τι; : συνέλευση θεματική : από :

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024 στις 18.00

Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στην αφομοίωση queer κινηματων(με αφορμή το europride)

Αφορμώμενα από τον μήνα του pride και τον χαρακτήρα που τείνει να λαμβάνει με την διαμεσολάβηση θεσμών και εταιρειών, νιώσαμε κοινή ανάγκη και επιθυμία για την σύνδεση των queer αγώνων με τα αντιεξουσιαστικά κινήματα και την ανάδειξη τους ως αυτό που είναι στην πραγματικότητα: διεκδίκηση της ελευθερίας της ύπαρξης, κλονισμός της ετεροπατριαρχικής κανονικότητας και σύγκρουση με την καταπίεση σε κάθε της μορφή.

Τον Ιούνιο εταιρείες-πολυεθνικές και μη-ντύνονται στα χρώματα του ουράνιου τόξου, βγάζουν πολύχρωμα προϊόντα και διαφημίζονται μέσω των χορηγιών τους στα θεσμικά pride που κάνουν λόγο για φιλελεύθερο δικαιωματισμό, δημιουργώντας μία δήθεν προοδευτική εικόνα των καταπιεστών μας.
Έτσι στην πόλη της Θεσσαλονίκης, στην ίδια πόλη που μπάτσοι περιφρουρούν τις πλατείες μας, διώχνουν μετανάστριες και ρομά στη λαϊκή της Ξηροκρήνης, που δεχόμαστε σεξιστικές επιθέσεις, που οι αγώνες ενάντια σε ό,τι μας καταπιέζει ποινικοποιούνται και καταστέλλονται, φέτος φιλοξενείται το Europride. Με εκδηλώσεις κατάλληλες για τον εναλλακτικό τουρισμό, έρχεται να κάνει τον αγώνα για την queer απελευθέρωση εμπόρευμα και να αποκρύψει το πραγματικό προσωπείο του ομοτρανσφοβικού ελληνικού κράτους.

Χρόνια τώρα βλέπουμε τις προσπάθειες του κράτους και του κεφαλαίου να εμπορευματοποιήσουν και να αποπολιτικοποιήσουν τους queer αγώνες, αποσκοπώντας στην καταστολή και την αφομοίωση. Όσο το κράτος και η ιδεολογία του, λοιπόν, εισχωρούν στα κινήματα, κατευνάζουν την φωνή των καταπιεσμένων ώστε να σταματήσουν να είναι επικίνδυνα για την ύπαρξη και διαιώνισή του. Τα αφηγήματα «αποδοχής» και «ισότητας» από το κράτος και οι τακτικές των εμπορικών μηχανισμών γεμίζουν αυταπάτες την κοινωνία περί χειραφέτησης των queer ατόμων, κάτι που απέχει πολύ από την πραγματικότητα που βιώνουμε. Στον δρόμο, στη δουλειά, στο λεωφορείο, στο σπίτι, στις κοινωνικές σχέσεις ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωπα με ρητορικές μίσους, ομοτρανσφοβικές επιθέσεις και ξεκάθαρο αποκλεισμό από τον κοινωνικό ιστό.

Όσο αυτοί ευαγγελιζόμενοι την «προστασία» μας, εργαλειοποιώντας τα βιώματα και τους αγώνες μας, θεσπίζουν νέους ποινικούς κώδικες και γεμίζουν με μπάτσους τις ζωές μας, όσο κάνουν την κοινωνική κίνηση να μοιάζει με γιορτή, όσο υποβαθμίζουν τις ζωές μας, εμείς επιλέγουμε να αυτοοργανωνόμαστε, να χτίζουμε δίκτυα αλληλεγγύης, να αντιπαραβάλλουμε τον δικό μας λόγο σε φιέστες που μετατρέπουν τους κουήρ αγώνες σε πολύχρωμα πανηγύρια.

ΟΥΤΕ ΚΡΑΤΗ, ΟΥΤΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ, ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ