τι; : άλλο θεματική : από :

Σάββατο 11 Μαίου 2024 στις 9.00 πμ

Ορεινή πεζοπορία στα αντάρτικα λημέρια του ΕΛΑΣ στα Τέμπη

από Μέτωπο Λαικού Αγώνα «Κώστας Βιδάλης»

Στα πλαίσια του αντιφασιστικού -αντιιμπεριαλιστικού 3ημέρου που διοργανώνουμε για την 9η Μάη (ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών) στην Λάρισα, διοργανώνεται ορεινή πεζοπορία, όπου θα ακολουθήσουμε τα αντάρτικα μονοπάτια των μπουρλοτιέρηδων του ΕΛΑΣ στα Τέμπη.

Πρόκειται για μια ορειβατική διαδρομή που θεωρείται ως μία από τις ομορφότερες της Θεσσαλίας, διότι κινείται καταρχήν δίπλα στον Πηνειό ποταμό σε πυκνή βλάστηση ανάμεσα σε τεράστια αιωνόβια πλατάνια και μετά ανεβαίνει ψηλά στις παρυφές του Βράχου που ορθώνεται κατά μήκος της κοιλάδας των Τεμπών και από εκεί η θέα προς τον κάμπο της Θεσσαλίας, τον Κίσσαβο και το ποτάμι είναι μοναδική.

Κατα την διάρκεια της πεζοπορίας θα ιχνηλατήσουμε τα μονοπάτια των ανταρτών του ΕΛΑΣ και ιδιαίτερα τα στενά της κοιλάδας των Τεμπών, στις γραμμές του τραίνου, όπου το Τάγμα Μηχανικού Ολύμπου του ΕΛΑΣ με τους μαχητές και τους σαμποτέρ ανατίναξαν την γερμανική αμαξοστοιχίας του Γ' Ραιχ που κατευθυνόταν στο Ανατολικό Μέτωπο.

Το σαμποτάζ της «αμαξοστοιχία SF-ZUG 53" ήταν από τα μεγαλύτερα στην κατεχόμενη Ευρώπη. Σχεδιάστηκε και εκτελέσθηκε αποκλειστικά από Έλληνες αγωνιστές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ.

Κατά την διάρκεια της περιήγησης θα γίνονται και σχετικές διαχρονικές ιστορικές αναφορές για την Κοιλάδα. Μαζί καλό θα είναι να έχουμε ένα καπέλο , μια δεύτερη «αλλαξιά» για το ίδρωμα, ένα αδιάβροχο, νερό, και να φοράμε άνετα παπούτσια.

Αναχώρηση 9 π.μ από Λάρισα *επικοινωνία - συμμετοχή mail vidaexlis.metoexpo@gmailex.com

Μέτωπο Λαικού Αγώνα «Κώστας Βιδάλης»

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/94308/