το κράτος νομιμοποιεί και την σύγχρονη δουλεία, υπό τον μανδύα της κοινωφελούς εργασίας, εκμεταλλεύοντας το φυλακισμένο περιθώριο προς το οικονομικό όφελος του.
Παράλληλα, διανύουμε μια περίοδο, όπου εντείνεται η φτωχοποίηση και η εξαθλίωση της κοινωνικής βάσης ενώ, μέσω του νέου ποινικού κώδικα, η κρατική μηχανή προληπτικά της επιτίθεται εφόσον γνωρίζει πως τα πιο καταπιεσμενα και εκμεταλλευομενα κοινωνικά στρώματα, δύναται να αντισταθουν στην ισοπεδωτική της επέλαση. Το κράτος απαντάει λοιπόν με την αποριζοσπαστικοποιηση των καταπιεσμενων σε κάθε τομέα της καθημερινοτητας μέσω του φόβητρου της ποινικής τιμωρίας, ώστε τίποτα να μην αποτελέσει τροχοπέδη στην δολοφονική ανάπτυξη και στην άμβλυνση του ταξικού χάσματος. Ταυτόχρονα, επιτίθεται και οικονομικά στα φτωχοποιημένα στρώματα τόσο με την εισαγωγή χρηματικών ποινών ,και αύξηση των ήδη υπαρχόντων, όσο και με την καταπολέμηση της μικροπαραβατικοτητας που για πολλούς από αυτά αποτελεί μονόδρομο για επιβίωση. Αντίστοιχη οικονομική αφαίμαξη δεχόμαστε και εμείς ως αγωνιζόμενα υποκείμενα, με την στοχοποιηση του πολιτικου αγώνα να διαφαινεται ξεκάθαρα σε σημαντικό τμημα των επερχόμενων μεταρρυθμισεων. Η εισαγωγή κριτηρίων πολιτικής και "ηθικής" μεταμελειας στην υφ'όρων απόλυση και η ποινική διαχείριση -ως συμμορίες και τρομοκρατικες οργανώσεις- υπαρκτων ή και στρατηγικα επιπλασμενων αναρχικών συλλογικοτητων(υπόθεση σύντροφοι/συντρόφισσες) αποσκοπούν στην φίμωση και αποδυνάμωση του αγωνιστικού κινήματος. Πρόκειται για μια απόπειρα εκφοβισμου υπό την απειλή της υπέρτατης ποινικής καταστολής, αφου η ύπαρξη επαναστατικών και ριζοσπαστικών τάσεων και η συσπείρωση των από τα κάτω ,αποτελούσε, αποτελεί και πάντα θα αποτελεί εμπόδιο στην πλήρη κρατική εξουσιαστική επιβολή .
Συγχρόνως, η υπέρμετρη κάλυψη πρόσφατων υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας από τους γνωστούς φορείς πληροφόρησης δεν προωθείται λόγω μιας ξαφνικής ενσυναίσθησης περί έμφυλων ζητημάτων του ελληνικού κράτους. Αντίθετα, τα καθεστωτικά κανάλια αποπειρώνται να προετοιμάσουν το έδαφος για τις κατασταλτικές τροποποιήσεις του Π.Κ., εργαλειοποιώντας το τραύμα των επιζησάντων/ δολοφονημένων. Η προπαγάνδα συνιστά μέρος της γενικότερης έξαρσης στην μιντιακή ανάδειξη μιας «αυξημένης εγκληματικότητας», για την οποία το κράτος πλασάρει ως λυτρωτική λύση τη σωφρονιστική αυστηροποίηση.
Σε μια πατριαρχική κοινωνία, η οποία ξεπλένει μαστροπούς ανηλίκων και παρασιωπεί όταν δολοφονείται ακόμη μια από εμάς, αρνούμαστε να βρούμε ασφάλεια στις κίβδηλες προφάσεις της για σωφρονιστική αναγκαιότητα.Έτσι δεν αποτελουν έκπληξη οι απολύτως βάναυσες μεταρρυθμίσεις του Ποινικού Κώδικα, καθώς το δικαστικό σύστημα ανέκαθεν λειτουργούσε ευνοϊκά για τις άρχουσες τάξεις, θυσιαζοντας στον βωμό του κέρδους οποιαδήποτε ηθικότητα έμελλε να καταδικάσει. Όποιο υποκείμενο παρεκκλίνει από την «ηθική ευνομία», αποτελεί εχθρό στα μάτια του κράτους, το οποίο αμεσα συνανταται με το τιμωρητικό επακόλουθο του εγκλεισμού σε φυλακές ή/και της απέλασης. Αρνούμαστε να βρούμε εφησυχασμό σε βάρβαρα νομοσχέδια και αποπνικτικά κελιά. Μόνο μέσω συλλογικών, μαχητικών αγωνων που ευωδιάζουν συντροφικότητα και αλληλεγγύη, μπορουμε να επιτεθούμε εναντίον της κρατικής καταστολής.
Μέχρι την κατεδάφιση και του τελευταίου κλουβιού.
Ούτε ποινική, ούτε πολιτική
μπουρλότο και φωτιά σε κάθε φυλακή.
Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στον νέο ποινικό κώδικα