τι; : προβολή θεματική : από :

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024 στις 19.30

Προβολή ντοκιμαντέρ: "Συνάδελφοι Ηρωικοί Οικοδόμοι"

Ο Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο προβάλει το ντοκιμαντέρ "Συνάδελφοι Ηρωικοί Οικοδόμοι" της ομάδας "Συλλογική Μνήμη"

Τετάρτη 25/9 στις 19:30

Θα ακολουθήσει συζήτηση στον χώρο και θα υπάρχει και η συνοδευτική έκδοση της ομάδας για το ντοκιμαντέρ, η οποία θα διατίθεται με ελεύθερη συνεισφορά.

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ :

Η λήξη του Εμφυλίου Πολέμου βρίσκει χιλιάδες κατατρεγμένους αντάρτες και κατατρεγμένες αντάρτισσες στις σοσιαλιστικές χώρες, καθώς και στην εξορία. Την ίδια περίοδο σε συνθήκες φόβου και τρομοκρατίας νέα παιδιά από τα χωριά καταφθάνουν στα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αθήνα, διεκδικώντας ένα καλύτερο και πιο αισιόδοξο αύριο. Μεταξύ των επαγγελμάτων που ασκούν είναι οι χειρωνακτικές εργασίες, όπως αυτή της οικοδομής.
Ταυτόχρονα, στα μέσα της δεκαετίας του '50 αποφυλακίζονται οι πρώτοι κομμουνιστές, οι οποίοι για να επιβιώσουν στρέφονται και εκείνοι προς τις οικοδομές, καθώς ήταν το μοναδικό επάγγελμα που δεν χρειαζόταν πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων. Έρχονται σε επαφή με τους νέους που έχουν καταφθάσει στην πρωτεύουσα και με την αγωνιστική εμπειρία τους οργανώνουν και οργανώνονται σε σωματεία παλεύοντας για την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας και επιβίωσης.
Με σκληρό αγώνα οι μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις τους φέρνουν σημαντικές εργασιακές κατακτήσεις, όπως είναι η ασφάλιση, η εργασία σε συνεχές ωράριο, τα δωρεπιδόματα και το μπλόκο στην αστυνομική παρουσία στις συνελεύσεις τους. Ταυτόχρονα, το κίνημα των οικοδόμων ορθώνει και πολιτικό ανάστημα με αιτήματα, όπως την απόσυρση των βάσεων των ΗΠΑ, την ειρήνη, την έξοδο από την ΕΟΚ, το Κυπριακό κτλ.
Οι οικοδόμοι αποτέλεσαν την πρωτοπορία του ταξικού - εργατικού κινήματος, δίνοντας ένα λαμπρό παράδειγμα αντίστασης και διεκδίκησης σε μια μαύρη ιστορική περίοδο.

Trailer : https://vimeo.com/912669216

Λίγα λόγια για την ομάδα :

Η ομάδα ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΜΝΗΜΗ αποτελείται από ένα βασικό πυρήνα ανθρώπων, επαγγελματιών και ερασιτεχνών, οι οποίοι έχουν ενδιαφέρον τόσο για την ιστορία, όσο και για την ανάδειξή της μέσω ενός αξιόλογου καλλιτεχνικού αποτελέσματος. Δεν πρόκειται για ομάδα με τη στενή έννοια του όρου, καθώς πλαισιώνεται ανά καιρούς με ανθρώπους που συμμετέχουν ανά project συνεισφέροντας στην υλοποίηση των ντοκιμαντέρ.
Πρόκειται για μια ανεξάρτητη ομάδα, η οποία πραγματοποιεί τα έργα της χωρίς να έχει κάποια συναλλαγή με φορείς που ενδεχομένως θα ήλεγχαν το τελικό αποτέλεσμα ή θα έκαναν εμπορευματικό τον σκοπό των έργων μας. Στόχος της ομάδας ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΜΝΗΜΗ είναι η ανάδειξη της ιστορίας και των προφορικών μαρτυριών μέσω τεκμηριωμένης παράθεσης γεγονότων. Άλλωστε, η ομάδα δημιουργήθηκε εξ αρχής από ανθρώπους που ενδιαφέρονται προσωπικά για τους θεματικούς άξονες που καταπιάνονται.
Το πρώτο ολοκληρωμένο έργο της ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ήταν το ντοκιμαντέρ "Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών" (2018), το δεύτερο ο "Καινούργιος Ουρανός: Οι γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας" (2021) και το τρίτο οι "Συνάδελφοι Ηρωικοί Οικοδόμοι" (2023).

Site ομάδας: https://www.sillogikimnimi.gr/