Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024 στις 18.30

Αντιπολεμική πορεία με αφορμή το συνέδριο MESAS 2024 του ΝΑΤΟ

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ MESAS 2024 ΤΟΥ ΝΑΤΟ

ΤΡΙΤΗ 01 ΟΚΤΩΒΡΗ | 18:30 | ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Ενώ μαίνεται ακόμα ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κατάσταση στη Μ. Ανατολή είναι καζάνι που βράζει. Το Ισραήλ προχωρώντας σε μια νέα εθνοκάθαρση στα παλαιστινιακά εδάφη, διαπράττει ξεκάθαρη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, δολοφονώντας αμάχους. Τις τελευταίες μέρες ανοίγει κι άλλο ένα μέτωπο πολέμου, αυτή τη φορά στον βορρά, με τον Λίβανο, και εκεί με πυραυλικές επιθέσεις και βομβαρδισμούς. Όλα αυτά με τις πλάτες του δυτικού κόσμου, που από τη μία εξοπλίζει το ισραηλινό κράτος, νομιμοποιεί τις δολοφονικές πρακτικές του μέσω της απραξίας που συνοδεύει τις ανακοινώσεις-καταδίκες των επιθέσεων, ενώ από την άλλη καλύπτει τα νώτα του με στόλους σε Ανατολική Μεσόγειο, Ερυθρά Θάλασσα και Περσικό Κόλπο.

Την 1η Οκτώβρη ξεκινάει στα Χανιά τριήμερο συνέδριο του ΝΑΤΟ στη βάση της Σούδας, μια βάση μεγάλης στρατηγικής σημασίας για τη διασφάλιση των συμφερόντων του στη ΝΑ Μεσόγειο. Η πόλη των Χανίων κατέχει κεντρική θέση, τόσο στους στρατηγικούς-γεωπολιτικούς σχεδιασμούς του ελληνικού κράτους, όσο και στις «αναπτυξιακές» βλέψεις του. Λειτουργεί ως τόπος ασκήσεων, ανεφοδιασμού και προετοιμασίας για τις πολεμικές επιχειρήσεις, αλλά και ως χώρος ξεκούρασης και αναψυχής των έμμισθων δολοφόνων.

Και ενώ παλιά οι φονιάδες του ΝΑΤΟ ήταν ανεπιθύμητοι στην πράξη, και δεν είχαν τον αέρα να κυκλοφορούν μέσα στην πόλη, από τότε πολλά έχουν αλλάξει. Στην πόλη που ζούμε, το χώμα αδιάκοπα βυθίζουν οι πατημασιές ενός κατοχικού στρατού. Δίπλα μας κοντοστέκεται, προπαρασκευάζει και αλωνίζει. Καλογυαλίζει τις μπότες του πριν τις βυθίσει στο αίμα. Εδώ παραθερίζει, διασκεδάζει και καταναλώνει. Οι αρχόντοι μας του ανοίγουν τις αγκάλες, τον υποδέχονται και τον καλωσορίζουν. Επιζητούν τη χειραψία του και του ξεκλειδώνουν πόρτες.

Την ίδια στιγμή, τα αφεντικά μας από δίπλα στέκουν με τα σιχαμερά τους χαμόγελα προσοχή. Δηλώνουν έτοιμα να (εξ)υπηρετήσουν, να επιδείξουν την κρητική φιλοξενία που πάντα έρχεται με προϋποθέσεις χρήματος και κύρους. Όταν στην Σούδα ηχούν πολεμικά εμβατήρια, στην πόλη των Χανίων ηχεί η μελωδία του κέρδους και της αρπαχτής. Έτσι και οι γύρω μας. Άλλοι μένουν να επιζητούν την ευκαιρία για την καλή, και άλλοι να επικαλούνται μια «ασφάλεια» που έρχεται με χακί. Η γιορτινή υποδοχή, φιλοξενία και υπόκλιση στους μισθοφόρους γίνεται ακόμα ένα κομμάτι της τουριστικής καθημερινότητας.

Κάπως έτσι λοιπόν, εδώ που ζούμε η πολεμική βιομηχανία γίνεται τουριστική. Η τουριστική βιομηχανία γίνεται πολεμική.

Εδώ που ζούμε η σιωπή (θα) είναι περισσότερο από ποτέ συνενοχή.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ:

ΤΡΙΤΗ 01 ΟΚΤΩΒΡΗ | 18:30 | ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

NATO SOLDIERS YOU ARE TARGETS

SOLIDARITY WITH THE PALESTINIAN RESISTANCE

Δίκτυο Αναρχικών / Αντιεξουσιαστριών

Συντρόφια

πηγή : email που λάβαμε στις 30 Σεπτεμβρίου 00h