τι; : εκδήλωση θεματική : από :

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024 στις 21.00

Τελευταία γιορτή στο στέκι Π

Ύστερα από 8 χρόνια λειτουργίας το Π, χώρος κινημάτων, αλληλεγγύης, πολιτισμού κλείνει..

Τα τελευταία 8 χρόνια στα Πατήσια είχαμε ένα σημείο συνάντησης. Έναν χώρο ανοικτό, φιλόξενο που στόχο είχε να στεγάσει διεκδικήσεις του κινήματος σε τοπικό ή κεντρικό επίπεδο, δομές αλληλεγγύης και πολιτιστικές δράσεις.

Ο χώρος μας ήταν ανοιχτός σε όσους και όσες αντιστέκονται σε ρατσιστικές-φασιστικές-σεξιστικές αντιλήψεις, λογικές καταστολής και περιορισμού των δικαιωμάτων. Όσους και όσες θέλουν να οργανώσουν και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους σε πρόσφυγες, άνεργους, φτωχούς, να δημιουργήσουν οποιαδήποτε δομή δωρεάν παροχής μαθημάτων, να βρουν ένα χώρο για τις συναντήσεις τους. Με αμεσοδημοκρατική λειτουργία και αυτοδιαχείριση, με ελεύθερη διακίνηση ιδεών και απόψεων, με ανοιχτές διαχειριστικές ομάδες και τακτικές συνελεύσεις όπου αποφασίζουμε όλοι μαζί για ότι αφορά τον χώρο.

Ο χώρος λειτουργούσε ως αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό κέντρο και είχε τυπικά νομική μορφή πολιτιστικού συλλόγου, ώστε να καλύπτονται και οι ανάγκες στέγασης με τη μορφή ενοικίου. Λίγες μέρες τώρα πληροφορηθήκαμε πως το ακίνητο στο οποίο στεγαζόμαστε έχει πωληθεί και πως πρέπει να εγκαταλείψουμε τον χώρο. Αυτή η εξέλιξη έρχεται σε μια συγκυρία όπου πολλοί χώροι ελεύθερης έκφρασης κλείνουν ή έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια, είτε λόγω οικονομικής αδυναμίας, είτε λόγω της επίθεσης των κατασταλτικών δυνάμεων του κράτους. Η ασύμμετρη ανάπτυξη του παρασιτικού κεφαλαίου του real estate και της τουριστικοποίησης εξωθεί όλους τους αυτοδιαχειριζόμενους κοινωνικούς χώρους από τη δυνατότητα στέγασης τους λόγω της συνεχόμενης αύξησης των ενοικίων που μαζί και με την αυξανόμενη ακρίβεια πρώτα και κύρια απομακρύνουν κατοίκους από τα σπίτια τους και τις γειτονιές τους καθιστώντας αδύνατη την επιβίωση στην πολη.

Μετά από 8 χρόνια παρουσίας το στέκι Π κλείνει. Σας καλούμε να συναντηθούμε ξανά, να θυμηθούμε και να γιορτάσουμε όσα ζήσαμε μαζί.

Ευελπιστούμε πως ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη θα ξαναβρεθούμε και η κοινή μας εμπειρία θα μας οδηγήσει σε μια νέα συλλογική πραγματικότητα.

Τα έσοδα της βραδιάς θα διατεθούν για τις οικονομικές υποχρεώσεις του χώρου.

Ραντεβού το Σάββατο 19/10 από τις 9 στο στέκι Π

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/95719/