Πέμπτη 1 Μαίου 2025 στις 10.30 πμ

3 καλέσματα : 1 2 3

Απεργιακή συγκέντρωση

Τιμάμε την πρωτομαγιά με αγώνες - Κάτω η κυβέρνηση Μητσοτάκη

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ, ΠΕΜΠΤΗ 1/5

Αθήνα: 10:30, Πλ. Κλαυθμώνος

Ιωάννινα: 10:30, Εργατικό Κέντρο

Πάτρα: 9:30, Παράρτημα

Στις 28/2, πάνω από 2 εκατομμύρια διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα απαιτώντας «Οξυγόνο», το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων και τη τιμωρία της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το νεοφιλελεύθερο έγκλημα των Τεμπών. Η 26/1 και κυρίως η 28/2, αποτέλεσαν την έκρηξη της κοινωνικής οργής για τις ιδιωτικοποιήσεις και για όλες τις μνημονιακές πολιτικές που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ), ενώ ταυτόχρονα πραγματοποίησαν τομή στην συνείδηση των εργαζομένων και της νεολαίας. Η 28/2 άνοιξε μία νέα περίοδο αγώνων!

Η κυβέρνηση, ήδη ηττημένη από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις, προσπαθεί μάταια να αναστρέψει το κλίμα. Η «αύξηση» του κατώτατου μισθού και των επιδομάτων είναι κοροϊδία, η ακρίβεια καλπάζει πάνω σε είδη πρώτης ανάγκης, ενέργεια και νοίκια. Ο μισθός εξανεμίζεται στις 15 του μήνα.

Συνεχίζουν τις δολοφονικές πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων! Υγεία, Παιδεία και Κοινωνική Ασφάλιση καταρρέουν. Καθημερινά ζούμε νέα «Τέμπη» στους χώρους δουλειάς: μέσα σε δύο χρόνια, πάνω από 300 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας.

Έχουν τα χέρια τους βαμμένα με αίμα! Η κυβέρνηση δεν «έχει ούτε 1€ για υγεία, παιδεία, μισθούς-συντάξεις, αλλά δίνει πολλά δισ. για εξοπλισμούς. Ανακοίνωσαν νέο αντιπυραυλικό πρόγραμμα κόστους 2,8 δισ. ευρώ και το «μερίδιο» για τον «εξοπλισμό» της Ευρώπης ύψους 28 δισ. που θα τσακίσει εργαζόμενους, φτωχούς και νεολαία. Δίνουν γη και ύδωρ στο ΝΑΤΟ και συμμετέχουν στο αιματοκύλισμα ολόκληρων λαών, βάζοντάς μας στην δίνη του πολέμου. Είναι συνένοχη στη γενοκτονία των Παλαιστινίων, υποστηρίζοντας ενεργά τον Νετανιάχου και τους δολοφόνους του Ισραήλ.

Οικοδομούν ένα μαύρο Κράτος Έκτακτης Ανάγκης των ΜΑΤ και των δικαστηρίων για να καταστέλλουν-καταδικάζουν όποιον αντιστέκεται στην βάρβαρη νεοφιλελεύθερη πολιτική τους. Γι' αυτό χτυπούν τις απεργίες, τις διαδηλώσεις, καταργούν πολιτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες, ενώ για την ελίτ και τα πολιτικά επιτελεία της βασιλεύει η ατιμωρησία για κάθε λογής σκάνδαλο.

Η κυβέρνηση δεν είναι ανίκητη. Στις 28 Φλεβάρη της «ρίξαμε ένα γερό χαστούκι» αλλά τώρα πρέπει να παλέψουμε για την ανατροπή της στον δρόμο, όχι με λόγια στην Βουλή. Δεν περιμένουμε τίποτα από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που είναι συνυπεύθυνοι για τις ιδιωτικοποιήσεις και έχουν ψηφίζει μαζί με τη ΝΔ σωρεία αντεργατικών μέτρων. Δεν περιμένουμε τίποτα από ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας που προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν και να κλείσουν τον αγώνα. Ειδικά το ΚΚΕ, που αρνούμενο να στοχοποιήσει την κυβέρνηση και τις ιδιωτικοποιήσεις, εμποδίζει την ανάπτυξη του εργ. κινήματος.

Η Πρωτομαγιά είναι η μέρα που συμβολίζει τους αγώνες όλων των εργαζομένων για καλύτερη ζωή, για περισσότερες κατακτήσεις και δικαιώματα, για ελευθερία και ειρήνη. Με τη σημαία της Εργατικής Πρωτομαγιάς να πάρουμε την σκυτάλη από την ιστορικών διαστάσεων Γενική Απεργία στις 28 Φλεβάρη. Με ένα συγκεκριμένο σχέδιο για έναν αγώνα διαρκείας που θα συγκρουστεί μέχρι τέλους με το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που μας καταδικάζει σε πόλεμο, εξαθλίωση και βαρβαρότητα.

  • Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς
  • Δημόσια-δωρεάν Υγεία-Παιδεία-Κοινωνική Ασφάλιση. Ακύρωση των Ιδιωτικοποιήσεων
  • Κάτω η δολοφονική κυβέρνηση Μητσοτάκη

ΟΚΔΕ


1 2 3

ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΟΣΑ ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ!

Συγκεντρώσεις:

Γενική απεργία Πρωτομαγιάς: Πέμπτη 1 Μαϊου 10:30πμ Εργατικό κέντρο

Κλαδική απεργία: Πέμπτη 8 Μαϊου 11:00πμ Εργατικό κέντρο (μοτοπορεία)

Το 1886, στη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων στο Σικάγο, οι εργαζόμενοι κατέβηκαν στους δρόμους για να διεκδικήσουν το δικαίωμα σε 8ωρη εργασία και ασφαλείς εργασιακές συνθήκες. Συγκρούστηκαν και ξεσηκώθηκαν ενάντια στην εκμετάλλευση των αφεντικών για να διεκδικήσουν μια αξιοπρεπή καθημερινότητα σε όλα τα πεδία. 139 χρόνια αργότερα, η ημέρα αυτή εξακολουθεί να αποτελεί έναν πυλώνα για τις εργατικές διεκδικήσεις, με τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις να αποτελούν καταλύτη για τη συνειδητοποίηση της σημασίας των συλλογικών αγώνων.

Η κοινωνία βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στη φτωχοποίηση και την ανασφάλεια. Οι εργαζόμενοι βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται, την ακρίβεια να ισοπεδώνει κάθε δυνατότητα ακόμα και για επιβίωση και το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή να μετατρέπεται σε πολυτέλεια για λίγους. Μετά το έγκλημα των Τεμπών, το ποτήρι ξεχείλισε: η εμπιστοσύνη στο κράτος κατέρρευσε. Έγινε ξεκάθαρο πως οι ζωές μας για το Κράτος και το Κεφάλαιο δεν έχουν καμία αξία μπροστά στα κέρδη και τα συμφέροντα. Το ίδιο κράτος που αδυνατεί να προστατεύσει το πιο βασικό - το δικαίωμα στη ζωή - είναι το κράτος που σήμερα ξηλώνει και τα τελευταία απομεινάρια των εργασιακών μας κεκτημένων.

Με τους νόμους 4808/21 και 5053/24, το υπουργείο Εργασίας - με την υπογραφή Χατζηδάκη και Γεωργιάδη - μας έσπρωξε αδίστακτα πίσω σε εργασιακό μεσαίωνα. Θέλουν να φιμωθούν τα σωματεία, οι απεργίες να ποινικοποιούνται, οι συνδικαλιστικές ελευθερίες να στραγγαλίζονται. Η επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη δεν έχει προηγούμενο.

Η φρίκη της εργασιακής καθημερινότητας, που συντίθεται αποκλειστικά από τις ορέξεις των αφεντικών για περισσότερο κέρδος, επιβεβαιώνει τις προειδοποιήσεις τόσο του Σωματείου μας όσο και άλλων σωματείων για την τραγική έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς. Λίγες μόνο μέρες μετά την μεγαλειώδη απεργία της 28ης Φλεβάρη, που ανέδειξε ότι ζούμε κυριολεκτικά από τύχη, ένας ακόμη συνάδελφος ντελιβεράς βρέθηκε σοβαρά τραυματισμένος κατά τη διάρκεια του μεροκάματου. Ο νεαρός διανομέας εργαζόταν στην κρεπερί Piazza del Caffe και, κατά τη διάρκεια της βάρδιάς του, παρασύρθηκε από άλλο όχημα στην Ανατολή, με αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό του! Προκλητικά, το περιστατικό αυτό παρουσίασαν τα τοπικά ΜΜΕ ως "τροχαίο ατύχημα", αποκρύπτοντας την αλήθεια - ότι πρόκειται για ένα εργατικό ατύχημα! Είναι κάτι που πρέπει να περάσει στη συνείδηση των εργαζομένων ως εργοδοτικό έγκλημα, γιατί κάποιοι θέλουν να το ρίξουν στην "κακιά στιγμή", όπως ακριβώς το έκαναν και με το έγκλημα στα Τέμπη. Το νόημα, όμως, είναι ξεκάθαρο: Ένας νέος άνθρωπος, ένας εργάτης, σακατεύτηκε για να βγάλει ένα σακατεμένο μεροκάματο. Θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε από εμάς, οποιοσδήποτε εργαζόμενος.

Μέσα σε όλα αυτά εισέβαλλε και στον επισιτισμό η ψηφιακή κάρτα εργασίας, που, ενώ υποτίθεται εμφανίστηκε για να στηλιτεύσει την εργοδοτική αυθαιρεσία, στην πραγματικότητα σε καμία περίπτωση δεν προστατεύει τον εργαζόμενο, αλλά αντιθέτως καλύπτει τα συμφέροντα της εργοδοσίας, αφού άφησε αυτό το παραθυράκι το υπουργείο εργασίας, και τα αφεντικά έχουν πρόσβαση σε αυτή χωρίς τη συγκατάθεσή σου.

Μιλώντας από την άλλη για την τελευταία "αύξηση" μισθού περισσότερο θα την παρουσιάζαμε ως παραπλάνηση, που προσπαθεί να κρύψει την πραγματικότητα κάτω από το χαλί. Μία αύξηση που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική ανάγκη των εργαζομένων για αξιοπρεπή διαβίωση. Αυτή η "αύξηση" δεν κάνει τίποτα για να αλλάξει τη συνθήκη της εργασιακής επισφάλειας και της φτωχοποίησης που έχει επιβληθεί στους εργαζόμενους. Αντιθέτως, η αύξηση αυτή μοιάζει περισσότερο με μια τακτική παραπλάνησης για να κλείσει στόματα, παρά με ένα ουσιαστικό βήμα για την αποκατάσταση των εργατικών κεκτημένων.

Οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν και οι εργαζόμενοι δε θα σιωπήσουμε. Δε θα επιτρέψουμε τους εργοδότες να συνεχίσουν να μας εκμεταλλεύονται, να μας εκθέτουν σε καθημερινό κίνδυνο και να μας προσφέρουν ψίχουλα. Απαιτούμε άμεσα μέτρα προστασίας, μισθούς και όχι χαρτζιλίκια, ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Όσο μας θέλουν αναλώσιμους τόσο πιο πολύ μας πεισμώνουν και μας ενώνουν. Δεν θα ανεχτούμε το σύστημα που μας θέλει σκλάβους του 21ου αιώνα. Ο αγώνας των διανομέων είναι καθημερινός και αδιάκοπος, και η δύναμή μας είναι η αλληλεγγύη και η συλλογική δράση. Η μάχη για αξιοπρέπεια, συνεχίζεται. Θα μας βρουν μπροστά τους, ενωμένους/ες και αποφασισμένους/ες, να διεκδικούμε και να επιβάλλουμε τη δικαιοσύνη που μας αρνούνται.

Απεργούμε και κατεβαίνουμε στον δρόμο στην γενική απεργία της 1ης Μαίου και κορυφώνουμε στην κλαδική απεργία των ντελιβεράδων-κούριερ στις 8 Μαίου.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΑΠΟ ΤΟ PIAZZA DEL CAFFE - ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ, ΟΧΙ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΝΣΗΜΑ

ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΣΘΟΥ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΩΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΜΕΣΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΕΝΙΑΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ 4611/19

για τις γυναίκες συναδέλφισσες:

18ΜΗΝΗ ΑΔΕΙΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ

ΑΔΕΙΑ ΕΜΜΗΝΟΥ ΡΥΣΕΩΣ

ΣΒΕΔΙ


1 2 3

ΖΟΥΜΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Καλούμε στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή κινητοποίηση, αύριο, Πέμπτη 1/5, στις 10:30, στο Εργατικό Κέντρο.

Κρίση ήταν και πέρασε. Να μια πρόταση που δεν θυμόμαστε να λέει ποτέ κανείς.Η λέξη κρίση πήρε σημαντική θέση στην Ελληνική γλώσσα μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 07-08 και την Ελληνική οικονομική κρίση χρέους του 08-09 ως απότοκο της πρώτης. Έκτοτε δεν την βλέπουμε να ξεβολεύεται από την θέση αυτή. Το μοτίβο φαίνεται ίδιο, μια μεγάλη κρίση για την οποία η εξουσία δεν φέρει καμία ευθύνη, μπορεί να φταίει η κακιά ΕΕ, το κακό ΝΑΤΟ, το κακό ΔΝΤ, η κακιά Αμερική και η κακιά Δύση. Το πρόβλημα ωστόσο δεν βρίσκεται στον εκάστοτε φταίχτη, αν και εμείς με χαρά θα βλέπαμε το τέλος την ηγεμονίας των προαναφερθέντων. Η ίδια κυβέρνηση όταν η κρίση αφορά το εσωτερικό της χώρας δεν θα αργήσει να στοχοποιήσει την κακοκαιρία, τον κακό ιο, τους κακούς μετανάστες ή τον κακό σταθμάρχη. Με αυτά και με εκείνα, εμείς συνεχίζουμε να ζούμε μαζί με τις κρίσεις, να τις αφήνουμε να ριζώνουν μέσα μας και αντιδραστικά (ίσως και λίγο φυγόπονα) μαθαίνουμε να μην τις παίρνουμε τόσο τοις μετρητοίς.

Μια κρίση που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ωστόσο, είναι η ακρίβεια, μια συνθήκη που συναντάμε καθημερινά μέσα στα κρύα μας σπίτια, στα ταμπελάκια του σούπερ μάρκετ και στα άδεια ντεπόζιτα των οχημάτων μας. Πολλή μαυρίλα ε; Μήπως τελικά τα πράγματα δεν είναι τόσο χάλια; Μήπως είμαστε υπερβολικοί; Για να αποφύγουμε δύσκολους οικονομικούς όρους που ούτε εμείς ισχυριζόμαστε πως κατέχουμε θα καταφύγουμε στο εξής απλό συμπέρασμα : Σίγουρα δεν ζούμε καλύτερα από ότι ζούσαμε πριν 20, 30 ή 40 χρόνια. Το άλλο εύκολο σχετικά συμπέρασμα είναι πως όποτε οι κοινωνίες φτώχαιναν δύο ήταν οι δρόμοι, ή πόλεμος και εξαθλίωση ή κοινωνική επανάσταση.

Ο πόλεμος είναι μια πολύ πρακτική λύση για ανακατανομή του πλούτου και κερδοσκοπία. Σε μία παράφραση του "από τοτε που βρέθηκε η συγγνώμη χάθηκε το φιλότιμο" εμείς θα πούμε "από τότε που βρέθηκε ο εθνικισμός χάθηκε η ανάγκη για δικαιολογίες". Το Ισραήλ προασπίζεται τα ιερά εδάφη που τα είχε τάξει ο θεός σε έναν τύπο που ανέβηκε με ένα βιβλίο στο βουνό. Όταν κατέβηκε, είχαν όλα κριθεί, ο Νετανιάχου και η συμμορία του οφείλει να εξουδετερώσει και τον τελευταίο Παλαιστίνιο. Ένα πολύ ωραίο αφήγημα για ηλίθιους. Εμείς που δεν θέλουμε να λογίζουμε τους εαυτούς μας ως ηλίθιους ξέρουμε πως στην Γάζα υπάρχει τεράστιο απόθεμα φυσικού αερίου και ίσως αυτό να δικαιολογεί την συμμετοχή των ΗΠΑ και των Ευρωπαϊκών χωρών στην γενοκτονία. Ας μην ξεχνάμε εδώ και τον ρόλο της χώρας μας, έναν όχι και τόσο ταπεινό ρόλο προμηθεύοντας με πολεμικά εφόδια και καύσιμα καθώς και παρέχοντας παραθέριση σε εκατοντάδες ισραηλινούς στρατιώτες που πήραν ρεπό από τις θηριωδίες που διαπράττουν.

Ο άλλος πόλεμος που συντελεί στην άνοδο των τιμών είναι αυτός που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία. Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία ισχυριζόμενη πως η εθνική ταυτότητα των Ρωσόφωνων κατοίκων του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ βάλεται καθώς ένοπλοι Ουκρανοί φασίστες έκοβαν και έραβαν στην περιοχή. Έτσι, ο εθνικιστικός εμετός αμφοτερόπλευρα έδωσε χώρο για έναν πόλεμο με δύο συνισταμένες. Από την μία, η απάντηση του ρωσικού κράτους για τις νατοϊκές βάσεις που στήνονταν δίπλα στα σύνορά του. Η παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ κάθε φορά που απειλείται απαντά με περισσότερες απειλές, έτσι η άνοδος των BRICS* και της αφθονίας της Ρωσίας σε καύσιμα δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητη. Από την άλλη, ακριβώς αυτή ήταν η ευκαιρία για το κεφάλαιο που στηρίζει τον Πούτιν να εξάγει παρανόμως λόγω του διεθνούς εμπάργκο τα καύσιμά του με την βοήθεια των Ελλήνων εφοπλιστών ανοιχτά του Γυθείου. Με αυτό το τέχνασμα δισεκατομμυρίων, το πλέον βαφτισμένο ως νόμιμο πετρέλαιο παίρνει τιμές "παγκόσμιας έλλειψης" με μόνους ζημιωμένους εμάς τους/τις ίδιους/ες. Έτσι, ο αγώνας για την εξουσία μεταξύ κρατών που υπάρχουν μόνο και μόνο για να πλουτίζουν πατώντας πάνω σε θύματα πολέμων και λιμών καθώς και η θέληση για περαιτέρω πλουτισμό των κεφαλαιοκρατών οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε κρίσεις : πολεμικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές.

Ας μην ξεχνάμε πως η ακρίβεια είναι σχετικιστικός όρος, ένα προϊόν με την ίδια τιμή, μπορεί να φαίνεται ακριβό ή φθηνό ανάλογα με τον χρόνο και τον τόπο που αυτό πωλείται. Έτσι, οι δέκα δραχμές κάποτε ήταν ένα αξιοπρεπές χαρτζιλίκι ενώ σήμερα, στην Ινδονησία με 8.000 ρούπια μπορείς να πάρεις ένα μπουκαλάκι νερό.

Συμπεραίνουμε πως όταν οι κυβερνήσεις κατηγορούν τον πληθωρισμό για τις συνθήκες που ζούμε, είναι σαν να κατηγορούν την ζέστη για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ο πληθωρισμός είναι μόνο η συνέπεια της συνεχούς ανάγκης για τύπωμα νέου χρήματος. Η καραντίνα κατά την οποία η παραγωγή διακόπηκε, η στροφή της βιομηχανίας στον πολεμικό εξοπλισμό για τις ανάγκες των πολέμων, τα εικονικά χρέη που οδηγούν σε μεγαλύτερους δανεισμούς και εν τέλει η ανάγκη του μετακαπιταλιστικού συστήματος να δείξει ότι μπορεί να επιβιώσει οδηγούν απλά στην παραγωγή περισσότερων χαρτονομισμάτων που χρησιμοποιούνται όμως σε μία αγορά με περιορισμένη παραγωγή προϊόντων. Άρα ο ίδιος αριθμός προϊόντων δίνεται για ένα μεγαλύτερο ποσό χρήματος. Ωραία ως εδώ, απλά μαθηματικά, την εξίσωση χαλάνε όμως οι μεσάζοντες και άλλα καθίκια-επιχειρηματίες που επικαλούμενοι αυτήν την κατάσταση υπερτιμολογούν το προϊόν τους. Ο μεγαλύτερος από όλους νταβατζήδες, γνωστός ως ελληνικό (και όχι μόνο) κράτος χρησιμοποιεί την δική του μέθοδο να λειτουργεί ως μεσάζοντας, την φορολόγηση. Έτσι πλήττεται περισσότερο η αγοραστική δύναμη μιας κοινωνίας που συνεχίζει να αμείβεται με τα ίδια χρήματα ή δέχεται αυξήσεις που δεν ανταποκρίνονται στην αύξηση των τιμών. Για εμάς ωστόσο, κύρια διεκδίκηση δεν είναι η αόριστη αύξηση ενός μισθού, μια προσωρινή λύση σε ένα πρόβλημα που όπως αναλύσαμε ανωτέρω είναι βαθιά περίπλοκο.

Θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε την επίδραση της φτωχοποίησης στην κοινωνία μας σε τρεις άξονες : ενέργεια, σούπερ μάρκετ, νοίκι. Για τον πρώτο τα πράγματα είναι λίγο-πολύ γνωστά. Όπως αναφέραμε, τα δύο ανοιχτά μέτωπα που απασχολούν την κοινή γνώμη, απασχολούν έντονα και τις πετρελαϊκές. Πάντως, με τον ένα ή τον άλλον τρόπο αυτό το πετρέλαιο διοχετεύεται στην Ευρωπαϊκή αγορά και μάλιστα σε τιμές ψηλότερες από προηγουμένως παρά την εξαγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων συγκριτικά με τις χρονιές πριν από τον πόλεμο καταρρίπτοντας έτσι και τον νόμο ζήτησης και αγοράς. Ακόμα και οι οικονομολόγοι σηκώνουν τα χέρια τους ψηλά μπροστά στην αισχροκέρδεια από τον πόλεμο και στους εφοπλιστές που τον εκμεταλλεύονται. Τα σούπερ μάρκετ, μέρος της ίδιας ιστορίας, σε μια συνθήκη ακρίβειας οι όμιλοι που στοχεύουν στο μονοπώλιο τρίβουν τα χέρια τους.

Πριν λίγο καιρό το υπουργείο ανάπτυξης βάφτισε ως αθέμιτο ανταγωνισμό την κοστολόγηση σε υποδιπλάσια τιμή ενός προϊόντος συγκριτικά με την τιμή που είχε ορίσει η εταιρεία Μπάρμπα Στάθης. Γεγονός που αποδεικνύει πως οι κολλητοί κράτος και κεφάλαιο θα κατασπαράξουν κάθε λογής αντίφαση στην πραγματικότητα που αυτοί ορίζουν. Τελευταίος άξονας είναι το ενοίκιο. Στην Ελλάδα που η 'Καθημερινή' δημοσιεύει άρθρο που εξυμνεί την ενοικίαση και την ευελιξία της ενώ υποστηρίζει πως οι νέοι την προτιμούν, δεν έχουμε πολλά να σκεφτούμε. Η αξιοπρεπής κατοικία έχει παραχωρήσει την θέση της στα airbnb διεθνών ομίλων που διαχειρίζονται ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα στην καρδιά των αστικών κέντρων, οι μεσίτες σιγοντάρουν την κατάσταση υπερβάλλοντας σημαντικά στην κοστολόγηση των σπιτιών και το ρεύμα ακολουθούν οι ιδιοκτήτες των σπιτιών, άλλοι για να βάλουν κάτι τις παραπάνω στην τσέπη, άλλοι γιατί θεωρούν πως έγιναν businessmen με το ακίνητο που τους άφησε η μάνα τους. Στα Γιάννενα το φαινόμενο της υπέρ του δέοντος κερδοσκοπίας προϋπήρχε της ακρίβειας, όμως τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε πως ο παραπάνω συρφετός μάς έχει φτάσει σε αδιέξοδο.

Αναγνωρίζουμε την ανάγκη σαν ανταγωνιστικό κίνημα να σταματήσουμε να παραθέτουμε προβλήματα και να αρχίσουμε να βλέπουμε λύσεις στα ζητήματα που μας κάνουν την ζωή αβίωτη. Θεωρούμε λοιπόν αναγκαία την αναχαίτιση αυτής της τάσης μιας μερίδας του κόσμου, πατώντας πάνω σε αλλεπάλληλες κρίσεις να κερδίζει σε βάρος μας. Ενοικιοστάσια, επιβαλλόμενες από εμάς εκπτώσεις σε σούπερ μάρκετ, διεθνές αντιπολεμικό κίνημα και εν τέλει μια συμπαγής αντικρατική και αντιεξουσιαστική ματιά στα προβλήματα που βλέπουμε με τα μάτια μας είναι η δική μας προοπτική. Καμία εθνική ενότητα, κανένας στρατός και κανένα κόμμα δεν μας σώζει από την πείνα και από τις σφαίρες του πολέμου. Όσο αντιλαμβανόμαστε πως και τα δύο αυτά δεινά μας τα επιβάλει η ίδια τάξη που μας κυβερνά και μας διαφεντεύει, θα νοηματοδοτούμε τις ζωές μας διαφορετικά, γνωρίζοντας πως το μόνο που έχουμε είναι ο ένας την άλλη, η αλληλεγγύη μας και η αντίσταση που προβάλλουμε στο υπάρχον που μας τρώει.

Χειρονομία - Αντιεξουσιαστική Κίνηση

* Brazil, Russia, India, China, South Africa, οργανισμός αναδυόμενων αγορών (περιλαμβάνονται και το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, η Αιθιοπία)