Σάββατο 13 Απριλίου 2024 στις 12.00

Ημέρα Επανοικειοποίησης Κάτω Πολυτεχνείου

12:00-17:00 Ποδόσφαιρο / Βόλευ

Συλλογική Κουζίνα

Συγκρότηση Ομάδας Καταγραφής Εγκαταλελειμμένων Χώρων

17:00 παρουσίαση των επικείμενων σχεδίων "ανακαίνησης" του Γκίνη και ανοιγμα συζήτησης για τον επανασχεδιασμό και επαναστρατήγιση του κτιρίου Γκίνη

19:00 απολογισμό μονοήμερου και σχεδιασμός επόμενων δράσεων

21:00 ~~~~OPEN MICS~~~~

Καθόλη τη διάρκεια τη δράσης στο χώρο θα υπάρχει
- λάπτοπ για διαμοιρασμό ψηφιακών αρχείων ( βιβλίων - ταινίες - ντοκιμαντερ)
-μπαζαρ ρουχων/βιβλίων/αντικειμένων , ότι έσοδα συγκεντρωθούν θα δοθούν στον απολυμένο φύλακα Β.Κ.
-μπαρ με μπύρες, τσίπουρο και λίγο κρασι

Ως φοιτήτριες, εργαζόμενα, αρχιτέκτονες και ως κάτοικοι του Κάτω Πολυτεχνείου, αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητα της συγκρότησης αντιπαραδείγματος ενάντια στην αποστείρωση των πανεπιστημίων, στο ευρύτερο πλαίσιο του εξευγενισμού του κέντρου της Αθήνας. Το παραπάνω στον απόηχο της ψήφισης του νόμου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενός νόμου που καταργεί την αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια.

Η συνολική εναντίωση στο πανεπιστήμιο όπως το φαντάζονται, ένα πανεπιστήμιο υποστελεχωμένο, αποστειρωμένο, κλειστό προς την κοινωνία και ανοιχτό προς τις επενδύσεις και την κερδοφορία μας βρίσκει ενάντια. Η ειδική συνθήκη του Κάτω Πολυτεχνείου συμπυκνώνει τα σχέδια του κράτους για την Πόλη και τις Σχολές. Μιας Αθήνας «amusement park» και ενός Πολυτεχνείου-Μουσείου. Το χαρτοφυλάκιο του Πρύτανη εξάλλου είναι βαρύ και το βιογραφικό του πλούσιο…

Τι μας μένει να κάνουμε;

Προσπαθώντας να σπάσουμε τον καθημερινό έλεγχο προσβασιμότητας θεωρούμε προϋπόθεση να βρισκόμαστε και να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε, όλες εμείς που ζούμε στη γειτονιά του Πολυτεχνείου.

Ως πρωτοβουλία επιχειρούμε τη δημιουργία ενός κοινού τόπου αιτημάτων για ένα ζωντανό, δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, της κοινής ανάγκης να επανέλθει η πολιτική δραστηριοποίηση στο κάτω πολυτεχνείο. Εξάλλου οι χώροι, οι αίθουσες, τα αμφιθέατρα, τα σκαλάκια και τα μάρμαρα αποκτούν σημασία όταν χρησιμοποιούνται καλύπτοντας τις πολύμορφες ανάγκες και επιθυμίες μας · διαφορετικά υποβαθμίζονται μόνο και μόνο για να νομιμοποιηθεί και να προετοιμαστεί το "θέρισμα του κεφαλαίου". Για εμάς τα ντουβάρια αυτά, υποδεικνύουν και αναδεικνύουν την ιστορία της αμφισβήτησης της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας. Για αυτό, λοιπόν, και για όλους τους λόγους του κόσμου, θέλουμε να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στα σύγχρονα ανταγωνιστικά εδάφη παραγωγής γνώσης επικυρώνοντας το δημόσιο χώρο και χαρακτήρα του πολυτεχνείου.

Αναζητούμε τη ζωή που αρνούνται οι κλειδαμπαρωμένες πόρτες και ο έλεγχος του ποιο είσαι και που πας. Να δώσουμε ζωή στα άψυχα πανεπιστημιακά ντουβάρια, να οικειοποιηθούμε τους χώρους που καλύπτουν τις πολύμορφες ανάγκες μας, να υπάρχουμε ξανά ενεργά στον τόπο του κάτω Πολυτεχνείου που τόσα έχει σημάνει, να ταράξουμε την ηρεμία και την τάξη.

*** Την παρούσα πρωτοβουλία συγκροτήσαμε άτομα των διδακτορικών διατριβών στην αρχή των φοιτητικών κινητοποιήσεων και μετέπειτα διευρύνθηκε με άτομα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, στην προσπάθεια μας να συμβάλλουμε στους αγώνες του φοιτητικού κινήματος την περίοδο των καταλήψεων.

https://fb.me/e/4Yh6r30Vw


Πρωτοβουλία ΥΔ-ΜΠΤΧ Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ

Συνδιοργάνωση με το Συντονισμό κ. Πολυτεχνείου

πηγή : email που λάβαμε στις 10 Απριλίου 14h