τι; : προβολή θεματική : από :

Τρίτη 20 Αυγούστου 2024 στις 21.30

Κινηματογραφικές Τρίτες: Ραν (1985) του Α. Κουροσάβα

  1. Την Τρίτη 20 Αυγούστου στην αυλή της Rosa Nera η Κινηματογραφική Ομάδα της Κατάληψης προβάλλει την ταινία "Ραν", ταινία του 1985 σε σκηνοθεσία του Ακίρα Κουροσάβα.

ΡΑΝ είναι μια λέξη που τον περιεχόμενο της ταυτίζεται με την χαώδη κατάσταση πολέμου, εξεγέρσεων και υπόθαλψης εμφυλίων ανάμεσα σε διαφορετικές φατρίες εξουσίας στην μεσαιωνική Ιαπωνία των 15ου και 16ου αιώνα, που είχαν ως κόστος την μεγάλη καταστροφή σε ανθρώπινες ζωές και πόρους.

Η ταινία αντλεί και εκτρέπει νοήματα, χαρακτήρες και μύθους από την μεσαιωνική ιστορία της Ιαπωνίας, από Σαιξπηρικά έργα όπως ο "Βασιλιάς Ληρ" και ο "Μάκμπεθ" αλλά και από τους κλασσικούς της Τραγωδίας.

Έτσι πλάθεται μια επική μεσαιωνική τραγωδία, που επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει για σύγχρονα θέματα που ακόμα προκαλούν τον τρόμο στην ανθρωπότητα. Η τεχνολογία του πολέμου, ο νεποτισμός και η ιδιοτέλεια της εξουσίας, η σπειλή μιας ολοκληρωτικής καταστροφή από ένα ανθρώπινο ον "που ανακαλύπτει όλο και πιο σύγχρονα και εξελιγμένα μέσα εξόντωσης και φόνου" όπως έγραφε ο ίδιος ο Κουροσάβα.

Με μοναδικά εικαστικά χρώματα, με την μουσική του σπουδαίου Toru Takemitsu και την συμμετοχή μεγάλων ηθοποιών της Ιαπωνίας, το ΡΑΝ είναι μία από τις σημαντικότερες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου που μεταφέρει όμως ένα αντιπολεμικό, απειλητικό και προειδοποιητικό, οικουμενικό μήνυμα για την ανθρώπινη κατάσταση.

Τρίτη 20 Αυγούστου, ώρα 9.30 μ.μ. στην Αυλή της Κατάληψης Rosa Nera.

https://rosanera.squat.gr/

πηγή : https://rosanera.squat.gr/2024/08/17/κινηματο…