Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024 στις 17.00
Πορεία για τα 51 χρόνια από την εξέγερση του πολυτεχνείου
ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 μας έδειξε και συνεχίζει να αποτελεί απόδειξη πως οι πανεπιστημιακοί αγώνες είναι ικανοί να φέρουν την ανατροπή του καθεστώτος και να αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο της επανάστασης. Η συγκεκριμένη μέρα αποτελεί ορόσημο στην επαναστατική μνήμη και οι εξεγέρσεις του σήμερα οφείλουν να διαλύουν την λήθη και να εξωτερικεύουν αγώνες ικανούς για την ρήξη και την μεταστροφή του φόβου στο αντίθετο από εμάς στρατόπεδο.
Εδώ είναι δόκιμο να γίνει μια σύντομη αναφορά στο χρονικό της υπόθεσης, παραθέτοντας ορισμένα στοιχεία σχετικά με τα κοινωνικοπολιτικά δεδομένα της εποχής. Η μετεμφυλιακή Ελλάδα γνώρισε σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές κυρώσεις. Από το 1950 έως το 1970, η φτώχεια και η εξαθλίωση αυξάνονταν εκθετικά. Η ανεργία και η μερική απασχόληση αποτέλεσαν την νέα πραγματικότητα και τα τεράστια μεταναστευτικά κύματα προς Ευρώπη και Αμερική ενέτειναν την γενικότερη κατάσταση. Τα παραπάνω είναι μια ιστορική και αντικειμενική απόρροια του καπιταλιστικού συστήματος το οποίο ποτέ δεν θα είναι ικανό να φιλοξενήσει τον αξιοπρεπή ανθρώπινο βίο.
Σε αυτή την περίοδο ύστατης καπιταλιστικής κρίσης, ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός για άλλη μια φορά επιστράτευσε το μακρύ χέρι του συστήματος, τον φασισμό. Σε αγαστή συνεργασία με τον πειθήνιο καθεστωτικό ελληνικό στρατό και την ΕΡΕ (Εθνική Ριζοσπαστική Ένωσις), η αμερικάνικη πολεμική μηχανή (μέσω της CIA) με στόχο την σημαντική γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στην Μεσόγειο, κατέπνιξε τις αριστερές και ακροαριστερές δυνάμεις εγκαθιδρύοντας την χούντα των συνταγματαρχών το 1967. Κεντρικό πρόσωπο του ακροδεξιού πραξικοπήματος αποτελεί ο δωσίλογος και ταγματασφαλίτης Γ. Παπαδόπουλος.
Ακολουθούν μια σειρά αντεπαναστατικών και κατασταλτικών μέτρων. Δρακόντειος έλεγχος κυκλοφορίας και εντατικοποίηση του συστήματος φακέλων πολιτικών φρονημάτων. Σταθερά και κλιμακωτά, το νέο πραξικόπημα ασκεί διώξεις και δολοφονίες, εξορίζει και βασανίζει τον αντιμαχόμενο λαό και ακολουθεί μια ολική αντικομμουνιστική και αντιαναρχική τακτική. Παρόλα αυτά οι αντιστασιακές αυτές δυνάμεις δεν λύγισαν ποτέ και με όπλο το όραμα τους για ένα καλύτερο κόσμο ενορχήστρωσαν και οργάνωσαν έναν τεράστιο αντιδικτατορικό αγώνα που είχε ως σκοπό την ανατροπή όχι μόνο της χούντας αλλά και του συστήματος που την εγκαθίδρυσε.
Στο πλαίσιο «φιλελευθεροποίησης» του καθεστώτος, η χούντα επιτρέπει την διαδικασία φοιτητικών εκλογών στις 20 Νοεμβρίου του 1972. Η συγκεκριμένη διαδικασία χαρακτηρίστηκε ως νοθευμένη και σε συνεργασία με την εργασιακή εξαθλίωση δημιούργησαν τις συνθήκες υπό τις οποίες εκκινήθηκαν οι πρώτες κινητοποιήσεις. Το καθεστώς απαντάει με το νομοθετικό διάταγμα '1347' το οποίο άρει την αναβολή στράτευσης των φοιτητών εν όψει των πανεπιστημιακών τους καθηκόντων.
Στις 14 Φεβρουαρίου 1973 πραγματοποιείται η πρώτη σύγκρουση, με περίφραξη του Πολυτεχνείου από τις αστυνομικές δυνάμεις. Οι πραιτοριανοί της χούντας χτυπούν και κυνηγούν ακόμα και μέσα στις αίθουσες. Η μέρα αυτή επέτρεψε στο Απριλιανό καθεστώς να δείξει το πραγματικό του πρόσωπο και τις κανιβαλιστικές του τακτικές. Εν όψει της κατάστασης, το κίνημα στήριξης και συμμετοχής της κατάληψης του Πολυτεχνείου αυξήθηκε σημαντικά. Στις 14 Νοεμβρίου πραγματοποιούνται γενικές συνελεύσεις οι οποίες καταλήγουν σε κατάληψη του χώρου για να προστατευτεί το άσυλο. Πραγματοποιείται 3ήμερη κατάληψη του Πολυτεχνείου που πνίχθηκε από λυσσαλέα καταστολή, με αποκορύφωμα την εισβολή τεθωρακισμένου στην πύλη του Πολυτεχνείου. Συνολικά υπήρξαν 24 γνωστοποιημένα και 16 ανώνυμα θύματα.
Ο αγώνας αυτός αποτέλεσε την αρχή του τέλος της χούντας. Η δυναμική της εποχής έφερε στο προσκήνιο εργατικές κινητοποιήσεις, ενδυνάμωση της μαχητικότητας των φοιτητικών συλλόγων και μια γενικότερη ρήξη με την αστική δικαιοσύνη.
Τα κεκτημένα του τότε είναι οι απώλειες του σήμερα και το σύγχρονο κίνημα οφείλει να δημιουργήσει τα «δικά του Πολυτεχνεία».
ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Αναρχική Φοιτητική Συνέλευση Βόλου - Τέρμινο
Email επικοινωνίας: afst ermino@r iseup.ne t