τι; : εκδήλωση θεματική : από :

Κυριακή 12 Μαίου 2024 στις 19.30

Προβολή και συζήτηση για τον αγώνα για ελεύθερα νερά

"Πώς μπορώ να μεταφράσω- όχι σε λέξεις, αλλά σε πίστη- ότι ένα ποτάμι είναι ένα σώμα τόσο ζωντανό όσο εσύ ή εγώ, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ζωή χωρίς εκείνο;" αναρωτιέται η Μοχάβι ποιήτρια Ναταλί Ντιαζ.

Στην ελλάδα έχουνε φιμώσει τα ρέματα με μπετόν και πνίγουνε τις κοίτες των ποταμών με πόλεις. Ποτίζουνε το χώμα λιπάσματα θολώνοντας τα υπόγεια νερά και αποστραγγίζουν λίμνες, με αποτέλεσμα να λυγίζουν ένα-ένα τα έλατα στα περιφερειακά βουνά που σταδιακά αποξεραίνονται. Όταν βρέχει πολύ, τα φυλακισμένα-προς σφαγή ζώα πεθαίνουν μαρτυρικά και τα σπίτια στα χωριά σοβατίζονται με λάσπη. Το κράτος απέναντι στις καταστροφές αναθέτει σε ανώνυμες εταιρείες όχι μόνο να αποφασίζουν για τους υδάτινους "πόρους" (γιατί το νερό είναι κεφάλαιο γι' αυτούς) αλλά και να τους παρέχουν (και άρα κοστολογούν) κατά βούληση. Το ίδιο κράτος που αδειοδοτεί φράγματα σε άλλοτε ελεύθερες κοίτες και καταστρέφει τις πηγές χιλιάδων ζώων. Το ζήτημα είναι να έχουν όλο και περισσότερη ενέργεια τα εργοστάσια και όλο και πιο άπλετο νερό να φτάνει στα συντριβάνια των μητροπόλεων. Στις ίδιες πόλεις, δήμαρχοι αποκλείουν από το νερό λόφους που θέλουν να αποικήσουν-εξευγενήσουν και αφήνουν το καλοκαίρι άστεγα άτομα δίχως πρόσβαση σε βρύσες.

Με δυο λόγια, οι μάχες για το νερό δεν είναι καινούριο διακύβευμα. Όμως βρισκόμαστε ενόψει όξυνσής τους. Από τους Σταγιάτες στα Άγραφα και από την Αθήνα στα νησιά του Αιγαίου, από τη Βολιβία στην Ροζάβα και από τη Γαλλία στην Παλαιστίνη, το νερό χρησιμοποιείται από τους εξουσιαστές σαν όπλο, αλλά δεν παύει να παρέχει ζωή και αναζωογονεί κοινότητες.

Την Κυριακή 12 Μαϊου μαζευόμαστε στον Εξωστρεφή, στις 19:30, για να μιλήσουμε σχετικά με εγχώριους και διεθνείς αγώνες για τα νερά, με έμφαση στις πρόσφατες εξελίξεις στη Θεσσαλία, μιας και ένα πολυνομοσχέδιο πρακτικά ανέθεσε την άρδευση σε μια ολλανδική εταιρεία. Θα προβληθεί ταινία για τον αγώνα τον Σταγιατών και μετά θα ανταλλάξουμε σκεπτικά και πληροφορίες, με σκοπό την οργάνωσή μας απέναντι στην ιδιωτικοποίηση της φύσης. Καθόλη την διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει μπαράκι με κοκτειλ για να ξεσκάσουμε από την αναρχική ομάδα πρώτων βοηθειών για την οικονομική ενίσχυση της επικείμενης μπροσούρας τους. Επίσης, θα
υπάρχουν βίγκαν φαγητά-γλυκά και φυσικά - φυσικά, distro με έντυπα.

πηγή : email που λάβαμε στις 9 Μαΐου 23h