τι; : συγκέντρωση θεματική : από :

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 στις 9.00 πμ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στα 16 συλληφθέντα της 2ης εκκένωσης της Πρυτανείας

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στα 16 συλληφθέντα άτομα της 2ης εκκένωσης της κατάληψης της πρυτανείας ΑΠΘ

Η συγκυρία του covid19, η άνθιση του κινήματος ενάντια στην καταστολή και την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση το 2021 και οι διώξεις των αγωνιζόμενων

Η περίοδος της εμφάνισης της πανδημίας του covid19 συνοδεύτηκε από μια σειρά ραγδαίων κρατικών σχεδιασμών στο πλαίσιο της συνολικής αναδιάρθρωσης του καπιταλισμού. Η αποτροπή της διάδωσης του covid19 αποτέλεσε το πρόσχημα για την αναντίρρητη προώθηση και ψήφιση αντιδραστικών, αντεπαναστικών και αντικοινωνικών νόμων και σχεδιασμών από πλευράς του κράτους, προς όφελος των ντόπιων και πολυεθνικών επιχειρήσεων. Σε κάθε πεδίο της κοινωνικής ζωής επιχειρήθηκε η εφαρμογή αλλαγών προς το συμφέρον των αφεντικών και προς την πειθάρχιση και περαιτέρω οικονομική αφαίμαξη της κοινωνικής βάσης, αλλά και της διάχυσης της κυρίαρχης ιδεολογίας του κράτους και του κεφαλαίου. Από την ακραία υποτίμηση της δημόσιας υγείας και την ψήφιση αντιαπεργιακών διατάξεων μέχρι την αστυνομική κατοχή του δημόσιου χώρου, τον νόμο ενάντια στις διαδηλώσεις και τον νόμο 4777 για τα πανεπιστήμια, το κράτος εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στις ελευθερίες, στις αγωνιστικές διεκδικήσεις, στους ταξικούς και κοινωνικούς αγώνες, παίρνοντας πίσω τα τελευταία απομεινάρια του όποιου "κοινωνικού κράτους" και προχωρώντας την περάτωση του λεγόμενου "μεταπολιτευτικού παραδείγματος". Το κράτος έκτοτε, σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό, διατρανώνει ότι δεν έχει πλέον ανάγκη τις δημοκρατικές παροχές ώστε να αποσπάσει την κοινωνική συναίνεση, παρά μόνο την ολοκληρωτική επιβολή του μονοπωλίου της βίας και την επιβολή σιγής νεκροταφείου για την οχύρωση της ταξικής επικυριαρχίας της αστικής τάξης έναντι του πολυδιασπασμένου προλεταριάτου. Στην εξοικείωση της πλειοψηφίας της κοινωνίας με τον ρόλο του κράτους ως μοναδικό δρώντα της μαζικής βίας και ως εγγυητή της ασφάλειας είχε ήδη διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο η "κρίση του Έβρου", όπου η μεταναστευτική κίνηση στα ελληνοτουρκικά σύνορα αντιμετωπίστηκε από στρατό, αστυνομία και φασίστες με τακτικές κανονικού πολέμου, δολοφονίες τουλάχιστον 2 μεταναστών, σφαίρες, επαναπροωθήσεις και βασανισμούς. Αιχμή του δόρατος των κρατικών σχεδιασμών αποτέλεσε η έντονη καταστολή, είτε αυτή εκφράστηκε με την επίθεση στο δημόσιο χώρο είτε με την απαγόρευση πορειών στις 17 Νοέμβρη και στις 6 Δεκέμβρη του 2020, αλλά και με την εφαρμογή του νόμου περιορισμού/απαγορευσης των πορειών κυρίως στην Αθήνα. Ωστόσο, ο ξυλοδαρμός αγωνιστή σε κοινή θέα στην πλατεία της Ν.Σμύρνης τον Μάρτιο του 2021, πυροδότησε την εξεγερτική πορεία της 9ης Μαρτίου στην ίδια περιοχή, η οποία οδήγησε σε αναδίπλωση το καθεστώς συνεχών ελέγχων και περιορισμού της κίνησης. Δύο ημέρες μετά, η δεύτερη εκκένωση της κατάληψης της πρυτανείας του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη, απαντήθηκε με πορεία περίπου 10.000 ανθρώπων στο κέντρο της πόλης, κατά την οποία έγιναν μαζικές συγκρούσεις με την αστυνομία που έφραζε τη δίοδο προς το πανεπιστήμιο, κερδίζοντας έκτοτε και για μεγάλο διάστημα τον ανεμπόδιστο γυρισμό των φοιτητικών πορειών στο άσυλο.

Στην συγκυρία αυτή, ψηφίστηκε ο νόμος 4777 Κεραμεως-Χρυσοχοιδη,ένα βαθύ ταξικό και πειθαρχικό μέτρο, το οποίο ήρθε ως συνέχεια μιας συνολικής εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης που επιχειρείται διαχρονικά στη δημόσια εκπαίδευση. Ο νόμος, μεταξύ άλλων, θέσπισε την ελάχιστη βάση εισαγωγής, με την οποία αποκλείονται κάθε χρόνο χιλιάδες μαθήτριες, κατά βάση με ταξικά κριτήρια, από την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα πειθαρχικά συμβούλια και τις διαγραφές ν+ν/2 φοιτητών, με τα οποία εντατικοποιούνται περαιτέρω οι σπουδές και εντείνεται η κοινωνική πειθάρχιση, απειλώντας κυρίως τα άτομα της κοινωνικής βάσης που δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους επιβαλλόμενους ρυθμούς φοίτησης αλλά και γενικότερα όσες αντιστέκονται σε αυτούς. Ακόμα, προέβλεπε την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας ως κατασταλτικό μέτρο, το οποίο δεν εφαρμόστηκε λόγω των αντιδράσεων του μαζικού φοιτητικού κινήματος. Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση είναι μια διαρκής και συνεχιζόμενη διαδικασία, η οποία επιχειρεί την μετατροπή του πανεπιστημίου σε ένα κερδοφόρο πεδίο για το κράτος και τα αφεντικά. Άλλωστε, τον περσινό χρόνο, ψηφίστηκε ο νόμος Ελεύθερο Πανεπιστήμιο με μια σειρά διατάξεων, όπως η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και οι τεράστιες χρηματοδοτήσεις ερευνητικών προγραμμάτων και start-ups εταιρειών, επιτρέποντας τη μεγαλύτερη εναρμόνηση της λειτουργίας του πανεπιστημίου με τις ανάγκες του κεφαλαίου. Παράλληλα, το ελληνικό κράτος στα πλαίσια της συνεχούς πολεμικής του προετοιμασίας και της συμμετοχής του σε ενεργά πολεμικά μέτωπα και στη γενοκτονία των Παλαιστινίων, επενδύει κρατικό χρήμα στα πανεπιστήμια σε ερευνητικά προγράμματα για τον καλύτερο εξοπλισμό του, όπως με την δημιουργία θερμικών καμερών και drones για το κυνήγι των μεταναστριών στα σύνορα. Για την καθιέρωση όλων αυτών, επιχειρείται η καταστολή οποιασδήποτε φωνής αντίστασης εντός των πανεπιστημίων με την αποστείρωση των χωρών μας, τις εκκενώσεις στεκιών και την παρέμβαση των μπάτσων σε οποιαδήποτε δράση ξεφεύγει από τα στενά ακαδημαϊκά όρια.

Ως απάντηση στον νόμο 4777 αλλά και στη γενικότερη συγκυρία, ξέσπασε ένα φοιτητικό κίνημα με κέντρο αγώνα την κατειλημμένη Πρυτανεία του ΑΠΘ. Ο αγώνας αυτός, υπήρξε πολύμορφος με μαζικές γενικές συνελεύσεις, καταλήψεις διαρκείας και πορείες με χιλιάδες άτομα, αμφισβητώντας έτσι έμπρακτα τις απαγορεύσεις και την καταστολή της περιόδου. Το κίνημα κατάφερε να συνδεθεί με ευρύτερα κοινωνικά πεδία και αγώνες όπως η απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα. Παράλληλα, λόγω του αδιαμεσολάβητου χαρακτήρα που καλλιεργήθηκε στις διαδικασίες των Συλλόγων με ανοιχτά πλαίσια, γενικές συνελεύσεις, πρωτοβουλίες φοιτητ(ρι)ών, αλλά και σε ανοιχτές συνελεύσεις αγώνα (Συνέλευση ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία(2020-21),Ανοιχτή συνέλευση κατηλλειμένης Πρυτανείας (2021)), αλλά και της ριζοσπαστικής τροχιάς των περιεχομένων και της δράσης, οι διαδικασίες συχνά λάμβαναν μαζικό χαρακτήρα.Η κατάληψη της πρυτανείας εκκενώθηκε δύο φορές. Η δεύτερη εκκένωση τα ξημερώματα της 11ης Μαρτίου, συνέβη μετά από 18 μέρες διάρκειας της κατάληψης, με την επέμβαση δεκάδων μπάτσων οι οποίοι συνέλαβαν 16 άτομα. Στη δίκη αυτή καλούμαστε να υπερασπιστούμε την πολιτική στάση εκείνου του κινήματος και να επιδείξουμε την αλληλεγγύη μας στα συλληφθέντα άτομα.

ΟΥΤΕ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΟΥΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ 16 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ

Ανάρες, ομάδα δράσης και αλληλεγγύης