Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024 στις 11.00

Πανυγειονομική Απεργία

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ & ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ - ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 17/10 - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ (ΓΙΑΤΡΟΥΣ, ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΦΟΡΕΙΣ, ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ) ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ

Όλο το τελευταίο διάστημα έχει γίνει εμφανές το εύρος των συνεπειών στην δημόσια υγεία και περίθαλψη όλων των αλλεπάλληλων αντικοινωνικών μέτρων, νομοθετημάτων, διατάξεων και αποφάσεων που έχουν ληφθεί από το κράτος και την παρούσα νεοφιλελεύθερη κυβερνητική διαχείριση. Με σημείο καμπής την εγκληματική κρατική διαχείριση της πανδημίας του Covid-19, που είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες νεκρούς στις σκοπούμενα ανεπαρκείς λειτουργικά ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων, βασικός άξονας της επίθεσης του κράτους και του κεφαλαίου στην δημόσια υγεία και περίθαλψη αποτελεί η μετατροπή της σε ένα αγοραίο εμπόρευμα, η υποβάθμιση και απαξίωση των δημόσιων δομών όλων των επιπέδων, από την πρωτοβάθμια περίθαλψη των κατά τόπους δομών μέχρι τα διαλυμένα νοσοκομεία, η εξάντληση και εξόντωση (φυσική, οικονομική, εργασιακή) του υγειονομικού προσωπικού καθώς και η εξώθηση της κοινωνικής και ταξικής βάσης σε ιδιωτικά συμφέροντα όπου λυμαίνονται τον χώρο της Υγείας, πετώντας εν τέλει τους αδύναμους εκτός υγειονομικής περίθαλψης και καταδικάζοντάς τους στην εξαθλίωση.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα τόσο ο νόμος που ψηφίστηκε τον Δεκέμβρη του 2022 και στόχευε στην περαιτέρω διάλυση της δευτεροβάθμιας περίθαλψης, καθώς υποβάθμιζε μεταξύ άλλων την ποιότητα των υπηρεσιών και των δομών της Υγείας, όσο και η τελευταία κοινή απόφαση των εγκληματιών που κατοικοεδρεύουν στις υπουργικές θέσεις του κράτους και αφορούσε την εισαγωγή των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία με πρόσχημα την τεράστια αναμονή των ασθενών, μια τεχνητή συνθήκη που οι ίδιοι επέβαλαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις υπηρέτησαν μέσω της απαξίωσης της δημόσιας υγείας, των δομών και των εργαζομένων της. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε τον νόμο που ψηφίστηκε πριν λίγους μήνες μέσα στο καλοκαίρι ο οποίος διέλυε την δημόσια ψυχική υγεία, την οποία μετέτρεπε επίσημα σε εμπόρευμα, ορίζοντας ταυτόχρονα το κλείσιμο των μεγαλύτερων δημόσιων ψυχικών δομών της επικράτειας. Όπως επίσης κατέχει ξεχωριστή θέση σε αυτή την αντικοινωνική αλυσίδα των κρατικών νομοθετημάτων η κατακόρυφη αύξηση των τιμών εκατοντάδων συνταγογραφούμενων φαρμάκων, αυξάνοντας τα κέρδη των αφεντικών της φαρμακοβιομηχανίας σε βάρος των φτωχών και των εργαζομένων, καθώς και η απόφαση για απαγόρευση της συνταγογράφησης στους ανασφάλιστους, ένα μέτρο που πλήττει ξεκάθαρα τους εργαζόμενους που εργάζονται σε επισφαλείς συνθήκες.

Οι μη προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (τόσο στα νοσοκομεία όσο και στο ΕΚΑΒ), οι ελαστικές σχέσεις εργασίας εντός των νοσοκομείων, η επιτηδευμένη υποστελέχωση και η κρατική πολιτική της μη κάλυψης των οργανικών κενών η οποία επανειλημμένα έχει καταδειχθεί από τα σωματεία των εργαζομένων στην δημόσια υγεία, η υπερεφημέρευση, οι απλήρωτες υπερωρίες, οι συνεχείς μετακινήσεις του υγειονομικού προσωπικού, και οι περικοπές στους μισθούς -μέσα σε ένα περιβάλλον ολοένα και αυξανόμενης εξαθλίωσης της κοινωνίας- αποτελούν πτυχές των καθημερινών εξαντλητικών εργασιακών συνθηκών που βιώνουν οι υγειονομικοί και με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι. Η συνεχής υποχρηματοδότηση και απαξίωση των ίδιων των δημόσιων δομών υγείας από το κράτος, με αποκορύφωμα το κλείσιμο ολόκληρων νοσοκομείων, πέρα από τον αντίκτυπο στους εργαζόμενους και το υλικό επίπεδο των παροχών περίθαλψης (πχ. βασικές ελλείψεις σε υλικό στα νοσοκομεία) έχουν άμεσες επιπτώσεις και στην βασική ανάγκη της κοινωνικής και ταξικής βάσης, των νέων, των φτωχών, των εργαζομένων και των ανέργων, για πρόσβαση σε δημόσια και δωρεάν υγειονομική περίθαλψη. Αυτή η συνθήκη της ιδιωτικοποίησης της υγείας, όπως αντίστοιχα της παιδείας, είναι μια εν εξελίξει επίθεση που διαμορφώνουν τα οικονομικά και πολιτικά αφεντικά συνολικά, με την αντίστοιχη επιχείρηση καταστολής να την συνοδεύει όπως το να βγάζουν οι εισαγγελείς -κατόπιν εντολών της κυβέρνησης- παράνομες τις απεργίες και να ασκούνται πειθαρχικά και διώξεις απέναντι σε όσους αγωνίζονται, και ως τέτοια οφείλουμε να την αντιπαλέψουμε.

Υπερασπιζόμαστε και αγωνιζόμαστε για δημόσια και δωρεάν υγεία καθώς αποτελεί ουσιώδη κατάκτηση της κοινωνικής και ταξικής βάσης μέσα σε αυτό το σύστημα εκμετάλλευσης του ανθρώπου. Ένα σύστημα εκμετάλλευσης το οποίο συνολικά το μόνο που έχει να υποσχεθεί είναι φτώχεια, εξαθλίωση και θάνατο, όπως καταμαρτυρούν και οι αλλεπάλληλες σφαγές από τους βομβαρδισμούς των νοσοκομείων της Γάζας από το κράτος του Ισραήλ, όλο τον χρόνο αυτό που έχουμε γίνει μάρτυρες της γενοκτονίας ενός ολόκληρου λαού. Είναι ζωτικής σημασίας λοιπόν να αγωνιστούμε τοποθετώντας την συλλογική υγεία της κοινωνίας στο επίκεντρο και όχι την κερδοφορία του ανθρώπινου πόνου όπως επιχειρείται από το κράτος και τους καπιταλιστές διαχρονικά, έναν δηλαδή σκοπό ανήθικο που έχουν υπηρετήσει όλες οι κυβερνήσεις. Στεκόμαστε δίπλα στους νοσοκομειακούς γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό και όλους τους εργαζόμενους στις δομές υγείας που αγωνίζονται υπερασπιζόμενοι την δημόσια δωρεάν υγεία και διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η αλληλεγγύη, οι συλλογικοί αγώνες από τα κάτω και η ταξική οργάνωση είναι τα όπλα μας απέναντι στη επέλαση του κράτους & του καπιταλισμού που επιτίθεται σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής. Απέναντι, λοιπόν, στην ακραία υποτίμηση της ανθρώπινης ζωής, εμείς να προτάξουμε την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια, τις πανανθρώπινες συλλογικές αξίες της ελευθερίας και της ισότητας. Απέναντι στην αρπαγή των εργασιακών μας κατακτήσεων, δικαιωμάτων και την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης, εμείς να προτάξουμε την οργάνωση στη βάση και τον αγώνα για να κερδίσουμε όσα μας παίρνουν καθημερινά με τόση βία και καταστολή. Να οργανωθούμε δίπλα-δίπλα σε όλα τα πεδία, να αγωνιστούμε, να απαντήσουμε.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 17ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΗ - ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 17/10 ΣΤΙΣ 11:00 ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ - ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ

ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΟ ΑΓΩΝΑ
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΘΑΝΑΤΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΑΤΟΥΣ & ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΟΥΤΕ ΥΓΕΙΑ - ΟΥΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΠΕΡΝΕΙ ΘΑΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ελευθεριακή συνέλευση για την Ταξική Οργάνωση στη Βάση

estoexvskg@proextonmail.excom