τι; : δίκη θεματική : από :

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024 στις 10.00 πμ

4 καλέσματα : 1 2 3 4

Συγκέντρωση αλληλεγγύης

Δε θα ζούμε από τύχη στα σπίτια και τις σχολές μας
Η κατάσταση στις φοιτητικές εστίες ήταν και παραμένει τουλάχιστον τραγική εδώ και χρόνια, με ελλιπή πυρασφάλεια, αντισεισμική και αντιπλημμυρική προστασία, με έλλειψη βασικών αγαθών όπως ζεστό νερό, επαρκή θέρμανση και ψύξη και ίντερνετ και τέλος με την ύπαρξη ανθυγιεινών συνθηκών μέσα στα δωμάτια, με μούχλα και υγρασία να τρώνε τους τοίχους δυσχεραίνοντας σταδιακά την υγεία των οικότροφων. Η συνεχόμενη λειψή χρηματοδότηση των φοιτητικών εστιών από το κράτος και η εγκληματική αδιαφορία των αρμόδιων για τις συνθήκες επιβίωσης -και όχι πλέον διαβίωσης- σε αυτές, δεν άργησαν να φέρουν την κατάσταση σε οριακό σημείο με την ελεύθερη πτώση του ασανσέρ το βράδυ της 07/10 στις Γ' Εστίες . Είναι θέμα καθαρής τύχης το ότι δεν υπήρξαν θύματα, καθώς δεν ήταν κάποιος μέσα εκείνη τη στιγμή.
Τις επόμενες μέρες οι αρμόδιες αρχές (Πρυτανεία, ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Κυβέρνηση) σπεύδουν να ρίξουν την ευθύνη από τη μια στην άλλη, προσπαθώντας με αισχρές δηλώσεις περί σωστής λειτουργίας των ασανσέρ και των μέτρων ασφαλείας να συγκαλύψουν το εγκληματικό συμβάν το οποίο έχει ήδη πάρει μεγάλες διαστάσεις και έχει γίνει γνωστό στην ευρύτερη ελληνική κοινωνία προκαλώντας την αγανάκτηση της. Σε αυτό το πλαίσιο, στις 10/10 ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ) καλεί σε κινητοποίηση στην Πρυτανεία του ΑΠΘ μετά από τη σχετική αγωνιστική απόφαση ανοιχτού πλαισίου στην ΓΣ του δύο μέρες πριν. Την συγκέντρωση στήριξε πλήθος φοιτητών/τριών και αλληλέγγυων απαιτώντας τα αυτονόητα: ασφάλεια, σίτιση, στέγαση και νερό για όλους και όλες.
Αντιλαμβανόμενος πως πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσει τις ευθύνες που του αναλογούν, ο Πρύτανης Χ. Φείδας προσπαθεί να διαφύγει από την Πρυτανεία και κρύβεται στη Παλιά Φιλοσοφική, όπου κατευθύνεται και το σώμα της συγκέντρωσης. Εκεί, έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τους εστιακούς φοιτητές και τον αλληλέγγυο κόσμο, αρνούμενος κατηγορηματικά τις ευθύνες του σχετικά με την πτώση του ασανσέρ αλλά και την συντήρηση των εστιών γενικότερα, και κρατώντας προκλητική στάση δεν δέχεται να γράψει καταγγελία για το συμβάν ή μια ενυπόγραφη δήλωση όπου θα εγγυάται τη διενέργεια των προβλεπόμενων εργασιών συντήρησης στις εστίες. Μπροστά στο πείσμα και την αποφασιστικότητα των συγκεντρωμένων, καλεί την Αστυνομία η οποία φτάνει στην Παλιά Φιλοσοφική, εισβάλοντας για ακόμα μια φορά στο άσυλο, και φέρνει ισχυρές δυνάμεις ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και Ασφάλειας εντός του κτηρίου, ενώ τον περιβάλλοντα χώρο της Φιλοσοφικής κατακλύζουν μηχανές ΔΕΛΤΑ.
Η συνέχεια είναι σχεδόν προβλέψιμη πια, με τα ένστολα τσιράκια της εξουσίας να φυγαδεύουν τον Φείδα, και στη συνέχεια να χτυπάνε στα τυφλά τους/ις φοιτητές/ριες, συλλαμβάνουν πέντε άτομα και σπέρνοντας για ακόμα μια φορά την τρομοκρατία και τη βία εντός των σχολών μας. Οι πέντε συλληφθέντες/είσες συμφοιτές/ριες μας αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της παράνομης κατακράτησης, της παράνομης βίας, της διατάραξης κοινής ειρήνης και της απείθειας για την άρνηση δακτυλοσκόπησης.
Μέσα στην εντεινόμενη κοινωνική και οικονομική κρίση που βρισκόμαστε τα τελευταία χρόνια, η απάντηση της κυριαρχίας είναι η καταστολή κάθε συλλογικής αντίστασης ενάντια στην υποτίμηση των ζωών μας. Η κυβέρνηση ιεραρχεί ψηλά στην πολιτική της ατζέντα την εξαθλίωση της κοινωνικής βάσης, βάζοντας τα οικονομικά συμφέροντα των λίγων και δυνατών και την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου πάνω από την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια. Στον βωμό του κέρδους θυσιάζει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, όπως έχουμε ήδη δει σε πολλαπλά παραδείγματα όπως το κρατικό-καπιταλιστικό έγκλημα στα Τέμπη, της φονικές πυρκαγιές και τις καταστροφικές πλημμύρες, τους δεκάδες πλειστηριασμούς πρώτης οικίας και τη φτωχοποίηση της λαϊκής μάζας εν γένει, ιδιωτικοποιώντας κάθε πτυχή της ζωής μας. Παράλληλα, καταστέλλει με υπέρμετρη βία και μίσος τον κόσμο που αγωνίζεται ενάντια στα σκοταδιστικά της πλάνα και ποινικοποιεί τους αγώνες μας. Ως μόνη λύση στα προβλήματα των φτωχότερων τάξεων παρουσιάζει την τυφλή υπακοή και την πλήρη υποταγή στις βλέψεις της και στους ένστολους δολοφόνους της.
Αντίθετα με τα αφηγήματα της ωστόσο, η λύση δεν είναι αυτή. Στον αντίποδα όλων αυτών βρισκόμαστε εμείς και όλοι όσοι αγωνίζονται ενάντια στην υποβάθμιση της ανθρώπινης ζωής. Με όπλο μας την αλληλεγγύη να συλλογικοποιηθούμε και να οργανώσουμε αδιαμεσολάβητα τον αγώνα μας ενάντια σε κράτος, καπιταλισμό και κεφάλαιο που σκορπούν την καταστροφή και τον θάνατο. Να δημιουργήσουμε εστίες αγώνα σε κάθε σχολή και να παλέψουμε ενάντια σε πρυτάνεις και λοιπούς κυρίαρχους που εγκληματούν σε βάρος μας. Να υψώσουμε τις ταξικές μας αντιστάσεις ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, η οποία το μόνο που μας προσφέρει είναι φτώχια και εξαθλίωση. Μέχρι να οικοδομήσουμε έναν νέο κόσμο πραγματικής ελευθερίας, ισότητας και δικαιοσύνης, χωρίς τάξεις, χωρίς πλούσιους και φτωχούς, καταπιεστές και καταπιεσμένους, χωρίς εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους. Μέχρι να φτιάξουμε έναν κόσμο που να χωράει πολλούς κόσμους.
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους/ις 5 συλληφθέντες/είσες της 10/10 την Παρασκευή 18/10, στις 10:00 στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης.
ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΠΟΥ ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟ
ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ: ΣΙΤΙΣΗ, ΣΤΕΓΑΣΗ, ΥΓΕΙΑ, ΝΕΡΟ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ/ΙΣ 5 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ/ΕΙΣΕΣ
Αναρχική Συνέλευση Φοιτητ(ρι)ών Quieta Movere


1 2 3 4

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ/ΣΤΙΣ 5 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ/ΕΙΣΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΤΟΥ ΑΠΘ ΣΤΙΣ 10/10

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18/10 10:00 ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ειναί γνωστή τοις πάσοι η διαρκής υποτίμιση των δημόσιων δομών και των κεκτημένων των κοινωνιών κινημάτων. Από την κατακρεούργηση της υγείας, και των δημόσιων νοσοκομείων, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εώς και το σύνολο της δημόσιας παιδείας. Αυτό, τόσο σε επίπεδο νομοσχεδίων, πολιτικής βούλησης και κινήσεων, όσο και στην διαρκή παραμέληση τον δομών μέριμνας. Ένα ακόμη παράδειγμα των παραπάνω είναι η ανεξέλεγκτη πτώση ασανσέρ στις εστίες του ΑΠΘ με προφανή κίνδυνο για την ζωή όλων των εστιακών φοιτητών και όχι μόνο. Ένα ακόμη γεγονός που συγκαταλέγεται σε μία λίστα μεταξύ άλλων μαζί με ελλιπή πυρασφάλεια, αντισεισμική και αντιπλημμυρική προστασία, με έλλειψη βασικών αγαθών όπως ζεστό νερό, ανεπαρκή θέρμανση και ψύξη και ίντερνετ και τέλος με την ύπαρξη ανθυγιεινών συνθηκών μέσα στα δωμάτια, με μούχλα και υγρασία να τρώνε τους τοίχους δυσχεραίνοντας σταδιακά την υγεία των οικότροφων.

Άμεση είναι η αντίδραση των κρατικών λακέδων, των διοικητικών αρχών του πανεπιστημίου και των ΜΜΕ να αποποιηθούν εξ' ολοκλήρου τις ευθύνες, χωρίς να μπορεί κανείς ουσιαστικά να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη για το τι θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση που το ασανσέρ δεν ήταν άδειο. Πώς εξάλλου να εξηγήσεις στους φοιτητές ότι αν δεν πέθαναν στα Τέμπη, απο το ξύλο και τα χημικά των ΜΑΤ όλα τα τελευταία χρόνια, είναι τυχεροί για το ότι δεν δεν σκοτώθηκαν στο ίδιο τους το σπίτι.

Στα πλαίσια κινητοποίησης του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ) στην Φιλοσοφική του ΑΠΘ, ενόσο για ακόμη μία φορά αναζητούνταν οι ευθύνες του ίδιου του πρύτανη Χαράλαμπου Φειδά, εκείνος σε μία απέλπιδα προσπάθεια διάσωσης της υπόθεσης επικαλείται τον «εγκλωβισμό» του από την μαζα των φοιτητ(ρι)ών και καλεί τις αστυνομικές δυνάμεις. Έτσι λοιπόν έχουμε για ακόμη μία φορά την εισβολή των μπάτσων στο άσυλο και την βάναυση καταστολή των αγωνιζόμενων φοιτητών, με ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΕΛΤΑ και ασφαλίτες, προπηλακισμούς, ξύλο και συλλήψεις καταφέρνουν να διασπάσουν το στοιβαρό φοιτητικό σώμα που υπερασπίστηκε μαχητικά την παρουσία του σε μία κινητοποίηση φοιτητικού συλλόγου (!), εντός της Παλιάς Φιλοσοφικής του ΑΠΘ.

Κάθε μέρα γίνεται ακόμη και πιο σαφής, σε μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνικής βάσης η εντεινόμενη υποβάθμιση της ανθρώπινης ζωής, όπως ορίζει η κρατική ατζέντα. Στον βωμό του κέρδους θυσιάζει χιλιάδες ανθρώπους, όπως έχουμε ήδη δει σε πολλαπλά παραδείγματα όπως το κρατικό-καπιταλιστικό έγκλημα στα Τέμπη, της φονικές πυρκαγιές και τις καταστροφικές πλημμύρες, τους δεκάδες πλειστηριασμούς πρώτης οικίας και την γενικευμένη φτοχωποίηση της κοινωνικής βάσης, ιδιωτικοποιώντας ταυτόχρονα κάθε πτυχή της ζωής μας. Επιπλέον η καταστολή παίζει κομβικό ρόλο, όχι μόνο ως το μαστίγιο στα πλαίσια του σάπιου κρατικού - καπιταλιστικού συστήματος, αλλά αποτελεί και ένα απο τα πιο βασικά χαρακτηριστικά του.

Απέναντι στην λαίλαπα του εξουσιαστικού συστήματος είναι σαφές πως ο μόνος τρόπος υπεράσπισης των κεκτημένων αγώνα, περνάει μέσα από την αναρχική οργάνωση και τον αγώνα. Εμείς, οι αναρχικοί/ες, οι φοιτητ(ρι)ές, οι εργαζόμενοι/ες να υψώσουμε αντιστάσεις ενάντια στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα, η οποία το μόνο που μας προσφέρει είναι φτώχια και εξαθλίωση. Έτσι ώστε να οικοδομήσουμε έναν νέο κόσμο πραγματικής ελευθερίας, ισότητας και δικαιοσύνης. Για να φτιάξουμε έναν κόσμο που να χωράει πολλούς κόσμους.

Συλλογικότητα για τον κοινωνικό αναρχισμο-Μαύρο & Κόκκινο μέλος της Αναρχική Πολιτική Οργάνωση - Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων


1 2 3 4

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια

Καμία δίωξη στους/ις 5 συλληφθέντες/είσες συμφοιτητ(ρι)ες μας από την επίθεση των μπάτσων στην Παλιά Φιλοσοφική.

ΜΠΑΤΣΟΙ-TV-ΠΡΥΤΑΝΙΚΗ ΑΡΧΗ

ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝΕ ΜΑΖΙ

Ελευθεριακό Σχήμα Φιλοσοφικής


1 2 3 4

Αλληλεγγύη με τους/τις 5 αγωνιζόμενους/ες φοιτητές/τριες που συνελήφθησαν στις 10/10 στο ΑΠΘ

Κάλεσμα στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, Παρασκευή 18/10, 10πμ

Την Δευτέρα 7/10 ασανσέρ πέφτει στο κενό στο κτίριο των Γ' φοιτητικών εστιών Θεσσαλονίκης. Από τύχη και μόνο δεν υπάρχει κάποιο άτομο στο εσωτερικό του, καθώς παρά την άθλια κατάσταση τους και τα χρόνια παράπονα των φοιτητ(ρι)ών προς τις υπεύθυνες αρχές, τα ασανσέρ όχι μόνο δεν επισκευάζονται, αλλά βρίσκονται κανονικά σε λειτουργία. Ανάλογη είναι και η εικόνα των υπολοίπων εστιών, που ρημάζουν παρατημένες στην μοίρα τους.

Η διαμαρτυρία των φοιτητ(ρι)ών στις υπεύθυνες αρχές την επόμενη ημέρα πέφτει κι αυτή στο κενό, όπως ακριβώς το ασανσέρ. Έτσι, μετά από γενική συνέλευση του Συλλόγου των Οικότροφων Φοιτητ(ρι)ών των Εστιών Θεσσαλονίκης αποφασίζεται παρέμβαση διαμαρτυρίας στον Πρύτανη του ΑΠΘ για την Πέμπτη 10/10. Η παρέμβαση αυτή αντιμετωπίζεται με χλευασμό από τον Πρύτανη, που αρνείται να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη για τις άθλιες συνθήκες στις φοιτητικές εστίες και να δεσμευτεί για την επισκευή των ασανσέρ, που ήταν ουσιαστικά το αίτημα των φοιτητ(ρι)ών.

Σύντομα ακολουθεί εισβολή της αστυνομίας στην Παλιά Φιλοσοφική όπου και βρίσκονταν οι φοιτητ(ρι)ες με τον Πρύτανη. Η αστυνομία τους επιτίθεται βίαια και συλλαμβάνει 5 εξ αυτών - ανάμεσα τους και ένα μέλος της ομάδας μας. Στους/στις συλληφθέντες/είσες αποδίδονται κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα για παράνομη κατακράτηση, παράνομη βία, διατάραξη κοινής ειρήνης και απείθεια. Με λίγα λόγια, οι φοιτητ(ρι)ες που αποπειράθηκαν να διαμαρτυρηθούν για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης τους και το γεγονός ότι από τύχη και μόνο δεν υπήρξε κάποιο θύμα στις εστίες, όχι απλά κατέληξαν να τρώνε ξύλο από την αστυνομία, αλλά κατηγορούνται οι ίδιοι/ες για βίαιες ενέργειες!

Εμείς ξέρουμε ότι πραγματική βία είναι η κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση, η ιδιωτικοποίηση των πάντων, η κατάρρευση κάθε δημόσιας δομής πρόνοιας, η φτώχεια, η ανεργία. Αυτή την βία βιώνουν καθημερινά - και αναμένεται να βιώσουν ακόμη περισσότερο στο μέλλον ως εργαζόμενοι/ες- οι εστιακοί/ες φοιτητ(ρι)ες που, προκειμένου να καταφέρουν σπουδάσουν, αναγκάζονται να ζουν σε πραγματικά απαράδεκτες, ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες, στον βωμό της υποτίμησης της δημόσιας εκπαίδευσης και των υποδομών. Και όταν αποφασίζουν να κάνουν κάτι για αυτό, δέχονται και την φυσική βία, αυτή των τραμπούκων του κράτους και του κεφαλαίου, των μπάτσων.

Από την μεριά μας στεκόμαστε αδιαπραγμάτευτα δίπλα στους/στις οικότροφους/ες φοιτητ(ρι)ες των εστιών, ως ένα από τα πιο έντονα βαλλόμενα κομμάτια της τάξης μας. Τα αιτήματά τους είναι αιτήματα της τάξης μας και ο αγώνας τους, δικός μας αγώνας.

Στεκόμαστε δίπλα στους/στις συλληφθέντες/είσες και απαιτούμε την παύση κάθε δίωξης απέναντι τους.

Καλούμε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης αύριο, Παρασκευή 18/10, στις 10πμ στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης

Οριζόντια Κίνηση - Για την Αναρχία και τον Ελευθεριακό Κομμουνισμό