τι; : δίκη θεματική : από :

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024 στις 9.00 πμ

Δίκη ανακατάληψης Ματρόζου 45

από Κοινότητα Καταλήψεων Κουκακίου

Ημέρα/Ώρα: 22/10/2024 στις 09:00

Τοποθεσία: Αθήνα / Ευελπίδων

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΜΑΤΡΟΖΟΥ 45

22/10/2024 9:00 ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ

κτήριο 12 αίθουσα 4

Από το καλοκαίρι του 2019, με τον ερχομό μιας κυβέρνησης που είχε σαν κύριο σημείο της πολιτικής της τις εκκενώσεις των καταλήψεων, ξεκίνησε μια μαζική επίθεση στα σπίτια του αγώνα,τον α/α χώρο και όποιο κομμάτι της κοινωνίας αντιστέκεται. Ύστερα από δεκάδες εκκενώσεις καταλήψεων και εκατοντάδες συλλήψεις μεταναστ(ρι)ών και αναρχικών, στις 18/12/2019, το κράτος εκκενώνει και τις 3 καταλήψεις της κοινότητάς μας στο Κουκάκι. Στην Παναιτωλίου και στη Ματρόζου τα συντρόφια υπερασπίζονται συλλογικά και μαχητικά τις καταλήψεις, ενώ στην τελευταία οι σύντροφοι/ισσες καταφέρνουν να ξεφύγουν. "Οι λυσσασμένοι μισθοφόροι όμως δε μπορούσαν να δεχθούν ότι αυτοί και αυτές που αντιστάθηκαν είχαν εξαφανιστεί και ότι δε θα μπορέσουν να βασανίσουν τα σώματά τους. Αυτό που τους πονούσε περισσότερο ήταν η υποψία πως κάποιος ή κάποια από τη γειτονιά, μας είχε δώσει καταφύγιο. Έτσι, οι μπάτσοι στοχοποίησαν το πρώτο σπίτι που βρήκαν μπροστά τους. Πραγματοποιήσαν ένοπλη εισβολή χτυπώντας και αιχμαλωτίζοντας μία ολόκληρη οικογένεια, οδηγώντας σε σύλληψη τον πατέρα και τους δύο γιους του. Αυτοί που έχουν τόσο ψηλά το θεσμό της ελληνικής οικογένειας και την προστασία του ιδιωτικού χώρου ισοπέδωσαν τα πάντα από τη μανία τους να βρουν τους αντιστεκόμενους και τις αντιστεκόμενες. Και ακριβώς επειδή δεν τους βρήκαν αναγκάστηκαν να τους κατασκευάσουν στα πρόσωπα τυχαίων ανθρώπων."(1)

Οι κινήσεις αλληλεγγύης προς την κοινότητά μας, η ύπαρξη μιας ανοιχτής συνέλευσης υπεράσπισης των καταλήψεων και η βαθιά μας επιθυμία να επιστρέψουμε στα σπίτια μας και να λειτουργήσουν και πάλι οι δομές κοινωνικής αλληλεγγύης που είχαμε φτιάξει μας έδωσαν αρκετή δύναμη και κουράγιο ώστε να παρακάμψουμε το φόβο των νομικών συνεπειών, των σωματικών και ψυχολογικών τραυμάτων και να οργανώσουμε τις επόμενες ανακαταλήψεις.

Έτσι στις 11/1/20, μαζί με άλλα συντρόφια, ανακαταλάβαμε την Παναιτωλίου και τη Ματρόζου ενώ πλήθος αλληλέγγυου κόσμου πραγματοποιούσε παράλληλα συγκεντρώσεις έξω από τις καταλήψεις. ¨Η πρώτη επίθεση έγινε από τα ΜΑΤ στο λόφο, όπου το κύριο σώμα των αλληλέγγυων υποχώρησε συντεταγμένα ενώ κάποια άτομα παρέμειναν πίσω απαντώντας στην επίθεση των μπάτσων με πέτρες. Στην οδό Ματρόζου, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν πετώντας δακρυγόνα μέσα στη γειτονιά και χτυπώντας μερικούς από τους/τις αλληλέγγυους/ες με αποτέλεσμα 9 συλλήψεις. Κάποια συντρόφια οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο. Στις 18:30 ξεκίνησε η επιχείρηση στη Ματρόζου όπου οι μπάτσοι άρχισαν να επιχειρούν με τον τροχό, μια κίνηση που απαντήθηκε με ρίψη αντικειμένων, μπογιές και πυροσβεστήρες. Η αντίσταση ανάγκασε τους εισβολείς να επιχειρήσουν και από την πίσω πόρτα. Κατά την διάρκεια των συγκρούσεων πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις από κόσμο της γειτονιάς και από συντρόφους/-ισσες με συνθήματα υπέρ των καταληψιών και κατά της αστυνομικής επιχείρησης. Μετά από 2 ώρες σύγκρουσης η κατάληψη ¨έπεσε¨ και τα συντρόφια που ήταν μέσα συνελήφθησαν και εν συνεχεία εκδικητικά χτυπήθηκαν. Η επιχείρηση συνεχίστηκε στην Παναιτωλίου 21 όπου και εκεί τα συντρόφια αντιστάθηκαν. Όταν τελικά κατάφεραν να ανέβουν στην ταράτσα οι μπάτσοι χτύπησαν σκληρά συντρόφους και συντρόφισσες, χρησιμοποίησαν μεθόδους βασανισμού -όπως και στη Ματρόζου 45- και παραβίασαν τα σώματα ορισμένων συντροφισσών. Οι δύο επιχειρήσεις, σύμφωνα με τους μπάτσους, έληξαν με 6 τραυματίες, καταστροφή 10 στολών και άλλων προσωπικών αντικειμένων." (2)

Τις επόμενες μέρες τη σκυτάλη ανέλαβαν τα συστημικά ΜΜΕ, όπου με εχθρικά ρεπορτάζ και μπόλικη λάσπη επιχείρησαν την αποπολιτικοποίηση των δράσεών μας. Παρά τα αισχρά δημοσιεύματα -που σκοπό είχαν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη- μας αποδόθηκαν βαριές μεν πλημμεληματικού τύπου δε κατηγορίες. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για την κυβέρνηση, η οποία, δια στόματος πρωθυπουργού, υπουργών και βουλευτών, μαζί με μπατσοσυνδικαλιστές και λοιπούς τηλεοπτικούς μαιντανούς απαίτησαν αναβάθμιση των κατηγοριών -σε κακουργήματα- για τους/τις καταληψίες της Ματρόζου.

Από τη συγκέντρωση στη ΓΑΔΑ το ίδιο βράδυ και στην Ευελπίδων τις επόμενες δύο μέρες μέχρι τις πολύμορφες και δυναμικές δράσεις αλληλεγγύης (μέσα και έξω από τα σύνορα), το κίνημα απέδειξε πως αρκεί μια σπίθα για να αντεπιτεθεί και να βάλει φρένο στην κατασταλτική μανία του κράτους. Το καταληψιακό κίνημα εκείνες τις μέρες κατάφερε σε ένα βαθμό να αλλάξει το πως βλέπουμε τα απελευθερωμένα εδάφη και πως τα υπερασπιζόμαστε.

Ύστερα από ένα εξάμηνο περίπου οι εκκενώσεις των καταλήψεων συνεχίστηκαν, όπως και η υπεράσπισή τους. Παρ΄όλη την τρομοκρατία, νέες καταλήψεις ξεκίνησαν βλ. Ζιζάνια - Πρυτανεία(Χανιά) - Εξωστρεφής. Από τις συγκρούσεις έξω από τη Δερβενίων, τη μαχητική υπεράσπιση σε Ντουγρού (Λάρισα), Προσφυγικά και Αδιέξοδο (Κυψέλη), στις ανακαταλήψεις σε Terra Incognita - Mundo Nuevo - Libertatia - Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πολυτεχνείου με επανεκκενώσεις και μαζικές συλλήψεις. Από τις μαζικές -και με όρους γιορτής- ανακαταλήψεις στο λόφο Καστέλι και το Εμπρός εώς τις μαχητικές ανακαταλήψεις στα Ζιζάνια, στον Ευαγγελισμό και στο στέκι Άνω Κάτω Πατησίων.

Μετά από σχεδόν πέντε χρόνια και έχοντας ως κατήγορους 7 μπάτσους με πολιτική αγωγή μεταξύ άλλων και την ακροδεξιά δικηγόρο Εβίτα Βαρελά -υποψήφια βουλευτή της ΝΔ- θα υπερασπιστούμε τις σχέσεις μας, τις ιδέες μας και το έργο της κοινότητάς μας και μέσα στις δικαστικές αίθουσες καθώς ο αγώνας δεν είναι νόμιμος ή παράνομος αλλά δίκαιος και αναγκαίος. Μια τέτοια υπεράσπιση έγινε πρόσφατα και στο δικαστήριο της ανακατάληψης της Παναιτωλίου όπου και αθωωθήκαμε ομόφωνα. Ενάντια στο νέο ποινικό κώδικα που στοχεύει στη φυσική, οικονομική και ψυχολογική εξόντωση όσων αντιστέκονται και απέναντι στις αμέτρητες κρατικές επιθέσεις -από τις δολοφονίες ρομά/μεταναστ(ρι)ών/ντόπιων στις αθρόες συλλήψεις και τα στημένα κατηγορητήρια- εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία αλληλεγγύης, ισότητας και ελευθερίας. Μια τέτοια κοινωνία οραματίζονταν και ο σύντροφος και δικηγόρος μας Λάρυ, ο οποίος παρά την αναπάντεχη απώλειά του θα συνεχίσει να ζει μέσα από τους αγώνες μας. Αγώνες τους οποίους δώσαμε μαζί του και όπως μας συντρόφευε ακούραστα εκείνες τις δύσκολες μέρες των εκκενώσεων έτσι μας συντροφεύει και θα μας συντροφεύει σε κάθε δικαστική και συλλογική μάχη που δίνουμε.

Στην επερχόμενη πολιτική δίκη λοιπόν καλούμε τον αλληλλέγυο κόσμο να μας στηρίξει με την παρουσία του στήνοντας αναχώματα στις εκδικητικές πρακτικές του κράτους.

Επίσης στις 24/10 (κτήριο 8 αίθουσα 2) καλούμε στη δίκη για τα συλληφθέντα συντρόφια μας που υπερασπίστηκαν τα προσφυγικά από την αστυνομική εισβολή στις 22/11/2020. Στις 27/11 καλούμε στη δίκη των αλληλέγγυων που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια ανακατάληψης της Ματρόζου.

10-100-1000ΑΔΕΣ (ΑΝΑ)ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΟΣΑ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

(1) https://athens.indymedia.org/post/1602084/ ανακοίνωση της υπεράσπισης της Ματρόζου 45

(2) https://athens.indymedia.org/post/1602919/ Ανακοίνωση της Κοινότητας Καταλήψεων Κουκακίου

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/95742/