τι; : συνέλευση θεματική : από :

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024 στις 17.00

Ανοιχτη συναντηση για την φροντιδα των δεντρων του λοφου

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ

ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 17.00 ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΗΣ

Όπως όλα θυμόμαστε το 2021 ο πρώην δήμαρχος της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης έδωσε για υιοθεσία το Λόφο Στρέφη στην κτηματομεσιτική εταιρεία Prodea, προκειμένου να τον «αναπλάσει». Η ανάπλαση, που κράτησε δύο χρόνια, το μόνο που κατάφερε να πετύχει ήταν το συνεχές σκάψιμο του εδράφους του λόφου, που οδήγησε στην καταστροφή πολλών ρυζικών συστημάτων των δέντρων και την μόνιμη παρουσία όλων των ειδών μπάτσων, οι οποίοι δρούσαν με τη λογική κατοχικού στρατού βρίζοντας, τραμπουκίζοντας, χτυπώντας και προσαγάγοντας όποιο είχε αντίρρηση στα καθημερινά και καταστροφικά σκαψίματα. Η μόνη θετική παρέμβαση που έγινε στο ρημαγμένο Στρέφη επί Μπακογιάννη ήταν η επισκευή των ξύλινων σκαλοπατιών που είχαν προηγουμένως καταστραφεί από μπολντόζα του εργολάβου της Prodea.

Μετά από καθημερινό, διαρκή και πολύμορφο αγώνα που έδωσε η γειτονιά και η συνέλευση, η εταιρεία και ο εργολάβος ξεκουμπίστηκαν, οι λαμαρίνες έφυγαν και οι μπάτσοι μαζεύτηκαν. Η γειτονιά ηρέμησε, κάτοικοι και ζώα άρχισαν να οικειοποιούνται πάλι το λόφο που τώρα πια έμοιαζε με βομβαρδισμένο τοπίο.

Εκεί εμφανίστηκε και ο νέος δήμαρχος της πόλης Χάρης Δούκας με τον αντιδήμαρχο της γειτονιάς Γιώργο Αποστολόπουλο και μια κουστωδία παρατρεχάμενων. Μέσα σε μια ημέρα φύτευσαν λίγα δέντρα, υποσχέθηκαν την ανάπλαση του γηπέδου μπάσκετ και της παιδικής χαράς, φωτογραφήθηκαν και εξαφανίστηκαν, ενώ από τότε μέχρι σήμερα έγινε μισή ανάπλαση στο γήπεδο μπάσκετ και μισή ανάπλαση της παιδικής χαράς.

Η ανικανότητα του Δήμου στο Λόφο Στρέφη δε μας έκανε ποτέ εντύπωση. Ανίκανος ήταν και πριν δώσει το Λόφο Στρέφη για υιοθεσία αφού ποτέ δεν συντήρησε τις υποδομές και τα δίκτυα, ούτε και φρόντισε για τα ζώα και τα φυτά του.

Ανίκανος ήταν και κατά τη διάρκεια των έργων όταν οι κάτοικοι κατήγγειλαν επανειλημμένα την καταστροφή των πρανών και των δέντρων από τα άστοχα σκαψίματα του εργολάβου που οδήγησαν σε πλημμύρες στην περιοχή και στο γειτονικό σχολείο.

Ανίκανος ήταν όταν παρέλαβε ένα σύστημα πυρόσβεσης με 140 κρουνούς εκ των οποίων δε λειτουργεί ούτε ένας.

Ανίκανος είναι και τώρα, που τα δεντρα του Λόφου ρημαγμένα από τα σκαψίματα και την έλλειψη εξειδικευμένης φροντίδας αργοπεθαίνουν.

Αυτή την στιγμή στον λόφο βρίσκονται τουλάχιστον 137 δέντρα που νοσούν ή/και έχουν εντελώς ξεραθεί, δημιουργώντας κίνδυνο πτώσης. Το σύστημα αυτόματης πότισης που είχε εγκατασταθεί από το δήμο καλύπτει πολύ μικρό κομμάτι του λόφου, ενώ σε αρκετά σημεία είναι ελαττωματικό. Ειδικά στην πλευρά επί της οδού Πουλχερίας η βλάστηση του λόφου έχει σε μεγάλο βαθμό ξεραθεί.

Ευτυχώς οι χάντρες και τα καθρεφτάκια δεν πιάνουν στους ιθαγενείς του Στρέφη.

Ξέρουμε καλά πως από τους ανίκανους δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα.

Την άνοιξη που μας πέρασε η Ανοιχτή Συνέλευση για την Υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη έβγαλε ένα ανοιχτό κάλεσμα για να συζητήσουμε όλα μαζί την θεραπεία του λόφου από τις πληγές του. Η γειτονιά ανέλαβε δράση και συγκροτήθηκαν ομάδες εργασίας για τη δημιουργία αντιδιαβρωτικών έργων, φυτεύσεων δέντρων, κατασκευής ταμπελών και κάδων σκουπιδιών. Από τις ομάδες τοποθετήθηκαν πάνω από 20 κορμοδέματα, κατασκεύαστηκαν φράγματα και ένα ξύλινο μονοπάτι με σκαλοπάτια σε πολλά κατεστραμμένα από την ανάπλαση πρανή του Λόφου.

Τώρα, μετά από ένα πολύ ζεστό και άνυδρο καλοκαίρι τα φυτά του λόφου χρειάζονται άμεση φροντίδα, φροντίδα που κανένας δήμος δεν πρόκειται να προσφέρει. Ξέρουμε πλέον πως μόνο με την αυτοοργανωμένη δράση μας θα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες στον Λόφο. Ξεκινάμε, λοιπόν, εκ νέου τις εργασίες διάσωσης των δέντρων.

Ο Στρέφης είναι ένας από τους τελευταίους ελεύθερους πράσινους χώρους της γειτονιάς μας, ένα από τα τελευταία μέρη που δεν έχει μετατραπεί σε τουριστικό διασκεδαστήριο επενδυτικής κερδοφορίας. Ο Λόφος αυτός ανήκει στα ζώα του, στα δέντρα του, στον κόσμο που τον κατοικεί και τον φροντίζει και όχι σε επενδυτές και ένστολους τραμπούκους.

Συνεχίζουμε να παλευέουμε να παραμείνει ελεύθερος και πράσινος. Η αυτοοργάνωση είναι το εργαλείο που κάνει το Λόφο να ανθίζει ξανά.

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/95730/