τι; : πορεία θεματική : απεργία από :

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 στις 10.00 πμ

3 καλέσματα : 1 2 3

Ανεξάρτητη, από τα κάτω, ταξική συγκέντρωση & πορεία

Ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων & Εργαζομένων #Ηρακλείου καλεί σε Πανελλαδική #ΑΠΕΡΓΙΑ

📍Τετ. 17/4, 10:00 π.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου ανεξάρτητη, από τα κάτω, ταξική συγκέντρωση & πορεία.

🔸 Παίρνουμε τις ζωές στα χέρια μας.

Image

Image

Image

πηγή : https://twitter.com/EvagelismoSquat/status/17…


1 2 3

🔊Στηρίζουμε το κάλεσμα Συντονισμού Συλλογικοτήτων&Εργαζομένων #Ηρακλείου για αδιαμεσολαβητη συγκέντρωση & πορεία στην εργασιακή απεργία 17/4

📍Τετ., 10.00, άγαλμα Βενιζέλου

🔸Καλούμε τον κόσμο του αγώνα να κατέβει στο δρόμο!

🔸Οι ζωές στα χέρια μας!

Αναρχικοί/ά/ές

πηγή : https://twitter.com/EvagelismoSquat/status/17…


1 2 3

Ενωτική Ταξική Αριστερή Κίνηση Τεχνικών Ηρακλείου

συμμετέχει στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών - Παράρτημα Ηρακλείου

Τηλ: 6948078671 / email: smt.exetakth@gexmail.com / ιστοσελίδα ΣΜΤ: http://smtiraklio.wordpress.com

Τετάρτη 17 Απρίλη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!
ανεξάρτητη ταξική απεργιακή συγκέντρωση
10:00 πμ άγαλμα Βενιζέλου

Δεν υποτασσόμαστε στην εξαθλίωση που μας επιβάλλουν!

Διεκδικούμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με δραστικές αυξήσεις & μείωση εργάσιμου χρόνου που θα λειτουργήσει σαν ασπίδα προστασίας για τους εργαζομένους!

Χωρίς να έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από την επανεκλογή της ΝΔ, η επίθεση κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου εντείνεται στο πλαίσιο της αυστηρής τήρησης του Συμφώνου Σταθερότητας. Την ίδια ώρα που καταγράφονται τεράστια κέρδη για τις μεγάλες επιχειρήσεις (αύξηση 320% τα κέρδη των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών το 2023!) οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με χαμηλούς μισθούς, ακρίβεια παντού, βαριά φορολογία και εργατικά ατυχήματα (182 νεκρούς και 286 τραυματίες το 2023). Η ακρίβεια δεν είναι ούτε «εισαγόμενη» ούτε τυχαία όπως ισχυρίζονται κυβέρνηση και ΜΜΕ, οφείλεται στην πλήρη ασυδοσία των μονοπωλίων στη διαμόρφωση των τιμών, στη μονοπώληση των βασικών κλάδων της παραγωγής από το μεγάλο κεφαλαίο (τρόφιμα, ενέργεια, συγκοινωνίες), στην ιδιωτικοποίηση των πάντων, στη διαμόρφωση τιμών βάσει χρηματιστηρίων (ενέργειας, τροφίμων κλπ.) και στην κρατική υπερφορολόγηση των βασικών αγαθών.

Παιδεία και Υγεία βρίσκονται υπό διαρκή επίθεση με σκοπό τη μετάθεση του κόστους στον λαό και την ιδιωτικοποίηση τους μέσα από αλλεπάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις όπως τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η «αξιολόγηση» κ.α., ενώ παράλληλα δίνεται πακτωλός χρημάτων στο μεγάλο κεφάλαιο (βλ. Ταμείο Ανάκαμψης), σε πολεμικές δαπάνες (8,5 δισ. € για αγορά F35) και την αστυνομία. Η πρόσφατη γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα μπροστά στο αστυνομικό τμήμα Αγ. Αναργύρων από τον πρώην σύντροφό της με την αστυνομία να της αρνείται μεταφορά σπίτι της με περιπολικό αποδεικνύει περίτρανα ότι η ενίσχυση της αστυνομίας δεν γίνεται για την προστασία μας, αλλά για την καταστολή μας, καθώς πάντα υπάρχουν διαθέσιμα περιπολικά όταν πρόκειται για μαζικές συλλήψεις φοιτητών που αντιστέκονται ή για εξώσεις οικογενειών προς εξυπηρέτηση τραπεζών και funds. Διεθνώς, η επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στο πλευρό των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ τόσο στον πόλεμο στην Ουκρανία όσο και στη σφαγή στη Γάζα βαθαίνει σε πολιτικό όσο και στρατιωτικό επίπεδο μη διστάζοντας ακόμα και στην αποστολή της φρεγάτας Ύδρα στην Ερυθρά Θάλασσα για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εφοπλιστών.

Ωστόσο, απέναντι σε όλα αυτά δεν λείπουν οι εργατικοί αγώνες και οι κινητοποιήσεις όπως η μαζική απεργιακή κινητοποίηση στις 28 Φλεβάρη, έναν χρόνο από το κρατικό έγκλημα των Τεμπών, όπου οι εργαζόμενοι πανελλαδικά και τοπικά στο Ηράκλειο, δώσαμε ξεκάθαρο μήνυμα προς κυβέρνηση και κεφάλαιο ότι οι ζωές μας είναι πάνω από τα κέρδη τους. Σημαντική παρακαταθήκη αποτελεί οι αγώνες του φοιτητικού κινήματος ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, των υγειονομικών ενάντια στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και των εκπαιδευτικών ενάντια στην «αξιολόγηση». Αγώνες που αγκαλιάστηκαν από τον λαό και τους εργαζόμενους και απονομιμοποίησαν στην πράξη τα σχέδια κυβέρνησης-κεφαλαίου-ΕΕ. Όλα δείχνουν, ότι οι αγώνες των εργαζομένων θα ξεσπούν και θα αναζητούν ενότητα, αλληλεγγύη και συντονισμό για να μπορούν να νικήσουν.

Ή εμείς και οι ανάγκες μας ή αυτοί και τα κέρδη τους!

Στον κλάδο μας τα τελευταία χρόνια η δραστηριότητα έχει ανέβει κατακόρυφα. Η εργοδοσία προσδοκά σε μια «χρυσή» περίοδο κερδοφορίας με τη διανομή πάνω από 100 δισ ευρώ μέσω Ταμείου Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, ιδιωτικών επενδύσεων και ΣΔΙΤ. Όμως, οι εργαζόμενοι παραμένουμε καθηλωμένοι σε μεροκάματα και μισθούς που δεν αντιστοιχούν στο σύγχρονο κόστος ζωής, ενώ μετράμε δεκάδες εργατικά δυστυχήματα και ατυχήματα στον κλάδο. Οι εντατικοί ρυθμοί εργασίας, οι ατέλειωτες και απλήρωτες υπερωρίες, η συχνά 7μερη εργασία αποτελούν καθημερινότητα για χιλιάδες εργαζόμενους/ες στον κλάδο και όλα αυτά με ατομικές πάντα συμβάσεις ώστε ο καθένας μας να είναι έρμαιο της ανώτερης διαπραγματευτικής ισχύος του εργοδότη. Χαρακτηριστικό στοιχείο στην καθημερινότητα μας αποτελεί η έλλειψη ελεύθερου χρόνου, ενώ πολλοί συνάδελφοι πάσχουν από εργασιακή εξουθένωση. Σε μια περίοδο όπου υπάρχουν τεράστια κέρδη για τα αφεντικά και πρωτόγνωρη εντατικοποίηση για εμάς, πρέπει να αυξήσουμε την απαιτητικότητα μας και να τη μετατρέψουμε σε συλλογική δράση με διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς και κατακτήσεις εργασιακών δικαιωμάτων.

Δική μας απάντηση η πάλη για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) που θα αποτελέσει ασπίδα και θωράκιση μας! Η ΣΣΕ που είχε υπογράψει το ΣΜΤ το 2008 ήταν η πρώτη πανελλαδικά που κάλυψε και τους εργαζόμενους με μπλοκάκι και το ίδιο επιδιώκουμε και τώρα. Η ΣΣΕ κατοχυρώνει τα δικαιώματά μας, κατοχυρώνει τους όρους με βάση τους οποίους παρέχουμε την εργασία μας (μισθός, ωράριο, ασφάλιση, κανονικές προσλήψεις, επιδόματα, θεσμικοί όροι). Η αύξηση των μελών του παραρτήματος Ηρακλείου κατά 45% και η αύξηση της συμμετοχής στις εκλογές στο Ηράκλειο κατά 72% σε σχέση με το 2021 αποτελούν τεράστια παρακαταθήκη μπροστά στη μάχη που δίνουμε για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) που θα αποτελέσει ασπίδα και θωράκιση των εργαζομένων μηχανικών και τεχνικών.

Με τη ΣΣΕ διεκδικούμε:

  • μισθό που ξεκινάει για τυπικά μισθωτούς με πρόσληψη ή ΔΠΥ από:
  • κατώτατο 1295 € καθαρά (1725 € μικτά) για απόφοιτους Πολυτεχνικών & άλλων σχολών 5ετούς φοίτησης,
  • κατώτατο 1205 € καθαρά (1587 € μικτά) για αποφοίτους πανεπιστημιακών σχολών 4ετούς φοίτησης,
  • κατώτατο 1090 € καθαρά (1414 € μικτά) για απόφοιτους ΙΕΚ και άλλων τεχνικών σχολών
  • Αυξήσεις ανά τριετία βάσει της προϋπηρεσίας
  • Αναπροσαρμογή ανά εξάμηνο με αυξήσεις που θα καλύπτουν τις απώλειες από τον πληθωρισμό
  • προσαυξήσεις για απασχόληση σε εργοτάξιο, επίβλεψη, μεταπτυχιακό, stand by, γάμου, παιδιών κλπ.
  • μείωση εργάσιμου χρόνου, 5νθήμερο - 7ωρο - 35ωρο. Κατάργηση 6ήμερης εργασίας.
  • κατοχύρωση επιπλέον αδειών και επιπλέον ημερών αργίας
  • αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων που απορρέουν από τη ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν με εξαρτημένη σχέση εργασίας, ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής τους (μισθός, Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών κλπ) και για τους εργαζομένους σε προγράμματα ΟΑΕΔ και για όσους/όσες κάνουν πρακτική.
  • προστασία της μητρότητας
  • μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων
  • όρους και το ύψος του μισθού στην εκτός έδρας εργασία και στην υπερωριακή απασχόληση
  • προστασία απορρήτου-απαγόρευση παρακολούθησης εργαζομένων
  • ρήτρες για καθυστέρηση δεδουλευμένων
  • τα δικαιώματα εργαζόμενης ή εργαζομένου, σε περίπτωση άσκησης οποιασδήποτε μορφής έμφυλης βίας
  • καθολική ισχύ της σύμβασης
  • πλήρως κατοχυρωμένα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Δεν είναι ώρα για συναίνεση με κυβέρνηση και εργοδοσία,
είναι ώρα να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας!

Δική μας απάντηση ο διαρκής και ανυποχώρητος αγώνας μέσα από το σωματείο μας! Ο συλλογικός αγώνας και η ταξική αλληλεγγύη! Η επίθεση απέναντι σε έναν από εμάς είναι επίθεση σε όλους και όλοι μαζί απαντάμε. Η νίκη ενός διασφαλίζει κεκτημένα για όλους μας! Μέσα από το σωματείο διεκδικούμε δεδουλευμένα και αποζημιώσεις, αντιμαχόμαστε οποιαδήποτε δυσμενή μεταβολή στους όρους εργασίας, στο ωράριο, στο μισθό, στην άδεια και καταφέρνουμε νίκες, όπως στις πρόσφατες υποθέσεις των συναδέλφων στην ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ Μ ΙΚΕ και την ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ. Το σωματείο στάθηκε αταλάντευτα στο πλευρό των συναδέλφων που είχαν απολυθεί και μετά από επίμονες μαζικές κινητοποιήσεις καθώς και την έμπρακτη αλληλεγγύη από σωματεία άλλων κλάδων, οι συνάδελφοι μας κέρδισαν τα δεδουλευμένα τους.

Στην επίθεση που δεχόμαστε, η ξεπουλημένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ βρίσκεται σε άμεση σύμπλευση με την κυβερνητική πολιτική, τους βιομήχανους και τα αφεντικά, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα των εργαζομένων, βρίσκεται απέναντι μας, καθηλώνει και, όταν χρειάζεται, στέκεται ανοιχτά απέναντι στους αγώνες! Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μη προκήρυξη απεργίας στις 28 Φλεβάρη, αλλά και η πρόταση για κατώτατο μισθό πείνας στα 908€ μικτά, που δεν έγινε καν δεκτή από την κυβέρνηση. Είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε ένα ανεξάρτητο κέντρο αγώνα με πυρήνα τον από τα κάτω και οριζόντιο συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων, συλλογικοτήτων, επιτροπών αγώνα και κάθε άλλης μορφής οργάνωσης εργαζομένων που η ίδια η δράση των εργαζόμενων γεννά. Ανεξάρτητο από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο, ενάντια σε λογικές συντεχνιασμού, που θα λειτουργεί δημοκρατικά και από τα κάτω, θα χτίζεται στη βάση των κοινών ταξικών συμφερόντων των εργαζομένων και θα βρίσκεται ενάντια στον κυβερνητικό και υποταγμένο εργοδοτικό συνδικαλισμό, θα ξεπερνάει τα όρια που βάζουν στην πάλη των εργαζομένων θα οργανώνει και θα πρωτοστατεί σε πραγματικές μάχες ανυπακοής και ανατροπής.

Παλεύουμε συνολικότερα για:

  • Υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Μείωση του χρόνου εργασίας. 5νθήμερο-7ωρο-35ωρο. Κατάργηση του ΔΠΥ και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις, ίσο με τον βασικό μισθό.
  • Κατάργηση των νόμων Χατζηδάκη και Γεωργιάδη που καταργούν 8ωρο και μας γυρίζουν ένα αιώνα πίσω. Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων όλων των κυβερνήσεων. Απειθαρχία σε κάθε απόπειρα εφαρμογής τους. Λέμε όχι στις τηλε-συνελεύσεις και τηλε-εκλογές. Δεν παραδίδουμε τα μητρώα των σωματείων, δεν συμμετέχουμε στο ηλεκτρονικό μητρώο.
  • Ρεύμα, πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο, φτηνά και προσιτά για το λαό. Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα. Διατίμηση στα τιμολόγια του ρεύματος και των καυσίμων. Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους εργαζόμενους. Κατάργηση των χρηματιστηρίων ενέργειας. Να περάσει σε δημόσια ιδιοκτησία χωρίς αποζημίωση το σύνολο του ενεργειακού τομέα με εργατικό και λαϊκό έλεγχο. Απειθαρχία στις επιταγές και τους κανονισμούς της ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία και σύγχρονες σπουδές. Όχι στα ιδιωτικά-μη κρατικά πανεπιστήμια - Καμία σκέψη παράκαμψης ή αναθεώρησης του άρθρου 16. Όχι στην επιχειρηματική εκπαίδευση.
  • Να καταργηθεί ο πρόσφατος νόμος έκτρωμα για το φορολογικό. Επαναφορά του ατομικού αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 4.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να φορολογηθεί το κεφάλαιο και ο συσσωρευμένος πλούτος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής.
  • Καμία απόλυση εγκύου εργαζόμενης. Πλήρη κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων των εργαζόμενων μητέρων με ΔΠΥ. Κατάργηση κάθε διάκρισης ή ανισότητας που σχετίζεται με το φύλο ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Ισότιμη αναγνώριση όλων των μορφών οικογένειας και ισότιμα δικαιώματα στην τεκνοθεσία.
  • Όχι πλειστηριασμούς σε βάρος λαϊκών στρωμάτων και στις εξώσεις ντόπιων και προσφύγων. Κατοχύρωση του δικαιώματος στη στέγη, την ενέργεια, το νερό για όλους όσους ζουν σ' αυτή τη χώρα.
  • Να σταματήσει η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού. Ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος. Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, κατάργηση των αμερικανικών βάσεων. Άμεση απόσυρση της φρεγάτας «Ύδρα» από την Ερυθρά Θάλασσα! Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στους πολέμους. Κατάργηση του αντιδραστικού άξονα με το Ισραήλ.
  • Όχι στον άδικο και αντιδραστικό ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό των αστικών τάξεων για τις ΑΟΖ και τους ενεργειακούς πόρους. Όχι στα εξοπλιστικά προγράμματα και στις δύο χώρες.

Στην εποχή της «ατομικής ευθύνης» απαντάμε με συλλογικούς αγώνες και αλληλεγγύη!

Δυναμώνουμε το σωματείο μας!

Για το άμεσο πρόγραμμα δράσης:

  • Τετάρτη 17 Απρίλη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ! Δεν υποτασσόμαστε στην εξαθλίωση που μας επιβάλλουν! Διεκδικούμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με δραστικές αυξήσεις & μείωση εργάσιμου χρόνου που θα λειτουργήσει σαν ασπίδα προστασίας για τους εργαζομένους! Συγκέντρωση στις 10:00 πμ στο Άγαλμα Βενιζέλου.
  • Την ημέρα της Πρωτομαγιάς απεργούμε και καλούμε σε μετατροπή της σε πανεργατική απεργία! Η Πρωτομαγιά δεν είναι απλά μια κρατική αργία, αλλά ημέρα τιμής των αγώνων της εργατικής τάξης και πρέπει να «γιορτάζεται» με αγώνες στο σήμερα.
  • Τετάρτη 24 Απρίλη 10:00 πμ καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας (Λεωφόρος 62 Μαρτύρων 36) με στάση εργασίας 10:00-12:00. Απαιτούμε την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στον συνάδελφο μας από την ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ Μ ΙΚΕ!
  • Ευρεία καμπάνια για τη διεκδίκηση ΣΣΕ και γύρο πολύμορφων κινητοποιήσεων και δράσεων σε επίπεδο Ηρακλείου και Κρήτης με στόχο την υπογραφή ΣΣΕ.