Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2025 στις 12.00

Ανοιχτή Συνέλευση του Σκοπευτηρίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟΥ: ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΕΜΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ

Ως Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Καισαριανής και πέριξ για την υπεράσπιση του Σκοπευτηρίου, κρίνουμε αναγκαίο να αναδείξουμε τα σοβαρά προβλήματα της ανάπλασης του Άλσους, που έχει αποφασίσει ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο και τις παραλείψεις που συνοδεύουν το έργο αυτό.

Αναγνωρίζουμε τη σημασία των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και των υποδομών για εμάς και τα παιδιά μας, όμως σε καμιά περίπτωση, δεν πρέπει αυτές οι δραστηριότητες να επιβάλλονται σε φυσικές και δασικές εκτάσεις, αλλά να περιορίζονται εντός του αστικού ιστού. Δεν γίνεται το Άλσος Σκοπευτηρίου να αντιμετωπίζεται από τον Δήμο ως «οικόπεδο προς αξιοποίηση», αγνοώντας τον φυσικό και πολιτιστικό του ρόλο. Κάθε παρέμβαση που πραγματοποιείται, πρέπει να γίνεται με σεβασμό στον ιστορικό, πράσινο και ελεύθερο χαρακτήρα του.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

Στις 9 Μαΐου ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης του Σκοπευτηρίου Καισαριανής, με την περίφραξη του εργοταξιακού χώρου γύρω από το «Χάραμα» και τα «παλιά γραφεία της Σκοπευτικής Εταιρίας». Η ανάπλαση εντάσσεται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και περιλαμβάνει δύο υποέργα με ενιαίο τίτλο: «Αναβάθμιση αστικού περιβάλλοντος με ανάπλαση ιστορικών χώρων Πάρκου Σκοπευτηρίου και Κεντρικών Πλατειών στον Δήμο Καισαριανής», με συνολική χρηματοδότηση 10 εκατομμυρίων ευρώ. Τα έργα χρηματοδοτούνται μέσω επενδυτικού δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και αποπληρώνονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Εσωτερικών.

Το Σκοπευτήριο, ένας πνεύμονας οξυγόνου και ιστορικός χώρος 463.946 τ.μ., υφίσταται ανάπλαση που επικεντρώνεται σε μόλις 1.500 τ.μ. Με πρόσχημα το κτιριακό απόθεμα του Χαράματος και της Σκοπευτικής, ο Δήμος επιχειρεί πολεοδομική τακτοποίηση, «στριμώχνοντας» όποιες υποδομές επικαλείται ότι λείπουν, μέσα στον χώρο του Άλσους. Σημειώνουμε πως από τα 5,3 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν το Άλσος, μόνο 35.000 ευρώ προορίζονται για την προστασία και βελτίωση του πρασίνου!

Η ανάπλαση του Σκοπευτηρίου συνδέεται άμεσα με την αποτυχημένη ανάπλαση της Πλατείας Καισαριανής, που έχει χάσει το μεγαλύτερο ποσοστό του δημόσιου χαρακτήρα της, καθώς εξυπηρετεί, κυρίως, την Εκκλησία και τις εμπορικές δραστηριότητες των ιδιωτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της πρόχειρης διαχείρισης είναι οι ξεριζωμένες νεραντζιές που μεταφυτεύτηκαν βιαστικά στο Σκοπευτήριο και ξεράθηκαν μέσα σε λίγους μήνες, αφήνοντας πίσω έναν τεράστιο τσιμεντένιο προαύλιο χώρο, γύρω από την Εκκλησία της Παναγίτσας.

Η διπλή ανάπλαση Πλατείας και Άλσους εντάσσεται στη λογική του city branding, δηλαδή της προώθησης της πόλης ως τουριστικού προϊόντος. Αντικατοπτρίζει το όραμα για μια εξευγενισμένη Καισαριανή όπου: η Πλατεία θα λειτουργεί ως γαστρονομικό κέντρο και το Σκοπευτήριο θα μετατραπεί σε θεματικό πολιτιστικό πάρκο με θέατρο 800 θέσεων, αναψυκτήριο και τραπεζοκαθίσματα. Αυτό θα οδηγήσει σε ακόμη πιο αυξημένα ενοίκια, εκτοπίζοντάς μας από τις γειτονιές μας.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ

Η αντίδραση των κατοίκων είναι δικαιολογημένη, καθώς το έργο έχει σοβαρές ελλείψεις και παρανομίες:

1. Έλλειψη Αδειών: Ο Δήμος ξεκίνησε τα έργα χωρίς τις απαραίτητες άδειες και χωρίς έγκριση από το Δασαρχείο, παραβιάζοντας τη δασική νομοθεσία. Αυτό φυσικά προκάλεσε καχυποψία και νομικές διαμάχες με τους κατοίκους και τους χρήστες του Άλσους, που έχουν κάθε δικαίωμα να αμφισβητούν την εγκυρότητα των εργασιών που επηρεάζουν τον κοινόχρηστο φυσικό χώρο τους.

2. Ανεπαρκής Σχεδιασμός: Η κοπή 40 αιωνόβιων κυπαρισσιών παρουσιάστηκε ως αναγκαία χωρίς να εξεταστούν εναλλακτικά σενάρια. Μετά την έντονη αντίδραση των κατοίκων και την προσφυγή τους στο Διοικητικό Εφετείο τον Αύγουστο 2024 αλλά και για να αποκτήσει την άδεια του δασαρχείου που είχε «ξεχάσει» να ζητήσει, η δημοτική αρχή αναγκάστηκε να μειώσει τον αριθμό των δέντρων σε 25. Η αλλαγή αυτή αποδεικνύει την υποκρισία του Δήμου, που αρχικά επέμεινε στην κοπή χωρίς να αναζητήσει άλλες λύσεις.

3. Έλλειψη Περιβαλλοντικών Μελετών: Δεν εκπονήθηκε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) ή Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση (ΣΠΕ), όπως απαιτείται. Εδώ να τονιστεί ότι το περιβαλλοντικό αντιστάθμισμα που προτείνεται, δεν απαιτεί μόνο αριθμητική, αλλά ποιοτική αναπλήρωση των δέντρων που σχεδιάζεται να κοπούν. Χωρίς περιβαλλοντική μελέτη, η αντικατάσταση 40 αιωνόβιων κυπαρισσιών με νεαρά δενδρύλλια δεν δικαιολογείται.

4. Ανάγκη Ελέγχου για Σπατάλη Δημοσίου Χρήματος: Η ξαφνική εισροή εκατομμυρίων ευρώ προς τους Ο.Τ.Α. για υλοποίηση έργων «κοινωφελούς χαρακτήρα», τη στιγμή που αδυνατούν να ανταποκριθούν σε βασικές λειτουργίες τους, λόγω έλλειψης προσωπικού και χρηματοδότησης, ενισχύει την ανάγκη για έλεγχο από πλευράς μας. Δικαιούμαστε να ελέγχουμε πως και για ποιο σκοπό δαπανώνται οι φόροι μας. Παράδειγμα σπατάλης είναι η δαπάνη 110.000 ευρώ για την κατασκευή «δέντρου» γυμναστικής.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

• Αξιοποίηση του αναψυκτήριου του δημοτικού κινηματογράφου «Αιολία», που μπορεί να λειτουργεί όλο τον χρόνο.

• Συντήρηση των κτιρίων με σεβασμό στα προϋπάρχοντα δέντρα, προσαρμόζοντας τις κατασκευές στο υφιστάμενο πράσινο.

• Τοποθέτηση βρυσών σε όλη την έκταση του άλσους.

• Ενίσχυση της υφιστάμενης βλάστησης με νέες φυτεύσεις και αντικατάσταση κατεστραμμένων φυτών.

• Βελτίωση και συντήρηση των παιδικών χαρών.

• Εξασφάλιση προσβασιμότητας για Άτομα με Αναπηρία στις εισόδους του άλσους.

• Ελεύθερο, ανοιχτό άλσος χωρίς παρουσία κατασταλτικών μονάδων.

• Καθαρούς και οριοθετημένους χώρους υγιεινής.

• Ελεύθερους χώρους άθλησης και αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.

• Διαρκώς ανοιχτό και δωρεάν το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και το Μνημείο των 200 αγωνιστών.

• Εξασφάλιση μόνιμου και επαρκούς προσωπικού για τη συντήρηση του Άλσους.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΑΛΣΟΣ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟΥ

Υπερασπιζόμαστε το Σκοπευτήριο ως ελεύθερο, πράσινο και ιστορικό χώρο, που διαχρονικά καλύπτει τις ανάγκες μας για άθληση, αναψυχή, ψυχαγωγία και διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Ως αναπόσπαστο κομμάτι της βιοποικιλότητας του Υμηττού, ρήγμα ανάμεσα στο αυστηρά δομημένο και τσιμεντένιο περιβάλλον της πόλης μας και έναν από τους τελευταίους πνεύμονες οξυγόνου, που παραμένουν άκαυτοι από τις καταστροφικές πυρκαγιές που πλέον απειλούν και τον αστικό ιστό των γειτονιών μας. Παράλληλα, οικειοποιούμαστε το χώρο, διατηρώντας τον καθαρό, σεβόμενοι τις διαφοροποιημένες ανάγκες για ηρεμία των περιοίκων και της μη ανθρώπινης ζωής του Άλσους.

Παρόλο που τα έργα έχουν προσωρινά ανασταλεί, ο αγώνας δεν έχει κερδηθεί. Απαιτείται η διαρκής φυσική παρουσία και ενεργή ενασχόληση, ώστε να μπορούμε να αντιδράσουμε έγκαιρα σε οποιαδήποτε εξέλιξη.

Καλούμε όλο τον κόσμο που ενδιαφέρεται για τη διατήρηση του Σκοπευτηρίου ως ελεύθερου και πράσινου χώρου να συμμετάσχει στις ανοιχτές συνελεύσεις, στις δράσεις, στον αγώνα.

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΣΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ

Συνέλευση Κατοίκων Καισαριανής και Πέριξ για την Υπεράσπιση του Σκοπευτηρίου

e-mail: katoexikoi.skoexpeto@gmaexil.com

fb: Κάτοικοι Καισαριανής + πέριξ για Σκοπευτήριο

ig: @katoikoi.skopeftirio

Ανοιχτή Συνέλευση κάθε 2η & 4η εβδομάδα του μήνα, στις 12:00, στο Μνημείο

πηγή : email που λάβαμε στις 10 Ιανουαρίου 21h