τι; : μικροφωνική θεματική : από :

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024 στις 19.30

Συγκέντρωση-Μικροφωνική ενάντια στην ακρίβεια

ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΛΛΙΩΣ,

ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ!

Εδώ και τρία χρόνια, μήνας μπαίνει - μήνας βγαίνει και η ζωή μας ακριβαίνει! Διαρκώς ανησυχούμε για το πόσο φουσκωμένος θα είναι ο λογαριασμός του ρεύματος, για το αν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε το νοίκι, για το πόσο αυξήθηκαν οι τιμές στο supermarket και στο φαρμακείο, για το μισθό μας που δεν φτάνει να καλύψει ούτε τις βασικές μας ανάγκες.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ…

Σε επίσημα στοιχεία με βάση έρευνα της ICAP για το 2022, οι εταιρείες τροφίμων παρουσίασαν αύξηση κερδών από 25% έως και πάνω από 100% για κάποιες από αυτές, ενώ οι 35 αλυσίδες supermarket αυξάνουν τον τζίρο και τα κέρδη τους σε επίπεδα ρεκόρ. Το επιχείρημα ότι ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της διεθνούς οικονομικής κρίσης, είναι μια φτηνή δικαιολογία. Οι εταιρείες φροντίζουν, όχι μόνο να μεταφέρουν στις πλάτες μας ολόκληρο το κόστος των διεθνών ανατιμήσεων, αλλά και να κάνουν την "κρίση" ευκαιρία, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους. Όσο για τις "αυξήσεις στους μισθούς" και το ξεπάγωμα των τριετιών που επικαλέστηκαν, είδαμε πολύ καλά ότι ήταν σκέτη κοροϊδία. Επιπλέον, οι νόμοι Χατζηδάκη και Γεωργιάδη καταργούν το 8ώρο, με την ελαστικοποίηση του ωραρίου, με απλήρωτες ώρες υπερεργασίας και υπερωρίας, με τη θεσμοθέτηση του 6ήμερου εργασίας και με πολλά άλλα αντεργατικά μέτρα, σε αντιπαράθεση με τον αγώνα μας για λιγότερες και καλύτερα αμειβόμενες ώρες εργασίας. Ουσιαστικά τα αφεντικά προσπαθούν να ξεπεράσουν την "κρίση" τους μεγιστοποιώντας τα κέρδη για αυτά και την εξαθλίωση για εμάς. Μας λένε να δουλεύουμε σε δύο δουλειές αν θέλουμε να τα βγάλουμε πέρα, εν ολίγοις μας θέλουν σκλάβους. Μας καλούν να βάλουμε πλάτη για την "εθνική οικονομία", να δουλεύουμε τσάμπα για την "ανάπτυξη" και να κάνουμε υπομονή για τις καλύτερες μέρες. Η εθνική ενότητα είναι ο τρόπος που οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, ενώ παράλληλα μας προετοιμάζει να πολεμήσουμε και να σκοτωθούμε για τα κέρδη τους.

… ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΤΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ, ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ

Το ελληνικό κράτος, διατηρώντας υψηλούς φορολογικούς συντελεστές στα προϊόντα, έχει αυξημένα φορολογικά έσοδα από την άνοδο του πληθωρισμού, τα οποία φροντίζει είτε να τα μοιράζει στο κεφάλαιο (με τη μορφή ενισχύσεων, φοροαπαλλαγών και απευθείας αναθέσεων), είτε να τα ξοδεύει σε εξοπλιστικά στρατιωτικά προγράμματα (και μάλιστα μέρος αυτών να στηρίζει τη γενοκτονία των Παλαιστινίων) και στην αναβάθμιση της αστυνομοκρατίας. Συγχρόνως μια σειρά άλλοτε δημόσιων δωρεάν κοινωνικών παροχών (υγεία, εκπαίδευση, μεταφορές, ασφάλιση, δημόσιοι χώροι) ιδιωτικοποιούνται με αποτέλεσμα να πληρώνουμε και για αυτές! Η κυβέρνηση ενώ από τη μία διευθύνει όλη την παραπάνω αναδιανομή πλούτου εις βάρος μας, από την άλλη προσπαθεί να μας πείσει ότι μεριμνά για εμάς με διάφορες γελοίες μειώσεις σε είδη υγιεινής, με τις οποίες το υπουργείο ανάπτυξης, μαζί με τα supermarket, μας διαφημίζουν τις εκάστοτε προσφορές τους. Προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου, λαμβάνοντας δήθεν μέτρα "κατά της ακρίβειας" και της "αθέμιτης κερδοφορίας", παρουσιάζοντας την επίρριψη προστίμων σε εταιρείες, τα οποία γνωρίζουμε πολύ καλά ότι είτε δεν πρόκειται να πληρωθούν ποτέ ή ακόμα και αν πληρωθούν είναι αμελητέα μπροστά στα κέρδη τους.

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Τα τελευταία χρόνια, διενεργείται ενάντια στην ακρίβεια ένας αγώνας των από τα κάτω, σε αρκετές γειτονιές της Αθήνας και όχι μόνο. Ως «Δίκτυο ενάντια στην ακρίβεια στα νότια», δραστηριοποιηθήκαμε κυρίως στις περιοχές του Νέου Κόσμου, της Δάφνης και της Νέας Σμύρνης, με αφισοκολλήσεις, μοιράσματα κειμένων, μικροφωνικές, δράσεις διεκδίκησης αυτομείωσης σε σούπερ μάρκετ. Συνδιαμορφώσαμε, οι ομάδες για την ακρίβεια, την πορεία αντιπληροφόρησης στη Δάφνη. Στηρίξαμε τις δράσεις των άλλων ομάδων στις περιοχές που δραστηριοποιούνται. Επίσης συμμετείχαμε στον συντονισμό για τους πλειστηριασμούς και συνδιοργανώσαμε την πορεία στην DoValue. Για το ίδιο θέμα ήρθαμε σ' επαφή με κόσμο που κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του και συνεισφέραμε στον αγώνα του ενάντια στις επενδυτικές εταιρείες και τα funds. Ξέρουμε πολύ καλά ότι μόνο με τον αγώνα μας θα μπορέσουμε ν' αντισταθούμε στην συνεχή επίθεση που δεχόμαστε από το κράτος και το κεφάλαιο.

Ας πάψουμε να ελπίζουμε ότι οι τιμές θα πάψουν να ανεβαίνουν, ότι οι μισθοί θα αυξηθούν από μόνοι τους, ότι θα μας σώσει κάποια κυβέρνηση. Να μη δεχτούμε ότι οι βασικές ανάγκες (τροφή, στέγη, νερό, ρεύμα κ.α.) είναι εμπορεύματα. Να παλέψουμε για εμάς και την τάξη μας. Με οργάνωση από τα κάτω στους χώρους της δουλειάς και τις γειτονιές, συνελεύσεις, απεργιακές δράσεις και κινητοποιήσεις, να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους μισθούς και συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Να χτίσουμε δίκτυα κοινωνικής και εργατικής αλληλοβοήθειας. Με επανασυνδέσεις ρεύματος, αποτροπή εξώσεων και πλειστηριασμών σπιτιών, αυτομειώσεις σε λογαριασμούς, παρεμβάσεις σε supermarket, συλλογικές κουζίνες, και κάθε πρακτική που κρίνουμε απαραίτητη για το μπλοκάρισμα της υποτίμησης της ζωής μας και την ταξική μας ανατίμηση. Ας απελευθερώσουμε τη συλλογική μας φαντασία. Ήδη το προηγούμενο διάστημα μπλοκαρίστηκαν και αναβλήθηκαν, με κινηματικές δράσεις, δεκάδες πλειστηριασμοί 1ης κατοικίας, ενώ συλλογικές παρεμβάσεις αυτομείωσης σε supermarket διεκδίκησαν και πέτυχαν να ψωνίσουν με μειωμένες τιμές.

Δεν είμαστε επαίτες, είμαστε οι παραγωγοί του πλούτου αυτού του κόσμου, σήμερα απαιτούμε ένα κομμάτι του πίσω, αύριο τα πάντα!

Την Παρασκευή 12 Ιουλίου στις 7.30 το απόγευμα μαζευόμαστε για μικροφωνική έξω από το σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, 25ης Μαρτίου 5 στην πλατεία Νέας Σμύρνης, διεκδικώντας μειωμένες τιμές για όλους!

ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ

email: akriexvianotia@espiv.nexet - Fb: Δίκτυο ενάντια στην ακρίβεια στα Νότια

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1631137/