τι; : συνέλευση θεματική : από :

Σάββατο 13 Απριλίου 2024 στις 19.00

Γενική Συνέλευση Σωματείου

Απεργία την Τετάρτη 17 Απρίλη και την Πρωτομαγιά - ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Σάββατο 13 Απρίλη, 19:00, κτίριο ΤΕΕ-ΤΑΚ (Γρεβενών και Πρεβελάκη)

Οργανώνουμε την πάλη για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας! Διεκδικούμε άμεσες αυξήσεις στις εταιρίες που δουλεύουμε για να πάρουμε ανάσα! Διεκδικούμε ουσιαστικά μέτρα κατά τις ακρίβειας!

Συνάδελφοι το προηγούμενο διάστημα ζήσαμε μεγάλες στιγμές! Ζήσαμε μία τεράστια απεργία στις 28 Φλεβάρη, στον έναν χρόνο από το κρατικό έγκλημα των Τεμπών, όπου συναντηθήκαμε εργαζόμενοι από πολλούς κλάδους και πανελλαδικά και τοπικά στο Ηράκλειο.Μια λαοθάλασσα έπνιξε το κέντρο της πόλης με πάνω από 5000 απεργούς και με πολλές μεγάλες εταιρείες να νεκρώνουν. Οι εργαζόμενοι απεργοί ενωθήκαμε με αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, φοιτητές και μαθητές! Απέναντι στις μεγάλες επιχειρήσεις και το κράτους τους, φωνάξαμε πως στο δίλημμα ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας είμαστε με την ζωή!

Τώρα συνεχίζουμε! Ακόμα πιο αποφασιστικά! Το σωματείο μας βγήκε ενισχυμένο με αύξηση στην συμμετοχή στις εκλογές κατά 72% και αύξηση των μελών κατά 45%! Όλοι εμείς οι εκατοντάδες που βρισκόμαστε από μικρά τεχνικά γραφεία μέχρι και μεγάλες κατασκευαστικές, μπορούμε να αρχίσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί ξεκινώντας από το βασικό: Να συζητάμε όλοι μαζί για να δούμε τί μπορούμε να κάνουμε! Μέσα από το σωματείο μας με την δύναμη όλων των συναδέλφων έχουμε αποδείξει πως μπορούμε να τα καταφέρουμε! Άλλωστε δεν είμαστε μόνοι μας! Είναι πολλά τα σωματεία που αποτελούν πραγματικούς μας συμμάχους και έχουμε βρεθεί μαζί σε συσκέψεις και σε αγώνες, έχουμε φέρει μαζί σημαντικά αποτελέσματα. Με την στήριξη άλλωστε σωματείων και με τον δικό μας αγώνα καταφέραμε νίκες σε υποθέσεις εργατικής διαφοράς, καταφέραμε ακύρωση απόφασης δημοτικού συμβουλίου για αύξηση δημοτικών τελών, έστω και πρόσκαιρη λειτουργία της παιδοχειρουρικής του ΠΑΓΝΗ, να πληρωθούν χρωστούμενα συναδέλφων από εργοδότες. Την ίδια ώρα αρκετοί συνάδελφοι σε διάφορους εργασιακούς χώρους του Ηρακλείου διεκδικούν κάποιες πρώτες αυξήσεις και τις κερδίζουν. Ακόμα έχουμε δίπλα μας το Συνδικάτο Οικοδόμων μαζί με το οποίο έχουμε κάνει βήματα συμπόρευσης που έχουν διευκολύνει την δουλειά του Σωματείου, μπορούμε να γίνουμε ακόμα πιο αποτελεσμάτικοι αν αποκτήσουμε κοινό βηματισμό απέναντι στους εργοδότες μας.

Αυτός ο αγώνας είναι μονόδρομος απέναντι στον νέο γύρο κοινωνικών περικοπών, με διατήρηση της ληστρικής έμμεσης φορολογίας, με νέους άμεσους φόρους σε αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους με μπλοκάκι, την ίδια στιγμή που δίνονται νέες φοροελαφρύνσεις στο κεφάλαιο. Έτσι εξασφαλίζονται τα ενισχυμένα «ματωμένα» πλεονάσματα που κατευθύνονται στους δανειστές και σαν κρατικές ενισχύσεις στους ομίλους, τα 2 δις Ευρώ ετησίως των πολεμικών δαπανών για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Την ίδια ώρα εμπορευματοποιείται όλο και περισσότερο η υγεία και η παιδεία. Οι απαιτήσεις μας από την ζωή, από αυτό που παράγουμε πρέπει να ανέβουν, όχι απλά επειδή το αξίζουμε, αλλά επειδή τα επόμενα χρόνια δεν θα μπορούμε να ζήσουμε.

Διεκδικούμε υπογραφή ΣΣΕ στον Κλάδο Μελέτης - Κατασκευής, με στόχο την ουσιαστική αύξηση των μισθών μας και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής (ΔΠΥ ή πρόσληψη).

Γι αυτό η υπογραφή ΣΣΕ αποτελεί βασικό βήμα για την υπεράσπιση των μισθών και δικαιωμάτων μας. Ο μύθος της «ανάπτυξης για όλους» διαψεύδεται καθημερινά. Όμιλοι, τεχνικές και μελετητικές εταιρείες ετοιμάζονται να εκτελέσουν έργα δεκάδων δις € θεμελιωμένα στη δική μας εκμετάλλευση που βαθαίνει.

Ανοίγει διαρκώς η ψαλίδα ανάμεσα στην κερδοφορία τους και την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας: με χαμηλούς μισθούς, τη φθηνή - ευέλικτη εργασία χωρίς δικαιώματα με το Μπλοκάκι, με τη 10ωρη - 12ωρη εργασία χωρίς υπερωρίες και τα Σαββατοκύριακα και με την αχαλίνωτη εντατικοποίηση για να «προλάβουμε» προθεσμίες και χρονοδιαγράμματα

Την ίδια ώρα μας καλούν να αποδεχτούμε τις απώλειες μιας δεκαετίας κρίσης και μνημονίων, τη νέα διαρκή συμπίεση του πραγματικού μας μισθού απ' τον πληθωρισμό. Στην κατάσταση αυτή αποτελεί ασπίδα μας η κλαδική ΣΣΕ που καθορίζει τους ελάχιστους όρους αμοιβής και εργασίας, δηλαδή: τον κατώτατο μισθό με βάση την εξειδίκευση και τα χρόνια προϋπηρεσίας, το ωράριο, την αποζημίωση υπερωριακής και εκτός έδρας εργασίας, αλλά και μια σειρά άλλων δικαιωμάτων όπως οι άδειες, τα διαλείμματα, με ευνοϊκότερους όρους για τους εργαζόμενους απ' ό,τι η γενική εργατική νομοθεσία και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που με απόφαση της κυβέρνησης καθορίζει κατώτερο μισθό που ξεκινά απ' τα 780 Ευρώ. Η ατομική «διαπραγμάτευση» κρατά συνολικά χαμηλά το μισθό μας, καθιερώνει τους όρους εργασίας του «συνεργάτη» με μπλοκάκι, δηλαδή χωρίς ωράριο, άδειες, δικαιώματα.

Διεκδικούμε αυξήσεις επί των μισθών της προηγούμενης ΣΣΕ που είχαμε υπογράψει το 2009 και ίσχυε έως το 2012 που καλύπτουν τον πληθωρισμό και ενσωματώνουν το κεκτημένο επίδομα (15%) για χρήση υπολογιστή, με κατοχύρωση βασικού μισθού βάσει προϋπηρεσίας (τριετίες) που ξεκινά από: 1295€ καθαρά για τους απόφοιτους Πολυτεχνικών και σχολών 5ετούς φοίτησης, 1205€ για τους αποφοίτους πανεπιστημιακών σχολών 4ετούς φοίτησης, 1090 € για τους απόφοιτους ΙΕΚ και άλλων τεχνικών σχολών, με αναπροσαρμογή μισθών στο τέλος κάθε εξαμήνου ώστε να καλύπτονται οι απώλειες απ' τον πληθωρισμό, 5νθήμερο - 7ωρο - 35ωρο, κατοχύρωση ωραρίων, αδειών, επιδομάτων μεταπτυχιακών σπουδών, ανθρώπινων συνθηκών εργασίας, προστασία της μητρότητας.

Απορρίπτουμε την απαράδεκτη πρόταση των εργοδοτικών ενώσεων που προβλέπει ΣΣΕ με χαμηλότετες αποδοχές από την προηγούμενη, δεν καλύπτει τα μπλοκάκια κ.α. Η απεργία στις 17 Απρίλη και της 1ης Μάη θα αποτελέσουν συνέχεια των κλαδικών απεργιών στις 8 Νοέμβρη και τις 31 Γενάρη όπου διεκδικήσαμε την υπογραφή ΣΣΕ. Θα αποτελέσουν συνέχεια της μεγάλης απεργίας της 28ης Φλεβάρη. Γι αυτό η επιτυχία της θα είναι μία νική ακόμα στον αγώνα μας για υπογραφή ΣΣΕ.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε, μη μένεις αμέτοχη / αμέτοχος!

Δεν είναι ώρα για συναίνεση με κυβέρνηση και εργοδοσία, είναι ώρα να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας!

Παλεύουμε όλες και όλοι από κοινού για ΣΣΕ με δραστικές αυξήσεις στο μισθό μας!

Καταγγέλλουμε στο σωματείο μας κάθε μορφή εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ασυδοσίας. Έτσι σπάει ο φόβος! Έτσι νικάμε!

Οργανωνόμαστε στο σωματείο μας, συμμετέχουμε ενεργά. Το σωματείο είναι η δύναμη μας!

Στην εποχή της «ατομικής ευθύνης» απαντάμε με συλλογικούς αγώνες και αλληλεγγύη!

πηγή : https://smtiraklio.wordpress.com/2024/03/31/κ…