τι; : άλλο θεματική : Πρωτομαγιά, απεργία από :

Τετάρτη 1 Μαίου 2024 στις 10.00 πμ

3 καλέσματα : 1 2 3

Απεργιακή προσυγκέντρωση

[ΠΑΤΡΑ] ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ|ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ: 10:00 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ, 10:30 ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

post image

1η ΜΑΗ 2024

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΑΚΟΜΑ ΦΩΝΑΖΟΥΝ… ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ, ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

αναρχική ομάδα "δυσήνιος ίππος"

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1630135/


1 2 3

Εργατική Πρωτομαγιά 2024: Όλοι στους δρόμους, όλοι στον αγώνα

Αθήνα: πλ. Κλαυθμώνος 10:30

Πάτρα: εργατικό κέντρο Πάτρας, 10:30 - προσυγκέντρωση Παράρτημα 10:00

Θεσσαλονίκη: Αγίας Σοφίας με Εγνατία, 10:30

Οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα βιώνουμε καθημερινά μια βαρβαρότητα. Η αντεργατική κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινωνία και να παρουσιάσει την εγκληματική πολιτική της σε όλα τα επίπεδα, ως επιτυχία. Νομοθέτησε μια αύξηση - ελεημοσύνη του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ μικτά. Πρόκειται για μισθό εξαθλίωσης που τελειώνει στα μισά του μήνα γιατί τον εξανεμίζουν οι καλπάζουσες τιμές και οι ιδιωτικοποιήσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ αδιαφορεί προκλητικά για τις επιπτώσεις της ακρίβειας, την εξάπλωση της φτώχειας και εξαθλίωσης. Ανατιμήσεις πάνω από 40% σε βασικά είδη διατροφής, σε λογαριασμούς ενέργειας και ενοίκια οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε επισιτιστική και στεγαστική κρίση και γενικότερα στην φτωχοποίηση σημαντικού κομματιού των εργαζομένων.

Οι νεοφιλελεύθεροι κανίβαλοι απαξιώνουν και ιδιωτικοποιούν Υγεία - Παιδεία - Κοινωνική Ασφάλιση. Θεσπίζουν απογευματινά χειρουργεία με νόμιμο "φακελάκι" σε νοσοκομεία που αδυνατούν να λειτουργήσουν κάτω από το βάρος της υποστελέχωσης, καταπατούν το Σύνταγμα και ψηφίζουν την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, επιχειρούν να καταργήσουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης με τους «ατομικούς κουμπαράδες» για να τη δώσουν βορρά στις ιδιωτικές ασφαλιστικές. Είναι υπεύθυνοι για κάθε καταστροφή αδιαφορώντας για το κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Τα εγκλήματα σε Τέμπη, Θεσσαλία, Έβρο είναι αποτέλεσμα της ανεύθυνης εγκατάλειψης και ιδιωτικοποίησης των δημόσιων υποδομών, της εξαχρείωσης του κρατικού μηχανισμού. Κάθε λίγους μήνες ζούμε νέα «Τέμπη» στους χώρους δουλειάς: 31 εργαζόμενοι νεκροί εν ώρα εργασίας μέχρι τώρα για το 2024 και η μακάβρια λίστα συνεχίζεται.

Μας γυρνούν έναν αιώνα πίσω!

Στήνουν ένα σιδηρόφρακτο καθεστώς, ένα Κράτος Έκτακτης Ανάγκης. Αυτή είναι η ουσία της καταπάτησης του δικαιώματος στην απεργία, καταστολής των διαδηλώσεων, των συνδικαλιστικών διώξεων, του νομικού σκοταδισμού με τους νέους ποινικούς κώδικες. Βασίζονται στα δόγματα περί «παραβατικότητας» και «ατομικής ευθύνης» των πιο φτωχών και αδύναμων, ενώ για την ελίτ και τους υπηρέτες της βασιλεύει η ασυδοσία, η ατιμωρησία και η βρωμιά.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ΣΥΝΕΝΟΧΗ στη σφαγή των Παλαιστινίων, υποστηρίζοντας αφειδώς τους δολοφόνους σιωνιστές του Ισραήλ. Είναι από τους πιο «πρόθυμους» στα τυχοδιωκτικά, πολεμικά σχέδια. Η αιμορραγία δεκάδων δις για εξοπλισμούς και φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, ώστε ο ελληνικός καπιταλισμός να παραμείνει ευνοούμενος και μπροστάρης των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, είναι η άλλη αιτία για τη μείωση των εισοδημάτων και την αύξηση της φτώχειας για τον λαό. Ετοιμάζονται να πετσοκόψουν 2 δις από τις κοινωνικές ανάγκες για να φτιάξουν 2 αμυντικούς θόλους αλά Ισραήλ στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας».

Μπορούμε να τους τσακίσουμε!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι άτρωτη, το αντίθετο. Είναι δεσμευμένη στο καταστροφικό της πρόγραμμα και πολύ επικίνδυνη, αλλά η ενότητά της είναι εύθραυστη λόγω της καθολικής απόρριψης. Όμως, χρειάζεται ένας αποφασισμένος αντίπαλος για να ανατρέψει την πολιτική της στο δρόμο, όχι με λόγια στη Βουλή. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από κόμματα που ψήφισαν μνημόνια ή ζητάνε «ανάθεση» από τους εργαζόμενους για να κάνουν «αντιπολίτευση». Να συνεχίσουμε με τις δικές μας δυνάμεις και αγώνα διαρκείας. Πρέπει να εκφράσουμε την οργή μας. Πρέπει να πάρει συγκεκριμένη μορφή, ένα πρόγραμμα κινητοποιήσεων και δράσεων διαρκείας, με τρίπτυχο απεργίες - καταλήψεις - διαδηλώσεις.

Να πάρουμε τη σκυτάλη από τους μεγαλειώδεις αγώνες φοιτητών - εργαζομένων σε ΗΠΑ και Ευρώπη ενάντια στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού και τις μεγάλες απεργίες για αυξήσεις μισθών και εργατικά δικαιώματα. Με μαζικούς κι ανυποχώρητους αγώνες, με ενότητα στη δράση και ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τους αγώνες. 138 χρόνια από την Πρωτομαγιά των εργατών του Σικάγο, την ημέρα του παγκόσμιου προλεταριάτου το μήνυμά της είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Παρά την υπονόμευσή της από την αστική τάξη, τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία και κάθε αιδούς ρεφορμιστές και ρεβιζιονιστές, η Πρωτομαγιά είναι μέρα της εργατικής τάξης, όλων των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων και τα διδάγματά της μας επιτρέπουν να ανοίξουμε ένα άλλο δρόμο για μια κοινωνία ελεύθερη, δίκαιη, δημοκρατική, Σοσιαλιστική. Με τη σημαία της Εργατικής Πρωτομαγιάς να νικήσουμε την εγκληματική κυβέρνηση Μητσοτάκη και όλους φανερούς και κρυφούς εχθρούς των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας.

  • ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ. 5ΗΜΕΡΟ - 35ΩΡΟ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΚΑΙ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ. ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
  • ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΚΑΜΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΜΑΚΕΛΑΡΗΔΕΣ ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ
  • ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
  • ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ, ΔΙΚΑΙΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ-ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΚΔΕ

πηγή : https://www.okde.gr/archives/21723


1 2 3

ΣΕΡΕΤΕ Αχαΐας: Κάλεσμα στην απεργία της 1ης Μάη

1η Μάη Απεργούμε!

Ή εμείς και οι ανάγκες μας ή αυτοί και τα κέρδη τους.

Προσυγκέντρωση 10:00 Παράρτημα, πορεία 10:30 από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας

Ενάμιση αιώνα πίσω γυρνούν τους εργαζόμενους η κυβέρνηση και η ΕΕ με το νέο γύρο επίθεσης που προωθούν στην υπηρεσία του κεφαλαίου, κάνοντας ακόμα πιο επίκαιρο το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς για πανεργατικό ανατρεπτικό αγώνα με στόχο να αποκρούσουμε την επίθεση, να παλέψουμε για ριζικές αυξήσεις και για να πάρουμε πίσω τον πλούτο που παράγουμε!

Βαδίζοντας προς τα μέσα του 21ου αιώνα διαμορφώνεται ένα εφιαλτικό καθεστώς εργασίας και διαβίωσης. Η ακρίβεια γίνεται ζωτικής σημασίας πρόβλημα για τα καταπιεσμένα κοινωνικά στρώματα, που οφείλεται κυρίως στην αύξηση των κερδών (320% τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών στο χρηματιστήριο για το 2023), στην γενικευμένη κυριαρχία της αγοράς και των χρηματιστηρίων (ενέργειας, τροφίμων κλπ.), στην μονοπώληση των βασικών κλάδων της παραγωγής (τρόφιμα, ενέργεια, συγκοινωνίες), στην κρατική υπερφορολόγηση όλων των βασικών αγαθών. Παράλληλα, το νέο «Σύμφωνο Σταθερότητας» της ΕΕ που πρόκειται να εφαρμοστεί από το 2024 επιβάλλει μια επαναφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα (2% του ΑΕΠ) που θα φέρουν νέο κύμα αντιλαϊκών μέτρων. Την ίδια στιγμή που χρηματοδοτούν αθρόα τους πολεμικούς εξοπλισμούς.

Λευτεριά στην Παλαιστίνη - Καμία εμπλοκή του ελληνικού κράτους στα πολεμικά σχέδια ΝΑΤΟ-ΕΕ-ΙΣΡΑΗΛ

Οι εξελίξεις στο Παλαιστινιακό και η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης στη Μέση Ανατολή, καθώς και η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία σφραγίζουν τις διεθνείς εξελίξεις. Το κράτος του Ισραήλ επιδίδεται σε μια τεράστια δολοφονική επιχείρηση ξεριζώματος του παλαιστινιακού λαού. Αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά ο αντιδραστικός ρόλος της Ε.Ε. με την πλήρη συμπόρευσή της με το κράτος του Ισραήλ.

Το ελληνικό κράτος και η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ακροδεξιάς στέκεται ενεργά στο πλευρό του Ισραήλ, και εμπλέκεται συνολικά στην εγκληματική πολιτική του ΝΑΤΟ. Είμαστε μια από τις τέσσερις χώρες της Ε.Ε. που έστειλαν πολεμικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα στην επιχείρηση «Aspides». Σπάμε τα ρεκόρ στις εξοπλιστικές δαπάνες. Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της συστράτευσης με ΗΠΑ/ΝΑΤΟ στο πλευρό του Ζελένσκι. Όλη η χώρα έχει μετατραπεί σε προγεφύρωμα του ΝΑΤΟ, συμμετέχει σε μια σειρά ιμπεριαλιστικές αποστολές (από το Κόσοβο μέχρι τη Σαουδική Αραβία και με φρεγάτες σε Λίβανο, Λιβύη κ.α.).

Ειδικότερα στον κλάδο της έρευνας η εμπλοκή στον παραπάνω σχεδιασμό οξύνεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια με συνεργασίες και ερευνητικά προγράμματα σε όλη την χώρα, που έχουν σκοπό την οικοδόμηση μιας πολεμικής οικονομίας. Τα ελληνικά πανεπιστήμια (ΕΜΠ, ΑΠΘ, Παν. Κρήτης) και τα ερευνητικά κέντρα της χώρας (Δημόκριτος, ΙΤΕ) έχουν τα χέρια τους βουτηγμένα στο αίμα. Ως εργαζόμενοι/ες στην έρευνα και επιστήμονες αρνούμαστε την συνθήκη της πολεμικής προετοιμασίας και την έρευνα που σχετίζεται με τον πόλεμο. Απαιτούμε ο πακτωλός χρηματοδοτήσεων για τον πόλεμο να χρησιμοποιηθεί για έρευνα και κοινωνικά αγαθά τα οποία θα καλύπτουν τις κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες! Στεκόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων μας σε όλο τον κόσμο, ενάντια στις πολιτικές που μας θέλουν κρέας για τα κανόνια τους και σκλάβους για τους χώρους εργασίας τους. Στα Αμερικανικά ιδρύματα που σήμερα αγωνίζονται για Λευτεριά στην Παλαιστίνη, είναι τα ίδια ιδρύματα που δόθηκαν οι μεγάλες απεργιακές μάχες των εργαζομένων στην έρευνα τα προηγούμενα χρόνια. Από το Columbia και το Harvard, μέχρι τα ελληνικά ιδρύματα, ενώνουμε τους αγώνες μας για αξιοπρεπή ζωή, δουλειά, ειρήνη και ελευθερία!

Δεν θέλουμε μηδενική ζωή και μηδενικά δικαιώματα!

Τα νομοσχέδια Χατζηδάκη και Γεωργιάδη αποτελούν ευθεία επίθεση στα εργατικά δικαιώματα. Μεγάλα τμήματα των εργαζομένων θα δουλεύουν χωρίς σταθερό ωράριο, με συμβάσεις «κατά παραγγελία», χωρίς ασφάλεια και δικαιώματα, χωρίς υπερωρίες, ρεπό και άδειες, ούτε καν αναρρωτικές ή άδειες εγκυμοσύνης, ενώ θα θεωρείται «ελεύθερη» επιλογή και «ατομική ευθύνη» των εργαζομένων το πόσες ώρες και μέρες θα δουλεύουν.

Οι εργαζόμενοι-ες στην έρευνα και στην διδασκαλία βιώνουμε με τον πιο σκληρό τρόπο τις συνέπειες της παραπάνω κατάστασης. Οι μισθοί μας καθηλωμένοι σε εξευτελιστικά επίπεδα, ενώ εκατοντάδες συνάδελφοι/ες συνεχίζουν να δουλεύουν ανασφάλιστα υπό το άθλιο καθεστώς των υποτροφιών. Με τον νέο φορολογικό νόμο αυξάνεται σημαντικά η φορολογία συναδέλφων που εργάζονται με μπλοκάκι. Με το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, προωθείται η περαιτέρω γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, ενώ χτυπιέται η δυνατότητα ελεύθερης διεξαγωγής έρευνας. Τα αποτελέσματα της εμπορευματοποίησης της έρευνας είναι εδώ και καιρό ορατά, με το κυνήγι χρηματοδοτήσεων, την εισχώρηση των επιχειρήσεων μέσα στα πανεπιστήμια (βιομηχανικά διδακτορικά), αλλά και την συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα για το ΝΑΤΟ.

Πίσω από τα φανταχτερά αφηγήματα της κυβέρνησης περί «αριστείας» και brain drain κρύβονται, οι άθλιες εργασιακές μας σχέσεις, τους πάνω από 100 συναδέλφους του ΙΚΥ που καλούνται να επιστρέψουν τα δεδουλευμένα τους και οι απειλές προς συναδέλφισσες να επιλέξουν «το διδακτορικό τους ή μια εγκυμοσύνη».

Η απεργία της 17ης Απρίλη έδειξε για ακόμη μια φορά τις αγωνιστικές διαθέσεις του εργαζόμενου κόσμου, που βρίσκουν εμπόδια στην συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Η ΓΣΕΕ που απροκάλυπτα δείχνει πως είναι μέρος του συστημικού μπλοκ, δεν κούνησε το μικρό της δαχτυλάκι για την επιτυχία της απεργίας του Απριλίου, ενώ η ΑΔΕΔΥ έδρασε απεργοσπαστικά βάζοντας απεργία μόνη της στις 21 Μαΐου. Ζητούμενο είναι από εδώ και πέρα είναι το ξεδίπλωμα της αγωνιστικής δράσης των εργαζόμενων και των σωματείων και η κλιμάκωση του αγώνα για την ανατροπή των αντεργατικών σχεδίων.

Η οργή, η αγανάκτηση και οι διάσπαρτοι αγώνες είναι κρίσιμο να ενοποιηθούν σε έναν αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση, την Ε.Ε. και το κεφάλαιο για σταθερή και μόνιμη Εργασία με δικαιώματα, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, για Έρευνα που δεν χωρά χρηματοδότηση από την πολεμική βιομηχανία, για Δικαιώματα και Ελεύθερα Κοινωνικά Αγαθά. Με όχημα το συντονισμό πρωτοβάθμιων ταξικών σωματείων - συνελεύσεων και επιτροπών αγώνα σε ρήξη µε τις δυνάμεις του υποταγμένου συνδικαλισμού για την πάλη των εργαζομένων!

πηγή : https://unionresearchers.wordpress.com/2024/0…