τι; : συνέλευση θεματική : από :

Πέμπτη 8 Μαίου 2025 στις 18.00

Ανοιχτή Συνέλευση Ελευθεριακού Σχήματος Φιλοσοφικής

Ανοιχτή συνέλευση του Ελευθεριακού Σχήματος Φιλοσοφικής
Πέμπτη 8/05 18.00 στο Αυτόνομο Στέκι ΦΛΣ (Νέο Κτήριο ΦΛΣ, δίπλα απο το αμφ.Β)

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ ΑΠ'ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
ΕΣΤΙΕΣ ΑΓΩΝΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ

Τί είναι το ελευθεριακό σχήμα φιλοσοφικής;


Το Ελευθεριακό Σχήμα φιλοσοφικής αποτελεί μια ώσμωση φοιτητ(ρι)ών που παρεμβαίνουν στα τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής. Η επιθυμία συγκρότησης του σχήματος πηγάζει από την βαθύτερη ανάγκη μας να οργανωθούμε και να εναντιωθούμε δυναμικά απέναντι στην υποτίμηση των ζωών μας και την ατμόσφαιρα ανελευθερίας και καταστολής που καλλιεργείται ολοένα και περισσότερο στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Η δράση μας μέσα στην σχολή, απαρτίζεται από την παρουσία μας στις γενικές συνελεύσεις των τμημάτων μας, με ανοιχτό αγωνιστικό πλαίσιο προερχόμενο από αδιαμεσολάβητες και οριζόντιες διαδικασίες. Αγωνιζόμαστε για όλα τα θέματα που αφορούν την σχολή μας και απασχολούν όλους και όλες μας. Δεν μένουμε όμως μόνο εκεί. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην οποιαδήποτε υποτίμηση και επίθεση στην ζωής μας και στην κοινωνική βάση. Ενώνουμε τις φωνές μας και αντιμαχόμαστε τον φασισμό, τον σεξισμό, την ομοφοβία και κάθε καταπιεστική συμπεριφορά, όπως και το σύστημα που τα γεννά ξεκινώντας από τις ίδιες τις σχολές μας. Ακόμη, έχουμε την ανάγκη να συναντηθούμε, να μοιραστούμε τους προβληματισμούς μας και να στηρίξουμε το ένα το άλλο, προτάσσοντας την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση σε μια κοινωνία που ενισχύει τον ανταγωνισμό, τον διαχωρισμό και κατ' επέκταση τον αποκλεισμό μιας μεγάλης μερίδας ανθρώπων.

Η πρυτανική αρχή του ΑΠΘ επιχειρεί να μετατρέψει το campus σε πεδίο καταστολής, πειθάρχησης και ελέγχου. Σε πλήρη σύμπλευση με το κράτος και τις δυνάμεις καταστολής, κλειδώνει χώρους, εγκαθιστά κάμερες, φέρνει ασφαλίτες μέσα στις σχολές και καλεί τα ΜΑΤ να επιβάλουν μια «κανονικότητα» ταγμένη στα συμφέροντά του κεφαλαίου και των επιχειρήσεων. Είναι η καθημερινή προσπάθεια φίμωσης όσων δεν χωρούν στο αποστειρωμένο πανεπιστήμιο της αγοράς, της κερδοφορίας και της αστυνομοκρατίας.

Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, εντείνει τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση και μετατρέπει τις σχολες σε αποστειρωμένους χώρους υπακοής, όπου θα κυριαρχεί ο ανταγωνισμός και ο ατομικός δρόμος.
Η καταστολή εντός των πανεπιστημίων ωστόσο παιρνει πολλές μορφές. Η κατάργηση του ασύλου αποτελεί ευθεία επίθεση στη δυνατότητά μας να σκεφτόμαστε, να δρούμε και να αντιστεκόμαστε. Οι κατασταλτικές επιχειρήσεις στοχεύουν πρώτα και κύρια τις καταλήψεις και τα στέκια, τα οποία αποτελούν ανάχωμα απέναντι στην ερημοποίηση των ζωών μας, ρωγμές μέσα στην κανονικότητα του εμπορεύματος, της εξουσίας και του αποκλεισμού. Είναι εστίες συλλογικής μνήμης, αντίστασης και αγώνα, όπου οι σχέσεις χτίζονται στη βάση της οριζοντιότητας και της ελευθερίας.

Γιατί το άσυλο πάντα ήταν άσυλο αγώνα και όχι μαγαζί των πρυτάνεων και των εταιρειών.

Όσο κι αν προσπαθούν να επιβάλουν το κλίμα τρομοκρατίας, ελέγχου και καταστολής, δεν υποχωρούμε.

Οι καταλήψεις, τα στέκια, οι συνελεύσεις, οι αγώνες και οι ιδέες μας δεν παραδίδονται και δεν καταστέλλονται.

Συλλογικά, μαχητικά και αυτοοργανωμενα με όπλο μας την αλληλεγγύη, να αγωνιστούμε ενάντια στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα εντός και εκτός του πανεπιστημίου.

Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους
Να περάσουμε στην αντεπίθεση για μια ζωή με αξιοπρέπεια, όπου τα κοινωνικά αγαθά θα είναι στα χέρια της κοινωνιας

Ελευθεριακό Σχήμα Φιλοσοφικής

Α