τι; : συζήτηση θεματική : από :

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024 στις 20.00

Εκδήλωση -συζήτηση: Τα εργατικά ατυχήματα αποδεκατίζουν την τάξη μας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2023, 179 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους και 287 τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Δηλαδή, ένας νεκρός εργάτης ανά δύο μέρες. Οι αριθμοί είναι σαφώς αυξημένοι σε σχέση με το 2022: 104 νεκροί εργάτες και 140 σοβαροί τραυματισμοί. Κατά τους 3 πρώτους μήνες του 2024 σκοτώθηκαν 31 εργάτες και τραυματίστηκαν σοβαρά 60.

Οι αιτίες που προκαλούν αυτά τα «ατυχήματα» σχετίζονται πάντα με την υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας: αύξηση της εντατικοποίησης, αύξηση των ωρών εργασίας, μη τήρηση κανόνων ασφαλείας, εργασία σε ανθυγιεινό και επικίνδυνο περιβάλλον.

Οι (ελλιπείς ούτως ή άλλως) στατιστικές καταγραφές του προβλήματος δεν μπορούν να καταγράψουν την πιο ουσιαστική του διάσταση. Ότι τα εργατικά «ατυχήματα» είναι πρώτα και κύρια το αποτέλεσμα της μορφής που παίρνουν οι σχέσεις μεταξύ εργασίας και κεφαλαίου. Ο εργοδότης προσπαθεί να αυξήσει ή να διατηρήσει την κερδοφορία, αυξάνοντας την πίεση (καταπίεση) πάνω στον/στην εργάτη/εργάτρια, ο/η οποίος/οποία έχει μικρές δυνατότητες να αντιδράσει επειδή στερείται ενός προστατευτικού πλαισίου, νομικού ή συνδικαλιστικού.

Η επίθεση ενάντια στα εργατικά δικαιώματα που ξεκίνησε με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσεις και οι μημονιακοί νόμοι των κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαπενταετίας έχουν επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τους παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν "εργατικά ατυχήματα". Για κάποιους κλάδους και για κάποιες κατηγορίες εργαζόμενων η κατάσταση αυτή είναι ακόμα χειρότερη.

Στην Εργατική Λέσχη Καλλιθέας συζητάμε για το πρόβλημα, με βάση τις εμπειρίες εργαζομένων από χώρους στους οποίους τα εργατικά "ατυχήματα" παρουσιάζονται με μια μεγαλύτερη συχνότητα.

πηγή : https://ergatikilesxikallitheas.wordpress.com…