τι; : εκδήλωση θεματική : από :

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024 στις 19.00

Ανοιχτή συζήτηση - εκδήλωση ΑΝΤΙΚΡΟΥΣΗ μισθωτών δικηγόρων + after bar

Ανοιχτή συζήτηση-εκδήλωση του σχήματος ΑΝΤΙΚΡΟΥΣΗ, που παρεμβαίνει στο Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων Κ. Μακεδονίας.

Με το τέλος της συζήτησης, θα ακολουθήσει bar.

Λίγα λόγια για το σχήμα μας:

Είμαστε ένα σχήμα μισθωτών δικηγόρων που παρεμβαίνει στο νεοσύστατο Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων Κεντρικής Μακεδονίας. Αγωνιζόμαστε για να επιτύχουμε την αναγνώρισή μας, ως αυτό που πραγματικά είμαστε οι περισσότεροι/ες από εμάς, δηλαδή μισθωτοί και μισθωτές δικηγόροι και να επιτύχουμε να εργαζόμαστε με όρους που ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας.

Τί εννοούμε όμως ότι είμαστε «μισθωτοί και μισθωτές δικηγόροι»;

Όσο κι αν με λέξεις όπως η «άσκηση» και η «συνεργασία» οι μεγαλοδικηγόροι και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι προσπαθούν να καλύψουν την εργασιακή μας πραγματικότητα, η εργασία που παρέχουμε στους δικηγόρους-εργοδότες είναι de facto εξαρτημένη εργασία. Κι αυτό γιατί τελούμε σε νομική και προσωπική εξάρτηση από τον δικηγόρο-εργοδότη, η οποία εκδηλώνεται με το -διευθυντικό- δικαίωμα του τελευταίου να δίνει δεσμευτικές εντολές και οδηγίες ως προς τον τόπο, χρόνο και τον τρόπο παροχής της εργασίας και να ασκεί έλεγχο και εποπτεία για τη διαπίστωση της συμμόρφωσής μας προς αυτές.

Και τότε γιατί ήδη δεν θεωρούμαστε μισθωτοί/ές;

Γιατί η διαμορφωθείσα ως έχει κατάσταση συμφέρει τους εργοδότες μας, καθότι όσο δεν αναγνωριζόμαστε ως μισθωτοί/ές, δεν υπαγόμαστε στις διατάξεις του εργατικού δικαίου. Έτσι, από τη μία, «ασκούμενοι» και «συνεργάτες» βιώνουμε μια μαύρη πραγματικότητα: εξαντλητικά ωράρια, πενιχροί μισθοί -από 0 έως 300 ευρώ οι ασκούμενοι, οι «συνεργάτες» πολλές φορές δεν παίρνουν καν τον βασικό-, ασφάλιση 190 ευρώ τον μήνα και αυτά από την τσέπη μας, καμιά προβλεπόμενη άδεια, ούτε κανονική, ούτε αναρρωτική, ούτε μητρότητας, μη καταβολή δώρων και επιδομάτων. Από την άλλη, οι δικηγόροι-εργοδότες, απαλλάσσονται από τις ευθύνες του εργοδότη απέναντί μας, ώστε αυξάνουν ακόμη περισσότερο τα κέρδη τους σε βάρος μας. Ως αποτέλεσμα αυτού, βιώνουμε το παράδοξο να έχουμε ταυτοχρόνως τις υποχρεώσεις και του μισθωτού και του ελεύθερου επαγγελματία, αλλά τα δικαιώματα ούτε του ενός ούτε του άλλου.

Κι εμείς από τη μεριά μας τι κάνουμε σε αυτό;

Εμείς από την μεριά μας απέναντι σε αυτήν την μαύρη πραγματικότητα που βιώνουμε, δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να μείνουμε άπραγες/οι, ούτε βέβαια έχουμε την ψευδαίσθηση ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι και οι Ενώσεις (όπως π.χ. ΕΑΝΔΙΘ) εκφράζουν τις πραγματικές μας ανάγκες. Για τον λόγο αυτό έχουμε επιλέξει να οργανωθούμε στο Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων, το οποίο συγκροτείται ακριβώς στην εργασιακή σχέση που βιώνουμε όλοι οι υποτιθέμενοι «συνεργάτες» και «ασκούμενες», και όχι στην βάση μίας γενικής και αφηρημένης επαγγελματικής ιδιότητας: Γιατί πιστεύουμε ότι όλα όσα βιώνουμε, δεν είναι κοινά για όλους τους δικηγόρους, πόσω μάλλον για τους εργοδότες μας, δικηγόρους και δικηγορικές εταιρείες, στους οποίους προσφέρουμε την εργασία μας∙ γιατί πιστεύουμε ότι στην πραγματικότητα τα συμφέροντά μας, όχι μόνον δεν συμβαδίζουν, αλλά τα συμφέροντα των εργοδοτών μας σημαίνουν την δική μας εργασιακή εξαθλίωση.

Για όλους αυτούς τους λόγους σας καλούμε να οργανωθείτε στο Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων Κ. Μακεδονίας για να διεκδικήσουμε συλλογικά τους εργασιακούς όρους που ανταποκρίνονται στις πραγματικές μας ανάγκες:

• αναγνώριση της εργασίας μας ως «μισθωτής εργασίας»,
• υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας,
• κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών από τους εργοδότες μας,
• κατάργηση του απαρχαιωμένου και εκμεταλλευτικού θεσμού της άσκησης και των εξετάσεων,
• αναγνώριση των συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων,
• πενθήμερη εργασία-όχι καταπάτηση του 8ώρου,
• κανένας μισθός κάτω από 1.500€,
• δικαίωμα σε άδειες, δώρα και επιδόματα.

Καλούμε κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα να δώσουμε μαζί τη μάχη εντός του Σωματείου μας

Για να γίνουν οι ψίθυροι άγχους στους διαδρόμους των δικαστηρίων, φωνή διεκδίκησης!

Πληροφορίες για την ΑΝΤΙΚΡΟΥΣΗ:
fb: Αντίκρουση - Σχήμα Μισθωτών Δικηγόρων
insta: antikrousi_

πηγή : email που λάβαμε στις 17 Οκτωβρίου 13h